Otto
Wednesday 05 January 2022 @ 18:21
Et hamsterbur er fint til formålet. Du skal ikke være bange for egentlig træk i det.


Ina
Wednesday 05 January 2022 @ 13:45
Hej, jeg skal finde et indendørs bur til en russisk landskildpadde, og jeg har lige læst din artikel. Jeg har dog kat, og jeg er derfor ikke meget for et bur hvor der er fuldkommen åben foroven. Jeg bor også i en gammel lejlighed, så jeg er nervøs for at den vil få træk i et hamsterbur. Kan man på en eller anden måde bygge et bur hvor der stadig er udluftning men som er "katte venligt"? Jeg kunne godt bruge nogle ideer :D


Otto
Saturday 01 January 2022 @ 07:14
Du kan sende mig et par fotos. Så kan jeg måske finde ud af det. Men det er svært, når de ikke er større. Kan du fortælle, hvor har du dem fra?


Suhail Mahmood
Friday 31 December 2021 @ 12:47
Hej igen, Tak for svar. Efter besøg hos Beth, og en Baytril behandling, var den lille frisk igen 😊 Nu læser jeg lidt om vinterhi, og bliver i tvivl om vores små padder. De er begge Maurisk landskildpadde (Testudo graeca), men om de er fra Europa eller Afrika, ved vi ikke! - Er der mulighed for at finde ud af deres afstamning? PFT - Suhail


Otto
Sunday 24 October 2021 @ 06:42
Det bedste resultat får du ved at vente til mandag. Hils Beth!


Suhail Mahmood
Saturday 23 October 2021 @ 08:01
Hej Otto, Tak for en fantastisk hjemmeside. Vi har læst en del på din side, inden vi anskaffede os 2 Mauriske unger (en på 9 mdr. og en på 1 år og 9 mdr.) de er begge fra samme mor. Vi har nu haft dem i 7 mdr. og brugt din fantastiske hjemmeside som opslagsværk 😊 -bl.a over sommeren for at finde ud af hvilke planter fra haven, som kunne bruges som frisk foder. Normalt sover de fra ca. 16 om eftermiddagen og til næste morgen. Sent i aftes begyndte den lille at kravle rundt i terrariet (en ombygget dragkiste indendørs). Da vi kiggede nærmere kunne vi se at den gispede efter vejret og der var også tydelig RNS πŸ˜” - efter noget tid, faldt den lidt til ro, men den kunne ikke rigtig sove, selvom den så meget træt ud. Umiddelbart er der kun en kyndig læge i Lyngby som først åbner på mandag. Hvor akut bør vi tage situationen?


mårten
Saturday 18 September 2021 @ 01:08
har 2 stk snapskildpadder som jeg gerne vil sælge bytte eller give væk til personer der har plads og styr på sådan et par.............. flere oplysninger kan fås på min tlf evt billeder 6138 1659 ps de kan ses opleves i kastrup i restaurant sas klubben alle dage alle tider hilsen mårten


Dit NavnTage
Wednesday 28 July 2021 @ 15:00
Tak for hjælpen ,jeg har masser af plads til ude anlæg ,men valgte selvfølgelig og plasere det under rønnetræet ,træet har nu næsten måtte lade livet til fordel for mine grækere hilsen Tage


Otto
Sunday 25 July 2021 @ 06:42
Rønnebær anses for ret giftig for landskildpadder. Både blade og bær. Det sikreste er at fjerne træet. Du kan dog godt regne med, at skildpadderne ikke vil æde løs af bærrene, hvis de skulle falde over dem.


Dit Navntage h nielsen
Saturday 24 July 2021 @ 19:20
Hej .ved mit nye ude anlæg står der et Rønde træ , der kan falde røndebær ned til padderne ,er de giftige for padderne Hilsen Tage


Otto
Friday 23 July 2021 @ 06:12
Ad 1. 4-5 m2 er fint til 2 russsiske landskildpadder. Ad 2. Mine skildpadder går ude døgnet rundt, fra de kommer op af hi og indtil de skal i hi igen. Ad 3. Du kan anskaffe dig unger året rundt, men sommerhalvåret er selvfølgelig bedst.


Simon
Thursday 22 July 2021 @ 19:00
Hej Otto. Først og fremmest - rigtig godt arbejde med denne hjemmeside. Den er spækket med nyttigt indhold. Jeg går med overvejelser om at bygge mig et udendørsanlæg, for derefter at anskaffe mig to russer unger. Men inden jeg gør noget, har jeg et par spørgsmål, som jeg ikke helt har fundet svar på, her på siden. 1. Er 4-5 kvm. for lidt til to russere? 2. Går dine skildpadder ude døgnet rundt, helt indtil de skal i hi? Eller er der en overgangsperiode hvor de bor indenfor? 3. Hvis man ønsker sig to unger, hvornår er så et godt tidspunkt at anskaffe dem, altså hvilken årstid? Jeg håber at du vil svare på mine spørgsmål. Venlig hilsen Simon


Otto
Thursday 22 July 2021 @ 06:24
You are welcome!


LarryAluri
Friday 16 July 2021 @ 00:29
I want to to thank you for this very good read!! I definitely loved every bit of it. I have you bookmarked to check out new things you post…


Trine Hagner
Wednesday 26 May 2021 @ 11:55
Tak, Otto! Jeg har sendt mails. Mvh Trine


Otto
Wednesday 26 May 2021 @ 06:02
Jeg har da gennem årene modtaget landskildpadder. Jeg sørger da også løbende for videreformidling af landskildpadder til personer, som jeg ved har den rigtige erfaring med hold af disse dyr. Kan du evt. sende foto på mail, sms eller messenger?


Trine Hagner
Tuesday 25 May 2021 @ 11:53
Hej Otto Vi har to græske (terstudo hermanni) på 8 år (den ene er helt sikkert en han, den anden håber vi er en hun) De går i udeanlæg året rundt og graver sig selv ned i hi og kommer så fint frem i foråret. Det har de gjort se sidste 3 vintre. Før det var de i hi i køleskab. Nu skal vi flytte i lejlighed og vores padder skal under ingen omstændigheder til at være indendørs terrarie-skildpadder. Og nu mit spørgsmål til dig: adopterer du skildpadder? eller kender du nogen der gør som kan give dem gode udendørs forhold. På forhånd 1000 tak for svar. Mvh Trine Hagner


Otto
Friday 16 April 2021 @ 06:07
Varmekabler til brug for overvintring? Jeg har ingen erfaring med det. Jeg kan derfor ikke komme med solid og vederhæftig rådgivning om det. Jeg overvintrer, og har altid gjort det, som beskrevet i min artikel om vinterhi.


Ove
Thursday 15 April 2021 @ 19:15
Hej Vi har to græske skildpadder på tre år og som altid har været indenfor. I år vil vi gerne lave et udendørs område til dem og hvor de også kan overvintre. Skal vi installere f.eks varmekabel på siderne i kassen som de overnatter i, så der bliver en minimum temperatur?


Otto
Wednesday 14 April 2021 @ 06:33
Bladene fra avokado anses for giftige for skildpadder. Så det er op til dig selv, om du vil prøve.


Anne
Tuesday 13 April 2021 @ 16:24
Hei igjen Otto, kan skilpadder ha avokado plante? Har noen små trær, Som jeg tenkte kunne stå hos skilpadden, så hvis det skulle falle ned ett blad.


Otto
Tuesday 13 April 2021 @ 06:43
I naturen kommer skildpaddeunger jo af gode grunde i hi det første år. Selv venter jeg et par år, før de lægges i hi. Jeg bruger kun UV-lys fra dyrehandlere. Køber over nettet. Om arten af UV-lys, så læs på min side om UV-lys. Aloe vera er fint foder, men ikke som ensidigt foder.


Anne
Monday 12 April 2021 @ 20:35
Takk for svar! Veldig takknemlig for denne siden din!! Denne skilpadden jeg skal hente er jo 4 måneder. Skal jeg ikke putte den i dvale i år? Og kan man bruke alt av uv pærer/rør. Eller er det noen som er skadelig for skilpadden? Kan man bruke sånne uv Lys Man har til planter? Eller slike de har i butikken over grønnsakene? Og kan skilpadder spise alovera planter?


Otto
Monday 12 April 2021 @ 15:35
Du kan roligt bruge materiale fra naturen og anvende det direkte. Det er jo naturens egne materialer, de går på i deres biotoper i naturen. Jeg bruger selv naturens egne materialer.


Anne
Sunday 11 April 2021 @ 15:13
Hei, jeg skal hente en gresk landskilpadde på ca 4 måneder snart og lurte på: Kan jeg finne ting ute jeg kan ha i bunnen som Jord, grus, sand og sten osv. Eller er det for mye bakterier i dette?


Otto
Tuesday 01 December 2020 @ 06:53
Temperaturerne fandt det rigtige niveau i weekenden, så skildpadderne blev lørdag den 28. november lagt i hi i deres vinterhikasser i udhus og køleskab. Læs mere i artiklerne om vinterhi.


Otto
Thursday 26 November 2020 @ 19:49
Grunden til, at du ikke kan se en dato på min side for vinterhi i år, er ganske rigtigt den, at de ikke er lagt i hi endnu. Med den nuværende vejrudsigt ser det i øjeblikket ud til, at jeg lægger i hi i weekenden.


Mie fra Jylland
Tuesday 24 November 2020 @ 09:25
Hej Otto. Har du lagt dine skildpadder på køl? mine sover i redekassen, men der er jo ikke så kold der ude endnu. Er lidt i tvivl om det er nu de skal ind eller vente lidt endnu. Måske kan de overvintre hvor de er? De er i deres redekasse i det drivhus de går ud og ind af om sommeren. Jeg har været inde på din hjemmeside og kikke , men jeg kan ikke lige se om dine er lagt i vinterhi endnu.? Tak for en meget fin hjemmeside, nok det bedste opslagsværk på nettet , til os der holder skildpadder.


Otto
Tuesday 27 October 2020 @ 10:32
Og konstant adgang til kalk.


Otto
Tuesday 27 October 2020 @ 10:30
Om sommeren får de så meget ukrudt, som de kan spise. Vitamintilskud ikke nødvendigt. Om vinteren, hvis de ikke er i hi, fastedage og vitamintilskud når der fodres. Læs iøvrigt artiklen om foder.


Kathrina
Monday 26 October 2020 @ 05:15
De er lidt over 1 år gamle. Hvor meget mad skal man give dem ad gangen? Er det en håndfuld grønt? Mere? Mindre? Skal de have adgang til sepia skaller hele tiden? Vitaminer er ca 3 gange om ugen ikk??


Otto
Sunday 25 October 2020 @ 19:24
Ja, de skal netop have fastedage, når de ikke går i hi. Faste hver anden dag som udgangspunkt. Med den vægt må de være ret gamle unger.


Kathrina
Sunday 25 October 2020 @ 14:08
Hej Otto Først og fremmest tusind tak for en fantastisk side. Her får man al den info der er værd at have når man holder skildpadder. Vi har netop købt to græske unger (2019) i fredags. De kommer til at være inde i år men ellers er det meningen at vi skal have bygget udeanlæg til sommer. Jeg er i tvivl om hvor meget mad de skal have? Skal de have fastedage nu de ikke går i hi? Hvor mange dage ca om ugen? De vejer lige omkring 90 gr hver. Mvh Kathrina


Otto
Thursday 15 October 2020 @ 11:29
Den kan godt gemme sig lidt væk pga miljøskift. Behold lys og varmelampe, og se, om den ikke snart kommer frem.


Tage
Thursday 15 October 2020 @ 09:04
Hej Otto , jeg fik for 5dage siden en græker på 11 år fra et hjem der ikke kunne passe den mere .Den gik i en kasse i stuen med lys og varmelampe og har aldrig været i hi/dvale Da jeg hented den var der en halv dag før jeg kom hjem og klar så der var noget temperatur nedslag ,nu står den i 21 G rum og 33 G varmelampe MEN nu 1 1/2 døgn har den gravet lidt ned i et nyt hus jeg satte ind og kommer næsten ikke ud , er den på vej i dvale og hvad med temperaturen hvad skal jeg gør. Det er min mening at lave ude anlæg til foråret Jeg er ny skilpadde ejer så derfor min uvidenhed Mvh Tage


Otto
Saturday 26 September 2020 @ 06:59
Der sker erfaringsmæssigt ikke noget ved det. Det er også en velment, men forkert myte, at skildpadderne skal have tømt tarmen inden de går i hi.


KIm
Thursday 24 September 2020 @ 14:20
Hej Otto Jeg vil spørge om følgende Når man slukker varme lampe for at tage en uge væk og vores nabo kommer og kikke til dem Er der så ikke fare for at den made der måtte være i mave og tarm. Går i forrådnelse da de ikke kan få temperaturen op på de 37 …. Kan du forklare hvad der ske På forhånd tak 😊


Otto
Thursday 17 September 2020 @ 07:40
Du beskriver normal adfærd. Landskildpadders kærlighedsliv er ikke romantik. Det ser altid hårdhændet ud. Du behøver ikke skille dem ad. Hvis du ikke vil have unger, skal du bare lade være med at ruge æggene ud. Ellers behøver du ikke at være nervøs for nært slægtskab. Den sædvanlige indavlsproblematik er ikke aktuel for skildpadder.


Paula
Monday 14 September 2020 @ 19:31
Kære Otto, jeg har to marginater på 6 år. Søskende. Det ser ud som at de er en han og en hun. Tror vi men vi er sikker.De bor heleåret udenfor og trives godt. De er på de sidste blevet seksual aktive. Rigtig meget og nogle gange lidt aggressive ( i mine øjne).☺️. Skal jeg adskille dem,? Begge to opsøger hinanden men bliver også "uvenner". Jeg er bekymret for at de begynder med at lægge æg uden jeg opdager det. Mange tak


Otto
Wednesday 29 July 2020 @ 08:58
I sin tid havde jeg ikke drivhuse i mine frilandsanlæg. Kun overnatningskasser med vandtætte tag. Det gik da udmærket. Men selvfølgelig forbedrer man forholdene med drivhus. Hvad med en lille mistbænk?


Muggi og Jørgen
Tuesday 28 July 2020 @ 15:20
Hej Otto, tak for timers inspiration og vejledning på din fine hjemmeside. Vi er nye skildpaddeholdere, en bredrandet og en dalmantiner, begge fra 19. Vi har lavet anlæg inde og ude efter alle anvisningerne, i en stor sandkasse med en tør del med plexiglas over den ene 3-del, hvor overnatningskassen også står. Sommeren i år har været tvivlsom, og jeg spekulerer over, om det er nok for at holde temperaturen oppe, da jeg forstår at mange benytter drivhuse. Det er umiddelbart ikke en mulighed. Hvad tænker du om det? Vh. Thomas


Otto
Friday 22 May 2020 @ 16:10
Mine sidste kom ud i går. Men nu bliver det jo lidt koldere igen. Mon ikke det er tid igen i næste uge!


Camilla
Friday 22 May 2020 @ 00:31
Hej Otto Tak for dit svar. Nu er min vuggestue snart klar til at de små kan komme ud, men jeg synes det er lidt koldt og ustadigt i vejret. Har du sat dine unger ud? Du skriver at de skal ud når der er ca sammen temperatur ude som inde, men er lidt i tvivl om det er ude i deres drivhus i sol eller på jorden i deres indhegning i sol/skygge eller på mit have termometer i skyggen? På forhånd tak for hjælpen 😊 Mvh. Camilla


Otto
Friday 15 May 2020 @ 14:25
OK


Luana Pedersen
Tuesday 12 May 2020 @ 08:04
Hejsa , jeg har også sendt og skrevet en mail fordi jeg har brug for hjælp hvis du kan hjælpe mig . Jeg har købt en lille russik landskilpadde og den har ikke så godt og jeg vil gerne redder den . Jeg beder dig om at svar og jeg vil meget gerne ringe til dig . Mange tak, Luana


Otto
Sunday 10 May 2020 @ 13:11
Altid bedst, at de kommer ud. Kl 10.00 er ikke SÅ sent, så brug dit forslag nr. 2.


Camilla
Monday 04 May 2020 @ 20:59
Hej Otto. Jeg har to små russere på ca.6 cm og vil gerne lave en udendørs vuggestue til dem. Jeg bor i Rækkehus og har desværre kun en lille have. Jeg har læst en del på din side og kan forstå at morgensol er vigtig. Vi har dog først morgensol på græsplænen (hvor det er muligt at lave vuggestuen) kl. 9 og den forsvinder allerede ved 14-15 tiden, hvis jeg rykke vuggestuen til hvor solen først kommer kl 10-11 er der sol en del længere. Så mit spørgsmål er: Hvad er vigtigst "morgen"sol eller sol i længere tid og er det overhovedet forsvareligt at have dem i haven når der er så "lidt" sol eller ville det være bedre at holde dem inde under varmepære og uvb rør? Tak for en rigtig god side 😊 Bedste hilsner Camilla


Otto
Monday 20 April 2020 @ 15:52
Skildpadder hader forandringer i deres miljø. Men de lærer da efterhånden at tilpasse sig ændringerne. (Der må ikke ændres for tit).


Mie fra Jylland
Monday 20 April 2020 @ 07:55
Har lige fået et drivhus som er sat op i forlængelse af mit terrarium til mine skildpadder. Mine padder er 10 år nu. Når de kommer op af vinter hi sættes de ud i forårssolen i terrarium, altid på samme sted, derefter suser de hurtig ind i redekassen, og efter nogle dage viser de sig igen, det er simpelhen indlagt gbs i dem hvor den redekasse er. Men nu er drivhuset sat op i den anden ende af terrariumet og redekassen er der inde. De er sat ud i terrariumet som de plejer, men nu suser de forvildet rundt, til natten satte jeg dem ind i kassen i drivhuset. Mon de selv kan finde ud i terrariumet igen. Hvad er din erfaring når man ændre i deres biotop? Er der noget specielt jeg skal gøre?


Otto
Wednesday 06 November 2019 @ 07:56
Nu skriver du ikke, hvilken art skildpadde, der er tale om. Skildpadder dør selvfølgelig ikke, fordi de går alene. Men erfaringsmæssigt bliver de meget livligere ved hold i fangenskab, hvis de går 2 eller flere sammen. Når der er tale om en han, er det bedst med en eller flere hunner til at forøge bestanden. Især russiske hanner kan erfaringsmæssigt ikke holdes sammen. Hvis det eksemplar, man holder i forvejen har fornuftige pladsforhold, kan man udmærket holde flere.


Chris
Tuesday 05 November 2019 @ 11:55
Hej igen, jo mere jeg læse og som jeg læreat kende vores nye skildpadde, får jeg flere spørgsmål som jeg har svært med at finde svar på. Du nævner i dine sider at én skildpadde alene ikke er særlig godt for den på den lange bane. Derfor overvejer jeg nu om jeg skal skaffe en mere. Den vi har er en han. Vil det være bedst at få en hun som makker eller er det lige meget? Jeg har lavet en bur af en palle hvor han går. Vil det være stor nok til to? Jeg har ikke lavet det udendors areal til dem endnu. Igen tak for info.


Otto
Sunday 03 November 2019 @ 09:59
Jeg har låg på mine kasser. De holder fugten i bundlaget (kokosmuld) hele vinteren. Jeg har boret huller i låget og i kassens sider. Som du også ser i min artikel, har jeg lagt et stykke bomuld under låget for at beskytte skildpaddens rygskjold.


Dit Navn
Saturday 02 November 2019 @ 21:00
Hej Otto Jeg er i tvivl om der skal låg på kasserne til vinterhiet i køleskab. Jeg har i de sidste adskillige år ikke haft låg på, men må så en tre til fire gange i løbet af vinteren, vande lidt.. kan jeg lægge låg på og nøjes med et par gange vanding... og skal der huller i lågene? Jeg synes det er lidt tvetydigt på din ellers super fantastiske hjemmeside, som jeg med stor glæde og til meget viden og fornøjelse har givet videre til alle dyreforretninger i Fredericia. Jane


Otto
Friday 01 November 2019 @ 09:31
Mine egne landskildpaddeunger har opnået hårdt skjold i løbet af et års tid. Bugskjoldet "holder sig" som regel blødere i lidt længere tid end rygskjoldet. Jeg har andre steder oplevet noget ældre unger, der stadig havde blødt skjold. De fik dog hårdt skjold efter lidt længere tid. Så med rette forhold, herunder UV-lys, solskin, kalk, D-3 vitamin osv, så lykkes det formentlig.


Dan
Thursday 31 October 2019 @ 19:54
Hej OTTO Du skiver at uge skildpadder under et år har et bløder skjold gælder det både Rygskjoldet og bugskjoldet og er der en alder... hvor man kan sige at der skal det være rigtig hårdt for elles er der noget galt. Det er fordi at jeg har set på et par som er lidt over et år gamle og de virke lidt bløde. de har går ud i sommer og gå nu inde. og hvor hurtig går der med at de bliver blød hvis de ikke har uv lys ... er det halv år eller mindre


Otto
Saturday 19 October 2019 @ 18:15
Hø er skam fint, men ædes normalt kun af større arter af landskildpadder. Formentlig fordi de har nemmere ved at bide igennem materialet.


Chris
Thursday 17 October 2019 @ 13:46
Hej, mange tak for hjemmesiden. Jeg har lige fået en T. hermanni og har læst en del af dine sider mhp viden om pasning m.m. Jeg har læst hele siden om fodder og har lige et spørgsmål som jeg kom i tanke om. Du nævner at tørrede ukrudt og græs kan bruges når der ikke er frisk. Hvad så med hø? Er den på positiv listen eller no-go listen? På forhånd tak. Vh Chris


Otto
Sunday 13 October 2019 @ 09:29
Jeg lægger først mine i hi, når vi kommer ned å små etcifrede varmegrader. Og der begynder at komme nattefrost. du kan i mine artikler om vinterhi blandt andet se skema over datoerne for mine vinterhi de sidste mange år.


Mie fra Jylland
Thursday 10 October 2019 @ 17:08
Hej Otto. Er det ikke ved at være tid til at vi skal til at overveje at skildpadderne skal ind i køleskab fra udeterrariet, eller er det for varmt endnu. TP ude svinger meget syntes jeg. Er dine skildpadder sat på køl?


Otto
Friday 30 August 2019 @ 09:06
Den bedste hjælp, du kan give, er faktisk at lade skildpadderne være helt i fred. Så lykkes det til sidst, ligesom i naturen.


Dit Navn
Tuesday 27 August 2019 @ 12:08
Jeg har flere testudo hermannier som prøver å pare seg, men det ser ikke ut som de får det helt til. De eldste hannene (17 og 18 år) rir ofte på hunnen (15 år), men jeg ser aldri at penis er ute av halen. De utstøter parringslyder og holder på lenge, men parringen kan umulig være vellykket, og hunnen virker uinteressert og prøver å gå fra hannen. Hunnen har heller aldri lagt egg. De yngste hannene (9 år) har det på samme måte. Deres hunner er 6 år, de rir og lager lyder, men har heller aldri penis ute. Kan jeg gjøre noe for å tilrettelegge for vellykket parring? Dyrene har god plass både inne og ute. De 4 yngste går permanent sammen, de tre eldste møtes hyppig ute, men bare én hann og en hunn ad gangen.


Otto
Monday 26 August 2019 @ 08:50
Nej, der bliver ikke lagt æg de første par år. Mindst.


Paula
Sunday 25 August 2019 @ 19:00
Tak Otto, men de skal ikke lægge æg nu, vel? Skal jeg holde øje med dem ?


Otto
Friday 23 August 2019 @ 19:03
Til Henrik: Jeg ville ikke være bange for at holde T.marginata sammen med Th. hercegovinensis. T. marginata går fint sammen med T. h.boettgeri, og T.h.hercegovinensis er en lokalform af T.h.boettgeri. (Ikke anerkendt underart).


Otto
Friday 23 August 2019 @ 06:27
Det er faktisk helt naturlig parringsadfærd.


Paula
Thursday 22 August 2019 @ 14:28
Hej Otto, jeg har to Testudo marginata som er 4 år gamle. Søskende. Umiddelbart en han og en hun. De lever frit i haven og ser ud til at veltrives. "Hannen" er begyndt med at blive lidt aggressive og bed den anden i ben. De har masser af plads til at undgå hinanden og det er en adfærd som jeg ikke så mens de boede i deres lille andlæg. Hannen sov for det miste. Jeg tror han prøver at parre sig med den anden!.Skal jeg være bekymret for den lille? (Hun hedder Lille)


Henrik
Thursday 22 August 2019 @ 10:02
Hej Otto Vi har nogle Testudo hermanni hercegovinensis, og synes det kunne være sjovt med en art mere. Spørgsmålet er derfor om Testudo marginata kan holdes sammen med dem? Det bliver lidt roddet med underarterne, er Testudo hermanni hercegovinensis "bare" små Testudo hermanni boettgeri, så kan vi læse at det går fint hos dig, men...


Otto
Sunday 21 July 2019 @ 08:16
I naturen lever ungerne af det samme som de voksne. Jeg har aldrig klippet i urter og græs til mine unger. Når en skildpadde er i ro, vugger forbenene frem og tilbage. Sådan trækker de vejret!


kim
Thursday 18 July 2019 @ 16:05
Hej Otto Først tak for en rigtig gode hjemme side og det du gør for os. Jeg har tre spørgsmål som jeg håber at du vil svare på 1.D3 vitaminer kan de dør hvis de få for meget. Hvis man tænker at de få mere af D3 end kalk. (forkert forhold) 2.Vi har nogle små græske. De er ca. 6 cm og når de spiser, er de ikke alt gode til at bide de lange strå over fra planter. Så de stikker ud af munde på dem. Og går ned i halse så derfor klipper jeg dem i så stykker Man ude i nature er bliver de jo ikke klippe. Hvad er de erfaring omkring det og mad til de små Evt. et emne til hjemme siden 😊 3.Jeg har bemærket at når de liger og slapper af, kan de lige og ”rokke” frem og tilbage med forbenene. Kender du til det og er det normalt?. syntes ikke at jeg har set det hos andre På forhånd tak


Otto
Thursday 20 June 2019 @ 05:48
Når det kniber med andet foder, skal de nok spise vinbladene. Bundlaget i grotten er som i dees hjemstavnsbiotoper, så det er OK.


Kaja
Wednesday 19 June 2019 @ 18:13
Kære Otto Vi har to iberiske landskildpadder han og hun, som vi har er ude om sommeren. Vi er flyttet og de har fået nyt anlæg. Vi har nu en stor vinranke, hvor jeg klipper skud af til foder. De nipper imidlertid kun ganske lidt til badene, men spiser, hvad der ellers gror i deres anlæg. (Som nu er ved at være spist ned.) Vi har ikke ret mange mælkebøtter. Skal jeg bare vente, til de begynder at spise mere af vinbladene? De er 13 og 18 år gamle. De har en grotte i en stenhøj, hvor jeg inde i grotten har lagt småsten i et 5 cm tykt lag med sand over. Hannen er meget glad for at grave, og jeg vil helst ikke have at han underminerer stenhøjen. Er det ok, som bund for deres nattely?


Otto
Wednesday 12 June 2019 @ 11:23
Landskildpadder, der vandrer hvileløse rundt, gør som regel dette, fordi de er utilfredse med miljøet. En enkelt landskildpadde, der vandrer hvileløs rundt, er som regel en gravid hun, der søger et sted at lægge æg. Herudover kan jeg ikke komme med velunderbyggede forslag.


Mie fra Jylland
Tuesday 11 June 2019 @ 10:38
Hej otto. Mine 5 marginataer, 10 år, vægt 250-350g, gå sammen i udeterariun, som er ca 6-7 m2 der er også et lille drivhus med redekassens de kan gå ind i. Den ene marginata, en han tror jeg, søge rundt langs kanten af terariumet, virker til at vil ud, den har altid virket asocial i forhold til de andre, helt fra den var lille, den søger for sig selv, vil ligge længst væk fra de andre fire. Æder doblet så meget som de andre. Også den der vejer mest. Og den løber dobbbelt så hurtigt som alle de andre. Hvad er der galt med en skildpaddede der vandre så meget langs kanten,og forsøger uafbrudt at forsere kanten af anlægget? Er den blevet teenager og vil bare hjemme fra?


Otto
Sunday 21 April 2019 @ 13:13
Bestemt! Mine kom op af hi og ud den 15. april. De små, der går inde, kommer ud senere.


Mie fra Jylland
Friday 19 April 2019 @ 09:50
Hej Otto. Er det ikke tid at tage skildpadderne op af vinterhi, og sætte dem ud i anlægget. Jeg tænkte om du evt have taget dine ud?


Lea
Wednesday 20 February 2019 @ 07:54
Mange tak 😊


Otto
Tuesday 19 February 2019 @ 19:25
Hvis de er vokset op sammen, bliver der erfaringsmæssigt ikke store problemer. Græske landskildpaddehanner er iøvrigt normalt mere fordragelige indbyrdes end for eksempel russiske hanner.


Lea
Tuesday 19 February 2019 @ 19:06
Hej, Jeg skal snart ud og kigge efter 2 nye venner for livet og i den forbindelse har jeg lige et spørgsmål: Jeg vil gerne have 2 græske landskildpadder, men har læst flere steder, at det er bedst ikke at have 2 hanner sammen, da de kan blive aggressive overfor hinanden. Men, når det jo nu er umuligt at bestemme kønnet på små padder, kan jeg jo ikke vide om jeg har fået 2 hanner med hjem! Kan det blive et problem senere, når de bliver kønsmodne, hvis de er fra samme kuld? Altså hvis det viser sig at være 2 hanner? Mvh Lea


Otto
Sunday 28 October 2018 @ 17:58
Hvis du ikke umiddelbart kan se, hvor den har gravet sig ned, er det klogest at lade det være, som det nu er. Og regne med, at den dukker op igen af sig selv april/maj næste år.


Kristoffer
Sunday 28 October 2018 @ 17:50
Hej Otto. Jeg har et problem. Jeg har en lille marginata på 6 år, der er blevet væk. (Der er "næt" over anlaget.) Jeg prøvede at se efter nogle steder, hvor jorden var lidt mere blød eller hvor det var mere "oprørt", men jeg fandt intet. Hvad kan jeg gøre. Hvad skal jeg se efter, for at finde skildpadden. Hvor langt kunne den have gravet sig ned i jorden? Mvh Kristoffer


Otto
Saturday 27 October 2018 @ 17:58
Jeg tænder bare mine griselamper om natten, når der loves frost. Ellers er de slukkede om efteråret.


Susanne
Friday 26 October 2018 @ 16:23
Tak for svaret, vi har dækket drivhuset med vintermåtter, hvilke slags varme har du i drivhuset?


Otto
Friday 26 October 2018 @ 15:59
Mine kommer ikke i hi endnu. Der kommer åbenbart varme dage igen om kort tid. Jeg sørger for varme i drivhusene de næste nætter og så ser vi ellers tiden an igen!


Susanne Odense.
Thursday 25 October 2018 @ 17:08
Hej Otto.Vi har en græsk skildpadde boende som normalt er på en skole om vinteren og om sommeren ved os i haven og i et minidrivhus, han har aldrig overvintret i køleskab før men vi prøver i år, hvordan gør vi nu hvor der kommer nogle meget kolde dage og derefter varme igen, skal han i køleskab nu ?.


Otto
Thursday 11 October 2018 @ 19:09
Jeg foretager mig intet endnu. Vejret er endnu meget varmt.


Mie fra Jylland
Tuesday 09 October 2018 @ 08:58
Hej. Mine marginataer på friland er ved at drosle ned, jeg har lukket redekassen af, så de ikke kan komme ud, da de ellers graver sig ned eller gemmer sig i mit udeanlæg. Nu varsles der jo godt vejer i denne uge, mon jeg så skal lukke op for dem igen, men er bange for de forsvinder, det er de mega gode til. Er der ikke lige tidlig nok at ligge dem på køl i køleskab endnu, det er jo kun oktober.


Otto
Saturday 11 August 2018 @ 08:37
Tør ikke sige noget på det foreliggende. En af mine bekendte har i årevis overvintret sine græske landskildpadder ved at lægge dem i en trækasse med løv og grave kassen ned i jorden.


Maria
Friday 10 August 2018 @ 09:07
Jeg har ikke et køligt rum eller et uforstyrret køleskab. Det er faktisk bare en trækasse på ca en halv m2 med alm muldjord i. Ved du om jeg kan lade dem sove derinde i en flamingo kasse? I tørt muldjord. Det kan ikke regne ind.


Otto
Thursday 09 August 2018 @ 13:59
Om dine skildpadder kan ligge i hi udendørs som beskrevet, kan jeg ikke udtale mig om uden at kende forholdene. (Jordens sammensætning, evt vandstand i jorden, rottefare, osv.) Hvis du bare lader dem blive ude, kan du følge mine erfaringer med at lægge dem ind i kølige rum/køleskab for vinteren, når de har "lagt sig til at sove" ude. Alt som beskrevet i min artikel om vinterhi.


Maria
Tuesday 07 August 2018 @ 19:15
Hejsa. Jeg har 2 bredrandet og 3 græske sammen. Jeg har læst om hi, men jeg er bare stadig lidt utryg ved at ligge dem i køleskabet. De er 3 og 4 år og jeg har ikke haft dem i hi før. Jeg har lavet et udendørs anlæg til dem hvor de om natten går ind i en trækasse (en halvpalle med låg) hvori der er en flamingokasse som de går ind i inde i trækassen. Altså sover de inde i en flamingo kasse, inde i en lukket trækasse. Der er jord i deres anlæg. Kan det lade sig gøre at jeg bare lader dem gå i vinterhi derinde? Jeg tænker at når de vil grave sig ned/lægge sig til at sove, så gør de det nok derinde som de plejer. Men kan jeg så lade dem være derinde hele vinteren? Og skal jeg fugte bundlaget / ligge et andet bundlag derind op til vinteren? Jeg læste at nogens skildpadde døde fordi de lå tørt i vinterhi. Jeg er generelt meget nervøs for det da det er helt nyt for mig :-) Håber du kan hjælpe. Mvh Maria


Otto
Tuesday 15 May 2018 @ 06:41
De skal nødvendigvis ud af mistbænken for at få UV-lys. UV-lys kan ikke trænge igennem glas og plastic.


Joan Rasmussen
Monday 14 May 2018 @ 06:52
Mange tak for dit svar. Der er automatisk åbner på mistbænken. Jeg vil glæde mig til at de falder til i deres nye hjem og håber de vil komme til at trives her. Sidste spørgsmål får de uv lys nok når de ikke kommer ud af mistbænken, der er plastic sider og glas tag ? Vh Joan


otto
Sunday 13 May 2018 @ 20:02
Udendørs skal man ikke fugte bundlag. Det er for at modvirke dehydrering i de indendørs tørre omgivelser. Der må ikke blive over 40 grader i mistbænken. En automatisk vinduesløfter er en god ting!


Joan Rasmussen
Sunday 13 May 2018 @ 09:44
Hejsa Vi har fået to græske på 2 år, som altid har gået inde i en plastik kasse,de har ikke været i hi. vi har med det samme bygget en børnehave med mist bænk, og har sat dem ud. De har gravet sig ned i overnatningshus i mistbænken i ugødet spagnum. Mine spørgsmål er Skal jeg vande spagnumet i overnatnings huset ? Og hvor varmt kan de tåle at der bliver i mistbænken? Det er vores første padder og jeg vil så gerne gøre det rigtigt og har læst din side mange gang tak for alt den gode info du deler med os alle Mvh Joan


Otto
Tuesday 08 May 2018 @ 06:43
Jeg ser på termometret, der viser rumtemperaturen inde, nemlig 20mgrader. Så sætter jeg ungerne ud, når temperaturen ude kommer over 20 grader. Jeg fodrer kun med frisk grønt ude. Meget af det kommer af sig selv i skildpaddegårdene, f eks græs.


