.............

 

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 1 Startside

Albanien Grækenland

Rejseberetning fra Balkanturen i april 2009

Side 2

Kalodiki (fortsat)

Vi fortsatte vores rolige og afslappede slentretur ad landtangen midt i søen. Her er ingen landbrugsdrift, og derfor er jorden ikke behandlet af landbrugsredskaber. Jorden ligger udyrket hen og anvendes alene til lidt græsning. Der er store krat spredt ud over området. Altså en rigtig skildpaddebiotop. Der er da også masser af græske landskildpadder her!

Græsk landkildpaddehan Testudo hermanni boettgeri på patrulje i det græske forår i Kalodiki.

 

Gennembrudt hul i rygskjoldet. Såret i vævet er netop ved at hele op.

Vi var ved at være sultne og gik hen til områdets taverna. Den lokale taverna i Kalodiki er den sædvanlige helt prunkløse model, som det er tilfældet overalt udenfor turistområderne i Grækenland. Ikke noget med blå stole og Zorbamusik her.Værten mente åbenbart, at vi var menukorttyper, for han oplyste, at han ikke havde mad. Da Jan spurgte, om han da ikke havde noget at spise, ristede han fetaost og æg i olivenolie på panden og serverede det med græsk salat. Himmelsk! Jan siger, at retten hedder saganaki.

Fredelig middagsstund på den lokale.

Efter frokost fortsatte vi til de 2 små landsbyer, der ligger mod nord i den tørre del af Kalodikiområdet. Her havde vi også begge to været under vores tidligere besøg og set en del skildpadder. Vi begyndte med det lille samfund Eleftherio. Vi var dårligt kommet ind i landsbyen, før vi så den første græske landskildpadde gå på vejen!

Det er farligt at være skildpadde her i Eleftherio. Den havde flere skjoldskader.

I Eleftherio så vi adskillige græske landskildpadder i haver og olivenlunde. Der var også flere storkereder. Storkene finderselvfølgelig deres føde i det store vådområde.

Der var mindst 4 storkereder i Eleftherio.

 

Græsk han i Eleftherio med skjoldskader. Masser af skildpadder klarer sig fint i naturen med værre skjoldskader.

 

En gammel Olivenlund er er en klassisk skildpaddebiotop.

 

Græsk landskildpaddehan Testudo hermanni boettgeri i Eleftherio.

Vi kørte videre til den anden lille landsby i Kalodikiområdet. Den hedder Katavotra. Også her spadserede vi rundt og så græske landskildpadder. Det er ret fascinerende at være skildpaddefinder!

Herefter kørte vi mod Parga for at finde et hotel. Undervejs holdt vi ind i vejkanten til vådområdet og kikkede lidt. Dette græsbegroede område drev af vand. Der var kildevæld allevegne. Her så vi en enkelt græsk hun. Jeg talte lidt med grundstykkets ejer, der selvfølgelig råbte os an, da han så os på sin grund. Det var den samme mand, jeg talte med på samme sted i 2006. Han sagde nu, at jeg skulle tage skildpadden med hjem til børnene. Da jeg sagde (ligesom sidst), at det kunne jeg desværre ikke, blev han lidt forbavset og også lidt fornærmet. Man skal jo ikke afslå en gave givet i god mening!(De er skøre, de danskere!)

Der er vådt allevegne. Det er min flotte skildpadde, man ser her. Desværre går min gave stadig nede i Grækenland.

Han udpegede en lille bjergvej og fortalte os, at hvis vi kørte op ad den, ville komme op til et seværdigt lille kapel, hvor der var mange skildpadder. Han ville åbenbart af med os, og det kunne jo i høj grad også være rigtigt, hvad han sagde. Men det var nu mest af høflighedsgrunde, at vi gjorde, som vi fik besked på.

Vi så ingen skildpadder, men til gengæld kom den sædvanlige græske fåreflok gående ad stien med ringende klokker om halsen. Der var ingen hyrde med, men 2 hunde havde helt styr på flokken. Hvis der var et får, der bevægede sig for langt uden for flokken, lød der en svag knurren, og fåret fik et fast blik. Straks blev der igen orden i geleddet.

Det lille idylliske kapel ved Kalodiki. Jan nyder det græske fårår.

Vi kørte herefter til Parga og fandt det samme hotel, som John og jeg boede på i 2006. Vi fik værelse 104, nøjagtig det samme værelse! Men det var nu steget fra 35 til 50 Euro. Denne dag fik vi set ialt 28 græske landskildpadder i Kalodikiområdet!

Der hersker almindelig enighed om, at ingen andre landskildpaddelande på denne jord som Grækenland giver mulighed for at se virkelig mange landskildpadder i naturen i løbet af meget kort tid! (-Bortset fra Albanien, opdagede vi senere.) Det er faktisk noget helt enestående.

Vores rejsefælle til Grækenland i 2008, Arne, sagde dengang, at om ikke ret mange år vil folk misunde os, at vi her i begyndelsen af dette århundrede bare kunne køre til Grækenland og som en selvfølge gå rundt og se på masser af skildpadder i det fri.

Om aftenen fik vi selvfølgelig grillstegt blæksprutte med tilbehør i en hyggelig taverna på havnemolen i Parga.

Læs videre på Side 3

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 1 Startside