..............

 

Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Startside

Albanien Grækenland

Rejseberetning fra Balkanturen i april 2009

Side 5

Lige før Syri i Kalter holdt vi ind på en lille taverna, hvor en af stamgæsterne straks ville give en øl, da han hørte, at vi kom fra Danmark. Ellers er det sædvanligvis et stort problem at forklare folk i Albanien, hvad Danmark er for noget. Men af en eller anden grund, som han ikke kunne meddele på grund af sprogvanskeligheder, var han vild med danskere.

Venner! Tak til den gæstfri albaner.

Overalt på turen så vi med korte mellemrum får og geder hængt op i træer eller under halvtag og lignende enkle steder. Stederne er skiltede med teksten "mishi". Her foregår der dagen lang slagtning, mens kunderne står og venter. Også lige overfor tavernen her er der et primitivt slagteri under træerne. Ferske råvarer er jo som bekendt et gastronomisk gode!Åbenbart også i Albanien! Sådan et slagteri lå lige overfor tavernaen.

Albansk friluftslagteri.

 

Sundhedsmyndighederne i Danmark ville få ødelagt nervesystemet ved dette syn!

 

Tavernens chef har været hos slagteren. Dette køkken ville nok også blive lukket i Danmark.

 

Syri i Kalter

Syri i Kalter.

Syri i Kalter betyder "det blå øje". Farven er helt ubeskrivelig smuk. Billedet yder kun delvis retfærdighed.Helt klart og rent vand vælter i enorme mængder op af et kæmpe hul i kalkmassivet. Man har haft en dykker nede med stort besvær, der kunne konstatere, at hullet går ihvertfald 50 meter lodret ned i grunden, før det skifter retning.

I årtusinder har det heddet sig, at vandet kommer fra den meget store sø ved universitetsbyen Ioannina i Nordgrækenland, som ligger flere hundrede kilometer væk! Det fortælles, at der for nylig er kastet specielt udformede træstykker i denne sø, og disse træstykker skal så på et senere tidspunkt ganske rigtigt være kommet frem med vandet i Syri i Kalter!!

Det kan man da kalde en underjordisk forbindelse, der vil noget. Om denne forbindelse udgøres af en "naturtunnel" eller en eller flere store underjordiske søer, ved man ikke noget om endnu!

Et helt enestående naturfænomen. Store vandmængder vælder lodret op at et hul under enormt pres!

 

Her, hvor Jan går og filosoferer i al ensomhed, vil der om få år være tykt af turister!

Vi havde naturen for os selv her ved Syri i Kalter, og vi havde en fantastisk oplevelse. I går kultur i Butrint, i dag naturfænomen i Syri i kalter. Albanien har skam noget at byde på! (Udover skildpadder!)

Påbud om snekæder her ved skildpaddebiotopen ved Syri i Kalter.

Der var påbud om snekæder om vinteren ved en landevejsbro her ved Syri i Kalter! Skildpaddebiotopen ved Muzine, hvor vi lige havde været, ligger i niveau flere hundrede meter over dette område, og lige henne til højre for broen går der græske landskildpadder på blomsterengen på den anden side af vandløbet. Skildpadderne her ved Syri i Kalter går da seriøst i hi om vinteren i al den sne!

Vi kørte over på blomsterengen på den anden side af vandløbet ved tavernaen. Der gik fine græske landskildpadder Testudo hermanni boettgeri uden skjoldskader her. Men selv gamle eksemplarer var ikke større end 12-14 cm.

Biotopen ved Sri i Kalter.

 

Køn lille græsk landskildpadde . De græske landskildpadder forekommer at være mere kleine i det i Albanien?

 

Sumpet, men blomsteroverstrøet forårseng og en fin landskildpaddebiotop.

 

Lille græsk landskildpaddehan gemt i forårsblomsterne på engen.

Den blomstrende skildpaddeeng var gennemtrukket af vand. Det var ikke alle steder man kunne færdes, uden at synke hjælpeløst i.

Albanske Testudo hermanni boettgeri ved Syri i Kalter. Jamen, de er da mindre i Albanien!

 

Sådan en albansk skildpaddebiotop i april måned. Min sjæl, hvad vil du mer´?

Efter nogle hyggelige timer her, var vi nu så langt henne på dagen, at vi besluttede at drage videre mod bjergbyen Gjirokaster for at finde et hotel. Vi havde i dag konstateret, at der ganske rigtigt lever græske landskildpadder Testudo hermanni boettgeri i Albanien, så vi var selvsagt ganske tilfredse med dagens udbytte.

Til en forandring var en del af vejstrækningen nu en helt nyanlagt 1. klasses hovedvej, som ovenikøbet var udstyret med vejskilte. Vi flyttede os derfor ret hurtigt i retning nordøst til Gjirokaster.

Læs videre på side 6

Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Startside