Jean
Tuesday 08 May 2018 @ 06:22
Hej igen, glemte at spørge om du råder til kun at give frisk ukrudt her om forår sommer, eller om de også skal have lidt af det som er tørret og skal opblødes i vand? Hilsen Jean


Jean
Monday 07 May 2018 @ 09:45
Tak for hurtigt svar:-) Har du styr på hvor varmt der er inde hvor de sover når de nu kommer ud? Jeg vil gerne sikre mig at de har det rigtigt mht temperatur, så de ikke får kulde chok! Hilsen Jean


Otto
Monday 07 May 2018 @ 06:20
Vedrørende russer. Den kan sagtens lægges i hi. Vinterhi er ikke tillært. Det ligger genetisk i skildpadden. Vedrørende græske unger, så satte jeg mine ud i går.


Jean
Sunday 06 May 2018 @ 15:42
Hej Otte Vi har to græske unger på 2år. Som vi har lavet en børnehave i haven af en palleramme. Men er det ved at være varmt nok til at sætte dem ud nu. Det er jo stadig lidt koldt om natten. Hvornår regner du med at dine kommer ud? Hilsen Jean


Dit Navn
Sunday 06 May 2018 @ 07:37
Kære Otto Jeg har en russer, som jeg har haft gennem 17 år nu. Den var ca. 7 år, da jeg købte den, sagde dyrehandlen. Den har gået inde i terrarie alle disse år, efter vejledning af dyrehandleren - dog ude i græsningsbur på de gode sommerdag. Nu vil jeg gerne lave udeanlæg til den, da jeg er blevet opmærksom på, at den sagtens kan gå ude fra forår til efterår selvom temperaturen svinger og det regner. Jeg har læst, hvad du har skrevet om udeanlæg og laver et, der opfylder kravene hertil. Mit spørgsmål vedr. Vinterhi. Jeg har læst engang/hørt, at den ikke må komme i vinterhi, når den er så gammel og aldrig har prøvet det før. Jeg tør faktisk ikke! Men kan den komme ind i terrariet om vinteren? Og i så fald, hvornår skal jeg tage den ind? Mvh, Ditte-Marie


Otto
Wednesday 02 May 2018 @ 11:06
Vedrørende et turtle penthouse kan jeg desværre ikke hjælpe.


rasmusahle
Tuesday 01 May 2018 @ 20:32
Hej jeg kunne rigtig godt tænke mig et skildpade penthouse som her, https://www.pinterest.dk/pin/406027722640718416/?lp=true men jeg kan simpelthem ikke finde nogen dansk hjemmeside der sælger dem, så tænkte på om i ved noget om det eller kender nogen firmaer der kan bygge sådan et på bestilling, på forhånd mange tak


Otto
Saturday 21 April 2018 @ 08:09
Det lyder som om deres skjolde er rigtig flotte! Mine marginataer var 8-12 år, før de begyndte at lægge æg.


Mie fra Jylland
Friday 20 April 2018 @ 16:28
Hej Otto. Når jeg lader hånden forsigtigt glide lethen over skjoldet er der ganske lidt buler, de er ikke helt glatte. Men kan de blive det i fange skab? Hvor store skal de være før jeg kan forvente at de lægger æg?


Otto
Friday 20 April 2018 @ 06:20
At skildpadderne ikke taber sig under vinterhi viser, at de fodres optimalt. At du fodrer så rigtigt, betyder vel også, at skjoldene er pæne at se på. Du skal bare blive ved med at give det rigtige foder i rigeligt omfang.


Mie fra JyllandDit Navn
Wednesday 18 April 2018 @ 11:01
Hej Otto. Nu er mine skildpadder sat ud, de ser sunde og livlige ud, fantastisk at se når de sådan vågner op af hi, en sikker sommerbebuder. Men jeg vejer den jo hver gang de tages op af hi og ligges i hi. Kun en enkelt har tabt to gram. Skildpadderne er klækket i 2009, hos dig. De vejer nu 331g- 344g- 309g- 389g- 434g, jeg syntes stadig 9 år gammel at det ikke er så meget, Skal de have noget andet end ukrudt, mælkebøtter og alle de andre urter jeg finder på engen til dem. De får ikke købt foder eller anden kraftfoder . Deres terrarium er rimelig stor der spiser de jo græs og det hø jeg henter på nabogården til redekassen. Jeg syntes bare de skulle veje lidt mere, skal jeg sætte ind med mere foder i år?


Otto
Friday 13 April 2018 @ 06:15
Hej! Som du kan se i min artikel om vinterhi, tog jeg mine op af hi og satte dem ud for en uge siden i det flotte vejr. Hvis du venter til de lovede solskinsdage, som åbenbart er på vej, kan du roligt sætte dine ud.


Mie fra jyllandt Navn
Wednesday 11 April 2018 @ 16:39
Hej Otto. Er det ved at være tid til at tage skildpadderne ud i udeterarium, Mine står på køl hele vinteren. Har du sat dine ud? Jeg syntes vejeret er lidt svingende endnu.


Otto
Tuesday 23 January 2018 @ 07:50
Der kræves ikke CITES på leopardskildpadden Geochelone pardalis.


Simon
Sunday 21 January 2018 @ 08:59
Hej Otto, Ved du muligvis om der skal være CITES-papir på den afrikanske Leopardskildpadde ved salg i Danmark? Mvh Simon


Otto
Tuesday 17 October 2017 @ 06:29
Mine bliver først lagt væk for vinteren, når temperaturen ude er under 6 grader om dagen.


Mie fra Jylland
Monday 16 October 2017 @ 12:58
Hej Otto. Jeg har også lukket af for mine skildpadder for en ugestid siden, så de ikke kan komme ud i anlægget i haven, men nu syntes vejeret jo at blive bedere.?.. Har du sat dine på køl? Eller måske skal vi vente lidt endnu?


Otto
Saturday 30 September 2017 @ 14:41
Jeg har faktisk lige lukket for, at mine kan forlade mistbænken og gå ud i anlægget. De var begyndt at grave sig ned.


Gitte Hansen
Wednesday 27 September 2017 @ 09:03
Tror jeg ikke har fået udtrykt mig rigtigt, mine russere kommer i hi hvert år, men er i tvivl om det er forkert allerede at lukke af for dem? Håber det giver bedre mening


Otto
Tuesday 26 September 2017 @ 06:50
Hvis de ikke skal i vinterhi, så skal de ind nu, når de dagligt ønsker at grave sig ned for hi. Det stopper ikke.


Gitte Hansen
Sunday 24 September 2017 @ 09:56
Hej Otto Nu er jeg blevet i tvivl igen, mine to russere som jeg har haft i 6 år, går i ude anlæg. Nu er de som de plejer begyndt at grave sig ned, jeg har gnavet dem op 4 aftener. Jeg har sat dem ind i deres hus hvor der også er lidt ude plads, de er begyndt at gå ud på det lille stykke, er det forkert at sætte der ind nu ? PS jeg giver dem mad stadig. Venlig hilsen Gitte4


Otto
Monday 14 August 2017 @ 12:28
Ja, det må man gerne.


Dit Navn Jane
Saturday 12 August 2017 @ 13:49
Må man forærer skildpadder uden CITES væk?


Otto
Thursday 22 June 2017 @ 06:18
Jeg har brugt neglelak i 20 år. Nogle af mine købere har fortalt mig, at de er fortsat i en årrække med at forny neglelakken på skildpaddernes skjold i flere år, for fortsat at kunne indentificere skildpadderne. Jeg har aldrig hørt, at der skulle være skader forbundet med det. Lad bare valmuen være. Russiske landskildpadder har valmuer på menuen i deres hjemstavnsbiotoper, så i grunden tror jeg, at den kan ædes af alle europæiske landskildpadder.


Dorte
Sunday 18 June 2017 @ 21:27
Hej Otto. Er det skadeligt for skildpadderne med det neglelak de får på, når de klækkes? Det er ikke fordi jeg selv er synderlig bekymret over det, men alle spørger om det ikke er giftigt. hvad ved jeg? alle gør det jo, og vi vil jo ikke skade padderne, så jeg tror ikke det er slemt. Nu kan jeg godt kende forskel på mine unger. Skal jeg så tage neglelakken af, og "udsætte" dem for neglelakfjerner? eller lade lakken blive på? I mit udendørsanlæg vokser en stor valmue, den spiser skildpadderne af. er det ok, eller skal den luges ud? Med venlig hilsen Dorte.


Otto
Thursday 25 May 2017 @ 05:57
Mine små unger kom ud i sidste uge. Græske og mauriske går fint sammen. Det gør de også i fællesbiotoper i naturen.


Dorte
Wednesday 24 May 2017 @ 06:56
Er dine små unger ikke ude nu? Jeg havde tænkt at sætte mine ud i dag, men det kan godt være de må vente... Kan græske og maurisiske gå sammen? Mvh Dorte


Otto
Tuesday 02 May 2017 @ 13:11
Ja, det skriver jeg. Men i år opfører vejret sig ekstremt. Så vidt jeg kan se, er det bestemt ikke optakten til en stabil periode. Jeg har aldrig sat mine små unger ud fra stuen før tidligst medio maj. I år bliver det nok meget senere.


Nicolai fra Odense
Tuesday 02 May 2017 @ 09:11
Nu på torsdag bliver det 20 grader og solskin! Som du skriver på din hjemmeside skal man vente indtil det lige så varmt indefor som det er udenfor, for de små skildpadder som ikke har været i hi. Men skal det være 20 grader hele ugen, eller må det godt blive koldere næste dag?


Otto
Sunday 09 April 2017 @ 06:23
Et godt råd til Jer allesammen. For alle eventualiteters skyld (også bare hygiejniske) så husk at vaske hænder, hver gang du har håndteret dine landskildpadder.


Otto
Saturday 08 April 2017 @ 05:48
Der er mig bekendt ikke oplysninger om, at mennesker er blevet inficeret af indvoldsorm fra landskildpadder. Så det mener jeg, at du kan se bort fra.


Peter
Friday 07 April 2017 @ 14:29
Hej Otto. Jeg har i dag fundet ud af at en (og sikkert flere) af mine skildpadder har Orm. Skilpadderne får behandling, men jeg er i tvivl om, om den type orm som skildpadder kan få, kan smitte mennesker også, og hvordan dette ville foregå. Er det noget jeg bør være bekymret for?


Otto
Wednesday 05 April 2017 @ 06:06
Jeg tog mine skildpadder op af hi i går og satte dem ud i drivhusene. De fleste gik ud i solen i anlægget i løbet af dagen. Det tager i øjeblikket meget lang tid for Naturstyrelsen at udfærdige CITES certifikater. De er vist hårdt spændt for. Du skal have udfærdiget CITES certifikater på forældredyrene for at kunne få udfærdiget CITES certifikater på ungerne. Ring og tal med Naturstyrelsen. De er efter min erfaring altid imødekommende og venlige overfor spørgsmål.


Jane Elmbo
Monday 03 April 2017 @ 13:24
Hej Otto, Har også lige et andre spørgsmål, jeg har de sidste 2 år , avlet 5 skildpadder , men endnu ikke fået citespapirer på dem. Jeg fik for ca. 10 år siden et par skildpadder uden papirer. Har siden fået dem chippet hos den lokale dyrlæge og har efterfølgende fået 5 unger. Nu ved jeg ikke helt hvordan jeg skal gribe det an... få papirer på dem jeg har, undlade at udruge flere ?. Det er et par mauriske jeg har . Har også købt 2 marginataer af dig , de trives rigtig godt og hvad nu hvis de også begynder at formere sig.? Jeg kan og vil ikke have flere end jeg med god samvittighed kan overkommer at passe. ( udendørsanlæg om sommeren og vinterhiet i køleskab om vinteren.) jo det er en fest. Jeg kan jo vælge at undgå at udruge æggene.!! Vil selvfølgelig hellere søge citespapirer på dem.. og give dem væk/ evt. Sælge dem, men hvordan griber jeg det an når der ikke er papirer på forældredyrerne?


Jane Elmbo
Monday 03 April 2017 @ 13:03
Hej Otto Vejret er godt lige nu, har du tager dine skildpadder ud af vinterhiet ? Har været så Meget i tvivl... men det er jo varmere end i køleskabet, og der er lige nu masser af mælkebøtter at finde. Hvad er dit bedste råd????


Otto
Saturday 01 April 2017 @ 20:29
Jeg har ikke taget mine op af hi endnu. Hvis man har europæiske landskildpadder gående indendørs, så husk, at det skal være lige så varmt der, hvor skildpadderne kommer hen, som der er, hvor skildpadderne kommer fra. Som regel er det først tilfældet i maj måned.


Mie fra Jylland
Saturday 01 April 2017 @ 17:18
Hej otto er du ved at overveje at tage dine skildpadder ud at vinterdvalen? Eller er det for tidlig endnu?


Paula
Friday 31 March 2017 @ 11:30
Hej Otto, kan skildpadderne flytte i udendørsanlægget eller er det for tidligt?? Mine har ikke gået i vinterhi i dette vinter , da den end af dem blev bidt af en hund og skulle hele.De er nu aktive indenfor under lampen....Men de plejer at bo udenfor når vejret egnet sig til det. mvh Paula


Otto
Wednesday 29 March 2017 @ 20:16
Du kan have dem i lige så store anlæg, som du vil. Se bare deres biotoper i naturen. Så fås det ikke større. Men de forsvinder i store anlæg. Store anlæg er også mere krævende at dække over.


Nikolaj
Wednesday 29 March 2017 @ 14:28
Jeg har købt 2 skildpadder der er 1 årige unger. Så ville jeg høre om det var okay at de er i et meget stort anlæg? ( Jeg er lidt i tvivl, nu hvor du har små vuggestuer)


Otto
Monday 27 March 2017 @ 06:58
Det hvide lag på skildpaddeskjoldet er ufarlig skimmelsvamp. Du lan læse om det i min artikel om vinterhi. Nej, Følfod må ikke bruges til foderfor europæisk kandskildpadde


Nathalie
Sunday 26 March 2017 @ 10:43
Hei Otto 😊 Vi måtte ta våre greske landskilpadder på 1,5 år opp av dvale for 1-2 mnd siden. Den ene hadde et hvit lag på skallet, vet du hva det kan være? Det er vekk nå, men jeg var redd det var mugg eller sopp.. de lå i plastkasser med fuktig kokos humus i boden. (Første vinteren jeg har skilpadder så turte ikke å ta noen sjangser) Så lurte jeg på om de må ha følfod når jeg har dem innendørs? mvh Nathalie


Otto
Monday 20 March 2017 @ 07:23
Desværre nej. Udseendet ændres aldrig. Men hvis skildpadden nu holdes rigtigt og stadig vokser, vil spidserne/buklerne blive mindre og mindre påfaldende i den store sammenhæng. På helt gamle eksemplarer vil der desuden ske den samme "nedslidning", som der sker med vækstringene. De glattes faktisk lidt ud.


Dit Navn
Sunday 19 March 2017 @ 14:10
Hej Otto. Jeg vil gerne spørge om noget. Hvis man havde en skildpadde som ikke er så gammel (og stadigt voksede) som har pyramidespidser. Kan skjoldet så godt "flade ud" og blive flot glat, hvis man gav de gode betingelser skildpadden skal have?


Otto
Thursday 16 March 2017 @ 07:02
Det kan være forbigående og ganske harmløst. Hvis det fortsætter og bliver lidt mere støjende, og især, hvis der begynder at komme bobler i næsen, så afsted til dyrlæge. Så er der tale om en infektion i luftvejene.


Kristian
Wednesday 15 March 2017 @ 14:57
Hej Otto :) En af mine Marginataer siger en lidt klikkende lyd sådan relativt rytmisk. Har du en idé om hvad det kan dreje sig om?


Otto
Wednesday 15 March 2017 @ 07:13
Det er rigtigt, at marginataer er fredelige. Men når der kommer nye eksemplarer til, skal der lige etableres en hakkeorden. Jo mindre plads, de har, jo mere intens er forretningsgangen.


Anders
Tuesday 14 March 2017 @ 10:15
Hej otto. Jeg har lige anskaffet mig to nye bredrandede unger, som er blevet sat ind til de to jeg havde i forvejen. Der vil selvfølgelig være en tilvænningsperiode hvor de nye skal forholde sig til de ændrede omstændigheder, så det bekymrer mig som sådan ikke. Hvad der bekymrer mig lidt er at begge at de to "gamle" jeg havde i forvejen har været henne og bide lidt i de nyankomne (både i skjoldet, ben og i et enkelt tilfælde forsøgt i ansigtet). Jeg tænkte ikke at det var sædvanlig adfærd for bredrandede (især unger) at udvise aggressiv adfærd. Så jeg ville høre dig om det er fordi at de "smager lidt på dem" eller om de faktisk kan være territoriale?


Otto
Tuesday 14 March 2017 @ 07:24
Tak for de pæne ord om min side! Testudo hermanni SSP Her er der ikke tale om en særlig underart. Somme tider er Testudo Hermanni ssp det, der står på cites papirerne. SSP står for subspecies og bruges typisk ved navngivning, når selve underarten ikke er kendt. Som regel, når der er tale om unger. Brug oplysningerne i artiklen om græske landskildpadder til at bestemme underarten. (Det vil som regel være en Testudo hermanni boettgeri, der er tale om.)


Nicolai
Monday 13 March 2017 @ 15:29
Hej! jeg har en skildpadde (testudo hermanni spp) og vil gerne købe en mere. Jeg læst "holde en eller flere" hvor du skriver, at det ville være bedst hvis man købte en skildpadde af den samme art. Kan man godt have en Testudo hermanni spp sammen med Testudo hermanni boettgeri? PS - Super hjemmeside! Hilsen Nicolai


Otto
Thursday 26 January 2017 @ 08:44
Det afgøres jo kun af dig :-)


Kristian
Wednesday 25 January 2017 @ 12:24
Ah, ja OK, men de to små sten (som de på ingen måde kan ligge på, på ryggen), er så måske fine nok? :)


Otto
Wednesday 25 January 2017 @ 05:14
Som udgangspunkt er det en rigtig dårlig ide, hvis man lægger en sten under varmelampen. Tanken er forståelig, fordi stenen pga varmen fra varmelampen bliver til en radiator, der samler varmen op, og senere afgiver den til omgivelserne. Men rigtig mange landskildpadder er i tidens løb hurtigt grillet ihjel under varmelampen, for de var væltet om på ryggen lige der. Og fordi de lå på en sten, så kunne de ikke ved egen hjælp rejse sig på højkant. En sten skal være meget ru, for at skildpaddens negle kan få fat noget, den kan stemme mod for at komme om på bugen igen. Iøvrigt er det ikke godt, at varmen kommer nedenfra, så...


Kristian
Tuesday 24 January 2017 @ 23:51
Hej Otto! Jeg har to små marginataunger i et terrarie med kokosmuld som bundlag. Jeg har ved siden af et delvist dækket skjul tæt på varmelampen to små sten som de ofte lægger sig på eller op ad, og det ser ud til at de godt kan lide varmen derfra, så jeg tænkte at lægge noget større, som de kan ligge på når de varmer sig under lampen. Mit spørgsmål går på om de små finleret mursten som jeg synes ville være pænest der, er for grove, eller om jeg skal lægge en sleben hvid sten fra stranden dér i stedet? Er det skidt for deres bugskjold hvis overfladen er lidt grov, eller er det tværtimod bare godt for deres kløer (og evt. næb) hvis de har noget de kan slibe dem lidt på? Det er nogle finlerede mursten, ikke alt for porøse. De er ikke så ru som eks. lavasten :) På forhånd tak!


Otto
Wednesday 11 January 2017 @ 07:20
Marginataer graver ikke så meget. Mine bedste råd finder du i mine artikler om frilandsanlæg og vuggestuer.


Mathias
Tuesday 10 January 2017 @ 16:28
Hej otto. Vi har bestemt at vi graver 30 cm ned i jorden ligger ukrudtsdug og ligger fliser i siderne. Men er fliser for ru når de kun er unger. Og er de det så kan du evt. Skrive andre forslag til hvad man kan ligge i siderne så de ikke slipper ud. Mvh Mathias


Dit Navn
Tuesday 10 January 2017 @ 07:19
Jeg har aldrig haft net eller dug i bunden af mine anlæg. Læs iøvrigt om sikre indhegninger i artiklerne om frilandsanlæg. Held og lykke og god fornøjelse.


Mathias
Monday 09 January 2017 @ 18:08
Hej otto, jeg skal til at bygge et udeanlæg til mine to marginataer. Vi vil gerne have bund i anlægget, så de ikke kan grave sig ud. Vi har talt om at lægge plantedug/ukrudtsdug ca 20 cm under jorden, så de også kan grave lidt. Tror du de ville kunne grave sig igennem ukrudtsdugen? Har du evt. andre forslag til hvad vi kunne lægge som bund i anlægget? Mvh Mathias


Otto
Sunday 18 December 2016 @ 08:00
Tak Gregers!


Gregers Gamborg
Saturday 17 December 2016 @ 10:23
Hej Otto, Du skal have rettet link og henvisninger til Naturstyrelsen til "Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning" (svana.dk ) Jeg foreslår også at du indføjer en henvisning til Chipregisteret i artiklen om Cites.


Otto
Thursday 01 December 2016 @ 08:10
Faktisk, så lader jeg det stå i 2 dage. På andendagen spiser de ikke så meget af det. På tredjedagen fjerner jeg det, og der er fastedag. Så starter jeg forfra igen.


Dorte
Wednesday 30 November 2016 @ 15:27
Hej Otto. Hvis man giver sine padder pre-alpin, og de ikke spiser så meget af det, kan det så holde sig i flere dage, eller skal man give dem nyt hver dag?


Otto
Wednesday 09 November 2016 @ 07:26
Hvis man ikke ved det, er spørgsmålet logisk. Du kan læse om åndedrætssystemet og vejrtrækningen i min artikel Landskildpaddens anatomi.


Kristian
Tuesday 08 November 2016 @ 09:26
Jamen det var jo nærmest et pinligt simpelt svar, men jeg takker mange gange ^^


Otto
Tuesday 08 November 2016 @ 07:05
Forbenene bevæger sig ind og ud, når den trækker vejret.


Kristian
Monday 07 November 2016 @ 12:16
Hej Otto, fantastisk hjemmeside, den har været mig til stor hjælp. Jeg har erhvervet mig to søde små bredrandede landskildpaddeunger der er fra august i år, og de ser i allerhøjeste grad ud til at trives. Jeg gør mit bedste for at sikre at de har den rette fugtighed, temperatur, døgnrytme, diæt, underlag osv. Jeg har dog observeret en sjov lille adfærd og jeg har absolut ingen idé om hvad den bunder ud i: Når de, som de nu ofte gør, står og slår mave efter et godt mælkebøttemåltid, eller bare efter et par gode gåture omkring i terrariet, så står de fra tid til anden stille, med hoved, for- og bagben ude af skjoldet, og så kommer de (næsten rytmisk) med små træk hvor primært forbenene trækkes en lille smule ind i skjoldet ud igen. Hvis jeg skulle komme med et bud, så ville jeg sige at de havde hikke, men det ved jeg nu nok engang ikke om en skildpadde kan få. Kan du genkende den adfærd? Mange tak!


Otto
Monday 07 November 2016 @ 07:32
Hej Mie. De er ganske rigtigt i underkanten af, hvad man rundt omkring ser, når der er tale om marginataer i fangenskab. I naturen ville vægten imidlertid ikke være for lav. Når skildpadderne ellers ser sunde og raske ud, så skal du ikke begynde at "kraftfodre". Skildpadder i fangenskab får aldrig for lidt foder!-Tværtimod!


Mie fra jylland
Sunday 06 November 2016 @ 11:30
Hej Otto! Jeg vil lige drøfte med dig: Vægten af mine skildpadder, Marginataer. De er nu 7 år, går på friland med drivhus, er i vinter hi. Deres vægt svinger fra 256g til 341g, de ser fine og friske ud, og har ca haft en tilvægst i år fra 78g til 51g. Jeg syntes ikke det er så meget, man kan se på forskellige hjemmesider for 7 årlige skildpadder at de vejer meget mere, Fodre jeg dem for lidt? Mon de skal have noget mere "kraftfodder" eller hvad, til sommer?


Otto
Thursday 27 October 2016 @ 05:57
Jo, vi er lige i den periode, hvor det foregår. Jeg lægger mine russere (de der ikke har gravet sig ned, og er væk)i køleskab om nogle dage. Hermannierne og marginaterne får lov til at være i drivhusene lidt endnu.


Mie fra Jylland
Wednesday 26 October 2016 @ 10:35
Hej Otto! Jeg tænker er det ikke ved at være tid at tage skildpadderne ind fra friland med drivhus . Mine ligger efterhånden meget stille hele tiden, er det ikke bedere at de ligger i køleskab ved konstant TP end beholde dem ude længere, TP svinger jo en del, fra en kold til en varm dag.


Otto
Saturday 22 October 2016 @ 21:01
Hvis de har gået ude, er det helt normalt på denne årstid. Hvis de har gået inde, er det ikke alarmerende, hvis de ellers ser sunde og raske ud.


Dorte
Saturday 22 October 2016 @ 16:32
Hej Otto. Jeg har tidligere skrevet til dig. jeg har købt 2 græske landskildpadder i sommer, som ikke har været passet så godt. de har lidt tobleronetoppe, flade i skjoldet, og vokset for hurtigt. de var også bløde i bugskjoldet, men det er blevet bedre, efter de nu får uvb lys og vis-pu-min. Jeg har tidligere vejet dem, og vægten var d.4/9 243g. og 296g. nu vejede jeg dem lige i dag,( d.22/10) og der var vægten 227g. og 277g. er det ok de har tabt sig? jeg troede faktisk de ville være vokset, da jeg måske fodrer dem for meget, men jeg har ikke helt styr på hvor meget mad de må få. Efter jeg har fået dem, har de kun fået mælkebøtter, vinblade og lidt andet ukrudt. får mad ca. hver anden dag. mange tak for en skøn og lærerig hjemmeside. med venlig hilsen Dorte


Otto
Monday 19 September 2016 @ 06:46
Ja, der er noget/lidt om det. Jeg har selv skrevet om det her på min side.


Dorte
Sunday 18 September 2016 @ 09:44
Hej Otto. Jeg har læst i en bog, at udrugnindstemperaturen har betydning for hvilket køn skildpadder får. Ved en rugetemperatur på under 29 grader udvikles hanner, og ved 33 grader hunner. Har du før hørt om det? Så kan man jo bestille en han og to hunner, og ikke først senere finde ud af, at man kun har hanner, som ikke kan gå sammen. Med venlig hilsen Dorte


Otto
Saturday 17 September 2016 @ 06:34
D3 vitamin er meget vigtig. Vispumin fås i bøtter med fugle på, så det er nok det rigtige, du har fundet!


Dorte
Friday 16 September 2016 @ 15:36
Hej Otto Tak for en dejlig hjemmeside, med svar på alt om skildpadder. Nu har jeg lige læst, at der skal være D3 vitamin i vitaminpulver, det som jeg har købt indeholder ikke D3. Så duer det ikke? irriterende at det så bliver solgt som tilskud til skildpadder. Jeg har fundet vis-pu-min på nettet, det er i en plastik flaske med fugle på. håber det er det rigtige. Med venlig hilsen Dorte


Otto
Wednesday 24 August 2016 @ 07:40
Minivinterhi består sådan set bare i, at jeg lade små unger blive ude i frilandsanlæggene om efteråret, selvom de har lagt sig til at sove. De kommer først ind, når der er udsigt til nattefrost. Ungerne kommer ikke i hi første år. Derefter kommer de i hi ligesom og lige så længe som de store landskildpadder.


Nathalie
Tuesday 23 August 2016 @ 18:02
Tusen takk for svar:-) jeg bruker siden din mye, og den er til veldig god hjelp! πŸ˜„πŸ‘imponerende! Men jeg ser at du ikke legger små unger i vinterhi, bare mini vinterhi... Hvor lenge gjør du det? Eller hvor gamle er de før de skal i vanlig vinterhi? Det kan godt hende det står der men kunne ikke finne det.. Mvh Nathalie


Otto
Wednesday 10 August 2016 @ 20:30
Gør jeg gerne. Bor i Næstved!


helle
Wednesday 10 August 2016 @ 18:39
Hej Otto. Vi har lige overtaget en ældre russisk landskildpadde, og kan efter læsning på din (iøvrigt fantastiske hjemmeside) konstatere at den desværre har levet under helt forkerte forhold og har et alt for langt næb. Du skriver at du gerne klipper næb, men hvor i landet bor du? På forhånd tak


Otto
Sunday 31 July 2016 @ 20:35
Charlotte. Det er nok klogest at vente til næste år. Det er sådan lige på vippen nu, når den ikke har prøvet det før.


Otto
Sunday 31 July 2016 @ 20:34
Mikkel. 6 km kan forsvares, hvis de 4 landskildpadder ikke er for store.


Charlotte
Sunday 31 July 2016 @ 15:33
Kære Otto. Jeg har adopteret en russisk landskildpadde på ca 30 år. Den har aldrig været i vinterhi. Pt. går den inde i sit terrarie, som jeg har fået med fra de tidligere ejere. Jeg vil gerne have den i vinterhi og også gerne have den gående ude i sommerhalvåret. Men er det for sent på sæsonen at sætte den ud nu? Skal jeg holde den indenfor til næste forår og så sætte den ud, når temperaturen er dertil og så først lade den gå i hi til næste vinter?


Mikkel
Saturday 30 July 2016 @ 05:30
Er 6 m2 for lidt til 4 skildpadder? Ved du hvor vi kan finde hunner?


Otto
Friday 29 July 2016 @ 06:49
Det er fint med mere plads. Det er ikke nemt at finde en pæn voksen græsk hun. Det tager en del tid. Det er ikke alderen, men størrelsen, der betyder noget. Størrelsesforskellen må højst være 50 %


Mikkel
Thursday 28 July 2016 @ 14:53
Hej Otte, Tak for svar. Det skal vi jo have gjort noget ved så mht. til de 2 hanner. Nu har de boet samme i mange år, som nævnt. Jeg håber ikke de har taget nogen form for skade af det. Vi har cirka 6m2 til dem, det er vel for lidt, hvis vi skal have flere end 2? Er det mest hensigtsmæssige således at evt. bytte en af hannerne til en hun? Og hvor kan vi evt. købe/bytte en hun der ikke er unge.. (tænker de skal være nogenlunde samme alder?)


Otto
Thursday 28 July 2016 @ 06:23
To hanner alene sammen er en dårlig ide. Så kan det let gå, som du beskriver. Det er bedst med 1 han til mindst 1 hun, helst flere hunner. 2 hanner i samme anlæg kræver mindst 3, helst flere hunner. Og god plads.


Mikkel
Wednesday 27 July 2016 @ 12:40
Hej Otto, Vi har 2 græskelandskildpadder. Passet og plejet efter forskrifterne. Den ene er cirka 1.5 gange størrer end den anden. Og umiddelbart tror jeg det er 2 hanner. De har begge lange haler som er trukket op til siden. Problemet er at de laver noget der minder om at parre sig med hinanden. De kravler op på skjoldet af modparten og laver stød bevægelser. Desuden er de hårde ved hinanden. De bider i benene og forsøger at vælte modparten. Er det hensigtsmæssigt at have 2 hanner? Burde vi købe en hun? Vh. Mikkel


Otto
Wednesday 27 July 2016 @ 07:11
Den er ganske ufarlig! Mvh Otto


Nathalie
Tuesday 26 July 2016 @ 12:11
Hei. Vi har to små greske landskilpadder. De er snart et år gamle, så de har hønsenetting over frilansanlegget sitt. Men idag når jeg skulle se til dem satt det en vanlig padde inne i overnattingshuset.. (Aner ikke hvordan den kom seg inn) er det farlig for skilpaddene at den er der? Mvh Nathalie


Otto
Monday 30 May 2016 @ 06:29
Salg kan nemt foretages her på Facebook: https://www.facebook.com/groups/LANDSKILDPADDENSVERDEN/?fref=ts


Jan Larsen
Sunday 29 May 2016 @ 10:57
Ved ikke om det er det rigtige forum, men vi har en leopardskildpadde, som vi desværre, af flere grunde, må af med. Vi har lidt svært ved at finde relevante steder at kontakte. Kender du evt. til sider for køb og salg af landskildpadder?


Otto
Sunday 15 May 2016 @ 06:44
Der har tidligere været udfærdiget papirer i mange udgaver og afskygninger for at legitimere landskildpaddesalg. Det sker stadig hist og her! Men de eneste CITES certifikater, der godkendes af myndighederne i EU, er de gule eller (som regel lidt ældre) under alle omstændigheder papirer med indhold helt svarende til de gule med enten foto eller chipdokumentation. Skildpadder, der er købt i udlandet med udenlandsk CITES certifikat, kan iøvrigt ikke lovligt videresælges i Danmark, før der er udfærdiget danske CITES certifikater på dem.


Loic
Saturday 14 May 2016 @ 13:54
Tak for svaret Otto. Skal cities papirne være gule eller hvide? Er det ligemeget?


Otto
Friday 13 May 2016 @ 17:52
Jeg har været bortrejst, så derfor først svar nu. Til Daniel: Jeg går ud fra at skildpadden nu er kommet ud af vinterhi. Ellers må du selv tage hende ud nu. Til Mie: Varmelamper er ikke aktuelle nu. Men måske en god ide næste år, hvis foråret bliver lige så elendigt. Til Joan: Jeg ville grave mindst 50 cm fliser stillet på højkant ned under indhegningen. Jeg har hørt om skildpadder, der er blevet bidt af rotter, men det har været rotter der har hoppet over indhegningen. Til Loïc: Landskildpadder med CITES må frit medtages overalt i EU, og derfor også gennem Sverige. Hvis der er tale om mere end nogle få skildpadder, kan der dog opstå problemer med import- og eksporttilladelser fra de forskellige landes fødevarestyrelser (også den danske.) Hilsen til alle Otto


Loïc
Friday 13 May 2016 @ 15:36
Hej Otto jeg har overvejet at købe nogle skildpadder med cities papir i Polen. Må man gerne tage dem med fra polen her til Danmark men inden men kommer til Danmark igen så skal jeg køre i gennem Sverige. Må man det?


joan
Wednesday 11 May 2016 @ 08:33
hej vil gerne starte med at sige rigtig mange gange tak for en rigtigt god side. jeg er desværre(elsker jeg ham jo, men føler ikke jeg kan gi ham det optimale forhold jeg drømte om) kommet til at købe en maurisk skildpadde af nogle venner der skulle skilles ved juletid. jeg havde læst om mad terrarie osv inden køb alt var på plads indendørs terrarie fik jeg hurtigt lavet da det der fulgte med var ALT ALT for lillet,nu kom varmen nu skulle jeg havde gang i det udendørs anlæg jeg har brugt din side rigtig meget, så tænkte med mine egne ideer samt inspiration fra din side skulle det nok blive rigtig godt, så sad og kiggede og læste/så... at MIT behov ikke kunne gå op. jeg bor et sted med mange rotter, så da jeg købte skildpadden var min ide/tanke/behov at den skulle være ude om dagen og jeg ville tag ham ind om aften i forhold til rotter( jeg ville jo blive noget så frygtlig ked hvis rotterne evt ville bide ham) holder jo af ham selvom jeg ikke har haft ham så længe. men læste så at det må man ikke i forhold til bobler i næsen osv.. og dyr skal havde det godt og trives synes jeg.... så kender du nogle tricks til at rotter evt ikke kan grave sig under ind til skildpadden foroven er det intet problem der må jeg lukke af med net i en god højde så skildpadden ikke kommer i nærheden af nettet. kender du noget til hvor ofte der er blevet bidt i skildpadder af rotter


Mie fra Jylland
Saturday 30 April 2016 @ 11:37
Hej Otte. Altså det vejer, det er jo for koldt til skildpadder... Bør jeg etablere en varmelampe i drivhuset til mine fritgående skildpadder? De er taget op af vinterhi for lidt tid siden. Er fra 2009. Metrologerne melder jo ikke rigtigt om græsk sol så langt de kan se.🐒 Hvad tænker du om ekstra varme i drivkassen. Det jeg er mest bange for er om de taber i vægt efter vinterhiet. De holdt nemlig vægten helt under hele vinterhiet. Mine marginataer vejer nemlig kun mellem 194 - 265 G, men er så til gengæld fint hvælvet skjold uden topper på.


Daniel Jensen
Tuesday 26 April 2016 @ 09:47
Hej Otto, super fedt projekt du har kørende her! Men har et spørgsmål angående vinterhi for en russisklandskildpadde på 2 år. Købte hende forrige sommer(juni), og valgte selv at bygge noget til den i fyrtræ. Dette virkede den vældig glad for, og da vi nåede midten af november valgte hun at grave sig ned, og hun har siden hen skiftet position et par gange. Går udefra det er vinterhi hun er i, men hvornår vågner hun? Og er der noget jeg kan gøre? Håber du kan hjælpe mig. Venlig hilsen Daniel


Otto
Friday 22 April 2016 @ 12:03
Jo, Mie, jeg har da hørt mange opfordringer til at udgive min side i bogform. Men hvis den bliver på dansk, vil salget nok ikke blive så stort, at det kan hænge sammen økonomisk. Så mange købere er der vist ikke til en sådan bog i Danmark. Det skal så være på enten tysk eller engelsk. Måske, når jeg en gang får god tid til at oversætte og/eller i det hele taget får kontakt med et forlag, der tør tage sig af opgaven! :-)


Otto
Friday 22 April 2016 @ 11:59
De af mine skildpadder, der er sat ud i anlæg med mistbænk uden kunstig varme, sover hele tiden i mistbænken. De skildpadder, der er sat ud i anlæg med drivhus og mistbænk med varmelampe, forlader kun drivhus og mistbænk kortvarigt, når solen skinner.


Mie fra jylland
Thursday 21 April 2016 @ 11:32
Hej otto. Lige en lille forespørgsel efter igen at have fordybet mig i din snart enorme store materiale om landskildpadder, det er jo helt og andeles unikt kompendium du efter hånden har samlet, overvejer du aldrig at få det udgivet i bogform? Jeg kender flere som har spurg om det samme.


Mie fra jylland
Thursday 21 April 2016 @ 10:30
Hej Otto. NU satte jeg mine skildpadder ud på friland i går, efter en lang vinter i dvale i køleskab,men de spurtede straks ind i høkassen for at gå i dvale igen - πŸ’€ Det danske vejer er næsten for koldt til skildpadder. 🐒 Kan se du har taget dine ud på friland. . . Sover de også , eller er de aktive? Vi må afvente bedere vejer. For det er vel bedst at lade dem blive hvor de er nu, vejret kan vi jo ikke gøre noget ved.


Kristof 15
Tuesday 12 April 2016 @ 07:10
Tak for dine svar. Den er ret stor, men den har de rigtige former og har ikke nogle vækstringer:)


Otto
Sunday 10 April 2016 @ 17:33
I dag den 10. april 2016 tog jeg mine landskildpadder op af hi og satte dem ud i frilandsanlægget.


Otto
Thursday 07 April 2016 @ 06:16
Jeg sætter mine i solen. Så varmer de op og søger selv skygge senere, hvis det bliver nødvendigt. 13 cm er ret stort for en bredrandet landskildpadde på den alder, du nævner. Du kan fint sætte grske og bredrandede landskildpadder sammen i den størrelse, du nævner. Tak for de pæne ord om siden.


Kristof 15år
Monday 04 April 2016 @ 10:59
Hej Otto jeg har nogle marginata unger der ligger i vinter hi nu.( Når de skal udenfor efter vinterhiet, hvor skal jeg sætte dem i mit anlæg udenfor? Jeg har to marginataer den ene er 6 år og den anden er 3 år, de har det godt sammen. Den der er 6 år er 13 cm lang er det normalt? Kan jeg holde mine to skildpadder sammen med nogle grækere på 6 cm. den der er 3 år er omkring 7-8cm, så tror jeg at der ikke forkommer nogle problemer? Din hjemmeside er virkelig god:)


Otto
Monday 04 April 2016 @ 06:29
Der er intet unormalt i din beskrivelse. Lad den bare vågne selv. Jeg har ikke taget mine landskildpadder op af hi endnu. Tak for de pæne ord om min side.


Louise
Saturday 02 April 2016 @ 18:48
Hej. Vi har en russisk landskildpadde som er ca 8-10 år gammel, vi har haft ham i ca 6 år. Han er fritgåenden, det vil sige at han selv går rundt omkring i hele huset og haven. Han har to steder hvor han sover, det ene sted er hans tarraie med varmelampe og bad, han selv går ind og ud, det andet er en mørk og kølig hule lavet inden under køleskabet (i sokklen). I den tid vi har haft ham har ikke gået i dvale i længere tid end en 1 uge af gangen. Men nu har han sovet i de sidste 6 uger, jeg har et par gange lige været nede og røre ved ham for at se om han lever, hvilken han gør. Mit spørgsmål er: Fra den ene dag til den anden gik han fra fuld vilgør til dvale, er det normalt ? Skal vi fortage os noget + Tak for for en super god hjemmeside. Hilsen Louise


Otto
Tuesday 22 March 2016 @ 07:16
Som du kan læse i mine artikler, bruger jeg den tommelfingerregel, at når man sætter skildpadder ud, skal der være lige så varmt, der hvor man sætter dem hen, som der er, hvor de kommer fra. Bliver de sat ud fra stuetemperatur, vil dette erfaringsmæssigt først være tilfældet, når vi komme r ind i maj måned, og solen skinner. Og så skal de blive ude hele døgnet indtil efteråret. Hvis man tager dem ud og ind, vil en del af dem erfaringsmæssigt få bobler i næsen.


Rasmus
Sunday 20 March 2016 @ 13:29
Hej. jeg er en dreng på 13 år der skal have mine to Græske landskildpadder ud i frilandsanlæg for første gang, men jeg er i tvivl om det er varmt nok. Så jeg ville høre om hvornår du syntes det er tid


Otto
Tuesday 16 February 2016 @ 07:07
Jeg har ikke haft problemer med, at der gik store kønsmodne hanner sammen med små hunner. Nu gik der så også store kønsmodne hunner i samme anlæg, som de kunne koncentrere sig om, så... His du prøver, må du holde skarpt øje med det. Ellers så vent.


Karen
Monday 15 February 2016 @ 11:21
Hej Otto, Jeg har to marginatahunner fra 2009 med en skjoldlængde på 11-12 cm, der ikke er helt kønsmodne endnu. Hvad synes du om at sætte dem i anlæg med en kønsmoden han på omkring 1 kg? Jeg tænker her, om de vil lide overlast?


Otto
Saturday 13 February 2016 @ 07:45
jeg går ud fra, at du mener europæiske landskildpadder. For eksempel skal en rigtigt opvokset græsk landskildpaddehun være 9-12 år gammel, før den begynder at lægge æg.


Michael diget
Friday 12 February 2016 @ 19:20
Hej Otto Hvor gammel/stor skal en hun skildpadde være før man kan forvænte at den vil lægge æg hvis de rette omstændigher er til stede


Otto
Thursday 28 January 2016 @ 07:18
Jeg ville give fuld lys og varme og idet hele taget vende tilbage til "normaltilstanden" Når først de har spist, er metabolismen gået i gang. Så betragt dette års vinterhi som overstået, og start forfra næste år. ;-)


Paula
Wednesday 27 January 2016 @ 14:14
Mange tak. Det har jeg gjort. Der er mellem 8-10C nede i kælderen nu så de er vågne. Skal de have lamperne tændt både til varme og lys eller skal jeg bare holde dem inde og nede i kælderen med de nuværende temperature 8-10 C ( normalt 5C mere end udenfor)og lade dem bare tilpasse sig denne vinters temperatur ? Første gang de går i vinterhi så jeg ved ikke hvad der er bedst i sådan en situation !


Otto
Tuesday 22 December 2015 @ 17:10
Når du har givet dem noget at spise, er metabolismen startet op igen. Du må holde dem inde, indtil maj måned næste år.


Paula
Monday 21 December 2015 @ 12:37
Hej Otto, mine to skildpadder på to år er vågnet og begyndt med at spise igen. Jeg havde efter snevejret lagt dem nede i kælderen hvor der normalt er kold nok, men overvejer at tage dem ud i deres udendørsanlæg igen og lade dem være der når vi ikke har frost vejer... Synes du at det er en god ide at flytte dem ud igen? God jul og godt Nytår Paula


Otto
Monday 23 November 2015 @ 07:40
Hej Anne-Gry. Som du kan se i min artikel om vinterhi, bruger jeg selv smartbokse med kokosmuld. Hvis dine temperaturer ligger over frysepunktet og 6-8 grader, kan det fint lade sig gøre, som du beskriver. Men du skal nok være meget opmærksom, når kassen står ude.


Anne-Gry Nielsen
Sunday 22 November 2015 @ 07:26
Hej Otto Vi købte vores to søde skildpadder hos dig for 2,5 år siden. Nu er det altså tredje vinter vi går i møde og vi har besluttet at de i år skal i hi. I foråret lavede vi et fint udendørs område til dem med mistbænk så de kan gå ind hvor der er varmere. Derinde har de ligget i et godt stykke tid. Den ene har gravet sig ind under vandskålen den anden ligger i deres lille træhus, som også er i mistbænken. Jeg har indkøbt en flamingokasse samt lille plastickasse - begge kasser med låg. Nu er spørgsmålet hvilket bundlag jeg skal lægge plastickassen? Jeg tænker at denne plastickasse skal stå i flamingokassen (med termometer så jeg kan holde øje med temperaturen hos dem) og denne kasse skal stå helt inde ved vores husmur på vores lukkede overdækkede terrasse. I tilfælde af at temperaturen falder for meget i deres kasse kan denne komme ind i vores lukkede garage.


Otto
Monday 16 November 2015 @ 13:34
Mine har bestemt heller ikke allesammen bestemt sig for at gå i hi. Som bekendt er temperaturerne jo meget høje for tiden. Det mest afgørende for skildpaddernes omstilling til vinterhi er faktisk nattemperaturerne, og de er ekstremt høje for årstiden. Jeg regner selv med, at mine skildpadder begynder "nedturen" til vinterhi i weekenden. Hvis der trues med flere grader nattefrost, vil jeg måske tænde mine petroleumsbrændere i drivhusene for natten.


Gitte Hansen
Monday 16 November 2015 @ 07:52
Hej Otto Nu må jeg spørge om hjælp igen. Jeg har taget en stor russer dame til mig( har to russere i forvejen)hun har været hos mig den sidste måned. Hun blev fundet i en have, så enten er hun smidt ud eller stukket af.Jeg har efterlyst ejerne flere steder men uden held. Nu til problemet, hun ligner ikke en der har tænkt sig at gå i vinterhi lige nu (de andre er ved at gå til ro)hun spiser lidt men er meget vågen, hvad gør jeg nu der er varslet koldere vejr ? Hun er i vores drivhus.


Otto
Monday 02 November 2015 @ 06:55
Hyggeligt at tale med dig!


Dea
Thursday 29 October 2015 @ 11:27
Hej igen Otto Jeg har prøvet at ringe på det nummer der står inde på din side, men det går direkte på svaren hver gang. Mit tlf nr er 23862350, hvis du får tid, må du gerne kontakte mig. Jeg er ikke ved tlf mellem kl 14 og 18. Du må også gerne give mig dit nummer og så jeg prøver at fange dig. Mvh Dea


Otto
Wednesday 28 October 2015 @ 09:40
OK!


Dit Navn
Sunday 25 October 2015 @ 19:23
Tusinde tak for dit svar og venlighed. Jeg har nær læst din side, mange mange gange, den er rigtig god. Jeg vil gerne tage i mod dit tilbud. Jeg vil prøve og ringe til dig i morgen, så kan vi aftale et tidspunkt, jeg kan komme ned med den. Mvh Dea


Otto
Saturday 24 October 2015 @ 12:39
Ja, du har ret. Der tale om al den forkerte form for fodring og pasning, som du kan kan læse om på min side. Du ska straks igang med den rigtige pasning. Hvis du ikke selv kan klippe næbbet, gør jeg det gerne.


Dea
Thursday 22 October 2015 @ 18:23
Hej Otto Jeg har fået en russer hun, som har papegøje næb, trekantet ud i luften. Og så har den frø øjne. Kan jeg gøre noget for at rette op på det. Hvad har fået den til at udvikle sig sådan. Foder og manglende vitamin og uvlys? Mvh Dea


Otto
Sunday 20 September 2015 @ 06:44
Så længe de spiser, skal der lægges foder til dem. De holder selv lige så stille op med at æde, når temperaturen falder yderligere, og lyset bliver tyndere og kortere om dagen.


Rasmus
Saturday 19 September 2015 @ 10:15
Hej... jeg har græske landskildpadder, som jeg har overtaget efter at personen er blevet træt af dem, de er 8-9 år.. de har gået ude hele sommeren og foråret i mit udendørsanlæg, og som vinteren presser på, skal de jo snart i hi. her er mit spørgsmål så: hvornår skal jeg stoppe med at lægge mad ind til dem? Mvh


Otto
Friday 18 September 2015 @ 09:02
Hvis skildpadden ellers virker sund og rask, skyldes de hvide områder jo nok den tidligere defekte pasning. Under der de rigtige forhold (især masser af solskin) vil huden gendannes i løbet af nogle år, og skællene vil også nogen gange gendanne sig delvist.


Sofia
Wednesday 16 September 2015 @ 14:28
Hej Otto og tak for en fantastisk side. Vi har lige overtaget en Russere, uden tidligere erfaring af landskildpadder. Den er formentlig blevet fodret forkert og den har tidligere blevet beh. for "bobler i næsen" og lidt betændelse i munden. Vi har fået ham i et akvarie, hvor vi nu har fjernet glaslågen og skiftet bunden til grus,jord og bark som vi vander ved behov, indtil vi får bygget et større og mere passende terrarie. Den er blevet lidt mere frisk siden den fik nyt underlag og den er nyeskærrig og spiser. Men han har hvide bagben (dvs. mistet den "hårde hud") og har pletter på forbenene der er hvide. Hvad kan det skyldes? Og hvordan skal vi få huden tilbage?


Otto
Monday 17 August 2015 @ 06:51
Lucerne er alt for proteinrigt til, at man kan fodre europæiske landskildpadder med det. Lucernepiller er derfor et bundlag, jeg ikke selv ville anvende.


Lise
Sunday 16 August 2015 @ 19:33
Hej Har du nogen erfaring med at bruge lucernepiller som bundlag indendørs ? .


Benny Thorsen
Tuesday 21 July 2015 @ 22:23
Ok - tak for svaret :-) Jeg tror efterhånden det er en Boettgeri, selv om den har to næsten sammenhængende bånd på bugskjoldet, bl.a. pga. størrelsen. Men ved i sagens natur jo ikke hvor den stammer fra. Så må vi se, hvordan vægten udvikler sig - den spiser temmelig energisk, men overvægt er vel et mindre problem i den alder end ved unge padder, tænker jeg.


Otto
Tuesday 21 July 2015 @ 07:08
Nævnte vægt er sikkert helt i orden. Når der er tale om helt voksne og gamle T. hermanni er vægten meget forskellig hos de enkelte eksemplarer. Min mindste græske landskildpadde er en langt over 50 år gammel græsk han, der vejer 550 gram. Min største græske landskildpadde er en 30 år gammel hu, der vejer 4 kg! Når der er tale om græske landskildpadder, er det er også af betydning, om du for eksempel har at gøre med underarten Testudo hermanni boettgeri (østarten). Her er der stor forskel på størrelsen alt efter, hvilken lokalitet forældredyrene kommer fra. I for eksempel Bulgarien, Makedonien, Rumænien og Serbien bliver denne underart meget større, end den for eksempel bliver i Grækenland. I for eksempel Dalmatien bliver denne underart meget lille. Hvis der er tale om den underart, der hedder Testudo hermanni hermmanni (vestarten) bliver den under alle omstændigheder ikke ret stor.


benny thorsen
Monday 20 July 2015 @ 21:42
Jeg har arvet en Hermanni, som er mindst 65 år gammel :-) Hvad skal sådan en typisk veje, hvis den er sund og rask ? Han vejede 1485 gram, da jeg fik ham, siden 27 juni har han taget 83 gram på. Han har gået inde hele sit liv og er nu for første gang ude på friland og han tager i den grad for sig af retterne :-)


Otto
Monday 20 July 2015 @ 10:51
Europæiske landskildpaddeunger kræver ikke ret meget plads de første år. Se min artikler om indendørs hold og om vuggestuer. Først når ungerne er er 3-5 år gamle, kan man se forskel på kønnet. Sålænge ungerne ikke er kønsmodne er det ligegyldigt med kønnet. Når ungerne er kønsmodne, kan 2 russiske hanner ikke gå sammen. Hos de andre europæiske landskildpaddearter kan hanner typisk godt gå sammen. Isæer hos bredrandede landskildpadder. Ellers er hunner de fredeligste. At holde sammen.


Dit Navn
Saturday 18 July 2015 @ 14:40
Hej Otto. Vi er et par som vil købe to græske landskildpadder. Hvor stort et terrarie skal de have i de første par år, mens de stadig er små? Vil du anbefale at have to hanner, eller to hunner?


Otto
Sunday 21 June 2015 @ 07:00
Ja, det er den elendigste sæson de sidste 25 år, kan jeg se af mine notater!


Michael diget
Saturday 06 June 2015 @ 08:58
Ja det har ikke været det bedste skildpadde forår


Otto
Friday 05 June 2015 @ 13:19
Aldrig nogensinde før er det sket så sent! Først i går var temperaturen udendørs reelt over 20 grader her i biotopen. (Tommelfingerreglen: "Temperaturen skal være lige så høj der, hvor du sætter skildpadderne hen, som der, hvor du tager dem fra!"). Så først i går kom de små etårs græske og bredrandede unger, der ikke har været i hi, ud i det fri fra stuen, og de skal nu gå døgnet rundt i vuggestuerne, indtil nattefrosten melder sig. De sidste 25 år er dette ellers altid sket allerede i begyndelsen af maj måned.


Otto
Monday 01 June 2015 @ 06:30
Jeg vander om aftenen, når skildpadderne sover.


Michael diget
Sunday 31 May 2015 @ 17:48
Hej Otto Du skriver på din side at du vander for myre i dit anlæg, hvad gør du hvis du får problemer med myre i dit drivhus hvor skildpadderne bor. Jeg har nemlig mange myre i mit drivhus


Otto
Thursday 28 May 2015 @ 15:41
Skulle ikke være noget problem.


Michael diger
Wednesday 27 May 2015 @ 19:07
Tak Otto Så er der håb for min gamle han og hun de er omkring 40-50 år


Otto
Wednesday 27 May 2015 @ 06:09
Langt op i alderen. I princippet hele livet. Der er eksempler på gamle hunner, der lagde fertile æg om sommeren og døde af alderdom om efteråret.


Michael diget
Tuesday 26 May 2015 @ 18:37
Hej Otto Ved du hvor længe græker kan blive ved med at formere sig ?


Otto
Tuesday 26 May 2015 @ 17:45
Jeg har mange vinbjergsnegle i mit anlæg. Jeg er glad for dem. Men det er skildpadderne osse. Som regel nøjes de med at æde de tomme skaller for at få kalken. Men ind imellem æder de også en levende.


Mie fra Jylland
Tuesday 26 May 2015 @ 11:22
Jeg har fået nogle vinbjergsnegle, kan de ikke fint gå i samme udeterarium sammen med mine skilpadderne? Det er kn 6 stk vinbjergsnegle vi snakker om. Og hvis der er nok kalksten i terariet æde de vel ikke sneglene, de er temlig store?


Otto
Monday 25 May 2015 @ 18:01
Glæder mig til at erfare resultatet. :-)


Lars-Erik
Sunday 24 May 2015 @ 13:01
Tak for dit svar. Så må det komme an på et forsøg. Lige nu har jeg plukket en hel masse i klapkasser i solen. Så kan jeg se om de gider æde det. Når jeg kender resultatet kan jeg lige slå det op her på siden. Fortsat god pinse. Lars-Erik


Otto
Sunday 24 May 2015 @ 09:16
Om skvalderkål kan tørres som for eksempel mælkebøtte, ved jeg ikke. Men det kan det vel. Om det kan fryses ved jeg faktisk heller ikke. Prøv begge dele! :-)


Lars-Erik
Saturday 23 May 2015 @ 20:33
Hej Otto Jeg har 4 Græske Landskildpadder hhv 3 og 5 år. Mit spørgsmål er angående Skvalderkål, som du nævner som godt foder. Jeg har skvalderkål i haven til et halvt hudrede skildpadder. Du nævner ikke om det kan nedfryses. Lige nu forsøger jeg med at tørre det med henblik på vinterfoder. Her du erfaring eller viden om dette. Med venlig hilsen Lars-Erik


Otto
Sunday 03 May 2015 @ 07:49
Når det bliver varmere, kommer din forsvundne marginata frem igen. -Er jeg sikker på! :-)


Mie fra Jylland
Friday 01 May 2015 @ 11:27
For en lidt tid siden satte jeg mine 5 maginataer ud i ude anlægget. De blev hurtig livlige og fire af dem forsvandt ind i redekassen ,men der er en af dem den lever sit eget liv, det gjorte den også sidste år, Den ter sig ikke som de andre. Den går lige som sine egne veje. Den spurtede ud i anlægget, og før jeg fik set mig om var den pist væk. Og nu kan jeg ikke finde den, præcis som sidste efterår før de skulle ind. Nu får den lov at passe sig selv. Den kommer vel frem igen. Det er godt nok den skildpadde der tabte sig mest i vinterhiet 10 g, den kan vel ikke være syg? Så ellers fin ud da den kom op af hi, Den udbryder konge. . .


Otto
Monday 20 April 2015 @ 17:39
Om der er for meget salt i strandskaller, er da et relevant spørgsmål. Jeg ved det ikke. Men muslingeskaller og andre skaller fra liv i havet har været brugt til at forsyne landskildpadder med kalk i årevis. Endnu har der ikke været oplysninger om uheldige bivirkninger. Sepiaskaller er for eksempel fra blæksprutter, så de kan da formentlig også indeholde salt. Men som sagt. Jeg ved det ikke.


Mie fra Jylland
Saturday 18 April 2015 @ 19:31
Ang. de der strandskaller som jeg har strøet i udeterariet som kalk tilskud, der kan ikke være for meget salt i dem ???


Otto
Saturday 18 April 2015 @ 19:12
Enig i, at det ikke er den vægt, som jævnaldrende marginataer normalt har rundt omkring. Men det skyldes, at de er vokset for hurtigt! Dine har bestemt ikke problemer med vægten.


Mie fra Jylland
Saturday 18 April 2015 @ 16:29
Jeg vil gerne lige spørge dig: jeg har 5 bredrendet maginataer, nu er de så 6 år gamle, og i dag blev de sat ud i drivhuset. De tøede hurtig op i de 30 g der var der. De virker livlige og interaserede, dog lidt sky. Jeg vejeder dem enkeltvis, vægten svinger mellen 180- 200 g - er det ikke lige lovlig lidt til en skildpadde på 6 år? de går i ude terarium om sommeren. De har stået på køl hele vinteren, deres vægtab i dvale perioden har været mellem 0- 10 g i snit. Er det ikke OK?


Otto
Tuesday 14 April 2015 @ 10:10
Send bare fotos, Fie. Så skal jeg prøve at hjælpe.


Otto
Monday 13 April 2015 @ 10:19
Hej! Min side er under rekonstruktion. Det giver nogle midlertidige forstyrrelser. For eksempel et grønt lag, der lægger sig hen over skriften her på Forum. Det bliver snarest fjernet. Man kan indtil da læse skriften ved at venstreklikke på musen og trække hen over teksten. Forsiden vil også få et løft. Ja. Muslingeskaller er fint kalktilskud! Mvh Otto


Mie fra Jylland
Saturday 11 April 2015 @ 15:34
Jeg vil give Anne-Gry ret man kan næsten ikke læse hvad der står i forum, det er maget svag og ulæselig skrift, hvad er der mon sket med siden.


Mie fra Jylland
Friday 10 April 2015 @ 18:48
hej Otto. jeg har lige et spørgsmål, knuste hvide muslingskaller er det god kalktilskud til skildpadder strøet i ude terrarium?


Anne-Gry
Friday 10 April 2015 @ 17:19
Hej Otto Har du ændret noget ved "forum"? Jeg kan kun svagt læse øverste linje af de forskellige indslag! Inkl. Mit eget!? Næste linje forsvinder i farven... Har ikke oplevet det før! Har prøvet at gå på hjemmesiden både via pc og mobil og det ser ens ud! Mvh Anne-Gry


Fie Kniep
Friday 10 April 2015 @ 16:29
Hej Otto. Først mange tak for alle de gode råd jeg har fået gennem din side. Vi har 5 russer nu, den første købte vi i en dyrehandle (meget dyr) og de 3 har vi adopteret, den sidste har vi købt fra Claus fra sumpskildpadder.dk. Vi troede det var 3 damer og en unge vi havde, men nu er jeg kommet i tviel, jeg har sat dem sammen i dag for første gang, og måtte skille dem af igen, da de begyndte at slås helt vildt, vi ved hellere ikke helt præcis hvor gammel de er, de to af dem skulle være 4-7 år den ene omkring de 9 år, ungen omkring 1 år og den fra Claus over 20 år. kan jeg evt sende billedere af dem og få dem køns bestem ?


Anne-Gry
Friday 10 April 2015 @ 15:13
Vores bredrandede landskildpadder er nu 2½ år og vi synes deres kasse er blevet for lille. Vi er derfor i fuldt sving med at lave et frilandsanlæg til dem. Dejligt at kunne få en masse inspiration her på din side. Når vi er færdige sender vi et billede!


Otto
Wednesday 08 April 2015 @ 19:42
I dag den 8. april 2015 blev skildpadderne taget op af vinterhi og sat ud i frilandsanlæggene.


Otto
Saturday 29 November 2014 @ 13:23
I dag den 29. november 2014 er temperaturen blevet så lav, at jeg har lagt skildpadderne i hi for vinteren.


Otto
Friday 31 October 2014 @ 17:00
Jo, jeg lægger da gerne et nyhedsbrev ud. Iøvrigt skriver jeg altid datoen ind i mit skema i artiklen om vinterhi samme dag, jeg lægger skildpadderne i hi.


Brian Thyme
Thursday 30 October 2014 @ 07:18
Hej Otto Kunne man lokke dig til at sende et lille nyhedsbrev ud når dine skildpadder bliver lagt i hi.?


Otto
Tuesday 14 October 2014 @ 06:23
Mine skildpadder har skruet vægen ned, de rør sig kun sparsomt, og de spiser næsten ikke mere. Jeg lægger ikke mine i hi foreløbig. Temperaturerne er stadig 2-cifrede udenfor.


Lian
Monday 13 October 2014 @ 18:09
Hej Otto Købte et par unger af dig i sommers, og skal i gang med deres første " vinter søvn" , er virkelig meget nervøs for om jeg kan finde det rigtige tidspunkt , at putte dem i køleskabet på . Foreløbig trisser de forsat rundt når solen skinner, så mon ikke det skal vente til temp.er lavere i dagtimerne ?. Har ellers meget glæde af at se på dem 😄


Otto
Sunday 28 September 2014 @ 07:10
Godt at høre! Vedrørende min forsvundne marginata: Jeg kunne ikke finde steder i anlægget med spor af frisk nedgravning, og skildpadden har en vis størrelse. (Jo større en marginata er, jo sjældnere graver den sig iøvrigt ned!)Jeg tog derfor anledning til at klippe et krat op ad en stenhøj væk. Jeg har længet villet gøre dette. Midt inde i krattet sad den forsvundne marginata. Med andre ord: Hav aldrig utilgængelige og uigennemskuelige områder/beplantninger/krat i skildpaddegården, hvor skildpadderne kan forsvinde sporløst!


Mie fra Jylland
Saturday 27 September 2014 @ 17:01
Hej Otto! FUNDET....... af min søn, jeg tror den har forsøgt at grave sig ned men kommet op igen?? For nu lå den pludselig i det høje gras på den lille høj, og der var den ikke de dage vi ledte efter den. Nu er den sat ind i redekassen. Pyha.. så er jeg glad igen.


Otto
Wednesday 24 September 2014 @ 06:21
Det er ikke spor usandsynligt, at den har gravet sig ned. Hvis du ikke kan finde den umiddelbart, har den nok gjort det så godt, at den overlever vinteren. Jeg mangler selv en af mine marginataer på 10 år, som er aldeles væk. Jeg lukker ikke af endnu. Bortset fra natten til i går, er der jo ikke tale om, at temperaturerne er faldet drastisk endnu. Faktisk lover de stigende temperaturer.


Dit Navn: Mie fra Jylland
Tuesday 23 September 2014 @ 15:43
Hej Otto! Har et problem. Jeg har 5 marginataer fra 2009, de går i ude terrarium hele sommeren og sover om vinteren. Men nu er der en af dem der er pist væk, kan den allerede have gravet sig ned i tarrariet? Hvad med de 4 andre skal jeg begynde at lukke for drivhusbænken hvor deres redekasse står? Er du begyndt at lukke for dine drivhuse? Du skal vide jeg har ledt og ledt efter udbryderen- og væk er den, men den kan ikke komme ud af terrariet , så den er helt sikkert et sted under jorden. Tror du den kan overleve vinteret? Hilsen Mie fra Jylland


Grethe Holm
Friday 01 August 2014 @ 21:23
Mange tak for svar. De gik straks om bord i æggeskallerne! Ang. kløver -så viser det hvor grundigt jeg studerer din side :) som sagt, er den en stor hjælp for en ny skildpadde-entusiast. Bedste hilsener Grethe


Otto
Thursday 31 July 2014 @ 19:50
Held og lykke med dine dalmatinere. Jeg rykker bare æggeskallerne lidt i stykker med hånden. Skildpaddernes næb slides naturligt af, at de bider skallerne i stykker. Vedrørende kløver: Der fik du mig. Jeg mente oprindelig, at kløver var fint foder. Senere lærte jeg mere. Jeg har bare ikke fået fjernet mit oprindelige skriver og billede. Sker nu. Tak for oplysningen!


Grethe Holm
Tuesday 29 July 2014 @ 18:11
Hej Otto Høj Madsen . Først mange tak til dig for at dele din store viden og mange erfaringer på denne hjemmeside. Det har betydet at jeg har turdet forfølge en årelang fascination af skildpadder, og drøm om selv at blive "skildpaddeholder". Jeg har ikke mulighed for at lave et stort anlæg, så valget er faldet på 3 dalmatinske unger, som jeg (efter grundig granskning af din side ) har indrettet et terrarium til, i et stort kaninbur. De står ude hele døgnet, og det er min plan at bygge et udendørs anlæg på ca 2 kvadratmeter næste forår. Jeg kan bruge timer på at sidde og studere dem - en rigtig tidsrøver!: Jeg har et par spørgsmål som jeg håber du vil besvare : Det første drejer sig om dit råd om at tilbyde kogte, knuste æggeskaller. Skal æggeskallerne være helt knust, eller må det være større stykker, som de selv bider af? (jeg tænker om de kan skade dem i mund, hals, tarm pga de skarpe kanter) Det andet handler om kløver. I dit afsnit om foder og foderplanter, nævner du, med billede, kløver som en egnet foderplante. Men nederst i afsnittet fraråder du kraftigt at fodre med kløver. Så jeg bliver i tvivl om jeg skal anvende det. På forhånd tak og venlig hilsen Grethe Holm.


Otto
Friday 25 July 2014 @ 18:21
Formentlig. Du må prøve dig frem. Husk, at europæiske landskildpadder, der ikke kommer i hi, under alle omstændigheder får mere mad indenbords indenfor et kalenderår, end det var naturens mening.


emil
Friday 25 July 2014 @ 09:36
okay er det okay at fodre dem 1-3 gange ? :)


Otto
Sunday 20 July 2014 @ 05:24
Ja, mere skal de ihvertfald ikke have. Gerne mindre.


Dit Navn
Friday 18 July 2014 @ 10:13
her til vinter har jeg tænkt mig at fodre dem 3-4 gange om ugen med testudo herbs og og tørret ukrudt men i mindre potioner end når de er ude i frilandsanlægget :)


Otto
Friday 18 July 2014 @ 07:02
Jeg går ud fra, at vi taler om europæiske landskildpadder. Yderligere tiltag: Drop grønkål. Det er altså ikke godt foder. Hvis skildpadderne kommer i hi, spiser de jo intet hele vinteren. Hvis de ikke kommer i hi, skal de have så lidt at spise som muligt. I Danmark dør landskildpadder ikke af sult. De dør af det modsatte.


Dit Navn
Thursday 17 July 2014 @ 18:55
jeg har jo 3 skildpadder og den ene er vokset en del stærker en den anden den anden selvom de begge har fået mælkebøtter, svinemælk, vejbred men om vinteren har jeg dog foderet med grønkål 2 gange om ugen om ellers testudo herbs og mælkebøtter jeg havde plukket og lagt i køleskabet så de kunne holde sig friske men den ene har dog fået små buler på skjoldet men jeg er gået i gang med at tørre mælkebøtter til vinteren så de ikke skal have grønkål. kan jeg gøre nået for at de ikke bliver større, de er ca. 3 mm


Otto
Thursday 17 July 2014 @ 17:48
På samme størrelse, ja. Det er ikke alderen, der er afgørende. Det er størrelsen. Desværre fodres mange landskildpadder op på alt for proteinrig kost. De vokser med ékspresfart og bliver kønsmodne på den halve tid. Til gengæld er de deforme med spidser i rygskjoldpladerne, og de lever alt for kort.


emil
Thursday 17 July 2014 @ 11:36
synes du at jeg skal anskaffe mig en på samme alder ps jeg sender lige nogle billeder email


Otto
Wednesday 16 July 2014 @ 18:43
Der er tale om helt normale parringsforsøg. Det er sådan, det foregår.


emil
Wednesday 16 July 2014 @ 15:26
hej jeg har købt en skildpadde af en privat og han sagde at den var 2,5-3 men har var ikke sikker og nu har jeg haft den i 2 år så nu er den 4,5. den går sammen med 2 andre skildpadder de er begge 2 år og er købt af skildpadde opdrætteren jakob. det er fordi at min skildpadde på 4-5 er begyndt at trække hovedet ind i skjoldet og så nærmest hoppe ind i de to på 2 år hvad betyder det og hvad skal jeg gøre ? :)


Otto
Wednesday 16 July 2014 @ 05:35
Jeg gør faktisk ikke mere end dig. Jeg lægger dog også knuste hønseæggeskaller, som de kan æde. (Der er faktisk et ret stort kalkindhold i dansk ukrudt.)


Michael
Tuesday 15 July 2014 @ 21:02
Hej Otto Hvordan sikre du dig at dine små unger får kalk nok ? Jeg har sat mine ud i et nyt anlæg der er overdækket (vuggestue). Men der er plantet så meget fødeplanter som de spiser så jeg er ikke sikker på at de tager det jeg servere for dem. De har selfølig adgang til kalksten, serpiaskaller og hjemme støbte kalkklumper lavet af foderkrit. Vil de selv tage kalk hvis de har brug for det. Hilsen michael


Otto
Sunday 13 July 2014 @ 20:41
Ja, du skal faktisk bare lade dem være i fred og se tiden an. :-)


Brian Thyme
Friday 11 July 2014 @ 09:43
Hej Otto Jeg har fået 3 stk græske her for en uges tid siden fra 2012. Jeg har ikke set meget til dem, selvfølgelig i og med de ikke er så gamle endnu, og de er tilflyttere. Jeg har set et par stykke af dem spise, og kan se de har spist i løbet af natten her i den voldsomme varme. Den ene tilbringer hele dagen i dens kasse 40 grader varmt i mistbænk, den anden ved siden af kassen i mistbænken 35 g ca og den 3 halvt gravet ned udenfor ca 30 grader varmt. -- Hvor ofte skal jeg kigge til den i kassen, hvis overhovedet? Syntes det er ret varmt for den, og jeg kan med sikkerhed ikke sige om den spiser endnu. Skal jeg bare vente og se tiden an ?


Otto
Sunday 29 June 2014 @ 20:55
Det er aldrig for sent at give en skildpadde selskab. Det er ikke alderen, men størrelsen, der er afgørende. Der må allerhøjst være en størrelsesforskel på 50 %


Otto
Sunday 29 June 2014 @ 20:46
Til Mikkel. Når en skildpadder rammer sit skjold ind i en anden skildpadde, er der tale om parringsforsøg. Det er af gode grunde helt naturligt. :-)


Dit Navn
Tuesday 24 June 2014 @ 20:05
Hej Otto Jeg har overtaget pasningen af en græsk landskildpadde fra mine børns farmor, som er blevet for gammel til selv at tage sig af den. Der er tale om en hun på 70+, som er i haven om sommeren og i hi om vinteren. Hun virker til at trives. Jeg har dog nu prøvet at sætte mig mere ind i arten - og via din hjemmeside kan jeg jo se at skildpadder er sociale og bliver trist ved tanken om at hun har levet det meste af sit meget lange liv alene! Mit spørgsmål er så nu hvad jeg gør bedst? Vil det være uden problemer at anskaffe mig endnu en skildpadde? Og aldersmæssigt vil jeg måske nok foretrække en voksen eller vil det måske være bedre med en ung? Og kan jeg mon forvente problemer, når hun ikke er "vant" til andre skildpadder. Hilsner fra Betina


Mikkel
Tuesday 24 June 2014 @ 10:57
Hej mit navn er Mikkel. Jeg har for nogle uger siden fået en skildpadde af en ven. Den har været holdt alene i 15 år. Som en hver anden god dyreejer, vil jeg kun det bedste for min skildpadde. Så jeg har længe tænkt over at anskaffe mig en ny skildpadde for at holde min skildpadde her hjemme ved selvskab.. Problemet er dog at jeg ikke ved hvordan han vil reagere. Har har tidligere i sit liv boet med en anden skildpadde, men eftersom det slog hovederne sammen, meget voldsomt valgte de at skille dem ad. Hvad betyder det hvis de slår hovederne sammen? Burde jeg anskaffe min skildpadde selvskab, eller lade ham leve som han er vant til?


Otto
Monday 07 April 2014 @ 06:23
Ja, der er ikke andet at gøre end at lade skildpadderne være i fred, indtil vejret bliver til forårsvejr med den fornødne sol og varme. Til næste år vil jeg formentlig ikke tage skildpadderne op, før vi er inde i april, medmindre alting indenfor vejrfronten er blevet meget ekstremt!


Dit Navn Mie fra Jylland
Sunday 06 April 2014 @ 19:57
Hej Otto! Da jeg havde skrevet til dig sidst ang om skildpadderne skulle ud af vinter hi, skindede solen så fantastisk, så jeg fald for samme fristelse som dig. Så ud kom padderne og de syntes da også at nyde forårssolen endtil den forsvant, så listede de ind i redekassen i drivhuset, og der har de nu været siden. Så jeg slutter at nu kan de jo selv komme ud når de syntes det er ved at være tid. At tage skilpadderne ud om foråret det er næsten som at vente på at forårsblomsterne. Man bliver så utålmodig når solen skinner. Man skal lige ryde lidt i jordskorpen for at se om de nu og så kommer op...


Otto
Sunday 30 March 2014 @ 16:25
Landskildpaddeunger vokser i forskelligt tempo. Så det kan være en del af forklaringen. Dertil kommer, at mine voksne græske hanner og hunner alle er af forskellig størrelse (ligesom i naturen), så man kan ikke påregne, at ungerne vokser op til at blive lige store. Den indbyrdes størrelsesforskel kan ændre sig flere gange under opvæksten. Mvh.


Anne-Gry Birk Nielsen
Sunday 30 March 2014 @ 12:03
Hej Otto Vi købte to græske landskildpadder af dig sidste år (af din kone, da du var afsted på tur). Der er nu meget forskel i størrelsen af de to skildpadder, hvilket vi ikke forstår. De har ikke været i hi, men vi har skåret ned på mad/varme/uv lys over vinteren. Der har været tændt og givet mad hver anden/tredje dag. Mvh Anne-Gry


Otto
Sunday 30 March 2014 @ 06:00
Hej! Du har ret. Det er nok lidt for tidligt, at jeg har taget skildpadderne op af hi i år. Jeg lod mig lokke af Det distanceblænderforår, der kom tidligere i denne måned. Nattefrosten undgås ved at tænde mine petroleumsvarmere om natten i drivhusene, når der loves nattefrost. Det gør jeg også senere på sæsonen, når der er udsigt til nattefrost. (For nogle få år siden var der pludselig nattefrost så sent som den 16. maj!) På denne årstid ser jeg efter hver aften, at der ikke er skildpadder udenfor drivhusene. Mvh


Dit Navn Mie fra jylland
Saturday 29 March 2014 @ 11:48
Hej Otto! jeg kan se at du allerede har taget dine skilpadder op af vnterhi, er det ikke lige tidlig nok, jeg tænker på nattefrosten??? du skriver jo godt nok at bare der er tosifred antal grader om dagen, så er det OK, men det er nattefrosten jeg tænker på. Eller er det ved tid at vi skal til at overveje det? Hilsen Mie


Otto
Wednesday 12 March 2014 @ 07:36
Hej! Jeg har aldrig været ude for, at nogle at mine skildpadder har forsøgt at grave sig ud. Jeg TROR at det skyldes, at mine anlæg er så store og afvekslende indrettet, at skildpadderne ikke føler sig indespærret. Så 10 cm i dybden har altid været nok her! Mvh


Dit Navn
Monday 10 March 2014 @ 20:37
Hej Otto I afsnittet om udeanlæg skriver du at du bruger etanit plader, hvor du deler dem så de bliver 50cm høje og så graver du dem 10cm ned. Hvad er din erfaring med de 10cm er det nok ? Når mine graver sig ned for at gå i hi er de længer nede en 10 cm. Mit nuværende anlæg er muret op med en sokkel på 40cm men det er jo noget af et arbejde, nu skal jeg til at udvide da denne hobby har med at gribe om sig, så hvis jeg kan spare lidt arbejde er det jo supert. Hilsen michael


Otto
Tuesday 07 January 2014 @ 16:30
Hej. Det er meget let at se forskel. Det står faktisk flere steder her på min hjemmeside. Mest selvfølgeligt i artiklen om bredrandede landskildpadder. En bredrandet landskildpadde har 1 sort trekant på hvert bugskjold. Det er der ingen andre landskildpadder, der har. Bredrandede landskildpadder og græske landskildpadder krydsparrer normalt ikke. De går da også i fællesbiotoper på Balkan, uden at du ser hybrider der.


ulrik falkø
Tuesday 07 January 2014 @ 10:18
Hej Otto Er der risiko for at man kan forveksle græske skildpadde unger med marginata unger. Er marginata unger også mere aflange i skjoldet som de voksne? Har i flere år fået græske unger, men har et ungt marginata par der hypotetisk kunne have lagt æg. på forhånd tak for dit svar. mvh Ulrik falkø


Otto
Tuesday 24 December 2013 @ 07:41
God jul!


Rhea, Rocks, Iris og Eros Sverige
Monday 23 December 2013 @ 20:41
Hej Otto. Vil bare önske dig rigtig god Jul og godt Nytår. Med vänlig hälsning, Marianne og Freja Olsen


Rhea og Rocks Sverige.
Sunday 15 December 2013 @ 15:41
Det lyder godt. Jeg er tacksam for dine svar. Med vänlig hälsning.


Otto
Thursday 12 December 2013 @ 07:03
Når først skildpadderne "sover" dybt i vinterhi, kan man dårligt forstyrre dem. De registrerer det ikke. 14 dage er fint, men 1 uge gør heller ikke noget. Ja, det er rigtigt, at kokos holder fugten meget flot. Mvh Otto


Rhea og Rocks Sverige
Wednesday 11 December 2013 @ 16:22
Om 14 dage 3 uger tänkte jeg. Jeg er jo også lidt nervös för att jeg forstyrrer dem for meget. Men man skal jo alligevel holde öje med kokossen, at den holder fugten. Men det virker til at det klarer at holde fugten länge. Som du også har erfaret. Mvh Marianne 


Otto
Wednesday 11 December 2013 @ 11:20
Det lyder jo godt nok. Men selvfølgelig checker du jo igen. Mvh Otto


Rhea og Rocks Sverige.
Tuesday 10 December 2013 @ 19:28
Hej Otto. Så fik jeg kigget til Rhea og Rocks. Det ser ud til alt er ok. Rhea har holdt sin vägt under disse 14 dage. Hun vejede nödagtig det samme. 634 gr. og Rocks han har bare tabt 2 gr på disse 14 dage. Han vejede d.19/10. da de kom ind 213 gr. Så gik han ned på 211 de förste 14 dage, og vejede stadig 211 gr sidst vi vejede dem. Nu vejer han så 209 gr. Med vänlig hälsning, Marianne


Otto
Saturday 07 December 2013 @ 19:20
Ja, der er altid en naturlig forklaring. Selv de mest livsglade og aktive skildpaddeunger kan ikke slå kraftspring og havne på ryggen! :-)


Anne-Gry Birk Nielsen
Friday 06 December 2013 @ 14:04
Hej Otto. Tak for dit svar. Som jeg læser dit svar har vi ikke noget at være bekymrede for. Det har begge gange været lige ved sådan en træstub vi har lagt hos dem. Men dden stub har altså ligget der hele tiden, siden vi købte dem hos dig i slutningen af april. Mvh Anne-Gry


Otto
Friday 06 December 2013 @ 12:02
Jeg oplever også ind imellem, at en skildpaddeunge ligger på ryggen. Når der ikke er andre skildpaddeunger i nærheden, som man kan give skylden, kan det kun skyldes dens egen forudgående adfærd. For eksempel mislykkede forsøg på at kravle op ad en væg eller andet. Mvh Otto


Anne-Gry Birk Nielsen
Tuesday 03 December 2013 @ 21:22
Hej Otto. Vores ene græske landskildpadde har nu to gange inden for ca. 14 dage væltet om på skjoldet. Begge gange er det sket sådan sidst på eftermiddagen. Jeg har siddet ved spisebordet og har kunne høre at der var puslen i kassen og har gået derhen. Dér har den samme skildpadde så ligget og kæmpet på ryggen. Den anden har på dette tidspunkt for længst langt sig ind i huset for natten. Vi bliver lidt bekymret. Hvad kan det skyldes? Mvh Anne-Gry


Rhea og Rocks sverige
Wednesday 27 November 2013 @ 06:39
Tak Otto. Det skal jeg göre.


Otto
Tuesday 26 November 2013 @ 16:11
Så er der vist ingen problemer endnu. Check igen om senest 14 dage. Mvh


Rhea og rocks sverige
Monday 25 November 2013 @ 19:45
Rhea vejede 643 gram og nu vejer hun 634 gram


Otto
Monday 25 November 2013 @ 12:22
Hvor meget vejede Rhea og Rocks, da de blev lagt i hi? Et vægttab under vinterhi bør ikke overstige 10 %.


Rhea og Rocks Sverige
Sunday 24 November 2013 @ 21:26
Hej Otto. Nu har Rhea og Rocks ligget i hi siden d 19/10. lige over en måned. Det ser ud til at Rocks klarer det godt. Han tabte ca 2 gr de förste 2 uger, og så havde jeg dem ude idag og vejede og kontrollerede dem. Rocks havde gravet sig helt ned, så han var helt gemt i kokosfiberne, vägten lå på samme og skjoldet så rigtig fint ud. Rhea ligger ovenpå kokosfiberne så hun ligger 1.5' grad koldere end Rocks, hun tabte også 2 gram de 2 förste uger, men til idag har hun ialt tabt 9 gram. Så 7 gram her de sidste ca lidt over 2 uger. Er det meget? Tror du jag skal kigge lidt oftere til hende? Der skal lige siges at hun jo har sovet hele sommeren, så hun har nu snart sovet 6 måneder. Temperaturen rundt hendes udäkket skjold kan godt ligge på 3,5 grad, det meste af tiden. Mvh Marianne Olsen


Otto
Sunday 17 November 2013 @ 15:03
Jeg har også tidligere anvendt barkflis med udmærket resultat. Ind i mellem var nogle af barkflisstykkerne skimlet med hvid skimmel. Jeg fjernede bare de skimlede stykker, og det var så det. Hvis du vil skifte bundlaget, mener jeg ikke, at det er nødvendigt at decinficere kassen med atamon eller det, der er stærkere.


Katrine
Sunday 17 November 2013 @ 12:01
Hej Otto Jeg har almindelig barkflis i bunden hos mine padder (to mauriske landpadder på ca 2 år), men har bemærket at der kommer noget skimmellignende under en stor sten og under timianplanten. Der lugter dog ikke af skimmel. Har jeg overvandet? Jeg vil derfor skifte bundlag, men har du nogen erfaring mht. afvaskning af kassen. Skal jeg spritte den af eller vaske den af i Atamon? Det er en almindelig stor bedroller af plastik. Det er første vinter jeg har dem og vil derfor ikke lægge dem i hi endnu. Den ene har lige sovet i 1 1/2 md. og er kommet frem igen i dag, og den anden har lige gravet sig ned inde i huset og tager nok en ordenlig lur nu. Er det synd (stressende) for dem at blive skiftet og der er vel ingen anden udvej? De er ellers sunde og raske og jeg har ikke set nogen bobler næsen eller andre sygdomstegn! Tak for rigtig god hjemmeside! Mvh. Katrine🐢


Otto
Wednesday 13 November 2013 @ 07:32
Fint!


Marianne Olsen
Sunday 10 November 2013 @ 22:16
Hej Otto. Du behöver ikke at spille tid på at svare på mit inläg för. Jeg fik tid til at läse igennem din side om bundlag. Og det var vist godt jeg fik gjort det. Du ved når man forsöger at läre så mange ting på en gang, så er det at man kommer at rode det lidt sammen. Jeg köber små runde akvariesten i dyr handlen imorgen. Mvh Marianne


Marianne Olsen
Sunday 10 November 2013 @ 16:51
Ja det tänkte jeg nok. Hun hundene gör det også på hinanden. Jeg tänkte på en anden ting. Hvordan er det med sand i terarriet? Jeg skulle ville lave et hjörne i terarriet der de kan gå og sandbade det syntes jeg at ha läst at de kan lide, og har du ikke også skrevet noget om at de spiser sandet, men at du ikke var helt sikker på hvorfor at de gör det. Er der også noget med at sand er ikke bare sand. Noget er rundt, og noget er skarpt/firkantet. Kan jeg köbe sandkasse sand. Det er jo en hel del billiger end örkensandet som man köber i dyrhandlen. Mvh Marianne Olsen


Otto
Sunday 10 November 2013 @ 08:19
Når skildpadderne ikke er ældre, er de ikke kønsmodne endnu. Det du ser er etablering af indbyrdes hakkeorden, der blandt andet foregår ved at der udvises dominans. Du ser det samme, når unge kvier hopper på hinanden på marken.


Dit Navn
Saturday 09 November 2013 @ 20:10
Hej Otto. Tak for dit svar da jeg mailede dig ang. skildpadderne jeg købte på tropikamessen i Malmø. De er godt nok et par livrige exemplarer. De suser rundt og udforsker det hele. Drikker og spiser som raske dyr gør. Nu er det så at vi de sidste 2 aftener har lagt mærke til noget som vi griner lidt af. Vi har et terarrie på 60*120 cm, hvor varmelampen er i den ene ende af terarriet og en uv/lys lampe uden varme i mitten. Lys/uv lampen slukker 5 min inden at varmelampen slukker, og når den så gør det, så går den største, som vi kalder Eros, ret så direkte hen til den lille som vi kalder Iris og kravler op på ryggen af den og laver det som vi syntes ligner parrings attitude. Han aser og masser på Iris intil varmelampen slukker, for så at gå ind og ligge sig til at sove. Idag slukkede jeg varmelampen ret så hurtigt efer lyslampen, da jeg så samme adfærd idag og Iris forsøger ligesom at komme væk fra ham. Er det normalt adfærd? de er jo bare 1 år og 4 mån. begge. Er det en form for rangordning som skal findes. Eller passer hans navn bare godt til ham. Det skulle vist være navnet på en græsk kærlighed gud. Med venlig hilsen Marianne.


Otto.
Tuesday 05 November 2013 @ 10:15
Hvis det fortsat er der efter en uges forløb, så ville jeg droppe at lægge hende i hi i år.


michael diget
Monday 04 November 2013 @ 21:14
tak for svar, jeg ved godt at hvis jeg tager hinde ind så er det for resten af vinteren. det jeg kan se er at når jeg røre ved hinde så hvæser/fnyser hun og så kommer der en klar væske og nogle gange en bobel ud af det ene næsebor. hvis jeg ser tiden an hvor lang tid må der gå før jeg tager hinde i behandling ? men jeg ville jo helst have at hun kom med de andre i hi, og da det er en gammel dame der aldrig har været i hi så tør jeg ikke rigtig hvis jeg ikke er sikker på hun er 100% rask for så risikere jeg jo bare at hun ikke klare vinteren i køleskabet hilsen michael


Otto
Monday 04 November 2013 @ 19:44
Lige akkurat på denne årstid KAN der opstå lidt vådt i næseborene på en rask landskildpadde, der går "ude". Det vil normalt være væk igen indenfor en uges tid. Men selvfølgelig kan det da også være noget, der er lidt mere konstant. Vil du behandle, så skal skildpadden ind i varmen, ellers virker behandlingen ikke. Men så kan man ikke bagefter lægge den ud igen med henblik på vinterhi i år.


Michael diget
Monday 04 November 2013 @ 15:07
Hej Otto Jeg har set på en af mine gamle russiske skildpadde at der er lidt snot ved det ene næsebor. De går stadig i drivhuset men er ikke ret aktive de 3 jeg har haft i hi de sidste par år har gravet sig ned men det har hinde her ikke da hun aldrig har været rigtig i hi ( hun er omkring 50 år). Er jeg i tvivl om hvad jeg skal, skal hun ind i varmen og have en behandling eller skal hun behandles ude i drivhuset ? Jeg har læst om bobler i næsen på din side, det er først i dag jeg har set det og jeg kikker til dem hver dag Hilsen Michael


Rhea og Rocks fra svetige
Tuesday 22 October 2013 @ 19:18
Tak Otto Det dejligt at höre at alt er som det skal väre. Jeg tror heller ikke der er en side, på din hjemmeside som jeg ikke har läst. Jeg har godt nok ikke nået at läse alle dine rejser igennem, men priorteret fakta siderne först. Forsöger virklig at läre mig. Det er en rigtig skön hobby at have. Med vänlig hälsning, Marianne Olsen


Otto
Monday 21 October 2013 @ 06:53
Det er ganske almindeligt, at skildpadderne flytter sig rundt i og ligger forskelligt i og ovenpå bundlaget under vinterhi. Når man er begynder indenfor vinterhi, er det naturligt at se til skildpadderne hyppigere, end hvis man har håndteret det i årevis. Som jeg skriver i min artikel om vinterhi åbner og lukker jeg døren til køleskabet 1 gang om ugen for at tilføre luft. Mine skildpadder har luft nok, selvom jeg har lagt et stykke bomuld under låget for at forhindre skrabemærker. (Tænk på, hvor meget luft de får, nå de har gravet sig ned i jorden!)Kokosfiberen skal være gennemfugtig, men der må ikke stå vand i bunden af kassen.


Rhea og Rocks fra sverige
Sunday 20 October 2013 @ 20:03
Hej Otto, Så er skildpadderne lagt på köl. Rhea har misset hele sommeren med at sove, og da jeg gravede hende op var hun ret svär at få fat i, 25cm ned. Lidt bekymret, blev jeg, for der lå hun faktisk godt, og så koldt syndtes jeg heller ikke det var. Nu har de ligget i köleskabet siden i fredagsaften på 7.5 * og nu her til aften ville jeg gå ned på de der 5 * kiggede forsiktigt til dem igår aftes og rocks har gravet sig godt ned i kokosfiberne. Rhea ligger ovenpå fiberne. Er det nu sådan, at forandringen på kulde/varme blev for stor? Skal jeg kigge til hende hver dag, for at se efter om hun flytter meget rundt på sig? Rocks han har ligget lidt mere udsat for den naturlige omvandling af naturen, da han jo har väret aktiv hele sommeren. Så da det skulle blive natte frost fredag aften, og den sten han lå under, havde solen sväre og sväre med at få varmet op om dagen, og de to solskinsdage der var her tisdag og fredag har han ikke kommet fram, men bare gravet sig längre ind under stenen. Så vi besluttede at tage dem ind. Jeg ville også gerne lige spörge dig. Da stadig betrakter mig som nybegynder og det er förste gang jeg skal ligge dem i deres förste vinterhi. Er det nok bare at åbne köleskabslågen et par gange om dagen, og så veje og kontrollere dem en gang om måneden? Vi har lagt vores i samme plastkasse med samme antal lufthuller, og klud, som du viser på et af dine billeder hvor du omtaler, at du ligger en klud mellem dem og låget, så de ikke skal skrabe skjoldet. Får de så luft nok. Sidste spörgsmål som nok er lidt svärt at svare på. Hvor fugtigt skal der väre i de der kokosfiber? Jeg fulgte framgang måden som stod på pakken. Der blev vand over, det häldte jeg af satte fiberne i köleskabet, er der har det så ligget i en uges tid. Så fiberne var 7.5* da vi tog dem ind. Der var kondensvand på indersiderne i kassen. Mvh Freja og Marianne


June.Falster.
Sunday 20 October 2013 @ 11:29
Tak for svar Otto, det vil jeg gøre, straks. Næste gang han bliver træt vil jeg sætte ham ind igen og langsomt sænke graderne.


Otto
Sunday 20 October 2013 @ 10:17
Du skal bare tage ham op igen. Han har nok ikke taget nogen skade endnu. Til brug for næste gang, så læs artiklen "Vinterhi" her på siden. Mvh Otto


June.Falster.
Sunday 20 October 2013 @ 10:11
Hej Otto. Åh nej nej, skyldig, det gjorde jeg ikke,jeg vidste at der var noget galt.Har jeg så mishandlet den lille fyr? Jeg vil jo kun hans bedste.Sidder med tårer i mine øjeene nu. Han havde lagt sig ind i sit hus og blev der, så jeg tænkte at nu var det tid.Jeg blev desværre først bekendt med din hjemmeside efter jeg havde købt ham, så dette er trist nok, men nok ikke det eneste, et indehold. Men jeg prøver virkelig at gøre det bedste for ham, med de omstændigheder jeg kan tilbyde ham.Hvad så nu? noget jeg kan gøre?


Otto
Sunday 20 October 2013 @ 08:11
Jeg går ud fra, at skildpadden ikke bare er lagt ind i køleskabet uden videre, men at den langsomt er vænnet til faldende temperaturer og mindre lys. 5 grader er skam fint. Temperaturniveauet skal være 4-6 grader. Temperaturen må sådan set gerne falde lidt yderligere, bare ikke under 0 grader. Den må helst ikke stige, og slet ikke komme over 8 grader. Det er ikke usædvanligt, at skildpadder skramler lidt i begyndelsen af vinterhiet, og også ind imellem under vinterhiet. De ligger ikke død damp stille under hele perioden.


June.Falster.
Saturday 19 October 2013 @ 16:10
Hej Otto. Jeg blev sidste år, den heldige ejer af en russer,på 10 år. Jeg har læst på din hjemmeside med stor interesse, og du anbefaler at de kommer i dvale. Han har aldrig før været det, men det skulle ikke været et problem. Han plejer at "fortælle" mig når der er noget galt,på skildpadde måde selvfølgelig. Han kom i dvale 1.oktober,i køleskab, ved 5 grader,men han skraber stadig i bunden af kassen, og er meget urolig, hele dagen lang. Er tingene ok? eller er det for koldt? Tusind tak for en fantastisk hjemmeside.


Otto
Saturday 19 October 2013 @ 10:38
Enig! Kanten må ikke være gennemsigtig. Så vil skildpadden hele tiden prøve at komme ud!


anne
Saturday 19 October 2013 @ 09:08
da får jeg bare undersøke hva jeg gjør feil. en ting som kan være feil kan være att jeg har jo masse bunnlag i buret hans, så han komer over plast kanten. dette fungerer vel som med glass, att han ikke skjønner att han ikke kommer gjennom gitteret. så burde lage en høyere kant som ikke er gjennomsiktig?


Otto
Saturday 19 October 2013 @ 07:33
Ligesom andre reptiler keder skildpadder sig ikke. Min erfaring er, at såfremt skildpadder hele tiden prøver at komme ud af deres terrarium/bur, er det fordi der er et eller andet galt med indretningen og miljøet. Derfor vil skildpadden væk. Skildpadder kan ikke som pattedyr tilpasse sig omgivelserne. Omgivelserne skal tilpasses skildpadden


Anne Solberg
Thursday 17 October 2013 @ 20:37
hei igjen. bedre og spørre en gang for mye enn for lite :) jeg lurer jo da på en ting til..... :) jeg legger til rette for min skillpadde etter beste evne og det meste skal være etter "boka" nå, men alikevel vil han ut av buret. men han er vandt til og gå løs i huset hele dagen, og han har tydelig rutiner og faste plasser og "veier" han følger. kan det da stemme att han "bare" kjeder seg i buret??? det er ett stort bur, men når han er vandt til og gå på så stort område blir det jo kjedelig????


Otto
Thursday 17 October 2013 @ 09:18
Sukkulenter og hibiscus er gode at fodre med. Det er også en god ide at sætte en græstørv ind i terrariet. Det pynter, og så kan skildpadderne æde af den. Det er bedst, hvis temperaturen ligger på ca 40 grader C. under varmelampen. Dine omgivende temperaturer er gode nok. Det er rigtig fint, at de svinger.


Anne Solberg
Wednesday 16 October 2013 @ 17:07
hei, jeg lurte på to ting, er det noen potteplanter som skilpadder kan spise av så man kan ha noen friske planter i vinduet som også skilpadden kan få noen godbiter av noen ganger. og hvor varmt bør det være under varmelampa. jeg har lest en plass att det bør være 35 grader under lampa? stemmer dette? kan man ha det kaldere under varmelampa? tempraturen rundt han er mellom 10-25 grader. (varierer fra natt og dag)


Otto
Wednesday 09 October 2013 @ 11:09
Til Gitte. Jeg ville stoppe løjerne nu og lukke helt af :-)


Otto
Wednesday 09 October 2013 @ 06:14
Til Anne Solberg: Du har ret i, at når neglene er blevet så lange, så kan man ikke klippe dem ned til den rigtige længde uden at ramme blodåren. Det sker der så heller ikke noget ved. Det må godt bløde lidt i denne forbindelse! Jeg bruger selv hønseæggeskaller til mine skildpadder. De er glade for dem. De får dem i store stykker, og slider så næbbet ved at bide dem i stykker, når de æder dem. Skjellsand kender jeg ikke andet end af omtale. Jeg har ingen erfaring med det.


Gitte Hansen
Tuesday 08 October 2013 @ 08:55
Hej Otto. Tak for din mail ang. mine to russere. Jeg lukkede af til mistbænken så de kun kunne være der og i sovekassen. De har nu i de sidste tre dage gravet sig under og ud i anlæget, hvor de så har gravet sig ned. Jeg har troligt gravet dem op hver aften og sat dem ind igen. Skal jeg så allerede lukke for sovekassen eller fortsætte denne gemmeleg? Venlig hilsen Gitte


Anne Solberg
Monday 07 October 2013 @ 20:05
hei, jeg er så glad jeg fant siden din. den er lærerik og oversiktlig!! kjempe bra side! har noen spørsmål jeg lurer på om du kansje kunne svare på. jeg kjøpte meg en skilpadde for litt under ett år siden. og holder på og "fikse" den. han har fått mye feil mat og feil stell generelt, så prøver etter beste evne og rette opp det som kan rettes opp. klo og nebb klipp: når man klipper kloa på skilpadda, er det da slik som på hunder at det ikke er så farlig om det kommer litt blod? jeg klipper jo så lite som mulig om gangen (på hunder vokser jo rota med negl når de blir for lange og man må liksom klippe litt for mye for og få kortet de inn) på min skilpadde er kloa alt for lang men er ikke mye jeg får klippet hver gang føre det kommer blod. jeg har siden jeg fikk han klippet litt og litt og jobbet meg innover men er redd for og ta for mye. (det er mye og gå på!) nebbet har jeg også klippet litt og litt og fått ned i mye bedre lengde. men også her tatt litt og litt. men jeg kan jo ikke klippe kloa til den lengden den skal være med en gang for da vil han blø mye da røttene har nok vokst med kloa. har sten og slikt så han kan slite, men de er alt for lange til og klare og slite seg ned naturlig. kalk: kan skilpadder spise skjellsand, samme som hønsa? og eventuelt eggeskall? han har sepia skall og får tilskudd av kalk men kan han ha noe skjellsand å eggeskal, eller vil han sette i halsen? de klarer vel og merke att de ikke kan svelge det helt? og så lurte jeg på om du kan si en ca vekt på en skilpadde på 9 år og 19cm. (testudo hermanni)hanne. er jo ikke så lett og si sikkert, men hva er overvekt og hva er undervekt? han veier 724gram nå. på forhånd takk for svar!!


Otto
Sunday 29 September 2013 @ 07:53
Lige hjemkommet fra Hong Kong. Derfor så langtid uden svar. Men jeg håber, at det svar, du har fået fra mig andetsteds er fyldestgørende. Eller skriver du bare igen! Mvh Otto


Anne-Gry Birk Nielsen
Sunday 22 September 2013 @ 06:42
Hej Otto I foråret købte vi to små testudu marginata af dig (eller rettere af din kone, da du var afsted sydover). Nu har de jo så stået ude hele sommeren og står stadig ude. Da vi satte dem ud var det en dag i foråret hvor solen stod højt på himlen og der var lige varmt ude som inde hvor de kom fra. Men hvordan nu hvor vi vil tage dem indenfor for vinteren? Hvordan gør vi det? Der er jo ikke mange dage, hvor der er lige varmt ude som inde mere. Med venlig hilsen Anne-Gry


Otto
Monday 02 September 2013 @ 06:14
Det lyder altså ikke så godt. Men lad for en sikkerheds skyld ægget være i fred og se tiden an. Man skal iøvrigt aldrig prøve at hjælpe landskildpaddeunger ud af ægget. Her har menneskers velmenende indgriben forvoldt store skader. For eksempel kan blommesækken endnu være næsten større end skildpaddeungen. Det er min erfaring, at de unger, der ikke selv kan klare sig ud af ægget, under alle omstændigheder er bedst tjent med ikke at komme ud. Man kan faktisk godt sige, at fostrene aborteres i æggene. Til gengæld er landskildpaddeunger, der selv har klaret sig igennem hele processen frem til dagens lys uden hjælp meget stærke og livskraftige.


Dit Navn Jane
Sunday 01 September 2013 @ 15:38
Hej Otto Nu lykkedes det så endelig .... ... et stk 11g meget flot maurisk skildpaddeunge efter 64 dage i rugemaskinen. men der er stadig et befrugtet æg tilbage.... nu er der gået 75 dage.. og jeg ved godt der kan gå meget længere tid inden den klækkes.... men ægget er ligesom blevet meget mørkere på den ene side og der er trængt, noget der ligner en lille fedtperle ud på siden..... og så bliver jeg bekymret for om der kan være noget i vejen. er det helt almindeligt eller skal jeg prøve at hjælpe ungen ud? mvh Jane


Otto
Tuesday 20 August 2013 @ 06:42
Hej. Rhea opfører sig ikke unormalt. Når skildpadder, der ikke har været i vinterhi, sættes ud for sommeren, kan man risikere, at de "går i hi", når de kommer udenfor. Overgangen fra den varme stue med høj temperatur døgnet rundt til de anderledes forhold udenfor, får skildpadden til at tro, at nu kommer vinteren, og at det derfor er tid for vinterhi. Efter at have gemt sig væk i nogen tid (op til flere uger og sommetider et par måneder), vil skildpadden opdage, at det ikke er efterår alligevel. Den vil så komme fem igen. Hvis man tager den frem og sætter den ud i solen, vil den typisk gemme sig væk igen samme sted som før. Dette vil gentage sig, hver gang man tager den frem fra sit skjul. Den gemmer sig straks væk igen. Man bør derfor lade den være i fred, for ikke at stresse den. Hvis du nu er ved at blive mere usikker på grund af den hengåede tid, kan du prøve at tage den frem i solen, samtidig med at du laver et nyt overnatningssted til skildpadden og nedlægger det gamle. Måske vil den så ændre adfærd og komme frem hver dag. Hvis den nu også gemmer sig væk og bliver liggende i sin nye hule, er der ikke andet at gøre end fortsat at lade den ligge. Hvis den ikke kommer frem inden tid for vinterhi, kan du bare lægge den i hi, og lade den "sove" videre gennem vinteren. Det sker der normalt ikke noget ved. Hvis skildpadden ikke kommer i vinterhi, vil problemet jo bare gentage sig til næste år. Landskildpadder med CITES certifikater kan frit indkøbes i Danmark og tages med til Sverige.


Rhea och Rocks från Sverige
Monday 19 August 2013 @ 21:04
Hej Otto Og alle jer andre som også läser med Jeg skrev lidt med dig på din mail her i starten af sommeren, da jeg skulle tage ud Rhea og rocks for förste gang. Nu opdagede jeg også dette forum, som din fantastiske hjemmeside også har, og det har väret intressant at läse om det de/i andre har undret og spurgt om. nu tänkte jeg at fortälle jer lidt hvordan det er gået her på den anden side af öresund denne fantastiske solrige sommer. Rhea på 5 1/2 år köbte vi i göteborg sidst på sidste sommer. Rhea har nok aldrig fået lov til at gå i vinterhi. For da hun kom ud slutningen af maj virkede hun rigtig glad for det og alt skulle gennemses, smages og lugtes, (jeg tror heller aldrig at hun har väret sådan rigtig ude og gå i et frilands anläg) men ret hurtigt , ca 2 uger måske, så fandt hun en god stor sten som hun har gravet sig ind under og lagt sig til at sove. Jeg skrev til dig/Otto om det nu kunne väre rigtigt, efter hun havde sovet der i ca 2-3 uger. Det var ikke unormalt, og jeg skulle bare lade hende väre. Det gjorte jeg, men da der så var gået jeg tror ca 1-1,1/2 . uge mere ja jeg ved det godt, men begyndte at fundere på om hun måske sad fast, at stenen måske var sunket lidt ned, (da det er nyt anläg og jorden har nok ikke sunket sig helt på plads de steder der er blevet gravet under opbygningen) så jeg begyndte at tage hånden forsigtigt ind for at märke om hun var fri og om man måske kunne märke lidt bevägelse fra benene, begge dele föltes ok. Ca. 1 time efter der jeg skulle forbi anlägget så jeg at jeg havde väkket hende og hun var kommet fram. Det var höj sol den dag. Hun gik en omgang rundt om stenen kryb ned i sit hul igen. Det er langt ind under. Men nu har vi ikke set hende lige siden. Jeg läste at en af de andre som har skrevet her på dit forum havde oplevet lidt det samme, men det var på nogle äldrere skildpadder. Hvor du skrev lidt tilbage om at det kunne väre det, at de måsker aldrig havde fået sovet vinterhi. Hvad så nu om Rhea bliver der fram til det er tid at tage dem ind for vinteren. Jeg tänkte lidt at jeg ville lade hende sove til det er blevet så koldt at hun går i dvale og så grave hende op og lägge hende i köleskab til det begynder at blive forår igen. Men jeg ved ikke. Alle dine erfringer og råd er velkomne Så har vi lille rocks på 3 år nu ham köbte vi starten af siste sommer i en dyrhandel i lund (vi ved jo ikke om det er en han) de har begge to gået sammen i et 160#60 cm glasterrarie her i vinters og der har de nok vokset sig lidt for store, har jeg lärt mig ved at läse dine/Ottos erfaringer. Rocks virkede også til at väre ret så glad for at komme ud, men jeg syndtes at han virker til at han er blevet lidt mere nervös/sky, over for os mennesker. Og så virker det som om at han nok går og keder sig lidt, nu når Rhea bare sover. Jeg ved ikke rigtigt, hvordan det er med at få en skildpadde til Sverige fra Danmark. Er det bare et cites intyg og en kvitering som der skal til, eller skal de i karantene? Ved du noget om dette? Med vänlig hälsning, Marianne olsen


Otto
Tuesday 13 August 2013 @ 06:19
Hej Mogens! Ja, det er et større projekt. Så har du da lidt at gå om i vinter. Du kan da bare lade fundablokkene blive liggende, hvor de er. Hvis du ikke vil nøjes med at dække dem til med grus/sand/jord, kan du jo dække dem med for eksempel kampesten. Det vil da blive flot! Tak for snakken i går!


Mogens Hansen
Monday 12 August 2013 @ 13:37
Hej Otto. Tak for dit svar på forum.Jeg vil ikke flytte drivhus og dog,men det er 1 større project .det blev placeret der i sydvest hjørnet, i haven som er på nordsiden af huset /og som jeg som jeg har skrevet at det varer længe inden der er noget sol/varme på drivhus /jord her på have på nordsiden af hus ,så stod det ikke i vejen, jeg havde dog læst lidt om placering af drivhus ,som min far ikke syntes var passende.På nordsiden af grundstykket,og med mest sol.Nu er det så mig der bestemmer her.Grunden til at jeg ikke bare flytter det er at ,der er gravet fundablokke ned i 80 cm dybde og lagt med cementmørtel.Som ikke bare kan brækkes af.Derudover skal alle glas tage ud før jeg kan skille tag og sider /gavle fra så de kan flyttes,Jeg har ikke nogen problemer med dræn her ,da det i hvert fald 80 cm ned er rent sand,under 20-30 cm muld ,bare sand længere .


Otto
Sunday 11 August 2013 @ 05:17
Mine 2 drivhuse ligger i frilandsanlæggets nordvestlige hjørne. Jeg har sat verdenshjørner på oversigtstegningerne af anlægget i artiklen om frilandsanlæg. Skildpadderne har ingen problemer med at finde ind og ud a drivhusene uanset placeringen og uanset solens stilling. De går også ind og ud på lune dage, hvor solen ikke skinner. Og i regnvejr. Jeg kender flere, der lader deres skildpadder blive ude hele året. Det kræver bare særligt gode forhold mht struktur og en vis portion held. I Makedonien kan der blive mere end 30 graders frost om vinteren og alligevel er det i dag nok det Balkanland, hvor der lever forholdsvis flest græske landskildpadder. Det er med andre ord ikke temperaturerne, men skildpaddernes muligheder for at "håndtere" dem, der er afgørende. Jeg har adskillige gange været ude for, at skildpadder er forsvundet for mig om efteråret, fordi de havde held til uset at grave sig ned for vinteren i anlægget. Næste forår gravede de sig op igen. Men det er ikke noget, som jeg tør forlade mig på vil gå godt hver gang.


Dit NavnMogens Hansen
Thursday 08 August 2013 @ 17:46
jeg er noget tilbageholdende med/at indrette udendørs ophold til europæiske skildpadder ,det er mest pga temp.forhold ,nu har der været i nogen par dage med 35-41 gr der hvor jeg påtænker at lave "indhegningen",ved jorden.Jeg har 5,5 m kvm drivhus ,men det står nok helt forkert,i sydvest hjørnet,særlig forår varer det længe inden der er noget varme der,men der er morgensol og rigtig varmt om sommeren.Har kigget meget på dine fine indrettede udendørsterarier,mangler lige Nord-syd ,eller hvor når billedet er taget,så kan man bestemme positionen.Nord-syd.Ved hjælp af skyggen.Kan skildpadder finde ud af at ,gå ind i drivhus der ligger uden for solen. Hvor varmt er /skal der være i sove kasser,her har der de sidste dage været nattemp. på 11gr. Har også set en på thurø/wholf, et eller andet som lod dem være ude også om vinteren,det er noget mildt klima i de sydfynske-lolandske-bornholhomske øer Hilsen Mogens


Otto
Thursday 08 August 2013 @ 11:53
Mange tak, Marianne!


Marianne
Thursday 08 August 2013 @ 08:42
Hej Otto, Det er en super god side at blive klog af, når man som vores familie overvejer at få en skildpadde. Tak for det:) Hej fra Marianne


Otto
Wednesday 31 July 2013 @ 19:57
Tak for din fine beretning, Dorte!


Dorthe Liv
Tuesday 30 July 2013 @ 18:05
Tak Otto! Efter 1 år som skildpaddeejer lagde jeg mine skildpadder i dvale. Senere talte jeg med én, som havde holdt russere i mere end 20 år: "Jeg tør ikke lægge dem i dvale, for det kræver jo en vis erfaring!" Jamen, man får jo kun erfaring ved at prøve. Med marginata.dk + andre nørder - ja, så er det da bare med at gå i gang. Hvad er risikoen? At skildpadden stille sover ind? Vores første dvale forløb uden nogen som helst komplikationer. De to skildpadder var i køleskab, hvor de blev vejet ind i mellem, og deres vægt svingede kun få gram. Havde vi oplevet andet, havde vi fulgt Ottos anvisninger og taget skildpadden ind i stuen. I år skal vi have fire skildpadder i dvale. Den ene hun, Grethe er usædvanligt flad, og de skavanker, som følger med, giver nok større risiko for problemer. Til gengæld oplever Grethe "det frie liv", som følger af have, drivhus og dvale. Altså: Overvejer du, at lægge dine skildpadder, så gør det ;0} God dvale fra Dorthe Liv


Otto
Monday 29 July 2013 @ 17:46
Ja, ubefrugtede hunner kan sagtens lægge æg. Ligesom ved høns (næsten). :-)


Gert Friis
Monday 29 July 2013 @ 15:44
Hej! Flot hjemmeside! Jeg har købt et par voksne THB og ifølge sælger har den ene lagt æg de sidste to år dog ubefrugtede. Når jeg ser på halerne kan jeg ikke se forskel og mener det er to hunner. Spørgsmålet er så om en hun kan finde på at ligge æg uden at være blevet besprunget af en han? Det er jo bare et luksusproblem hvis der er to hunner jeg har fået fat i :-) Mvh Gert Friis


Otto
Monday 22 July 2013 @ 17:53
Det sker der normalt ikke noget ved. Nu er embryoet (fosteret) så langt fremme i dannelsen, at det skulle kunne tåle et enkelt vend.


michael diget
Monday 22 July 2013 @ 14:08
hej Otto ja det er russer. sker der noget ved at den unge der er klækket først har vendt det andet æg ? jeg har vendt det tilbage igen. hilsen michael


Otto
Monday 22 July 2013 @ 06:16
Jeg går ud fra, at der er tale om russiske landskildpadder. Mest normalt går der en dags tid mellem hver klækning af æg fra samme kuld. Men der kan godt klække flere æg samtidig, og der kan også godt gå flere dage mellem hver klækning. Enkelte gange går der en uges tid. Sjældent op til 1 måned eller mere. Så også her er der ikke fuldstændig faste regler.


michael diget
Sunday 21 July 2013 @ 13:01
hej Otto hvor lang tid går der mellem at to æg klækker de er fra samme hun og læg ?


Otto
Sunday 16 June 2013 @ 15:00
Rigtig mange tak!


Familien Rasmussen
Wednesday 12 June 2013 @ 17:14
Okay det vil vi gør:-) vil os lige sige at det er en rigtig god hjemmeside du har lavet


Otto
Wednesday 12 June 2013 @ 07:30
En skildpadde, der ikke opholder sig i solen, skruer ned for metabolismen. Den kan sagtens klare sig i adskillige måneder uden foder og vand. Det afgørende er, at den ikke forstyrres.


Familien Rasmussen
Tuesday 11 June 2013 @ 19:36
Det vil vi gøre:-) men hvor længe den får jo hellere Ingen vand og er varmt inde i mistbænk. ? 14 dage eller 1 måned?


Otto
Tuesday 11 June 2013 @ 12:30
Hvis den aldrig har været udenfor, er det jo nok helt nyt for den, at temperaturerne om natten kommer under 10 grader. Det kræver lidt tilpasning. Lad den bare være. Den behøver ikke at spise hver dag.


Familien Rasmussen
Tuesday 11 June 2013 @ 08:08
Mange tak for svaret:-) men de har begge været i vinter hi for første gang. De hva i køleskab i ca 3 måneder. Men den har aldrig prøvet at være udenfor


Otto
Tuesday 11 June 2013 @ 06:56
I skal bare lade den være i fred. Det lyder som om den ikke har været i vinterhi.Læs artiklen her på siden: http://www.marginata.dk/Artikler/vintertraethed.htm mvh Otto


Familien Rasmussen
Monday 10 June 2013 @ 19:18
Hej. Vi har to skildpadder, en russisk hun og en græsk han. Vi har haft dem i omkring 1 1/2 år, men de er omkring 20 år. Vi har lige lavet et bur til dem udenfor hvor de har et ude areal og en lille mistbænk med et hus bygget af træ. De har nu været ude i ca. 1 måned. Den russiske har det rigtig godt udenfor, men den græske har ændret sig meget. Den ligger kun inde i træhuset og kommer kun ud når vi tager den ud. Da den var inde var den meget aktiv og gik meget rundt. Vi er ved at blive lidt bekymret for den for den får jo ike noget at spise. Hvad gør vi?


michael diget
Thursday 23 May 2013 @ 17:58
jo det har du ret i men jeg har jo kun 2 æg :) men de ligger i bunden der hvor man hælder lidt vand i. så jeg har hele hylden fri


Otto
Thursday 23 May 2013 @ 11:11
Fin løsning, Michael! -Men flaskerne tager jo en hel del af pladsen.


Michael diget
Wednesday 22 May 2013 @ 17:11
Hej Otto Nu har jeg fået 2 stk. Russer æg. Så har jeg nærlæst din artikkel om udrugning og der så jeg du har en maskine magen med min (den røde). Du skriver at tempraturen svinger meget, det har jeg løst med 2 stk. 0,5l flasker med vand i. Det har hjulpet hos mig, her svinger tempraturen med 2 grader 31,5 +- 1 Hilsen michael


Otto
Friday 17 May 2013 @ 20:51
Jeg her personlig erfaring for, at æggene sagtens kan ligge i jorden i en uge, før de bliver gravet op og lagt i rugemaskine. De klækker alligevel. Jeg har talt med en tysk avler. Han hævder, at de kan ligge i jorden i 14 dage,uden problemer!


Michael diget
Friday 17 May 2013 @ 15:13
Hvor lang tid kan skildpadde æg tåle og være i jorden nu, før de kommer i rugemaskine ? Hvad hvis man er væk en weekend


Otto
Thursday 16 May 2013 @ 20:28
Jeg har i en årrække haft en enkelt russisk han, adskillige græske hanner og adskillige bredrandede hanner gående sammen med mange hunner af alle 3 arter. Ingen problemer, men jeg har også masser af plads, og frilandsanlægget er struktureret sådan, at de ikke kan se hinanden uden videre.


michael diget
Wednesday 15 May 2013 @ 19:59
hej Otto har du flere hanner gående sammen (russer og græker) ? jeg har i dag prøvet at flytte min gamle græker han (ca.50 år)ud i mit ude anlæg, men da min russer han (12 år)så ham blev han ikke glad. de bed og bankede skjoldene sammen og det stod på over 30 min. og stoppede kun da jeg flyttede grækeren igen. tror du de kan finde ud af det sammen eller er det umulig. jeg fik grækeren sammen med en russer hun også ca.50år gammel, og de har gået sammen altid så jeg syntes det vil være synd og skille dem af, men jeg viljo gerne have russer damen over til de 3 ander russer hilsen michael


Michael diget
Saturday 11 May 2013 @ 20:37
Hej Otto Tak for svar og håber i havde en god tur Så vil jeg sætte dem ud når vi får et par dage med godt vejr, så håber jeg at den gammel græske han han enes med min russer han. Den græske han er dobbelt så stor (50 år) fysisk som russeren, hvordan tror du det vil gå. Jeg ved godt man ikke kan forudsige det.


Otto
Friday 10 May 2013 @ 18:18
Jeg er lige kommet tilbage efter 3 uger på Balkan, så derfor først svar nu. Til Vivi: Det er meget forskelligt, hvordan landskildpadder starter igen efter dvalen. Nogle bruger nogle dage til at vågne rigtigt, nogle spiser straks, nogle hanner parrer inden de spiser, andre omvendt, osv. Der behøver derfor ikke at være noget i vejen. Til Annette: Som jeg skriver på siden, så er maurisk landskildpadde og bredrandet landskildpadde så meget i familie, at de krydsparrer. Jeg vil selvfølgelig ikke have bastarder, så jeg har måttet vælge. Til ukendt: Jeg besvarer ellers ikke indlæg fra unavngivne personer. Men for denne ene gangs skyld, så :-). I årenes løb har jeg været så heldig at modtage meget gamle landskildpadder fra personer, der af forskellige grunde skulle af med dem. De er fra før indførelsen af fredningsbestemmelserne. Da jeg har kunnet gøre rede for deres herkomst, har jeg fået udstedt CITES på dem i Naturstyrelsen. Til Michael: Nu har du sikkert sat dem ud, ellers kan du roligt gøre det. Hi er ikke tillært. Det er genetisk. Jeg har lagt skildpadder i hi, som ikke har været i hi i årevis hos den tidligere ejer. Det er uproblematisk. Til Trine: Dine skildpadder er formentlig begyndt at blive aktive nu. De skal endelig ud i solen så hurtigt som muligt. Udendørsophold om sommeren er meget vigtigt for at styrke immunforsvaret, især hos unger.


Trine Hagner
Tuesday 30 April 2013 @ 10:18
Hej Otto Vi købte søndag den 21.4 to græske på ca. 1 år. Vi har ikke vejet dem, da vi ville stresse dem mindst muligt da vi fik dem hjem. De bor i stor indendørs åben kasse. De gravede sig begge ned i underlaget i "huset". Den ene kom frem om onsdagen og var ret aktiv og spiste mælkebøtte og skvalderkål, det samme gjorde den om torsdagen, hvorefter den igen gravede sig ned ved siden af sin makker og vi har ikke set nogen af dem siden. De har selvfølgelig varmelampe og UV tændt hver dag, vi fugter underlaget (pyntebark) dagligt og lægger frisk ukrudt til dem og ja tror vi har gjort alt det rigtige efter at have læst dine fantastiske sider igen og igen:-) Så jeg ved jo også godt at de sagtens kan finde på at gemme sig i laaang tid så måske jeg bare lige har brug for at høre det igen:-) Ham vi har købt dem af, har fået dem fra Tjekkiet så jeg ved jo ikke hvor meget de er blevet flyttet rundt med. Vi planlægger de skal udenfor, men tænker at vente til næste sommer hvor de er lidt ældre og så de ikke skal flyttes igen. Hvad mener du om det. På forhånd tak for hjælpen og for en super hjemmeside. Mvh Trine


Michael diget
Sunday 28 April 2013 @ 16:43
Hej Otto Jeg har to skildpadder en russer og en græker der er ca 45-50 år Jeg overtog dem i oktober mående og har haft dem gående inde her i vinter. Det er planen at de skal ud til de andre , i anlæget ude i haven. De har et drivhus de kan gå ind i og der i er der kasser til overnatning. Men jeg er i tvivl om hvor når de kan komme der ud for der bliver jo dejlig varmt om dagen men om natten er det jo ikke så varmt indnu. Så hvordan skal forholdene være før de kan komme der ud ? Og det er så planen de skal blive sammen med de andre og så se om de ikke vil gøre sig klar til hi selv om de ikke er vandt til det


Anette
Friday 19 April 2013 @ 10:39
Hej Otto, Hvordan kan det være du ikke har den Mauriske græker i dit anlæg. Er det tilfældigt det var den der ikke var plads til, eller er det fordi den f.eks er svagere, har et dårligere temperement eller andet? Tak for nogle supergode sider. Anette


Vivi Fletcher
Tuesday 16 April 2013 @ 16:29
Hej Otto Vores padder har været i dvale i år for første gang. Den ene vågnede op for en måneds tid siden og vi læste rundt omkring, at vi bare skulle lade den være - det gjorde vi så, men da vi satte dem ud i søndags, var den desværre død. Vi har to padder mere, der også var vågnet op (få dage før udsætning). Der kom hurtigt lidt liv i dem i søndags, men vi synes den lille stadig er lidt "stille". Er det normalt, at de lige skal have gang i systemet efter en dvale? Og hvor meget skal de spise sådan her i starten?


Otto
Wednesday 10 April 2013 @ 19:50
Jeg kender ikke det pågældende mærke. Men hvis der er tale om rent kalk (calcium), så kan det jo ikke være bedre. Kalk (calcium) er jo kalk ligegyldigt, om det kommer fra Faxe, Peloponnes eller et byggemarked, osv. :-)


Michael diget
Wednesday 10 April 2013 @ 19:00
I afsnitet om æglægning skriver du at du bruger granuleret kalk som sladerhank Tror du man kan bruge trim perlekalk det fåes i byggemarkeder


Otto
Wednesday 10 April 2013 @ 08:58
Hej Mie! Selvfølgelig skal nattefrosten være helt væk, og temperaturen skal være mindst 13 grader. Og der skal være sol på udsættelsesdagen. Måske tager jeg dem op af hi på søndag!


Mie fra Jylland
Tuesday 09 April 2013 @ 12:51
Hej Otto! Foråret lader vente på sig. Er du ved at overveje at sætte dine skilpadder ud i udeanlæget? Skal det ikke helt være plusgrader om natten,og tocifrede grader om dagen??


Otto
Tuesday 02 April 2013 @ 06:08
Hej Michael! Det rigtigste er selvfølgelig at skifte det, men jeg genbruger det faktisk selv flere gange. Mine skildpadder kommer ud, som jeg skriver i artiklen om vinterhi. Altså når det er solskin, temperaturen er over 13 grader og vejrudsigten ser lovende ud for de næste dage. Dvs i år sandsynligvis først over midten af april måned.


Michael diget
Monday 01 April 2013 @ 19:24
Hej Otto Han man bruge vermiculite flere gange eller skal det skiftes når det har været fugtet en gang? Hvor når regner du med at du sætter dine skildpadder ud, jeg målet tempraturen i drivhuset i dag og det sagde 41 grader som det højeste målt i solen Hilsen michael


Otto
Saturday 16 March 2013 @ 12:36
Ja, det er alt for tidligt at sætte skildpadderne ud. Det bliver tidligst muligt at gøre dette i april. Du kan læse mere om hvornår i artiklen om vinterhi. Mvh Otto


Annette
Saturday 16 March 2013 @ 12:28
Hejsa Vores to russisk Landskildpadder har været i hi i en kasse med kokusgranulat i et køleskab siden 1/11-2012 og for et par uger iden begyndte de at røre på sig, men nu har de gravet sig helt op og skubbet låget til kassen op. Jeg har dækket dem til igen og sat låget lidt bedre fast for det er da for tideligt at komme ud i deres udendørs anlæg ikke?


Otto
Tuesday 05 March 2013 @ 15:00
Hov, glemte lige det med dvalen. Det er ikke en altafgørende forudsætning for success mht avl, at skildpadderne har været i hi. Men det betyder voldsomt meget for parring, æglægning og især for fertiliteten. Mvh Otto


Otto
Tuesday 05 March 2013 @ 14:57
Hej Jane! Dine bredrandede landskildpadder har faktisk en rigtig fin vægt for alderen. Det er lige omkring dette tidspunkt, at du med sikkerhed kan fastslå deres køn, så du har måske ret i din vurdering. De skal dog være noget større, før der bliver tale om æglægning. Det er ikke alderen, men størrelsen, der er afgørende for disse ting. Skildpadder vokser med forskellig hast, alt afhængigt af, hvordan de passes og fodres. Hvorfor den ene skildpadde har lidt "toblerone" kan skyldes flere ting, som jeg skriver en del om mine artikler her på siden. Fortsat held og lykke med dine skildpadder! Mvh Otto


Dit Navn Jane
Monday 04 March 2013 @ 17:56
Hej Otto hvor gamle skal skildpadder ca. være. eller hvor meget skal de veje, før de er kønsmodne, og lægger æg? og er det en forudsætning de har været i dvale, for at lægge befrugtede æg? Har hørt om skildpadder på blot 4- 6 år som hver forår/ sommer lægger æg???? mine Maginataer, fra 2008, tror det er en han og en hun, stadig ikke helt sikker, vejer kun, 135 og 143 gram, den ene har alligevel lidt tobleronespidser?.. har været i fugtig miljø, så det undre mig hvorfor. Den ene( hunnen) har været i dvale fra slutningen af okt. og til idag, det er den største, og den med tobleronespidserne. Den har ikke tabt vægt, men blev ved med at "hænge" ud af overvintringskassen, og så tænkte jeg , den kunne komme op i indendørsanlægget, så kan den jo også følges ud i udendørsanlægget med den anden. Mvh. Jane


Otto
Sunday 24 February 2013 @ 17:21
Hej Mie. Du kunne prøve at gøre bundlaget fugtigt. Mvh Otto.


Mie
Sunday 24 February 2013 @ 08:41
Hej Otto:-) Bundlaget er helt tørt og den drikker ikke særlig meget:-) MVH. Mie


Otto
Sunday 24 February 2013 @ 07:42
Hej Mie. Når en skildpadde hele tiden vil ud, er der altid noget i vejen med miljøet. Vi fortsætter afprøvningen. :-) Er bundlaget fugtigt? Det er en grundmuret opfattelse, at russiske landskildpadder skal holdes meget tørt. Russiske landskildpadder dehydrerer imidlertid ligesom andre landskildpadder. Hvis en russisk landskildpadde drikker tit, så holdes den under alle omstændigheder alt for tørt. Mvh Otto


Mie
Saturday 23 February 2013 @ 17:01
Hej Otto:-) Jeg har lagt en krukke ned til den og lagt den på siden, så den kan gå derind. Der er hø i, så den kan gemme sig:-) Men når den går derind, så prøver den også og komme i gennem. Hilsen Mie


Otto
Saturday 23 February 2013 @ 15:45
Hej Mie! Har den en eller flere huler, som den kan gemme sig i? Mvh Otto


Mie
Friday 22 February 2013 @ 21:12
Hej:-) Jeg har en russisk landskildpadde, som jeg er rigtig glad for! Men der er ét problem, som jeg håber du kan hjælpe mig med! Jeg har nu haft den i ca. 6 år og fik den fra unge. Vi blev rådet til og købe et akvarium, så det gjorde vi til og starte med, men vi ville så købe et større, når den ville blive voksen. Så begyndte den og banke på ruden og det larmede rigtig meget og den blev bare ved! Den er nu fuldvoksen og vi investerede derfor i et større akvarium og håbede på, at den ville stoppe med og forsøge, at komme ud. Men så faldt jeg over siden her og fandt ud af, at landskildpadder har det bedst med, at være i et åbent bur og en af grundene til, at de banker og farer rundt kunne være fordi den tror den kan komme i gennem glasset. Derfor valgte jeg, at investere i et kaninbur, så det både var åbent og den ikke kunne se i gennem, da der er en blå plasticbund og håbede det ville ændre sig. Men den gør det stadig og farer rundt i buret. Det er ca. 35 grader under varmelampen og ca. 20 grader det koldeste sted. Så ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre. Bundlaget i buret er noget bark, vi har købt i en dyrhandel. Skal den have noget sand den kan krave sig ned i, eller? Har læst rigtig meget omkring den russiske landskildpadde og har gjordt det bedste jeg kan, men der må være noget jeg gør galt! Jeg er vokset op med dyr og mit hjerte banker for de små væsner, derfor vil jeg gøre det bedste for dem. Håber virkelig du kan hjælpe, da jeg er bekymret for min lille mand! Hilsen Mie


Otto
Thursday 31 January 2013 @ 11:25
En landskildpadde er meget følsom på hornpladerne på skjoldet. Lige under hornpladerne ligger et netværk af nervetråde og blodbaner. (Derfor er det meget smertefuldt for skildpadden, når man borer hul i skjoldet for at tøjre den.)At din skildpadde åbenbart ligefrem sætter pris på at blive kløet, er bemærkelsesværdigt. Mvh


Anne
Wednesday 30 January 2013 @ 18:27
takk for svar. trur heller ikke han er tørr. for han er veldig fin på armer og ben,myk og glatt. men han blir helt vill når man "klør" han på skallet. tenkte kansje han prøvde og skubbe oss vekk, att han trudde vi prøvde og parre på han eller att han trudde vi prøver og ta han, men han liker det. og hvis han kommer innti en kant eller gren på plantene i huset hans, skur han skallet opp og knigger og klør seg. ikke alltid like volsomt men han tar helt av noen ganger. det er også bare på skallet, han reagerer ikke hvis jeg klør han på bena eller halsen. kan prøve og sende deg en film av det en gang, må bare prøve og skjønne den nye dataen min først :)


Otto
Tuesday 29 January 2013 @ 08:29
Hej Anne. Jeg har aldrig hørt om, at græske skildpadder tørrer ind, hvis de ikke får hyppige bade. I masser af deres tørre hjemstavnsbiotoper findes der kun vand i sommerhalvåret, når det en sjælden gang regner. Men: I indendørs terrarier er der som regel ekstraordinært tørt, især hvis bundlaget ikke holdes fugtigt. Der er nok heller ingen tvivl om, at den uundværlige varmelampe virker mere udtørrende på skildpadden end solens stråler i det fri. Du kan roligt give din skildpadde en dyb badeskål, når bare den selv kan bevæge sig op og ned i skålen efter ønske. Læs mere om vanddybder i artiklen om svømmende landskildpadder. Hø er tip top foder til europæiske landskildpadder. Helt proteinfrit og meget fiberholdigt. Lad bare din skildpadde spise løs af det! Mvh


Anne
Monday 28 January 2013 @ 11:17
hei, må bare mase litt mer. jeg har også faste dager til min skilpadde, da jeg ikke tør og legge han i dvale første vinter, for jeg vet han har fått helt feil mat og hold der han kom fra så vil "friske han opp litt" før jeg prøver meg til neste vinter. men er det greit att han har fri tilgang på høy? han har ett hjørne som jeg legger høy han kan grave litt i og gjemme seg. (er god kvalitet fra egen eng med nesten bare frittvoksende planter, men beregnet på hester som slanker seg så er veldig "dårlig høy" så ikke plantet inn noe kraftig gress sorter) jeg har hester, så høy har jeg masse av. han spiser faktisk mye av dette og det ser jeg også i avføringen. derfor gir jeg han litt mindre av den andre maten som består av all slags urter og planter jeg har plukket og tørket på sommeren. og kalk samt litt vitaminer. kan jeg liksom la han ha fri tilgang på høy. (han liker godt og krabbe rungt i det) og så gi han den andre blandingen som "ekstra" f.eks annenhver dag. eller kansje mindre? eler vil han da spise for mye av høyet?


Anne
Monday 28 January 2013 @ 08:09
hei, takker enda en gang for en flott side! jeg lurte på om du noen gang har merket om en skillpadde "klør" min skilpadde gnir seg opp mot ting og hvis du setter fingrene bak på skallet hans så skyter han skallet opp og gnikker imot. lurte på om kansje han kunne være tørr eller noe? han bader ikke så mye, men har sett han bade. han går gjennom vannet hver gang han går forbi. (tar ikke omveier her i gåren) det er bare bak på skallet. liksom i "skøyten" mellom det nederste "skjørtet" og resten av skallet. vannet i skålen hans går over den kanten men tenkte og lage en ande typere dam så han kan bade helt, (han drukner ikke hvis jeg lager en trapp opp???) har også noen ganger helt vann over han og dusjet han litt nåe jeg fukter bunnen. men virker som han klør. han har fin både hudfarge og farge på skallet og og virker blid og fornøyd. veldig våken og oppmerksom. han ble badet annenhver dag i 30 min der han kom fra. dettte sluttet jeg med da jeg fikk han. men tenkte kansje skallet han da liksom er vandt til og bli fuktet og att det nå er litt tørrere enn det pleier??? han "klødde" ikke så mye til og begynne med. han reagerer ikke like mye hver gang. og noen ganger ikke i det hele tatt. men de klør seg kansje litt på busker og trær i det fri?? i sand og jord? håper ikke det tok deg hele dagen og lese og tyde meldingen min :) takk på forhånd hilsen anne og franklin. (han er forresten en gresl landskilpadde på 8 år)


Katrine
Sunday 06 January 2013 @ 20:14
Okay det lyder godt. Tusind tak for svar :0) Mvh Katrine


Otto
Sunday 06 January 2013 @ 08:28
Tillykke med skildpadderne! Den beskrevne adfærd er ikke unormal. Hvis du holder fastedage som beskrevet, kan du roligt lade skildpadderne spise løs de dage, hvor du fodrer. Nemlig! -Skildpadder er fascinerende at betragte! Mvh


Katrine
Saturday 05 January 2013 @ 14:07
Hej Otto Jeg har fået mig 2 små græske landskildpadder på ca et halvt års tid. Jeg er selv veterinærsygeplejerske, men har ikke rigtig forstand på krybdyr andet end det jeg har læst på din side og andre. :0) Den ene har jeg lagt mærke til at den strækker skiftevis bagbenene ud under varmelampen. Altså benet står stift ud i luften. Er det for at blive varmet igennem? Den anden går ofte han til bade/drikkevandet og kigger tøvende på det og går så videre igen. Hvad kan dette skyldes? Samtidig syntes jeg også det er enormt svært at finde ud af hvor store portioner mad de skal have. De får mad hver anden dag fra haven. Ellers virker de sunde og raske og enormt energiske, så de er sjove at sidde og studere. :0) Mvh Katrine


Otto
Sunday 16 December 2012 @ 15:50
Du har ret. Det smarte display-termometer viser konstant et par grader for meget. Det er dog i sig selv til at leve med, hvis bare det er sådan, det altid forholder sig, og det er det hos mig.


michael diget
Sunday 16 December 2012 @ 15:17
hej nu har jeg tæstet mit skab og det svinger ca. 2 grader, men jeg vil prøve med et mere præcis termometer.jeg er ikke sikker på at det display der er på skabet passer, for når det er sat til 35 grader ligger mit termometer på ca.31-31,5 grader


michael diget
Friday 07 December 2012 @ 08:54
tak Otto jeg vil prøve at stille et termometer i der husker max og min så vender jeg tilbage. ang. larm så står min i kælderen så det er ligemeget med det hilsen michael


Otto
Thursday 06 December 2012 @ 08:28
Hej Michael. Det er nok at holde bundlaget fugtigt, men hvis man ikke vil det, skal der hældes vand i rillerne i bunden af kammeret. Dette apparat er fremragende til at holde fugtigheden. Du skal bruge et hygrometer til at kontrollere luftfugtigheden. Temperaturen bør ikke komme over 32,5 grader C eller under 25 grader C kortvarigt. Det gør ikke noget, at temperaturen svinger lidt. Det gør den også i naturen. Min største indvending mod dette apparat (udover larmen) er den, at jeg oplevede, at temperaturen et par gange faldt over 10 grader på en nat. Men mit apparat kan jo være et mandagseksemplar.


michael diget
Wednesday 05 December 2012 @ 20:01
hej otto nu har jeg ikke fået æg endnu men håber der kommer nogle til foråret. da jeg kun har 1 han og 3 hunner (russer) regner jeg med der er plads nok og så fik jeg den for 500kr. skal der bare være vand i bunden af den for at holde fugtigheden oppe, hvad er den laveste og højste tempratur ægene kan tåle ? hilsen michael


Otto
Wednesday 05 December 2012 @ 09:33
Ja, det er rigtigt. Temperaturen svinger en hel del. Og den kan falde voldsomt fra den ene dag til den anden. Jeg har dog ruget 8 landskildpaddeæg ud i den. Den er god til at holde luftfugtigheden. Den larmer en hel del pga den indbyggede ventilator. Den er ikke særligt rummelig, selvom det ser sådan ud på salgsannoncerne. (Det narrede mig!) Min samlede vurdering er, at den har et smartere udseende end mine gamle Brinsea Hatchmaker. Den kan ruge æg ud, som den skal, men den er altså ikke bedre end Brinseas Hatchmaker..


michael diget
Tuesday 04 December 2012 @ 18:33
Hej Otto under afsnitet om udrugning kan jeg se at du har en rød rugemaskine. hvad er din erfaring med den, jeg har købt en brugt men jeg syntes at tempraturen inde i den svinger meget (1-2 grader), har det noget at sige ? hilsen michael


Otto
Friday 23 November 2012 @ 10:00
Jo, det er nok klogest at vente til næste år. Så har du også fået sat dig mere ind i tingene. :o) Mvh Otto


anne
Friday 23 November 2012 @ 07:43
takk for svar, var det jeg tenkte meg.da tar jeg heller og venter litt til jeg kommer over en ho eller til sommeren når jeg har ordnet større plass. jeg har som sagt ikke hatt han så lenge, så prøver og legge til rette for att han skal få det greit. jeg vil gjerne lære meg hvordan jeg kan legge han i hi, så har begynt og lese masse om det, men siden han aldri har vært i dvale som jeg vet om. og han har absolut ikke hatt sunt kostholt, og jeg bare har hatt han en stund, burde jeg ikke da vente til jeg vet han er vant til alt det nye og være sikker på att den nye kosten hans er i orden??? er redd for og legge han i hi hvis ikke alt er klart, han har jo hatt veldig manhge og store forandringer siden han kom hit. forandringer til det bedre men han må vel venn seg til det å??? han spiste som sagt det han likte best, tomater og druer og alt det som er frarådet, og det foret jeg fikk med han ligner på slikt som er til sumpskilpadder, så det har han ikke fått her. men har jo da spist det ganske lenge.


Otto
Thursday 22 November 2012 @ 08:01
Hej Anne! Du kan godt finde en bofælle til din græske landskildpadde. Hvis din landskildpadde er en han, så er det ikke en god ide med endnu en han. Ganske vist er græske landskildpaddehanner ikke så ufordragelige som russiske landskildpaddehanner, men når pladsen ikke er større, så er 2 hanner sammen ikke nogen god ide. De bør være af ca samme størrelse. Størrelsesforskellen bør under alle omstændigheder ikke være mere end 50 %. God jagt! :o)


Anne
Wednesday 21 November 2012 @ 12:16
hei, lurte på om det var lov og spørre om noe??? jeg har en 8 år gammel gresk landskilpadde. har lyst til og kjøpe en kamerat til han. det er 10 år gammel gresk landskilpadde. trur du de vil komme overens eller vil de kansje begynne og sloss?? nå i vinter går den jeg har i ett bur som er 130#55cm. har fulgt din side i innredning av buret, den jeg har nå får også lov og gå løs og kikke i huset. vi har godt og varmt hus og han mulighet til og spise bade og drikke utenfor buret. (matstasjon)til sommeren kommer jeg til og bygge en plass til de ute, så da er det jo ikke noe problem men vil det bli for trangt og att de begynne og sloss i vinter trur du??? de har vært alene hele livet begge to trur jeg. fikk den ene nå i november så holder på og "forbedre tilværelsen hans" han var ikke serlig sunn og trur han kjedet seg.


Anne
Sunday 18 November 2012 @ 13:52
kjmepe flott side du har!!!!


Otto
Thursday 15 November 2012 @ 16:34
Det er ikke usædvanligt, at europæiske landskildpadder er urolige og bevæger sig en del rundt i starten (de første 14 dage), når de lægges i hi i et nyt miljø. Hvis der ikke direkte står vand i bunden af bundlaget er det nok ikke for fugtigt. Det må gerne være meget fugtigt, men ikke direkte vådt.


Mie fra Jylland
Thursday 15 November 2012 @ 12:33
For nogle dage siden lagde jeg mine 5 skildpadder i boks med fugtet kokusfiber, med de har tumlet noget rundt i det,er helt indmurt i fiber, er det normalt at de tonser sådan rundt når de nu er droslet ned, kan det tænkes at fiberen er for våd? Tp er mellem 5-9 grader, står i udhuset. De har ikke gravet sig ned i fiberen kun vandret rundt i det og sikkeret kravlet hen over hinanden.


Otto
Saturday 10 November 2012 @ 08:44
Fugten kan måske have været problemet. Det er ihvertfald et bud. For ikke at fægte rundt i blinde, har jeg i årenes løb brugt analoge hygrometre, men efterhånden som jeg kom op på flere rugemaskiner, så jeg, at de enkelte hygrometre i de forskellige maskiner viste vidt forskelligt. Men det kunne selvfølgelig skyldes forskellig fugtprocent i de forskellige maskiner. Jeg "skrabede nogle flere sammen" til en sammenlignende test. Ialt 6 stk. 4 små og 2 store. Jeg lagde dem alle 6 ind i den samme rugemaskine og checkede næste dag. Det viste sig, at to af de små viste hhv 60 % og 61 %. De 2 andre små viste hhv 40 % og 80 %. Det ene store viste 45 % og det andet store viste 82%. I havecentrene i Bilka og Bauhaus kikkede jeg på salgsdisplayene for analoge hygrometre. Ingen af dem viste det samme! Jeg nævnte det for en af de ansatte i Bilkas havecenter. Han kikkede undrende på mig. Han kunne ikke se problemet. Jeg ved godt, at man kan rulle analoge hygrometre ind i fugtige håndklæde og bagefter justere dem på en stilleskrue (hvis der er en), men det er for diffust for mig. Nu har jeg over nettet købt digitale hygrometre og monteret dem i rugemaskinerne. De viser helt ens. Jeg bruger nu Seramis som bundlag i rugemaskinen, men det er ikke afgørende. Jeg har igennem årene klækket i massevis af unger på Vermiculite. Det gør ikke noget, at bundlaget er vådt. Men æggene må ikke være våde (overhældes med vand).


Dit Navn Jane
Friday 09 November 2012 @ 20:02
Hej Otto Nu har jeg efter 116 dage i rugemaskinen opgivet og knækket de 4 æg. De to var som jeg godt vidste ikke befrugtet. I det 3. Var der et lille skildpaddefoster som var ca. En fjerdedel udviklet. I det 4. Æg Var der en lille fin og særdeles køn , men desværre død skildpaddeunge. Den var ikke tør, men nok lidt fugtig...... Kan fugtigheden have været for høj. Specielt efter omkring 100 dage, synes jeg det blev svært at holde vermeculiten fugtig og har måske vandet rigeligt, men ikke på ægget. Øv hvor er det bare ærgerligt...... Har du andre bud på , hvad der kan være sket. Bare så jeg ikke begår den samme fejl til næste år. Kan kokusfibre mon være bedre at lægge æggene på/ i God weekend Jane


Otto
Thursday 01 November 2012 @ 11:51
Hej Luba. Russiske landskildpadder falder ikke "i søvn", altså vinterhi, lige som man slipper en gren. :o) Dine skildpadder havde indstillet sig på hi, men så skete der et miljøskift, og så kom de lidt til sig selv igen. Det er helt normalt. Sådan gør mine også. Lad dem bare være helt i ro uden at foretage dig noget, og uden at ændre på noget som helst. De må selvfølgelig slet ikke tages op og håndteres osv. Så falder de til ro igen i løbet af få dage (max 1-2 uger).


Luba
Wednesday 31 October 2012 @ 11:00
Hej Otto, måske kan du hjælpe mig. Jeg har to dejlige smukke russiske landsskildpadder, som jeg købte i en dyrehavecenter i september måned i år. De er ca. 2 år gamle. Jeg har holdt dem i huset. For ca. 2 uger siden kunne jeg se, at de var blevet mere sløve, den ene af dem gemte sig under sten, og sov der hele tiden. Den anden gravede sig ned under høet. Der var nogle dage hvor de slet ikke kom ud. Jeg troede at de var klar til vinterhi. Så jeg købte to plastik kasser og kokosfeber, og lagte dem hver i sin egen kasse og stillede ud i skur (har ikke skaffet en køleskab endnu). Der var ca. 4-6 grader. Skildpadderne havde gravet sig ned i kokosfeber og lignede nogle, som skulle sove der. Men, både igår og idag, da jeg kiggede til dem, var de vågne og virkede ikke træt. Hvad skal jeg gøre? Var det for tidligt at ligge dem i kasser? Håber, du har et råd til mig :-).


michael digtet
Thursday 25 October 2012 @ 08:06
Jeg overvejer at lægge dem på køl her i weekenden da de melder frost mine bliver i overnatning kassen og hvis de forlader kassen er det for at grave sig ned i drivhuset hilsen michael


Otto
Thursday 25 October 2012 @ 07:55
Hej Mie! Mine er ved at lægge sig, men de er fleste er da lidt vågne endnu. De kommer ikke ud i anlægget mere. Jeg har lukket af, så de ikke uset sniger sig ud og sniger sig til at grave sig ned, uden at jeg opdager det.


Dit Navn mie fra Jylland
Thursday 25 October 2012 @ 06:06
Hej Otto! Er det ikke tid at vi skal til at overveje om slildpadder i udeanlæg skal ind på køl, mine er i fuld gang med at drosle ned. Er du ved at overveje det??


Otto
Tuesday 23 October 2012 @ 06:16
Selv tak, Inger!


Inger Christensen
Monday 22 October 2012 @ 23:35
Tak for en fantastisk hjemmeside. Vi fik uventet en russerpige ind i familien. Hun var på fri fod, og ingen har meldt hende savnet. Hun får lov at blive. Din side er så lige det der skulle til, for at hun kan få et godt liv. Anede ikke vi skulle til at om-møblerer haven, bruge en bunke penge på tilbehør godt foder og vitaminer, for ikke at nævne dyrlægebesøg, samt at vi skal ud og finde en god ven til hende. Det sidste må blive når udeanlægget skal indvies til foråret. Skilpadden er det værd, trods det er en du ikke vil anbefale til køb. Skjoldet er noget ujævn, vækstringe for brede og en papegøjenæb som dyrlægen fik til opgave at gøre noget godt for. Så- tak for hjælpen, fra Inger og padden Karla.


Otto
Monday 22 October 2012 @ 11:12
Nu rødmer jeg da helt. :o)


michael digtet
Sunday 21 October 2012 @ 15:52
Jeg har købt en russer hun i tantes have som de fik hjem til mig. Men de ville kun tage den hjem da jeg kunne citere otto side ;)


Otto
Sunday 21 October 2012 @ 14:47
Tak Jane. Det varmer da meget. Det er glædeligt, at en dyrehandler har forstand på skildpadder. Jeg har efterhånden hørt en del gode ting om Tantes Have!


Dit Navn. Jane
Sunday 21 October 2012 @ 14:09
Hej Otto Har været i " Tantes have" i Frederica, et fantastisk plante og dyrecenter. Jeg ville købe kokusfiber, som bundmateriale til dvaletiden i køleskabet. Den krybdyrkyndige flinke mand, så lidt undrende ud, indtil jeg nævnte dit navn. Hvorefter han med et stort smil, sagde at du er den bedste i hele Europa til skildpadder, fandt kokusfibre og vil gerne høre om erfaringer med materialet,som oplysning til andre kunder. Han anbefaler også din hjemmeside, når han sælger sine skildpadder... Synes bare du skulle vide, hvor meget du betyder for os skildpaddeholdere. Tak for fantastisk hjemmeside og hurtige svar, på både mail og forum. Mvh. Jane


Otto
Sunday 21 October 2012 @ 07:21
Der findes både UV-pærer og UV-lysrør. Selv har jeg i årevis anvendt Reptiglo lysrør, som beskrevet på min side. For tiden er de vist allerbilligst over nettet hos http://www.tropeland.dk/


Jane
Saturday 20 October 2012 @ 18:09
Er der nogen af jer som har erfaringer mht. Hvilke uv rør som er de bedste, hvor ofte man skal skifte dem ud og hvor de købes billigst.? Mvh Jane


Otto
Saturday 20 October 2012 @ 09:29
Til Jane. Prøv at se tiden an endnu i 14 dage.


Otto
Saturday 20 October 2012 @ 09:28
Til Michael. Hvis du ikke umiddelbart kan se, hvor skildpadden har gravet sig ned, så læg en vintermåtte over.


Dit NavnJane
Friday 19 October 2012 @ 20:53
Hej Otto Nu har mine mauriske skildpaddeæg ligget i rugemaskine i 100 dage........ De to er ikke befrugtet.... Tydeligt at se Den 3. Ud af fire er tilsyneladende gået i stå i udviklingen. Men det 4. Er uigennemsigtigt., helt Hvidt Hvor længe tænker du jeg skal vente endnu inden, jeg må erkende at det ikke bliver til skildpaddeunger i år. ( Det er første gang hun har lagt æg , hun er 11 år gammel) Mvh. Jane


michael diget
Friday 19 October 2012 @ 18:36
hej Otto jeg søger lige et råd igen. jeg har lige været på efterårs ferie og da vi tog afsted havde jeg en hun (russer) der blev ved med at grave sig ned, så en aften hvor tempraturen var på ca. 8 grader tog jeg hinde op og lagde hinde i køleskabet som stod klar. men da vi skulle afsted var der en anden hun der havde gravet sig ca 5cm. ned inde i drivhust (der er lukket ud til anlæget så de ikke kan komme der ud mere i år) og tempraturen var på ca.20 grader inde i drivhuset på det tidspunkt. så jeg turede ikke tage hinde fra 20 grader og lægge hinde i køleskab på 6 grader, så jeg ville vænte til vi kom hjem. men nu kan jeg ikke finde hinde og jeg tør ikke grave formeget (med fingerne ) efter hinde. så mit spørsmål er så hvor meget jeg skal grave eller skal jeg bare sørge for med isolering at beskytte området med frost ? hilsen michael


Dit Navn Grethe Hansen
Friday 19 October 2012 @ 09:04
TAK Kære Otto - jeg venter til næste år og skal nok faste de små dejlige skildpadder.


Otto
Friday 19 October 2012 @ 08:27
Hej Grethe. Jeg kan for så vidt ikke gøre andet end at henvise til min side, hvor alt står mere grundigt, end jeg kan beskrive det her. Jeg bruger både køleskab og køligt rum. Det afgørende er ikke, om det er det ene eller det andet. Det afgørende er temperaturen og stabiliteten. Men er du i tvivl, så gør som man altid bør, når man er i tvivl: Lad være. Vent til næste år, så er du sikkert mere tryg. Men i så fald, så husk fastedage i vinter. De må ikke få mad hver dag, så går det rigtig galt. Mvh Otto


Dit Navn Grethe Hansen
Friday 19 October 2012 @ 07:31
Hej Otto . jeg er i 7 sind om mine tre små skildpadder skal i dvale for det første syntes jeg at forberedelserne lyder svære, for det andet er jeg smadder bange for at jeg ikke gør det rigtigt -- jeg kan ihvertfald ikke lægge dem i køleskabet men har et koldt rum hvor de godt kunne ligge.. jeg vil jo gerne gøre det rigtige og ikke forringe deres livskvalitet men jeg er nervøs for de ikke vågner til foråret.Sig mig hvad ER det bedste, den ene er født i Juni 2011 den anden er født i Oktober 2011 og Russeren er 3 og et halvt år gammel.Jeg bruger din hjemmeside som et opslagsværk og syntes den er uundværlig men Dvalen volder mig bekymringer.altså forberederlsene især.


Otto
Friday 12 October 2012 @ 13:32
Nej, de skal netop ikke spise inden vinterhi. De skal mere eller mindre tømme tarmene inden hi, så det er efter bogen. Du kan læse om det i min artikel om vinterhi. mvh


Annette
Friday 12 October 2012 @ 06:46
Hej Otto vores russer har næsten ikke spist i over 4 uger ikke jeg har set, kan det godt passe? De skal jo snart i hi, men skal de ikke spise inden da? Sidste år lå de i køleskabet fra 14/10 2011 til 22/3 2012. De går stadig tur i anlægget, men der er ikke meget gang i dem😄 Annette


Otto
Tuesday 09 October 2012 @ 06:41
Hej Michael! Jeg har aldrig haft problemer med flere overvintrende skildpadder i samme kasse. Skildpadderne ligger i temperaturer så lave, at de i det store hele er "helt væk". De lave temperaturer medfører også, at skildpaddernes muskler er stive, så deres bevægelsesevne er stærkt hæmmet. De kan flytte sig langsomt rundt i løbet af vinteren, men de evner ikke rigtigt at registrere omgivelserne, heller ikke tilstedeværelsen af andre skildpadder. Mvh


michael diget
Monday 08 October 2012 @ 19:31
hej Otto jeg har mine russer i køleskab om vinteren. jeg kan se at du har flere i samme kasse, har du oplevet at det skulle give problemer her tænker jeg på at hvis en vogner vil den så forstyre den anden hvis der er to i hver kasse ? hilsen michael


Otto
Sunday 23 September 2012 @ 06:35
Fin iagttagelse, Gregers! Der er kun 4 tæer, og der skal (i modsætning til den russiske landskildpadde, der jo er kendt som "den firtåede landskildpadde")ganske rigtigt være 5. Somme tider ses den 5. tå/negl/klo lidt displaceret længere oppe på forbenet i en forkrøblet udgave, der er vanskelig at finde, men på dette dyr mangler den helt. Igen et udslag af naturens luner, som ind imellem giver lidt problemer, når vi skal identificere arter og underarter af skildpadder.


Dit Navn Gregers Gamborg
Saturday 22 September 2012 @ 21:01
Hej Otto. I artiklen om "Anatomi" er der et billede af en marginata fod. Jeg kan kun se 4 klør! skulle der ikke være 5?


Otto
Sunday 26 August 2012 @ 05:32
Hej Janni! Der skrives på beretningen i ledige stunder. Jeg regner med, at den kan blive færdig til vinter. Mvh.


Janni Albrektsen
Saturday 25 August 2012 @ 14:20
Hej Otto. Hvornår kan vi forvente en rejseberetning fra jeres KUG tur her i foråret 2012. Venter spændt. :-) v.h Janni og Thomas


Otto
Tuesday 21 August 2012 @ 07:03
Forklaringen ses på forsiden under Sidste nyt. Mvh.


Bo Andersen
Monday 20 August 2012 @ 14:24
Sikken at du har haft travlt med at skifte billeder på din side, hvorfor mon?


Otto
Sunday 12 August 2012 @ 15:15
Jeg har hidtil kunnet købe det i akvarieforretninger, som for eksempel Planteimporten i København. Det bruges som bundlag i saltvandsakvarier. Men alle former for kalk er fint. Hvis der er et kalkbrud i nærheden, så hent 1-2 spandfulde der! Det har jeg gjort i de senere år.


michael
Sunday 12 August 2012 @ 13:43
hej Otto i dit afsnit om æglægning skriver du at du spreder granulerede kalksten, hvor kan man få det fra ? hilsen michael


René Wutborg
Friday 10 August 2012 @ 14:40
Så lader jeg være med at stille mit, ubesvarede, spørgsmål igen. mvh R. wutborg


Otto
Friday 10 August 2012 @ 14:31
Jeg har netop for første gang lagt en meddelelse i den pågældende tråd. Af indlysende årsager foretager jeg mig ikke mere lige nu. Mvh


René Wutborg
Friday 10 August 2012 @ 12:37
Otto, først tak for alle de mange gode oplevelser og oplysninger, du har formidlet og stadig formidler hér og på div. krybdyrsider. Du har uden tvivl været med til at give utallige skildpadder i fangenskab et bedre liv og endda reddet mange af dem fra en kummerlig og lidelsesfyldt tilværelse. Men dernæst vil jeg inderligt bede dig give et indlæg i de spekulationer, der er fremme på nettet, om eventuel indsamling af skildpadder i det græske. Har du selv indsamlet nogle af dine skildpadder i udlandet og indført dem til DK? venlig hilsen R. Wutborg


Otto
Friday 10 August 2012 @ 12:01
Som enkelte nok har bemærket, har hele min side været nede i længere tid pga hackning. På samme måde har dette lille forum/gæstebog været nede kortvarigt flere gange af samme grund. Det er hver gang med held lykkedes at få det hele op at køre igen, dog nogle gange med lidt "vævefejl". Jeg beklager ulemperne, som skyldes forhold, som jeg ikke har viden om og ikke har indflydelse på. Ærbødigst Otto


Otto
Saturday 04 August 2012 @ 06:11
Hej Michel! En vellykket parring tager mere end 10 sekunder. Om du får æg næste år, og om de er befrugtet, er ikke til at sige. Der står en hel del om disse spørgsmål på min hjemmeside.


Michel
Friday 03 August 2012 @ 21:40
Hej otto jeg har et spørgsmål om mine russer. Jeg har en han på ca.11år og 2 hunnen på 8 og 12 år. Jeg ser tit hannen på hunnerne og kommer med pibe lyde men det være ca.10 sek. Hvor lang tid tager en paring hos russer og kan jeg forvente æg til næste forår ? De har gået sammen denne sommer hilsen michael


Otto
Wednesday 01 August 2012 @ 11:13
Den kan jeg toppe!! Jeg har haft en russerunge, der brugte 110 dage på at klække. -Udrugningstiden korresponderer også med temperaturen. Man har konstateret, at landskildpaddeunger bruger gennemsnitligt ca 3 måneder på udrugningen på Balkan. Dette hænger sammen med den lavere temperatur end de godt 30 grader, som avlere sædvanligvis anvender i rugemaskinerne.


Dit Navn: Gregers Gamborg
Wednesday 01 August 2012 @ 07:54
Hej Otto og Astrid Jeg har altså en russerunge der var 100 dage om at klække!


Otto
Tuesday 31 July 2012 @ 19:52
Jeg ville vente 1 uge til. Held og lykke.


Astrid
Tuesday 31 July 2012 @ 09:54
Hej Otto Vi har for første gang fået udruget 5 af 6 THB æg og der er i den forbindelse jeg gerne vil bede om dit råd. Det 6. æg er nu 14 dage "over tiden" hvis vi sammenligner med det sidste æg's klækning (samme hun). Derfor, hvad gør vi - mere tålmodighed - eller - forsøger vi at hjælpe ungen ud? Ægget er helt hvidt som vi har læs om i dine beskrivelser mht. udrugning og unger / opdræt, men den skal vel ikke ligge i 100 dage. Desværre nåede vi ikke at gennemlyse æggene da vi fandt dem i jorden. Dette læste vi først om senere på din side, men det er helt hvidt som sagt. Har du en ide / råd til hvad vi kunne gøre? Mange tak for en god hjemmeside og tak for hjælpen Astrid


Tess
Monday 23 July 2012 @ 08:35
Hej Otto. Jeg har læst her på dine fine og meget lærerige sider. Jeg har indset at jeg har gjort noget utilgiveligt. Jeg har købt en russisk landskildpadde, uden at have den rigtige viden. Vil du hjælpe mig med at rette op på fejlen så "Muffe" kan få et værdigt liv? Jeg vil gerne betale for konsulent bistand eller hvad jeg skal kalde det. Jeg kunne sikkert læse mig frem til noget som var tæt på rigtigt, men efter at have læst om dine erfaringer syntes jeg at det er mest korrekt for skildpaddens skyld at jeg beder om hjælp. jeg håber du vil kontakte mig og glæder mig til at rette mine fejl. Med venlig (og temmelig flov) hilsen Tess tlf. 51891546


Otto
Sunday 22 July 2012 @ 18:15
Hej Peter. Tak for de pæne ord!Hun havde faktisk ingen indvendinger, da jeg gik i gang,og hun mener nu som jeg selv, at haven er blevet meget flottere og er bedre i balance end før!!


Peter
Sunday 22 July 2012 @ 15:32
Hej Otto, Tillykke med din nye "allersidste" udvidelse - den er som 'vanligt rgtigt flot - hvordan har ud fået overtalt Helle til din "lille" ny udviselse?


Otto
Thursday 12 July 2012 @ 12:27
Forummet virker faktisk, selvom det meddeler det modsatte. Jeg skal nok få det ordnet.


Gregers Gamborg
Wednesday 11 July 2012 @ 15:58
Hej Otto Prøver lige om det virker nu!


Otto
Sunday 08 July 2012 @ 06:18
Tak skal du have, Gregers. -Men nu er anlægget også blevet 100 kvadratmeter stort, så der er afvekslende Lebensraum nok for alle beboerne. Du kommer vel en dag og inspicerer?


Gregers Gamborg
Saturday 07 July 2012 @ 19:35
Tillykke med din Sankt Hans Udvidelse! Jeg prøvede forgæves at skrive et indlæg i dit nye forum i går, men programmet ville ikke godkende koden. prøver igen i dag.


Marie
Tuesday 19 June 2012 @ 14:05
Hej Pia jeg har fundet et nyt hjem til ham håber du finder en skildpadde kh Marie


pia
Tuesday 19 June 2012 @ 09:22
Hej Marie. han kommer til at gå udendørs i et anlæg vi laver, og selvfølig har hun ikke ansvaret for ham alene, vi forældre passer ham jo også


Marie
Monday 18 June 2012 @ 13:01
Pia : desværre giver jeg ham ikke til børn da jeg er ret sikker på at de synes skildpadder er kedelige hen af årene ;) Men Torté er 6 år og han har ikke set en skildpadde siden jeg købte ham som lille så ved ikke om han kan værre agressiv mod din lille skildpadde men ved det ikke :)


Pia
Monday 18 June 2012 @ 08:33
Min datter ønsker sig en landskildpadde, så hvis du ikke længere kan have den/de så kontakt mig på piadyrby@yahoo.dk


Otto
Saturday 16 June 2012 @ 20:15
Måske læser hun dette her!


leif Jensen
Saturday 16 June 2012 @ 17:46
Hej Otto Sikke en flot og informativ side du har, den har været til stor inspiration for mig. Hvis du stadig har kontakt til Maria, kunne jeg godt få plads til en lille han russer. Jeg har selv en lille hun der er helt alene. Hun har et fint ude anlæg på 3 m2 og mulighed for at gå ind i drivhus når det lyster hende. Hilsen Leif


Otto
Saturday 16 June 2012 @ 06:19
På given foranledning vil jeg lige oplyse, at anonyme indlæg fjernes lige som spam o.l.


Marie
Friday 08 June 2012 @ 07:44
Tak for oplysningen ellers så ville han være rigtig glad hvis han kunne komme hen til sådan en godt sted :) men jeg skal have ham væk før sommerferien da vi ikke har nogen til at passe ham :/ og hvis jeg ikke kan finde nogen bliver jeg nød til at sætte ham op i dba men ellers tak for hjælpen og hende din veninde du må meget gerne spørge hende om hun vil have ham han er slet ikke for tyk og har aldrig fejlet noget og han elsker at være udenfor og han er gratis med alt tilbehør ;) KH Marie


Otto
Friday 08 June 2012 @ 07:02
Hun fortæller nu, at hun lige har anskaffet sig 2 hanner, så hun kan desværre ikke overtage flere hanner. Jeg kan lægge en besked ind på de fora, hvor skildpaddevante og erfarne folk skriver?


Otto
Thursday 07 June 2012 @ 06:13
Ja, jeg kender faktisk en pige, der holder russiske landskildpadder i et frilandsterrarium. Hun har flere hunner, men mangler en han! Jeg prøver at få kontakt med hende.


Marie
Tuesday 05 June 2012 @ 11:56
Tak fordi du svaret så hurtigt tilbage. Kender du evt. Nogen der vil have en skildpadde som vil passe ham ordentligt? Meget gerne en der har andre skildpadder som han kan være sammen med for da han sidst så en skildpadde var han kun en unge.


Otto
Tuesday 05 June 2012 @ 06:07
Til Tobias. Jeg anfører kun navnet på hovedarten, ellers ville det se alt for overdådigt ud. Hovedarten Testudo hermanni er pt opdelt i 3 underarter: 1) Testudo hermanni hermanni, 2) Testudo hermanni boettgeri og 3) Testudo hermanni hercegovinensis. På samme måde er den russiske landskildpadde pt inddelt i 3 underarter, den mauriske er pt inddelt i over 20 underarter og den bredrandede er pt inddelt i 3 underarter. Der står en hel del om disse opdelinger i artiklerne på min side.


Otto
Tuesday 05 June 2012 @ 06:01
Til Marie. Det er betænksomt overfor skildpadden og sandelig også overfor mig, at du vil give mig din skildpadde. Men jeg må nok sige nej tak. Det var ellers meget sødt af dig!


Tobias
Monday 04 June 2012 @ 21:50
Hej Otto Mange tak for den fine hjemmeside. Den er en stor hjælp. Jeg undrer mig diog over, at du på forsiden omtaler de 4 europæiske arter. Jeg har selv 2 hvor der på Cites står: Hermanni Boettgeri, men du har "kun" en Hermanni beskrevet. Jeg er lidt nysgerrig - hvor / hvad er her forskellen? Eller er der 5 arter hvoraf du kun har de 4? Hilsen Tobias


Marie
Monday 04 June 2012 @ 11:47
Hej Otto. Min skildpadde Torté Gives væk til det rette hjem jeg vil spørge om du havde løst til at få en nye skildpadde :) her er noget Info : Navn: Torté Alder: ca. 3 år Køn: han Race: Russisk landskildpadde Bare sig til hvis du er interesseret tilbehør kan følges med her er min families email hvis det var noget : fam.mohr5@gmail.com


Otto
Tuesday 29 May 2012 @ 06:06
Farmede skildpadder fra Slovenien er desværre tit mere eller mindre inficerede, dels fordi ungerne går sammen i hundredevis på farmen og intensivt smitter hinanden med forskellige sygdomme, dels fordi de kommer frem til Mellem- og Nordeuropa via stressende transport og passage gennem flere omsætningsled. Pus i øjne kan som regel skylles væk med kamillete. Hvis dette alligevel ikke hjælper, så må du til skildpaddekyndig dyrlæge. Held og lykke!


Dit NavnCamilla
Tuesday 29 May 2012 @ 05:24
Hej Otto, Tak for din fantastiske hjemmeside! Jeg vill ønske jeg havde fundet den før jeg købte skildpadder! Jeg har købt to græske landskildpadder som er fra 8/11-2011. Jeg er lidt bekymret nu for den ene har fået ligesom noget puds i øjnene. De så ellers begge fine ud ved købet - jeg fandt din side dagen efter jeg havde købt dem og gik igennem din tjek liste:-) Den spiser, men sover meget synes jeg (den anden sover også meget - de ligger sig somregel sammen). Kan det være pga skiftet den har fået noget med øjnene - jeg købte dem i lørdags? Det startede i går hvor jeg synes der var en lille smule, og i dag er det så blevet værre. Jeg er rigtig bekymret for det lille pus. Jeg kan se på papirerne at skildpadderne er fra Slovenien og kommet her til via Tyskland. Mange hilsner fra Camilla


Otto
Wednesday 23 May 2012 @ 06:00
Hvis der er mulighed for det, har skildpadderne bedst af at forblive ude hele døgnet. Det kan være sundhedsmæssigt risikabelt at tage dem ind og ud hver dag. Især når skildpadderne har været fejlpasset, er det nok klogest at vente til næste år med at lægge dem i hi.


Julie
Monday 21 May 2012 @ 19:40
Tak for det. Ja jeg er rigtig ked af, at de er overvægtige, men jeg elsker dem alligevel. Deres kost er blevet lavet om, nu får de kun ukrudt og pre alpin. Her de sidste par dage, mens vejret har været godt, har jeg haft dem med ude flere timer hver dag, og hvor har de dog elsket det! De har travet og travet rund, indtil de havde brugt alt deres energi. Desuden er deres varmeplade fjernet helt nu, så tak for hjælpen! - Jeg kunne godt tænke mig at de skulle gå i hi, da det jo er det sundeste for dem. Dog har jeg læst at hvis de ikke er super raske, så kan de godt dø. Det er jeg jo rigtig bange for, da jeg jo først lige har fået dem, og ikke er ekspert i at se det. Men syntes du så at jeg skal vente til vinteren om to år, for at være sikker på at de kan klare det? Hilsen Julie. og mange tak for rådene :)


Otto
Monday 21 May 2012 @ 19:27
Hej Mads. Jeg har hørt, at trædebregner som bunddække skulle kunne holde græsset væk. Selv bruger jeg masser af flade sten. Desuden græsser marginataer (og enkelte af mine hermannier) som får. Endelig har jeg en elekrisk havesaks, som let studser det græs væk, som alligevel dukker op på uønskede steder.


Mads
Sunday 20 May 2012 @ 19:16
Hej Otto, Jeg går og fiddelere lidt med mit anlæg og overvejer hvordan jeg skal få bugt med mit græs uden jeg behøver lægge sten over det hele. Nogen gode råd? bunddække planter el. lign?


Otto
Sunday 20 May 2012 @ 18:24
Hej Julie! Tillykke med dine skildpadder! Ja, de skildpadder man almindeligvis ser til salg i DK er desværre nogle overfede og fejlvoksede eksemplarer. Du kan læse alt om den rigtige fodring og pasning på min side. Hvis du læser artiklen om bundvarme, vil du også se, at en varmeplade er direkte skadelig for europæiske landskildpadder.


Julie Ravn
Sunday 20 May 2012 @ 09:08
Hej. For det første, super god hjemmeside. Jeg har selv lige fået to russiske skildpadder, som jeg er meget glade for. Det er første gang, jeg har skildpadder, så jeg er desværre ikke så erfaren endnu. (heldigvis har jeg fået rigtig meget hjælp fra din hjemmeside, TAK). Jeg har indset, at de er meget overvægtige, og derfor er de nu kommet på kur :-). De faster 3 gange om ugen, og jeg har dem nede og gå en gang om dagen.Desværre tror jeg heller ikke de har fået den helt rigtige føde, og det er der selvfølgelig også lavet om på nu. Jeg har dem i et terrarium indefor, men håber på at kunne tage dem med ud, når det bliver lidt varmere. Ville så lige høre om du har nogle råd til hvordan jeg kan få dem ned på normalvægt? ... Derudover vil jeg også gerne lige høre noget ang. varme. De har selvfølgelig en varmelampe i den ene ende, men de har også en varmeplade i den anden. Er det nødvendigt med en varmeplade også? Jeg slukker for begge ting om natten. Kærligste hilsner Julie.


Otto
Wednesday 04 April 2012 @ 17:53
Der er iøvrigt rigtig mange, der uforklarligt har mistet landskildpadder i vinterhi denne gang. Jeg tror det hænger sammen med den extremt elendige sommer, vi havde sidste år. Held og lykke i jagten på dem mauriske!


Rebecca
Tuesday 27 March 2012 @ 08:56
Hei igjen Otto, det som var litt merkelig var at den ene skildpadden som nå er fin og rask også la seg under lampen. men jeg tror desverre at varmen under lampen kan ha kommet over 40 grader. Jeg tror de andre som døde kan ha vært for svake etter dvalen til at komme seg vekk fra varmen. det ikke lett å vite, men trist er det. Takk for den flotte hjemmesiden du har ,jeg har fått masse inspirasjon/hjelp til å passe mine skildpadder. Nå må jeg prøve å finne noen nye skildpadder til den mauriske hannen jeg har igjen. har ikke hjerte til å la ham vøre alene. Takk Otto for rask svar. MVH Rebecca


Otto
Tuesday 27 March 2012 @ 06:27
Det er rigtig trist at høre. Du ved vel ikke hvor høj temperatur, skildpadderne har ligget i under varmelampen?


Rebecca
Sunday 25 March 2012 @ 17:18
Hei Otto. Jeg skulle i dag vekke mine skildpadder opp fra vinterdvale pga den ene har gått en del ned i vekt. Jeg tok dem opp fra kassen som har stått i kjøleskapet i 4 mnd. Nå ser det ut til at 2 av dem er døde. de var helt fine når jeg tok dem opp og de beveget seg mot varmelampen som jeg hadde satt opp. Noen timer senere var de helt livløse. Jeg tror de har kommet seg bort til varme og så bitt kokt. Dette er helt grusomt for jeg var blitt rigtig glad i dem. Hva kan ha gått galt?? Den tredje skilpadden er helt fin og rask. MVH Rebecca


Otto
Sunday 25 March 2012 @ 08:04
Ja, dansk ingefær (der som bekendt intet har med den rigtige ingefær at gøre) er en flot plante, som jeg sagtens kan forstå, at du helst ville bevare i dit skildpaddeanlæg. Jeg tror da gerne, at skildpadderne vil holde sig fra den, ligesom de erfaringsmæssigt er i stand til i det hele taget at undgå de planter, der er giftige for dem. Men forsigtighed er en god ting, når man ikke er helt sikker. God fornøjelse med anlægget.


Margit
Friday 23 March 2012 @ 18:43
Hej igen og tak for hurtig tilbagemelding. Min tanke oprindeligt var at fjerne planterne og kæmpe med at holde dem væk, men på den anden side, hvis du havde erfaring eller vidste noget om at "skillerne" kunne tåle dem, så ville jeg beholde dem i en del af anlægget. Bladene er jo kønne nok, og kunne fungere som skyggeplanter også. Men de bliver fjernet - tør ikke lade dem være, hvis de skulle være en giftighedsfaktor for mine russere.


Otto
Friday 23 March 2012 @ 15:38
Jeg har ingen konkret viden om Dansk ingefærs (Arum alpinum) giftighed overfor skildpadder. Men kan du for en sikkerheds skyld ikke "bare" fjerne dem og derpå holde dem væk fra det anlæg, som du er ved at planlægge?


Margit
Friday 23 March 2012 @ 15:08
Hej Otto. De fleste ved at Dansk Ingefær er giftig,(hele planten men især bærrene), men ved du eventuelt noget om det, i forhold til skildpadder. Er flyttet og i den nye have er der dansk ingefær allevegne, også hvor jeg skal etablere "skillegård" til mine to russere. Med venlige hilsen


Dit Navn john
Friday 23 March 2012 @ 07:58
cool side www.in-joy.dk


Otto
Wednesday 21 March 2012 @ 11:27
Ring bare!


Katrine
Tuesday 20 March 2012 @ 12:57
Hej Otto, jeg har arvet en landskildpadde som jeg ikke ved særlig meget om. Efter at have læst utallige af hjemmesider og artikler er jeg endt med at være noget forvirret og måske også lidt bekymret for om min skildpadde nu også har det godt. Jeg har nogle spørgsmål som jeg vil blive glad for at kunne stille dig, er det i orden hvis jeg ringer til dig? MVH Katrine


Otto
Sunday 04 March 2012 @ 06:27
Tak for de pæne ord! Ring bare!


Claus
Saturday 03 March 2012 @ 19:28
Otto - jeg bukker og takker Sikke en flot og gennemarbejdet hjemmeside, med en masse informationer jeg kan bruge til familiens nye eventyr - 2 russere - han/hun. Købt i plantorama egå ved århus. De har aldrig været i hi, men jeg er igang med udendørs anlæg, så de får et skilpaddeliv :) Jeg har lige et par spørgsmål? Må jeg ringe til dig? Med venlig hilsen Claus


Otto
Monday 27 February 2012 @ 07:03
Tak for de flotte ord, Grethe! -Held og lykke med dit skildpaddehold!


Dit Navn Grethe Hansen
Friday 24 February 2012 @ 16:27
Sikke en fantastisk læsning og sikke en passion for de dejlige Landskildpadder .. det er vildt hvad man får at vide når man læser denne Hjemmeside,jeg er imponeret og har læst og læst og håber osse jeg er blevet lidt klogere ihvertfald vil jeg op i morgen og købe træflis i pynteform. jeg er simpelt hen dybt imponeret over din viden om Landskildpadder. TAK siger jeg og hver dag vil jeg læse igen og igen om jeg nu osse gør det rigtigt.. Med Venlig Hilsen Grethe Hansen Helt ny ejer af en lille Græker.


Otto
Thursday 02 February 2012 @ 17:50
Hej Mads. Det lyder rigtig fornuftigt med 2 russiske hunner sammen! Jeg har imidlertid ikke nogen voksne russiske hunner til salg lige for tiden, så jeg kan desværre ikke hjælpe dig med det. Prøv at lægge en købsannonce ind på NHFs forum og på Krybdyrforum. Det kommer nok til at tage lidt tid. Held og lykke!


Mads
Tuesday 31 January 2012 @ 16:51
Hej Otto. Jeg har talt lidt rundt og fundet frem til at jeg vil have en til russisk hun skildpadde. Men jeg tænker den skal være fuldvoksen så den kan gå sammen med min anden fuldvoksne russer hun. Jeg vil derfor bare høre om du sælger nogle af dine fuldvoksne, eller kender nogen der gør... Den skal have gået i frilandsanlæg og været i hi. På forhånd tak, Mads


Otto
Thursday 10 November 2011 @ 14:14
Jeg har aldrig oplevet krydsparringer mellem mine russiske og græske landskildpadder. Men mit frilandsanlæg er også meget stort. Jeg ved dog, at parringer mellem de 2 arter kan forekomme(yderst sjældent), men det skyldes som regel for trange pladsforhold. 4x2 meter er måske i underkanten.


Mads
Thursday 10 November 2011 @ 01:09
Hej Otto, Jeg har til næste forår tænkt mig at købe to græske landskildpadder (en hun og en han). Jeg har i forvejen en russisk, og anlægget bliver til næste år udvidet til 4*2 meter. Mit spørgsmål er så om jeg skal frygte en krydsning hvis den ene han (som jeg har tænkt mig at købe) vil parre sig med min russiske hun?


Otto
Friday 04 November 2011 @ 07:37
Når du først har taget dine skildpadder ind i varmen, og de er fuldt aktive, er det lidt af et eksperiment at lægge dem "kunstigt" i hi ved selv over en periode at sænke temperataturerne og dæmpe lyset gradvist. Men det kan da gøres. Jeg ville dog forslå, at du først lægger dem i hi til næste år. Så lader du dem blive ude, indtil de på naturlig vis har skruet deres livsfunktioner ned. Derefter lægger du dem uproblematisk i hi. Læs artiklen om vinterhi her på siden.


Kristin
Wednesday 02 November 2011 @ 09:04
Hei, jeg har 3 Testudo Hermannier som skal i vinterhi i kjøleskap. De har ikke fått mat de seneste 10 dagene, men er like aktive og våkne som de alltid har vært. De går ute på sommeren, men er ellers inne, har varmelampe og UVlys. Skal de i vinterhi når de er så aktive? Skal lys/varme gradvis trappes ned? Den ene av skilpaddene virker veldig sulten - han prøver å spise sin egen skygge. Er det da trygt å legge ham i vinterhi? Han er nesten 9 år, og har ligget i hi hver år hos sin tidligere eier. De andre er 1 år og skal i hi for første gang. Hva tror du?


MIE FRA JYLLAND.
Tuesday 11 October 2011 @ 16:06
Hej Otto! Jammen velkommen hjem til det høje nord... man kunne jo blive helt misundelig. Mine små skildpadder sover nu i deres redekasse. Der regner jeg med at de skal blive til det bliver noget koldere. Jeg holder selvfølgelig øje med tp. ude, også om natten. TAK for dit svar.


Otto
Tuesday 04 October 2011 @ 17:56
Hej Mie. Jeg skulle lige hjem fra en formidabel skildpaddetur til Grækenland med KUG, før jeg kunne se og besvare dit indlæg. Du kan roligt lægge dine skildpadder i hi, har du ret i! :o)


MIE FRA JYLLAND.
Wednesday 21 September 2011 @ 16:23
Hej Otto! Mine skildpadder som går ude, drosler ned nu. Jeg har tænkt at ligge dem i hi i år, de er nu 2 år. Jeg har vejert dem og de vejer, 55g,58g,58g,52g og 80 g. Jeg syntes der er noget spring i vægten, er den OK?? De ser sunde og friske ud men er droslet ned i tempo nu. Mon ikke jeg skal forsøge mig med vinterhi....


Otto
Sunday 11 September 2011 @ 09:41
Hej Tina! Formidabelt! :o)


Tina
Saturday 10 September 2011 @ 07:30
Hej Otto Igår da jeg var på arbejde kom 2 af mine kollegaere hjem efter en gå tur med nogle af børnene. de kaldte på mig og sagde jeg skulle skynde mig, der stod de med en pap æske (lidt lukket til) jeg tænkte at de nok havde fundet et pindsvin, som jeg skulle vikle ud af et eller andet, men nej det var det ik, det var min bortkommende skildpadde der havde krydset deres vej på stien bag vores have.Kan du forestille dig hvor mega glad jeg blev? jeg er gået rundt med et kæmpe smil på lige siden. Nu er alle mine 6 smukke små i godt behold indedøre, for jeg har valgt at tage dem ind for denne sæson, for jeg syntes ikke jeg kan rumme flere udflugter for denne gang. Alle har det godt, de er blevet vejet og vægten er fin i forhold til din tabel, så nu er det bare at passe på vinteren over så de ikke spiser for meget. knus Tina


Otto
Friday 26 August 2011 @ 12:10
Hej Anette! Det bedste og mest grundige svar jeg kan give dig, finder du her: http://www.marginata.dk/Artikler/Holdeenenkeltellerflereskildpadder.htm Rmh Otto


Otto
Friday 26 August 2011 @ 11:52
Hej Ann-Marie. Manglende brug af bagben kan faktisk være begrundet i flere konkrete lidelser. For eksempel nyresvigt. Men alle lidelser af den karakter kan jo med stor sandsynlighed henføres til den helt forkerte tidligere pasning, som du selv anfører. Der er ikke anden vej frem end at passe den ordentligt fra nu af og se, om der sker en udvikling med bevægeapparatet. Jeg ville derfor vente med at montere kunstige indretninger i form af hjul, osv. Held og lykke!


Dit Navn Anette Jensen
Friday 26 August 2011 @ 10:30
Hej. Rigtig dejlig og lærerig hjemmeside. Jeg har været så heldig at overtage en russisk landskildpadde på 4 år med papirne i orden. Mit spørgsmål er - Kan den trives alene, ER DET FORSVARLIGT. Vi har udeanlæg, have, indeforhold der er optimale, men både varme og kulde. Håber jeg hører fra dig. Jeg vil læse videre på hjemmesiden. på forhånd tak Anette


Ann-Marie
Thursday 25 August 2011 @ 16:53
Jeg har en græsk landskildpadde i pleje, som har været fejlernæret. Den kan ikke længere gå på sine bagben. Har du nogen sinde været ude for det? Dyrlægen har anbefalet at jeg prøver med et lille baghjul, men jeg har ikke kunnet finde et endnu. Jeg vil gerne høre om dine råd. Skildpadden er vist en dame og er købt i en dyrehandel i Ringsted for 35 år siden. Da var den voksen. Den har typist haft det for koldt, og levet i en papkasse på gulvet. Jeg har den ude et par timer dagligt. har også købt en varmelampe. Jeg vil ringe til dig en dag. MVH Ann-Marie


Ann-Marie
Thursday 25 August 2011 @ 16:53
Jeg har en græsk landskildpadde i pleje, som har været fejlernæret. Den kan ikke længere gå på sine bagben. Har du nogen sinde været ude for det? Dyrlægen har anbefalet at jeg prøver med et lille baghjul, men jeg har ikke kunnet finde et endnu. Jeg vil gerne høre om dine råd. Skildpadden er vist en dame og er købt i en dyrehandel i Ringsted for 35 år siden. Da var den voksen. Den har typist haft det for koldt, og levet i en papkasse på gulvet. Jeg har den ude et par timer dagligt. har også købt en varmelampe. Jeg vil ringe til dig en dag. MVH Ann-Marie


Ann-Marie
Thursday 25 August 2011 @ 16:53
Jeg har en græsk landskildpadde i pleje, som har været fejlernæret. Den kan ikke længere gå på sine bagben. Har du nogen sinde været ude for det? Dyrlægen har anbefalet at jeg prøver med et lille baghjul, men jeg har ikke kunnet finde et endnu. Jeg vil gerne høre om dine råd. Skildpadden er vist en dame og er købt i en dyrehandel i Ringsted for 35 år siden. Da var den voksen. Den har typist haft det for koldt, og levet i en papkasse på gulvet. Jeg har den ude et par timer dagligt. har også købt en varmelampe. Jeg vil ringe til dig en dag. MVH Ann-Marie


Otto
Tuesday 21 June 2011 @ 06:21
Hej Mads! Som tommelfingerregel kan man gå ad fra, at der i skildpaddeanlæg af almindelig størrelse højst bør være en størrelsesforskel på skildpadderne på 30-50 %.


Mads
Monday 20 June 2011 @ 21:02
Hej Otto, jeg har planer om at anskaffe mig to nye skildpadder en gang i fremtiden, men kan de gå sammen med en fuldvoksen russisk hun? Du holder jo dine skildpadder alders opdelt.


Otto
Friday 03 June 2011 @ 10:32
Af hjertet tak for de pæne ord! :o)


Margit
Thursday 02 June 2011 @ 16:07
Kom på et tidspunkt for ikke så længe siden tilfældigvis ind på din hjemmeside, og har vist snart fået læst den igennem. Noget mere nærlæst end andet. Og en hel del som skal læses og studeres meget meget mere. En helt utrolig god oplevelse. Tusind tak for den og for din entusiasme og det store arbejde du har lagt i den, til stor glæde for undertegnede og ganske sikkert mange andre skildpadde-elskere. Endnu engang tak og venlig hilsen Margit


Otto
Tuesday 31 May 2011 @ 14:46
Russiske landskildpadder og leopardskildpadder KAN gå i samme frilandsanlæg i en kort periode, såfremt der er masser af plads. Men den ene er tropisk og den anden stammer fra fastlandsklima, de er meget forskellige og stiller forskellige krav og deres "sprog" er forskelligt, osv. Det er ikke nogen god idé at sætte dem sammen for alvor. En russisk han går bedst sammen med mindst russiske 2 hunner (så trykket kan fordeles). Russiske landskildpadder er erfaringsmæssigt meget mere pladskrævende end de andre europæiske landskildpadder.


Gitte
Monday 30 May 2011 @ 09:01
Hej Otto Jeg har studeret din hjemme side og er facineret af det du har lavet. Men jeg har en russisk han (den er lidt aggersiv) og så har jeg en leopard skildpadde han. Vi har lavet et udendørsanlæg det er ikke så stort inu. Det er til russeren, men jeg kunne godt tænke mig at høre om jeg kan sætte de 2 sammen når vi får lavet det noget større.Hvis de ikke kan så vil jeg af med den store leopard jeg har købt den fornyelig af en ung dame som ikke ville have den mere, men jeg er mest til de lidt mindre skildpadder. Og hvis jeg sælger den, hvad kan jeg så sætte sammen med min lille russer. mvh Gitte


Otto
Sunday 29 May 2011 @ 06:13
Ja, din russiske landskildpadde skal lægges i vinterhi, således at den kan komme ind i den årsrytme, som naturen har bygget ind i den.


Mads
Saturday 28 May 2011 @ 11:59
Rigtig godt at høre, troede lige det var alvorligt. Jeg formoder at jeg stadig skal lægge hende i vinterhi? mvh. Mads Moustgaard ps. tusind tak for det superhurtige svar, og fordi du gider hjælpe, det er sjældent man møder/ hører om en som dig.


Otto
Saturday 28 May 2011 @ 06:30
Hej Mads. Det er ganske almindeligt, at hvis man ikke lader sine russiske landskildpadder få lov til at komme i vinterhi, så går de i sommerhi i stedet, når de får chancen og muligheden. Man skal endelig lade dem være, der hvor de har gravet sig ned. De kommer tilbage igen af sig selv efter 14 dage-2 måneder.


Mads
Friday 27 May 2011 @ 20:51
Hej igen Otto, jeg har i midten af april måned sat min fuldvoksne russiske landskildpadde ud i et udendørs anlæg, hvorefter hun var meget aktiv og alt var godt. Men nu i den seneste uges tid er hun begyndt ikke at spise noget og i morges fandt jeg hende, hun havde gravet sig 12 cm. ned i jorden og var gået i hi, det skyldes nok at jeg ikke har lagt hende i hi førhen (begynder på det til vinter). Synes du jeg skal lade hende ligge evt. lægge hende ind i et gammelt køleskab med en temp. på 7 grader, eller skal jeg tage hende op igen? mvh. Mads Moustgaard


Otto
Friday 20 May 2011 @ 16:32
Hej Oliver. Jeg har købt det på messer og jeg har også købt det på nettet. Det bruges også af planteavlere, så der er mange salgsportaler.


Oliver
Friday 20 May 2011 @ 09:01
Hej otto hvor køber du din vermiculite henne? vi har nemlig en hun der skal til at lægge æg. har du en bestemt du køber det fra eller er det bare ebay?


Otto
Friday 06 May 2011 @ 06:31
Ja sikket skildpadddeforår, vi for en gangs skyld har i dette land! -Men de skylder også fra sidste år! :o)


Tina
Thursday 05 May 2011 @ 12:20
Hej Otto Tak for svaret, så vil jeg også få mine små padder ud. Håber du havde en fantastisk tur med masser af oplevelser.


Otto
Thursday 05 May 2011 @ 06:25
Udover at give adgang til det rigtige foder, skal skildpadderne også have adgang til alle de andre emner, som slider deres næb naturligt. For eksempel kalk i form af kogte hønseæggeskaller, sneglehuse, kalksten,mv.


Nielsen
Tuesday 03 May 2011 @ 12:51
Jamen det lyder da som om det var en god tur :-) Men det var bare in case, hvis det er. Tak for tilbuddet Har lige et spørgsmål mere. min hun på 7 år spiser ofte af sepiaskallen, men mine hanner gør det ikke. De har begyndelsen på papegøjenæb, som jeg ikke forstår da jeg ikke klipper deres mad ud osv. Men du kan se mine billeder på facebook. Vi er venner derinde. - Sebastian :-)


Otto
Saturday 30 April 2011 @ 14:31
Til Tina. Jeg har netop i dag selv sat mine helt små unger ud i vuggestuerne for resten af sæsonen.


Otto
Saturday 30 April 2011 @ 14:29
Til Mads Du kan godt droppe flamingopladen. Den er overflødig og i vejen. Ellers lyder det godt med din indretning.


Otto
Saturday 30 April 2011 @ 14:27
Til Nielsen. Jeg er netop vendt tilbage efter 3 uger på Balkan, så jeg svarer derfor først nu, og nu er det jo for sent. Jeg kunne ellers have tilbudt at ruge æggene ud for dig, indtil du fik anskaffet en rugemaskine.


Tina
Monday 25 April 2011 @ 07:38
Hej Otto. Først rigtig god påske til dig og din familie. Jeg er lidt i tvivl om hvornår mine små må komme ud i vuggestuen. Jeg har læst at du skriver Maj måned, men efter den dejlige påske med god varme tænkte jeg om tiden er nu ? jeg vil jo helst ikke gøre noget forkert. Jeg er ellers godt igang med det udendørs areal, har lavet kanten og sat hæk så det skrider fremad. Knus Tina Woel


Mads
Sunday 24 April 2011 @ 20:18
Hej Otto Jeg er en relativ ny skildpadde ejer på 16 år som lige har lavet et udendørsanlæg på 2,5 * 2,5m., håber det er godt nok til en fuldvoksen russisk hun. Har læst næsten alt hvad der var at læse herinde, og har lavet en hjemmelavet mistbænk på ca. 106 * 45cm. bundlaget består af små stykker træflis og grus + flade sten, under dette har jeg lagt en flamingoplade af hensyn til isoleringen. øverst på kassen ligger en rude på skrå (ca. 40 grader). Og så er der selvfølgelig en overnatnings kasse med afklippet i. Vil lige sikre mig om dette lyder ok?


Nielsen.
Saturday 16 April 2011 @ 14:42
Hej Otto. Hvad gør man hvis ens russerhun ligger æg, og man ikke har en rugemaskine?


Otto
Sunday 03 April 2011 @ 14:52
Hej! Jeg har brugt almindelig bakkegrus, som jeg har hentet i en grusgrav. Det er den slags, man normalt lægger fliser i, som du skriver. Du kan bruge alle slags grus. Også det såkaldte stabilgrus. Her er der bare forskellige størrelser småsten i. Men det er der jo også i skildpaddernes hjemstavnsbiotoper. En russerhan må aldrig være større end hunnen. Bedst er det, hvis han er væsentligt mindre.


michael
Saturday 02 April 2011 @ 20:26
hej otto jeg er ved at lave et nyt ude anlæg. i din artikkel om udendørs hold skriver du at bundlaget er havejord blandet med grus, hvad er det for noget grus ? er det det man lægger fliser i eller er det noget andet. jeg har en russer hun på 14 år og hun vejer 870g. hvis jeg skal finde en han til hinde hvad skal jeg så være opmærksom på (alder vægt støerlse) hilsen michael ps. tak for en super side med mange gode råd


Otto
Thursday 24 March 2011 @ 15:54
Hej Tina! Jeg har indkøbt standardeternitplader i størrelsen 1200x2500x6 mm. Pladerne Har jeg savet over, således at de er 50 cm. brede/høje. Så der må saves lidt. Der kommer 5 brugbare hegnselementer ud af en standardplade. Brug en elektrisk stiksav med specialklinge, så er det som at skære i smør med en varm kniv! Ja nu begynder alle de gode forårsplaner og aktiviteter!


Tina
Thursday 24 March 2011 @ 11:34
Hej Otto. Nu er det ved at være tid til at starte op på min udendørs skildpaddegård. Derfor har jeg undersøgt hvor jeg kan købe eternitplader i størrelsen 50x120, men uden held. Jeg har prøvet stark og silvan, og søgt på nettet uden held. Det ville være dejligt hvis du kunne hjælpe mig med hvor du har købt dine. Ellers ser alt fint ud her, alle 6 vidundre har det godt, de trives fint, jeg er begyndt at sætte solskinstimerne op, men stadigvæk kun fodre hver 4 dag, det virker fint her. knus herfra.


Otto
Monday 07 March 2011 @ 07:08
Tak for de flotte ord, Ole!


Ole Larsen,Ringe
Monday 07 March 2011 @ 00:55
Tusind tak ................ En FANTASTISK side ......Har netop anskaffet mig 2 russere, (1 år gamle) Super med alt den inspiration og alle de gode tips .... Det er med stor respekt for jeres store arbejde og erfaring, at i deler ud af den på denne måde ...... Min dybeste respekt og TAK !!! Med venlig hilsen Ole Larsen,Ringe


otto@marginata.dk
Friday 11 February 2011 @ 07:59
De har faktisk taget rigeligt på. Giv dem bare en solskinsdag til, men vent med at øge spisningen.


Mie fra jylland
Thursday 10 February 2011 @ 13:16
Hej Otto! Mine små skilpadder fra 2009, har taget ca 7-10g på i vægt(fra 16/10-10 til 10/2-11) ved faste to dage og lys og foder en dag, sådan har jeg kørt dem i vinterhalvåret, nu ca 4 mdr. De vejer mellem 44-52g stykket. Fodre med Pre Alpin. Skal jeg øge solskindsdage/foderdage??? TAK fordi du er så flink at vejlede mig. Alt er vel hos vores skilpadder, de er til daglig glæde og inspiration. Hilsen MIE


Otto
Tuesday 08 February 2011 @ 09:06
Hej Mie! Vægten er det afgørende. Hvis de små skildpadder for tiden ikke tager på, eller kun tager yderst beskedent på i vægt, kan du godt øge antallet af spisedage.


Mie fra Jylland
Sunday 06 February 2011 @ 16:45
Hej! Nu har jeg i næsten 3½ mdr hold mine små skilpadder på 2 dages faste og en dag lys og fodder. Skal jeg til at sætte soldagene op??? hvor tit skal jeg evt så fodre. De trives alle fint og er livlige når "solen" er på, og drosler ned på skyggedage/faste dage.


Otto
Tuesday 18 January 2011 @ 15:27
Har du prøvet at se i artiklen: http://www.marginata.dk/Artikler/Indendoershold.htm ?


Lise Hedegaard
Tuesday 18 January 2011 @ 12:05
Hej Man må sige jeg nok er meget nybegynder i dette fag. Dejligt at man kan findes hjemmesider som denne. Dog meget forviret! Jeg har arvet Rasmus, jeg tror han er en russisk en af arten. Min onkel har haft ham i over 30 år. Rasmus har aldrig været i et terrarie men har gået frit rund i huset i alle årende. Nu har vi ham så og han giver mig flere kvaler end min datter (sjovt hvor man kommer til at holde af sådan et lille fyr) han gemmer sig de mærkligste stæder så jeg må tage fri for at finde ham inden jeg går helt op i limningerne. Rasmus gør alt det en skildpade ikke må, ifølge alle de oplysninger jeg kan finde. Nu kan det snart være nok! Jeg havde tænkt han skulle i en "kasse" når vi ikke var hjemme, men hvis han ikke har været det før, hvordan vil han så tage det. Hvis jeg nu bruger hele bunden af en reol 30x300 cm ville det være optimal? Og er der nogen steder men kan finde oplysninger på hvordan den skal være opbygget? Med Venlig Hilsen Lise


Otto
Tuesday 18 January 2011 @ 07:01
Hej Tina. Så kan du jo så småt øge fodringen lidt igen! :o)


Tina
Monday 17 January 2011 @ 17:57
Hej Otto. Jubii det lykkedes. Jeg har lige vejet min 6 små poder og alle har holdt deres vægt siden vi snakkede sammen i telefonen, undtagen to af de bredrandet, de har tabt sig lidt. Jeg fodre hver 4-5 dag men giver lys en dag ekstra foruden den dag de får mad.Tak for dit råd, det er altid rart når noget virker.


Otto
Thursday 13 January 2011 @ 07:20
Hej Sebastian. Som regel betyder det ikke noget, men er der mange (et større myrebo), kan skildpadderne tilsyneladende føle sig generet af dem. Jeg gør i denne situation selv det, at jeg om aftenen (når skildpadderne er "gået i seng") med en vandkande gennemvander stedet med myredræbende væske (myrepulver rørt op i vand, fås alle vegne). Næste morgen er denne væske for længst trængt ned i jorden, og du ser ikke mere til myrerne. Hilsner Otto


Sebastian
Wednesday 12 January 2011 @ 19:23
Hej Otto. Myrer, gør det noget at have dem i udendørs anlægget? Hilsen Sebastian Nielsen.


Mie fra jylland
Sunday 02 January 2011 @ 15:30
Hej! Tusind TAK for dit råd, det hjalp da betydelig. Nu kan jeg læse din fine hjemmeside, mageligt tilbagelænet. Hilsen MIE


Otto
Friday 31 December 2010 @ 09:58
Hej Mie! Det er rart at høre, at alt er vel med skildpadderne. Jeg er ked af at høre om dit problem med skriftbredden. Jeg bruger selv Firefox som browser, og her er der ikke noget problem. Jeg har også Explorer, og her ser jeg heller ikke noget problem. Jeg har også prøvet Chrome, og heller ikke her er der noget problem. Nu har jeg eksperimenteret lidt med skærmopløsninger, og det kan måske skyldes indstillingen af din skærmopløsning. Hvis den for eksempel er meget lav, skal jeg også bruge musen, fordi teksten flytter sig ud af skærmbilledet i bredden. Hvis teksten (fonten) er for stor, eller hvis den er for lille, kan man også regulere på skærmopløsningen. Godt nytår!


Mie fra jylland.
Thursday 30 December 2010 @ 09:56
Hej! Alt er vel her hos mig og mine 5 små skildpadder. De nyder indelivet her i vinteren, med fastedage/"solskinsdage". Og det er bare så sjovt at se de har skam hver deres lille personlighed/ særheder... Men Otto, jeg kan ikke forstå at din hjemmesidde er blevet svære at læse, der er som om den ikke kan være på min skærmen, i breden alså. Jeg skal køre frem og tilbage med musen for at få hele siden læst i hele dens brede??? Det er jo en supergod hjemmeside så jeg læser ofte på den. Godt nytår til dig.


Otto
Friday 24 December 2010 @ 07:59
I ønskes allesammen en glædelig jul og et godt nytår!


Tina
Tuesday 30 November 2010 @ 21:08
Hej Otto Tak for dit svar. Jeg regnede også med at få det svar jeg fik, altså at de ikke kan leve sammen, det var også ren nysgerrighed fra min side. Jeg har modtaget dit brev idag, så alt er ok. V.H. Tina


Otto
Sunday 21 November 2010 @ 11:28
Lige en kort beskrivelse og orientering om leopardskildpadder :o) http://www.landskildpadder.dk/pasning/skildpadder/leopardskildpadde.htm


Otto
Sunday 21 November 2010 @ 11:26
Hej! Det er rigtig rart at høre, at det går godt med de små. Leopardskildpadder er tropiske skildpadder. De kræver en anderledes pasning. De lever under helt andre forhold. De har har et helt andet indbyrdes "sprog". Så de kan ikke holdes sammen med europæiske landskildpadder!


Tina
Saturday 20 November 2010 @ 20:36
Hej Otto Her en lille hilsen herfra Sengeløse. Alle 6 skildpadder har det stadigvæk super fint, de spiser og faster som de skal. Den ene vi fik fra dig fra sidste år, er en rigtig ædedolk.Jeg er begyndt at tage den lidt fra så den ikke spiser for meget... En ting jeg er blevet lidt nysgerrig på er om du ved noget om leopard skildpadder, hvor stammer de fra, hvor store bliver de og kan de gå sammen med mine græske og bredrandet.Ved du også i hvilken prisleje vi befinder os i. Knus Tina


Otto
Sunday 17 October 2010 @ 08:32
Hej Tina og Cecilie! Det var rigtig hyggeligt at se Jer! Rart at høre, at ungerne er ved at falde til. Vi ses igen til sommer, når der rigtigt er liv i haven!


Tina
Saturday 16 October 2010 @ 21:07
Hej Otto og Helle Tusind tak for den varme velkomst vi fik idag, da vi hentede vores 4 nye små, som jo hurtig udviklede sig til 6. Det var en spændende rundvisning vi fik i jeres helt fantastiske have. Hjemturen gik rigtig fint. alle 6 fik spist inden vi nåede hjem, og foresatte da de blev indvidet i deres nye hjem. nu ligger de alle mere eller mindre og sover rundt omkring i buret mætte og forhåbentlig tilfredse. skildpadde hilsner fra Tina og Cecilie


Otto
Tuesday 12 October 2010 @ 10:20
Hej Mette. Faktisk har jeg aldrig målt luftfugtigheden i mine overvintringskasser og i køleskabet. Det har altid været på "Fingerspitzgefühl".


Mette
Monday 11 October 2010 @ 13:02
Hej Otto. Siden jeg efter adskillige årtiers pause igen fik skildpadder (2 voksne Mauriske skildpadder) i April i år, har jeg fundet stor inspiration i din hjemmeside. Jeg er ved at forberede vinterhi for første gang, og følger dine anbefalinger med køleskab og fugtig kokosfiber. Jeg har prøvet at finde information om optimal luftfugtighed under vinterhi, og har ikke kunne finde noget konkret. Måler du luftfugtigheden i køleskabet, og i så fald hvad er det optimale? Tak for en underholdene og informativ hjemmeside. Mette


Otto
Monday 11 October 2010 @ 10:01
Siri, jeg har lige brugt Explorer til at se på min hjemmeside. (Ellers bruger jeg Firefox som browser, fordi den er hurtigere og mere stabil). Min hjemmeside blev gengivet alt for småt. Prøv at trykke Ctrl + så kan du forstørre. Jeg har også bemærket, at Explorer kun tillader syn at en brøkdel af gæstebogen!


Otto
Saturday 09 October 2010 @ 05:47
Tak Lise!


Otto
Saturday 09 October 2010 @ 05:46
Hej Siri. Tak for dit input! Jeg har nu set mit nye design på forskellige udgaver af pc med forskellige styresystemer. Der er en vis forskel på udseendet alt efter, hvilken browser, der anvendes. Men jeg har endnu ikke set em udgave, hvor min font synes for klein i det. Den er i tabellen kun 1 nummer mindre, end den tidligere anvendte. Men nu vil jeg da checke lidt mere omkring.


Lise Bruun
Monday 04 October 2010 @ 20:53
Har netop hjembragt to små græske landskildpadder fra en opdrætter i nærheden af Bruxelles hvor vi bor. Vi føler og godt klædt på efter at have konsulteret erfaringerne fra hjemmesiden, og det er godt at vide at vi kan konsultere den. Tak for det og de mange gode oplysninger og billeder ! Vi er meget inspirerede af de udendørs anlæg, det er helt klart et projekt for foråret 2011 !


Siri
Monday 04 October 2010 @ 11:17
Takk for flott reiseskildring og mange fine bilder. Kan jeg få komme med tilbakemelding på din nye design? Fonten er svær at lese og for liten til at jeg kan lese ubesværet. Din gamle fonttype var lettere at lese. Det var bare midtstillingen som var en liten udfordring. Lykke til!


Otto
Tuesday 28 September 2010 @ 05:42
Alle mine "sommerskildpadder" går ude endnu. Men hvis du er er ved at være lidt ængstelig for dine små skildpadder, så tag dem bare ind i varmen nu, og lad dem blive inde indtil foråret 2011!


mie fra jylland
Monday 27 September 2010 @ 11:51
Hej Otto! Nu er det ved at være koldt i vejeret, mon ikke snart de små skildpadder skal ind for vinteren. De 5 jeg købte hos dig i sommer(1 år gamle) trives ganske godt. Nu er de ved at drosle ned. Jeg har fyldt deres overnatningskasse op med visne blade for at de kan holde varmen. Hvad mener du, skal de blive ude lidt endnu????


Otto
Tuesday 21 September 2010 @ 04:57
Tak Ole!!


Ole Nielsen
Sunday 19 September 2010 @ 12:17
Endnu en fantastisk rejsebeskrivelse med fortræffelige tilhørende billeder. Det er en fornøjelse sammen med en kande kaffe at læse disse.


Otto
Thursday 16 September 2010 @ 09:28
Som det kan ses på forsiden, har jeg nu lagt den årlige rejseberetning fra KUGs Balkantur i april ind under rejseberetningerne. Hvis/når I finder fejl og mangler og/eller har kommentarer, ville jeg meget gerne have, at I ulejligede Jer med at lade mig det vide!


Otto
Thursday 16 September 2010 @ 08:44
Hej Tina. Den plante du nævner, er ikke myrtegedeblad, men er den tæt, er den da fin. Det er en god ide, at være mere illustrativ til artiklen om frilandsanlæg. jeg må se, om je har noget i arkivet. Jeg har jo ikke rigtigt taget status billeder og beskrivende fotos under de første år af etableringen.


Tina
Sunday 12 September 2010 @ 17:44
Hej Otto. I min søgen efter naboere der har en myrtegedeblad, har jeg stødt på nogle der har lidt røde/orange bær. Jeg ved ikke om det er myrtegedeblad eller om det er en anden sort end den du skriver om, ved du det?. Desuden vil jeg lige komme med en bemærkning til din hjemmeside. Det er på sådan ikke noget med "ris" at gøre blot en ide. Jeg savner lidt billeder over hvordan du fik opbygget dit udendørsareal sådan lidt fra start til slut, så os der ikke er så fingrenemme kan se om vi kan få nogle yderligere ideer. knus Tina


Otto
Sunday 05 September 2010 @ 05:40
Hej Tina! -Så er den nok ved at være udsolgt nu efter dit indlæg! :-)


Tina
Friday 03 September 2010 @ 09:18
Hej Otto Jeg Var ude at købe en mistbænk i Harald Nyborg igår, det var ude i Ishøj. Jeg ville bare lige skrive det til dig, da jeg kunne se at Oliver havde svært ved at finde en. De sagde derude at de havde masser, men at det også var det eneste sted der var flere tilbage her på Sjælland.( vare nr 8955. koster kr. 249.-)


Otto
Thursday 02 September 2010 @ 06:00
Hej Tina! Der er netop klækket unger til dig. Men jeg skal først have lavet papirer på dem i Skov- og Naturstyrelsen. -Så engang i oktober. Det er ligegyldigt, hvor kalken kommer fra, så længe det er kalk.


Tina Woel
Wednesday 01 September 2010 @ 07:59
Hej Otto. Så er jeg kommet lidt videre i mit skildpadde projekt. Jeg har fået købt bur til indedørs brug, og er også godt igang med at indsamle sten til det udendørs areal ( godt at de små skal være i vuggestue til at starte med, for som du skriver " der går flere sten til end man tror"). Vi glæder os rigtig meget til de små kommer, har de set dagenslys og hvor mange græske er der? Jeg sad og læste på din side igår, og kom til at tænke på om man kan bruge det kridt/kalk som er nede på mønsklint i steden for fra faxe kalkbrud? Knus Tina


Oliver
Saturday 07 August 2010 @ 19:53
hm okay, kan også godt leve uden den, laver bare et hjemme-byg ;) tak for alt.


Otto
Thursday 05 August 2010 @ 17:36
Mig bekendt har de kun den samme. Men jeg har hørt på vandrørene, at den er ved at være udsolgt rundt omkring.


Oliver
Monday 02 August 2010 @ 15:14
lyder dejligt, leder forresten efter en mistbænk ligesom dine, og du skrev du købte dem i harald nyborg, hvad hed de? bare mistbænk eller? har prøvet og søgt på deres hjmme side, og det viser ingen resultater og der er jo ikke nogle grund til at køre derhen hvis de ikke har den?


Otto
Monday 02 August 2010 @ 06:43
Hej Oliver. Som du måske har set, er siden konstant under udvidelse, justering og opstramning af design. Så det er slet ikke utænkeligt, at der også kommer et galleri med unger og ungdyr!


Oliver
Tuesday 27 July 2010 @ 10:57
hey Otto, gadvide om du ikke brænder inde med nogle super billeder af 1-5 årige unger, du kunne lægge ind i et billedegalleri?


Pernille
Wednesday 21 July 2010 @ 20:25
Synes det er dejligt med musik på siden. Så kan kæresten også høre, når jeg "leder efter skildpadde ting" Iøvrigt en god side!!


Otto
Monday 19 July 2010 @ 19:12
Efter de noget sporadiske tilkendegivelser af for og imod musikken på min side, har jeg lavet et kompromis. Jeg har fjernet musikken fra alle artiklerne, fordi man her er nødt til at bruge lidt tid på læsningen, og så vil jeg ikke spænde ben for dem, der foretrækker at høre deres egen musik imens. Hvordan det skal løses for dem, der også hellere vil se deres egne billeder, må vi se på senere! :o) Jeg har beholdt musikken på forsiden og på gallerierne med biotopbilleder. Så ser vi ad!


Otto
Wednesday 07 July 2010 @ 07:11
Det må du gerne, Oliver!


Oliver
Monday 05 July 2010 @ 18:44
Hey Otto, fantastisk side. jeg er ved at lave en 123hjemmeside om landskildpadder, og tænkte om jeg måtte putte marginata.dk under et af mine links til hjemmedsider der har inspireret mig? Hilsen Oliver.


Kevin
Saturday 03 July 2010 @ 20:41
Hej Otto. Tak for en fantastisk hjemmeside! Men jeg er ikke tilhænger af musik på hjemmesider. I så fald, vil jeg have en knap hvor jeg selv kan starte musikken. Jeg kan ikke helt se hvorfor du synes der skal være det derpå? Det er især irriterende når man selv har musik kørende på en computer, og der så starter noget musik henover det hele. Jeg har lavet hjemmesider i over 10 år, og jeg ved at brugere skræmmes væk af den slags. Brugerne kommer for at finde din information, og ikke for at høre musik. Det kan være til stor irritation for mange, som gør de ikke gider at komme igen. Folk bruger ofte under 30 sekunder på de forskellige sider, som gør ar musikken så afbrydes hele tiden når der skiftes side. Så du vil både gøre dig selv, og dine besøgende en tjeneste ved at fjerne musikken.


Dit Navn: Gregers Gamborg
Thursday 24 June 2010 @ 11:57
Musik på en hjemmeside kan da ikke være et problem. Det er da relativt let at slukke for den, hvis man ikke ønsker det. Personlig mener jeg det er ok , og synes at Ottos valg er udemærket. m.v.h. Gregers Gamborg


Dit Navn Inge-Lise
Thursday 17 June 2010 @ 11:34
Hej Otto Jeg synes faktisk der er rigtigt hyggeligt med musikken her på hjemmesiden. Har lagt mærke til, det ikke længere kun er den græske musik, der bliver spillet, men det er også ok. Men jeg har nok også en alder, hvor jeg ikke konstant går rundt med min egen musik i ørerne :-) Synes nu du skal lade det blive på. Venlig hilsen Inge-Lise


Christel
Wednesday 16 June 2010 @ 14:25
Jeg synes også det er en fantastisk hjemmeside, som jeg jævnligt går ind og søger oplysninger på. Og næsten altid finder de oplysninger, som jeg har brug for. Men helt enig, musikken er irriterende, så jeg må også slukke for lyden, og så kan man ikke høre ens egen musik samtidig, når man er nødt til at slukke for lyden :(


Kathrin
Wednesday 16 June 2010 @ 08:52
Hej Otto. Synes din hjemmeside er intet mindre end fantastisk og jeg har fået så mange gode informationer fra den. Mht musikken, så finder jeg den generende og skruer altid ned for lyden når jeg besøger din side. Jeg synes generelt at musik på hjemmesider er irriterende og jeg plejer at slå væk fra siden igen.


Otto
Wednesday 16 June 2010 @ 06:25
Musik på denne hjemmeside? Jeg ville egentlig gerne høre, om der er flere, der vil give deres mening om dette til kende her i gæstebogen. I sin tid havde jeg (selvfølelig) kun græsk folkemusik her på siden. Nogle elskede den, andre kunne ikke holde den ud. Mange var ikke klar over, at det var græsk musik og benævnte den skamløst som "taxamusik". Dengang fik jeg ingen tilkendegivelser om, at musik var helt uønsket. Det drejede sig kun om arten. Jeg har nu senest lagt musik på siden, som bevidst ikke er rettet mod særlige målgrupper, hverken aldersmæssigt eller globalt. (Det er ikke al vestlig rytmisk musik, der findes særlig interessant i alle aldre og alle steder på Jorden og slet ikke efter forløbet af nogle måneder.) Skal der tages hensyn til dem, der kan lide musikledsagelse som nu? Skal der tages hensyn til dem, der ønsker at høre deres egen musik i stedet? Skal der tages hensyn til dem, der læser siden på jobbet, og som nødigt vil afsløres af musik? Skal jeg fjerne musikken helt? Skal jeg henvise folk til bare at slukke, hvis de ikke er interesseret? Skal jeg fjerne musikken fra artiklerne, og bare lade den forblive på forsiden? Eller??? Eller skal jeg bare trække på skuldrene? I modsætning til andre hjemmesider med musik er denne side jo ikke kommerciel, og jeg har ikke analyseret mig frem til specificerede målgrupper, :-)


Daniel
Wednesday 09 June 2010 @ 18:32
Hej Otto. Ja det har du helt ret i. Problemet er bare den at jeg hører min egen musik på computeren, og høres dette samtidig med at jeg er på din hjemmeside så blandes de to stykker musik sammen. Jeg synes at det er helt fint, og en god "service" at du har musik, men er det ikke muligt at man individuelt kan så lyden fra, hvis ikke man ønsker musikken? Det er da set før på mange andre hjemmesider. venlig hilsen


Otto
Tuesday 08 June 2010 @ 06:45
Du har ret I, at der er mange, der fortæller mig om deres glæde ved musikken på min side. Jeg har den største forståelse for, at du ikke er en af dem. Men du må da kunne slå lyden fra på din computer, ligesom du kan slå den til???


Daniel
Monday 07 June 2010 @ 19:39
Hej Otto Fin side du har med mange oplysende informationer. Det irriterer mig dog at du har musik på siden. Det er ikke så meget musikken, den er der sikkert nogen der gerne vil høre, men det er mere det at den ikke kan slåes fra. Eller tak for en god side som jeg ser frem til at læse lidt mere på, dog gerne uden musik.


Otto
Thursday 03 June 2010 @ 18:36
Hej dernede i det tyrkiske sommervejr! Vi er ikke spor misundelige heroppe i Danmark! Nu har vi jo talt sammen i telefonen, men hvis I vil beholde ham i haven (det er meget almindeligt rundt om Middelhavet, at have skildpadder gående i haven som hyggedyr), så må I jo finde en eller flere fæller til skildpadden. Ellers må I køre ham tilbage til, hvor I fandt ham og sætte ham ud igen. Han skal nok klare sig der. Hilsner Otto


Julie
Thursday 03 June 2010 @ 13:53
1000 tak for en indholdsrig og meget informativ hjemmeside. Jeg er bosat på Tyrkiets vestkyst og da jeg her til morgen skulle aflevere min søn hos dagplejen "faldt" vi bogstavelig talt over en lille skildpaddeunge (efter at have skimmet din side igennem, tror jeg at kunne konstatere at det jo næsten må være en græsk landskildpadde). Den lå på skjoldet midt på vejen og så ud til at kæmpe for at få sig vendt, da jeg ikke vidste hvad andet jeg skulle gøre og ikke havde lyst til at overlade den lille fyr(?) til hverken biler eller løsgående hunde tog jeg den med mig. Den returnerede lynhurtigt "tjenesten" ved at aflevere en lille gave i hånden på mig, muligvis af skræk? Den så umiddelbart ud til at have lidt problemer med det ene bagben, men efter at den nu har været til observation i mine forældres have her til eftermiddag, ser den ud til at have det helt fint og kan lynhurtigt bevæge sig flere meter, så formoder at den må have det fint fysisk. Da de jo er helt ubeskriveligt søde at kigge på sådan nogle små kræ og tanken om dens videre livsskæbne bekymrede mig meget, må jeg indrømme at jeg bestemt har overvejet at beholde den. I den forbindelse søgte jeg noget skildpaddeinfo og faldt altså over din side, efter lidt nærmere læsning er jeg nu overbevist om at det bedste jeg kan gøre for det lille kræ er at slippe ham/hende løs igen på en af bjergskråningerne langt væk fra en vej og hurtigkørende biler. Det eneste der dog bekymrer mig noget er at du nævner at skildpadder faktisk er flokdyr og altså ikke trives alene, hvis jeg slipper den ud på den forkerte skråning (som dog ligger i samme område som jeg fandt den, men bare længere fra vejen) kan den så "overleve" evt ikke at kunne finde artsfæller i et stykke tid? Eventuelt råd vil være højst værdsat. Mange hilsner fra det tyrkiske sommervejr:-)


Otto
Sunday 30 May 2010 @ 06:52
Tak for de pæne ord! Fif? Ved såmænd ikke i hvilken retning, du tænker, men vil lige nævne, at hvis du vil have fugle i samme voliere som skildpadden, så er der MÅSKE risiko for, at fuglene kan inficere skildpadden og omvendt.


John Vestergaard
Saturday 29 May 2010 @ 11:42
Hejsa Det var dog en umådelig indholdsrig og opælysende hjemmeside, - tak for det :) - jeg må nok lige tage mig tild til at studere den noget grundigt, da jeg lige har erhvervet mig 1,1 Græsk Landskildpadde, og har en idé om at de skal gå ude, - evt. i en af mine volierer.... Har du nogle gode fif, ud over de utallige der er på siden, er jeg den glade modtager:) M.v.h. John Vestergaard www.dansk-fuglehobby.dk


Otto
Sunday 02 May 2010 @ 13:47
Det er svært uden mere oplysning lige at besvare spørgsmålet om de nedslidte negle. Er de slidte og ikke brækkede? Går skildpadden rigtigt på bagbenet? Den slæber ikke på benet? Hvilket bundlag går den på? Hilsner Otto


Christina J
Friday 30 April 2010 @ 13:21
Hej Otto Jeg har et spørgsmål vedrørende min skildspaddes negle. Den har nemlig slidt sine negle de to inderste på bagfoden. Den har slidt noget af blodkarene væk. hvilket jeg ikke forstår, da jeg tror den må have ondt i sine fødder. Den er meget aktiv til hverdag og får kalk på sin mad hverdag. håber du kan hjælpe mig. Med venlig hilsen fra Christina


´Kathrine Andersen
Tuesday 27 April 2010 @ 09:23
Hej jeg har læst din hjemmeside den er meget spændene. Jeg ville høre om hvad en unge koster .Da jeg selv er intreseret i land skildpadder Har du spore skild padder .Jeg fandt en den er mega dyr håber ikke dine er så dyre som jeg tror -.Ha ha MVH Kathrine Andersen,.


Dit Navn Anja
Monday 22 February 2010 @ 11:59
Hej. Hun vejede 585g D.20.01.2010. I dag vejer hun 535g, han vejede 450g og i dag siger den 435g. Jeg må hellere få dem ind i varmen,og prøve igen til efteråret.Tak for dit råd. Hilsen Anja


Otto
Saturday 20 February 2010 @ 07:11
Hej Anja! Du skriver ikke, hvad de vejede, da du lagde dem i hi. Men hvis de har tabt mere end 10 %, er det klogt at tage dem op af hi. Hilsner Otto


Dit Navn Anja
Wednesday 17 February 2010 @ 13:03
Hej. Det er en rigtig god hjemme side du har. Vi har købt 2 græske skildpadder i marts 09. De har gået ude i sommers, først nu har jeg haft mod på at ligge dem i hi. Det er nu 14 dage siden, de ligger i et rum med 12 ¤. Nu er det bare det, at hunnen på 6 år har tabt 40g og hannen på 5 år har tabt 15 g, det synes jeg er meget på kort tid, tror du det er bedst at tage dem ind i varmen igen. På forhånd tak. Hilsen Anja


Otto
Tuesday 24 November 2009 @ 07:02
Tak for de pæne ord!


Oliver Wulff
Wednesday 18 November 2009 @ 11:50
Hej Otto! Rigtig god hjemmeside du har lavet dig her, man kan jo blive ved med at lære nyt om de kære dyr når man læser din side igennem :O og mig som troede jeg vidste alt om dem heh.... ville bare sige at det er en kæmpe hjælp at folk som dig hjælper os som måske ikke har så meget forstand på det endnu med skildpadderne. Tak MVH Oliver Wulff


Otto
Friday 02 October 2009 @ 05:37
Hej Benjamin! Hurtigste svar er: Se artiklen Litteratur på denne side http://www.marginata.dk/Artikler/Litteratur.html Hilsner Otto


Benjamin - trompofant@yahoo.dk
Thursday 01 October 2009 @ 14:54
Hej Otto. Först og fremmest vil jeg sige at jeg finde din hjemmeside utrolig inspirerende, og en stor hjälp til hverdagsspörgsmål som kunne opstå :) Jeg er selv en ung nybegynder på 22, men som også har end stadig voksende interesse for landskildpadder. lige p.t. drejer det sig om mauriske. Vi går så småt vinteren i möde, og jeg vil höre om du kan anbefale mig noget läsestof omkring de europäiske, men også andre landskildpadde, så som sporeskildpadder. Det gör ikke noget det er på tysk/engelsk/svensk/norsk endnu engang, inspirerende hjemmesiden mvh. Benjamin, Odense


Otto
Sunday 20 September 2009 @ 10:53
Så siger jeg velkommen til Gæstebogen igen!


Kristian
Monday 11 August 2008 @ 13:41
Hei Otto. Jeg overvejer skildpadder og vil derfor gerne vide om er areal på 190*70cm er nok til 1eller2 Marginataer? ¨ Mange hilsner fra Kristian:)


Anne
Monday 14 July 2008 @ 09:03
Hej Otto. Jeg har netop købt en græsklandskildpadde i denne uge, så det hele er meget nyt for mig. Den siger sådan nogle små pivelyde, næsten som et lille hamster. Jeg håber ikke det er den form for larm, som du beskriver ved luftvejeproblemer. Jeg håber du kan hjælpe. Tak for en god hjemmeside, den er helt fanastisk for nybegyndere. MVH Anne


Hans
Monday 09 June 2008 @ 12:29
Hej. Siden her er meget flot og med rigtig god og seriøs baggrundsviden. Der er dog én ting der irriterer mig lidt, nemlig den store skrifttype og de centrerede sætninger. Det ville være meget lettere at læse (synes jeg) hvis teksten var med lidt mindre størrelse og skrevet sammen i stedet for centreret i korte sætninger. Men som sagt, eller meget god!


Dit Navn
Thursday 24 April 2008 @ 18:23
Eller måske bare nogle andre Geochelone arter?


www.landskildpadder.hobbysider.dk
Sunday 24 February 2008 @ 16:45
Heysa Otto!! det er en sindsyg flot side du har, rigtig flot. efter min mening syntes jeg helt ærligt at du skulle begynde at opdrætte Afrikanske sporeskildpadder (geochelone sulcata) da du ved så meget om landskildpadder. mvh David Pedersen


Tea
Tuesday 01 January 2008 @ 17:44
Hej Otto Jeg har en dejlig skildpadde på 6 år, men! Jeg opdagede først din hjemmeside og landskildpadder.dk da min skildpadde lagde æg for nogle måneder siden. Før det har jeg fulgt dyrehandlerens råd og råd fra diverse blade. Derfor har hun fået toblerone spidser, på grund af for meget næring og vejer det dobbelte af hvad dit skema for vægt viser at en 6-årig skal veje. Ellers har hun det godt. Kan jeg gøre noget for at hun kommer tilbage "på rette spor" igen? Hun har heller ikke været i hi endnu men det skal hun næste vinter. Har du nogle gode råd? hilsen Tea


www.HypnoseKompagniet.dk
Saturday 08 December 2007 @ 04:17
Hej Otto, Jeg faldt over din dejlige side, fordi jeg søgte via google på "Tolo Grækenland" :-) Jeg har et stort hjerte for Tolo, og kommer der hvert år, men jeg har aldrig tænkt den tanke, at jeg kunne være så heldig at få øje på skildpadder! Dem vil jeg kigge efter næste gang, jeg kommer til Tolo! Det gør jeg allerede i januar 2008... men er det mon for tidligt på året at kigge efter skildpadderne?? Bedste hilsen Pia!


Celine
Thursday 22 November 2007 @ 19:13
Hej med dig! Virkelig flot hjemmeside! Jeg er 12 år, og har en græsk landskildpadde ved navn Irma!, jeg holder virkelig meget af hende!, jeg elsker skildpadder! Jeg har nogle spørgsmål, som jeg håber du vil svare på!: Hun er snart 3 år, men stadig meget lille!, hun har en lille bule foran på skjoldet, vi har fået at vide at det er fordi hun har fået for godt mad! fx. salat o.s.v.: da det stod i en bog at det var noget de kunne lide!, er det noget som vil rette sig igen?! (Hun får selfølgelig tøret gras nu og sådan noget!) Hvor gamle skal de være for at parre sig? Kan hendes størrelse have noget med buret at gøre? (altså hvis det nu er for lille og sådan noget?) det var vist det! Håber du vil besvarre!.. Og vil lige sige at det er en MEGET god side du har!, den er rigtig god! MVH: Celine


Visti Iversen
Friday 28 September 2007 @ 08:09
Hej Otto. Tusinde tak for denne meget informative og saglige hjemmeside. Vi har brugt den med stort udbytte i forbindelse med holdet af vores 2 Russiske.


Michael Scharf
Tuesday 04 September 2007 @ 18:06
Hallo! Sehr schöne Fotos aus den Schildkrötenhabitaten, und bei der Musik dazu denke ich gleich wieder zurück an Griechenland!!! Ich werde sicher noch öfter hier sein, denn für die Fotos sind größere Datenmengen zu laden. Schöne Grüße Michael Scharf www.landschildkrötenseite.de


Dit Navn Tine Jensen.
Friday 06 July 2007 @ 06:53
Kære Otto.Tak for det store arbejde du gør for at Landskildpadderne i de danske hjem har mulighed for at få et godt hjem.Som skildpadde holder er det undværligt at have en så veludført hjemmeside som din.Jeg har fået råd af dig inde på NHF forum fordi jeg syntes at der er en meget stor forskel på Russiske padders udsende.Jeg er derinde under navnet nansen og på star-reptiel Baloo.Jeg er den heldige ejer af en Russer,som jeg er meget itvivl om ikke er en Græker.Den har godt nok kun 4 negle på forben,lang hale med negl men skjoldet ser ud som Grækerens,ikke fladt.Jeg vil spørge dig om jeg må maile dig billeder af den til dig?Da du er den jeg har størst tiltro til ang arts bestemmelse.Der fulgt citespapire med,hvor der står det er en russer.Men som du skriver behøves cites jo ikke til russere.Papiret er et sted i mit flytterod, vil gerne sene kopi af det også.Sker der ikke nogen gange fejl indenfor cites udskrivning også?Har købt en Græker fra 2006 og ville have en kammarat til den,købte så ifølge tidliger ejer en Græker fra 2005,det var hvad han fortalte i tlf,men efter en lang køre tur efter dyret fandt jeg ud af at det var en Maurisk,den var bare for flot så den kom med hjem også.Så håber på at Russeren er en Græker, så de 2 af samme art kan gå sammen om nogen år!...Endnu engang tak for den flotte hjemmeside.De venligste hilsner fra Tine.arnberg@jubiiconnect.dk


Annelise
Wednesday 09 May 2007 @ 15:45
Jeg må nok sige at du har fået noget af en historie ud af skildpadder. Hold da helt op, hvor er det interessant læsning, selv om jeg ikke lige nåede så mange sider denne gang, men det jeg ikke når denne gang, når jeg næste gang. Jeg kunne godt lide at læse om det at der var importeret så mange omkring 1950 og hvor mange der sikkert ikke rigtig har overlevet i ret mange år. Jeg kan fortælle at min farfar i tidernes morgen fandt en skildpadde ved banerne (banearbejder, og der var åbenbart en kasse med skildpadder der var ødelagt, og de kunen jo ikke bare smide sådan nogle i en kontainer). Han tog derfor denne skildpadde med hjem. Det har nok været omkring år 1944. Min far var ikke ret gammel, så det med året er ikke helt præcist. Senere overtog min far den, og da han og min mor flyttede var vi så heldige at overtage den, da der ikke var have hvor de skulle bo. I dag lever den i bedste velgående i vores have. Da vi overtog den, for vist nok 3 år siden, mente min far den var omkring 67 år. Jeg ville gerne sende dig et billede, men det kan jo ikke lade sig gøre her, så derfor har jeg lagt lidt billeder op på en fotoside af den. Som du kan se er skjoldet ikke fint og blankt som dine, men det kommer vel af at den er ude i alt slags vejr, og kun kommer ind, når den skal i vinterhi. http://mukke.multiply.com/photos/album/23?mark_read=mukke:photos:23 Mvh Annelise Thiilborg


malte
Monday 02 April 2007 @ 19:24
Hey Otto. Flot og meddelsom side!!! Hilsen Malte


Jan Lehmann
Monday 19 March 2007 @ 04:21
Hejsa Otto. Du har været hele vejen rundt og belyst ALLE emner, så der mangler ikke noget! Forsiden er god med en masse overskuelige menuer, samt levende billeder og lidt video. Det er nogle rigtige flotte billeder i meget høj kvalitet og hyggeligt med græsk musik. Rigtig godt gået og top autoritet til dig! Mange hilsner Jan


Majse
Saturday 17 March 2007 @ 10:31
Hejsa Imponerende side du har! Jeg har stor glæde af den - og også dine svar i de 2 krybdyrforum, jeg besøger. Mange hilsener Majse


Liann Nielsen
Thursday 15 March 2007 @ 20:41
Hej Otto. Da det ikke har været muligt at skrive til dig privat, har vi valgt at benytte os af gæstebogen. Vi er et ungt par, som godt kunne tænke os et par græske eller bredrandede skildpaddeunger. Vi har gennemlæst din hjemmeside med stor interesse, men har dog stadig et par uopklarede spørgsmål. Vi bor i en lejlighed i Århus og er i tvivl om hvorvidt det vil være forsvarligt overvejende at holde en skildpadde indendørs de første 3 - 4 år af dens levetid. Ligeledes kunne vi godt tænke os at vide, hvilken alder det er hensigtsmæssigt at en skildpadde har når man anskaffer sig den? Håber du kan hjælpe os. Med venlig hilsen Liann og Lars Liannnielsen@hotmail.com


Nicole
Wednesday 28 February 2007 @ 15:25
Vikrelig flot side. Her kan man få svar på alle sine spørgsmål ang landskildpadder. Det har jeg i hvertfald. Jeg skal have min første landskildpadde i starten af maj. (En Russisk Landskildpadde) Det er et rigtig flot anlæg i har til jeres skilpadder udenfor. Min kommende skildpadder kommer til at bo indenfor i et stort terrarium, som jeg vil indrette så tæt op af naturen som muligt. Selvom det aldrig kan blive det samme. Men vil have lavet noget udenfor så den kan komme ud og gå i et udendørs anlæg om dagen, i sommerperioden :) Hilsen Nicole


emma
Monday 29 January 2007 @ 16:41
hej otto det er en rigtig god side du har den er rigtig spændede mvh emma h


emma hoff hjorth
Tuesday 23 January 2007 @ 16:52
Hej Otto jeg er en pige på 10 år og er meget interesseret i landskildpadder og det har jeg attid vært. Jeg har læst hele din side og blev helt ivrig da jeg hørte at ud har unger til salg men min mor og far siger at jeg måske kon må få en. Men det er godt for jeg har snart fødselsdag så jeg håber meget at jeg får en mange hilsen far emma h


lullu
Monday 22 January 2007 @ 17:41
hej jeg syntes det er en god side men jeg har en ide til dig kunne du ikk måske sætte to billeder af en han og en hun fordi jeg har lidt problemer med at finde ud af om min testudo hermanni er en han eller en hun??.... MVH lullu


Tanja Jensen
Saturday 20 January 2007 @ 00:34
Hej :0) Tusind tak for en meget meget god og indholdsrig side! Hvor bliver man dog glad for at se, at der er nogle mennesker, som vil dele sin viden med os andre, nogle af os nybegyndere. Hvor er jeg glad for alle informationerne, og mon ikke nok også mine skildpadder er det? Det håber jeg meget. Jeg ville ønske, at du kunne udgive al denne viden i bogform, for det er mange gange skønnere at sidde i sofaen og hygge sig med en god bog end at sidde foran computerskærmen. Men uanset hvor dårligt man sidder, så er din side rigtig mange besøg værd! Jeg kigger meget snart forbi igen. MVH Tanja


Ida Sandkvist, Middelfart
Saturday 13 January 2007 @ 08:26
Hej Otto. Jeg har læst alt, tror jeg, på din flotte og inspirerende hjemmeside, og jeg er rigtig begejstret. Jeg har en græsk landskildpadde, som jeg gætter på er af vestarten. Han hedder Petter (og jeg er da ikke 100 % sikker på, at han er en han) Min ældste søster fik ham tilbage i foråret 1963. Han har altid boet ude om sommeren og for tre år siden byggede vi et stort anlæg til ham i stedet for det bur af træ, han ellers har boet i. Jeg har fået mange gode idéer til forbedringer i anlægget efter at have set dit på billederne. Jeg glæder mig til at lægge flere sten og plante lidt mere i anlægget, hvor der lige nu er mest græs/ukrudt. Jeg kunne tænke mig at vide med større sikkerhed om han er en han og hvilken af underarterne han tilhører. Vil du kunne se det ud fra billeder af ham? Og har du tid/lyst? Et andet problem er jo, at det er svært at finde en mage, der matcher lidt i alder. Han vil vel ikke interessere sig for helt unge dyr som de, der normalt er til salg. Har du et godt råd til, hvordan jeg finder ham en mage? Jeg har læst om din mauriske skildpadde som blev mentalt forstyrret af at leve alene - og måske er vores Petter også dét, men jeg synes, det alligevel er et forsøg værd at finde ham en mage (eller to). Mange hilsener Ida Sandkvist, Middelfart


Majse*
Sunday 31 December 2006 @ 22:24
Wow - det er lidt af en hjemmeside, du har bygget op. Vildt flot - og med tonsvis af gode råd og beretninger for en begynder som mig - ja jeg tror nok, at selv erfarne skildpadde-ejere kan blive ved med at lære noget herinde. Mange hilsener Majse*


Winona
Tuesday 19 December 2006 @ 09:20
Hej Otto. It's such a nice site!! hehe, have you ever consider to make it more international? At the moment, my friends and I can only enjoy those lovely pictures: )Maybe you can try a few pages in English^0^... Additionally, would you add some videos or I just miss them somewhere? Well Done indeed!! Merry Christmas!! with loves.


Andreas
Sunday 03 December 2006 @ 08:14
Hej Otto Grüße aus Österreich und Glückwunsch zu Deiner hervorragenden Seite Andreas


Brian Fobian
Friday 01 December 2006 @ 21:23
Hej Otto! Rigtig fin side du har. Så dig lige i skildpadde-forum på NHF - og så du bor i Næstved. Jeg bor nemlig også i Næstved i TerrasseHaven. Jeg har om en uge holdt landskildpadder i 4 år. Har en maurisk hun og en græsk han. Og så har jeg lige udvidet med 2 græske babyer på ca. 45 g. De er jo altså ikke til at stå for i den alder og størrelse. Rart at se du har lagt et Pre Alpin Testudo link. En rigtig god måde at give sine padder hø og urter. Jeg bruger Pre Alpin Testudo Baby til de små - 160 kroner for en bøtte hø er mange penge. Men det er dejligt nemt og holder i virkelig lang tid. Og ja så vidt jeg ved kan det bruges til padderne er omkring de 200 g. Nå men inden det her bliver til en roman vil jeg smutte igen. Mvh Brian Fobian


Lilli
Tuesday 21 November 2006 @ 12:25
Hej Som altid en fornøjelse at kigge igennem =) Man opdager altid små nye ting, eller bliver nysgerrig på nogen emner man ikke lige har tænkt på længe. Fortsæt endelig dit gode arbejde med siden, da der er mange der har stor glæde af den.


Kim Larsen
Thursday 12 October 2006 @ 08:59
Hej Otto! Selvom at vi her hos os har flere forskellige dyr, blev min kone helt forelsket da hun så en Sulcata i en dyrehandel, da hendes højeste ønske er at få et par skildpadder, måtte jeg lave en søgning på nettet og fandt din side om landskildpadder ( ved et link på NHF's side), jeg må sige din side er meget informativ og har givet mod på at vi vil holde et par Græske Landskildpadder, da det er dem der vil passe bedst til vores temperament. http://www.franskvaedder.webbyen.dk


Christina Haack
Monday 02 October 2006 @ 12:16
Hej! Du hjalp mig paa et tidspunkt med at koensbestemme min skildpadde som jeg har fundet for ca 2 aar siden. Det gaar stadig godt med hende selv om hun ikke var i saa god stand da jeg fandt hende. Tak for en dejlig inspirerende side, hvor man altid kan finde de svar man soeger.


Kirsten Sørensen www.123hjemmeside.dk/landskildpadder
Monday 18 September 2006 @ 12:36
Hej Otto :-) Jeg kan vist ikke finde flere eller andre positive ord at skrive, end de, der allerede HAR fundet vej til gæstebogen ... Jeg bruger stadig din side som inspiration og opslagsværk, selv om jeg snart har været den igennem utallige gange! Man bliver ALTID i godt humør af at tilbringe tiden i selskab med dine flotte dyr og ditto anlæg.


Villy Lorich
Wednesday 13 September 2006 @ 13:53
Otto Det er dejligt at se de billeder af biotop 2. Tak for dem.


Per Nielsen
Saturday 02 September 2006 @ 12:22
Rigtig flot og meget brugbar hjemmeside du har her! Jeg er gammel skildpaddeholder, måtte skille mig af med dem da jeg flyttede hjemmefra (hulk..), og bliver helt nostalgisk når jeg ser de flotte billeder :)


Lotte
Tuesday 29 August 2006 @ 07:04
Hej Otto, fantastisk flot hjemmeside. Din beskrivelse af, hvordan man ligger sine skildpadder i vinterhi, er så god at jeg har fået mod på, endelig at turde gøre det. VH Lotte


Villy Lorich
Saturday 29 July 2006 @ 21:20
Hej Otto. Tak for handlen. Jeg bruger din hjemmeside som opslags værk der står mange gode ting som der er mange der kan lære noget af. Håber at du kommer på flere ture til Grækenland så vi kan få nogle flere beskrivelser af biotoper.


Anders Müller
Tuesday 11 July 2006 @ 19:06
Jeg kan kun bakke omkring denne side, dejligt at finde en hjemmeside omkring landskildpadder der ikke har "skjulte" formål. De flotte billeder skal du også have ros for!


Per
Friday 19 May 2006 @ 22:48
Hej Helle og Otto Hvor er det en flot hjemme side i har fået banket ned her ;-), men hvad blev der af de flotte akvarier i havde engang.? og hvor ved jeg så fra at i engang havde fisk ?jo når jeg nu fortæller jeg er fætter til Helle og bor i Gilleje ved i det nok.Hvor er det en skam i ikke kan komme til famillie festen.Jeg har jo sagt vi snart må mødes under lidt mere festlige former end de sidste par gange Mkh Per


Melanie
Thursday 02 March 2006 @ 19:17
heii otto jeg synes det er en rigtig god og spændene hjemmeside du har lavet jeg har selv en russisk landskilpadde... jeg synes det er meget godt du har lavet sådan en god hjemme side


Ejlutt
Wednesday 21 December 2005 @ 22:36
Otto... It’s amazing.. I like your site very much. And I know you put a lot of work into it!! I will share it on my homepage.. www.ejlutt.dinstudio.se You are one of my heroes... just like your son.... I will always love you all.


Grundsøe
Monday 07 November 2005 @ 18:59
Hejsa Otto og Helle Siden er blevet rigtig flot og meget informativ. Så har vi jo set jeres superflotte anlæg som virkelig gav os blod på tanden til at holde skildpadder, da vi bestemt synes at disse skabninger kommer bedst til sin ret i det fri. og en stor tak fordi i er altid parate til at besvare spørgsmål. Glæder os meget til vores Marginataer engang har str. nok til at færdes i et stort anlæg som vi skal starte på at bygge i 2006. Mange venlige skildpadde hilsner fra os Thomas & Mona


Helle Christensen
Saturday 29 October 2005 @ 15:35
Hej Otto! Det er en rigtig god og inspirerende hjemmeside du har og den er vi meget glade for at studerer. vi købte en græsklandskildpadde for et halvt års tid siden og det er det bedste vi nogensinde har gjort. Din side har givet os en rigtig god oplysning bedre end bøgerne vi har købt :)Din hjemme side er det bedste materiale vi har fundet.Og vi vil gerne sige tusind tak for alle de gode råd og vejledninger. Vi nyder også alle de fantastiske billeder du har taget. Hilsen Helle Christensen


Cindy, Hong Kong
Friday 21 October 2005 @ 02:08
Wah~More lovely baby photos! >v< I am trying to read some of the chunk and understnad the details of these interesting animals. Looking forward to the English version to come.


Pia Busk
Sunday 16 October 2005 @ 16:07
Hej Otto, Dejlig læsning og flotte billeder! Afsnittet med "sansning" er især interessant. Mange hilsner fra Pia


Maria Olsen
Sunday 09 October 2005 @ 23:10
Hej Otto ! Vildt flot og spændende side, som man ikke lige kan slippe igen, og sikke nogle fantastiske billeder. Dine dyr er utrolig smukke og dit frilands anlæg ser imponerende ud, du burde næsten starte en skildpadde zoo, så ville jeg ihvertfald gerne komme. Mange hilsner fra Maria Olsen


Peter Jensen
Monday 05 September 2005 @ 21:42
Hejsa Otto. Flot hjemmeside du har lavet, hvis blot alle landskildpadder blev tilbudt bare halvt så flotte forhold som dine. Jeg glæder mig til at kigge hele siden igennem, og læse flere artikler om dine erfaringer med skildpaddehold på en naturlig måde. De bedste hilsner Peter


Peter Larsen
Monday 05 September 2005 @ 16:51
Hej Otto, Så kom den endelig - det ser rigtigt godt ud. Jeg har omgående tilføjede din side den til foretrukne, og vil vende tilbage igen. Venlig hilsen Peter


Birthe Henningsen
Monday 05 September 2005 @ 08:19
Hej Otto - Tillykke med din meget flotte hjemmeside. Selvom vi ikke indtil nu har haft den store interesse i skildpadder nyder vi jo dit flotte anlæg og din og Helles entusiasme, når vi kommer på besøg. For søde og ret sjove er de jo, når der er så mange og der er viden bag. Held og lykke i det videre arbejde. Ole og Birthe


Hans Nielsen www.landskildpadden.dk
Monday 05 September 2005 @ 07:07
Kære Otto! Tillykke med dine nye hjemmeside. Du har begået et flot, flot stykke arbejde. Dejlige billeder, gode saglige beskrivelser samt ikke mindst et stort cadeu til dit flotte, naturligt anlagte skildpaddeanlæg. Mange gode hilsner Hans Nielsen www.landskildpadden.dk


Cindy
Monday 05 September 2005 @ 03:52
Hi...^^ I cant read the content even i get a translator but i really like those pictures, especially the cute baby. Yours, Cindy


Irene Kampmann
Sunday 04 September 2005 @ 20:21
Hej Otto... Flot og spændende hjemmeside.Der er meget at hente både for nybegyndere og erfarne skildpaddeholdere. KH Irene


Inge-Lise
Sunday 04 September 2005 @ 09:51
Hej Otto. En meget inspirerende hjemmeside, med nogle flotte billeder. Jeg får igen lyst til at lave lidt om i min skildpaddegård. Ja, det er nok noget man aldrig bliver helt færdig med. Venlig hilsen Inge-Lise


Steen Stjerne Pedersen
Sunday 04 September 2005 @ 09:31
Hej Otto. Rigtig flot og hjemmeside,dejligt at se du vil dele sin viden med andre. Venlig hilsen Steen Stjerne Pedersen


Anja Oldenborg
Saturday 03 September 2005 @ 21:13
Hej Otto.. Rigtig flot og spændende side, du her har lavet. Den er både let overskuelig og interessant.


Hanne Christensen
Saturday 03 September 2005 @ 14:58
Hej Otto Jeg og min søn har med stor glæde og interesse kigget på fotos og læst om dine skildpadder. Vi har selv 2 russiske skildpadder, der også går ud. Vi har haft dem i 1½ år og "sluger" gerne alle de oplysninger vi kan komme til. Din side er rigtig god, her kan man finde svar på mange spørgsmål. Det er bestemt ikke sidste gang vi "besøger" dig og dine padder. Mvh Hanne Christensen