. ............

 

Startside Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11 Denne artiklel er senest ændret august 2014

Peloponnes (Grækenland)

Rejsefortælling fra KUGs Balkantour 2014

Vi fandt på turen:

Bredrandet landskildpadde (Testudo marginata)

og dværgformer af denne landskildpadde.

Græsk landskildpadde (Testudo hermanni boettgeri)

 

Testudo marginata dværgform på 18,5 cm i "Weissingeriiland".

KUGs (Kratluskere Uden Grænsers) Balkantour 2014 blev bestemt til at gå til den smukke, spændende, voldsomt historiefyldte og herpetologisk altid meget udbytterige græske halvø Peloponnes. Strukturen for indsatsen blev denne gang: Ud med SAS rutefly (den evindelige Airbus 321) SK 777 København-Athen og udlevering af bil i Athens lufthavn. Efter afsluttet mission retur med SAS SK 778 Athen-København. (KUG bilen fik iøvrigt på denne tour kørt 2.357 km på klokken.)

 

Peloponnes er arealmæssigt på størrelse med Jylland.

Lørdag den 19. april 2014.

Der var så dejligt nede i Grækenland! Solen stod højt og bredte sig lunt ud over motorvejen og dannede transparente kontraster og reflekser i de med- og modkørende bilers lak og chrom. Solskinnets lyse farvetemperatur intensiverede den omgivende grønne græske forårsvegetation. KUG-bilens motor brummede tjenstvilligt i samklang med med dækstøjen fra de hastigt rullende hjul. -Og så var KUGs udvalgte indsatsgruppe for Balkantouren 2014 (Thomas og Otto) pludselig på Peloponnes! Det er åbenbart ikke længere så nemt at øjne Korinther kanalen, når man suser henover den på en påskelørdag. -Selvom man er nok så vaks! Man er bare en enkelt lille del af den øvrige autoslange, der massivt pumpes ud ad den højtprofilerede motorvej vestpå fra Athen. Vi opdagede den slet ikke!

Det blev ihvertfald ikke motorvejen, der skulle bringe os tilbage til Athens Internationale Lufthavn "Eleftherios Venizelos" til sin tid! -Var vi enige om. Her i denne lufthavn var vi landet i dag ca kl 12:30, og efter valg af Skoda Fabia til tourens KUG bil pga denne altmodische bils komprimerede størrelse og højbenethed (velegnet til små og smalle, hullede og ufarbare bjergveje), blev kursen sat direkte mod Peloponnes.

Selvom der tilsyneladende ikke er skildpadder her, kan engagerede kratluskere da altid lige vende et par sten.

Peloponnes

Fra det nordøstlige hjørne tog KUG nu turen i afslappet og søgende tempo ned ad små, snirklede og primitive veje sydpå gennem solfyldte Peloponnes. Der ligger her, især i kystområderne, meget store arealer, der er intensivt opdyrket, men der er også arealer med uberørt natur. (Hvor jorden er gennemtrukket af højtliggende grundfjeld og store sten, kan landmanden ikke stikke ploven i jorden.) Flere gange gjorde vi holdt i smukke arealer, og mens bilen pustede ud, gennemgik vi udvalgte bud på oplagte biotoper, som havde iklædt sig alle former for grønne klædedragter, dufte og lyde. Vi bevægede os rundt i skarp harpiksduft i lyse pinjeskove, vi gik stille i den tunge, herlige duft fra krydderurte på blomsterenge (med usædvanlig høj vegetation), og vi nød overalt fuglesangen i den stille natur. Men vi så slet ingen landskildpadder denne lyse og solfyldte eftermiddag. Til gengæld så vi en masse andet!

Næh, der er heller ikke landskildpadder her!

 

Når der vendes sten, kan der for eksempel ligge en tøjrest og en skolopender på 10 cm. Bestemt ikke mit yndlingsdyr.

 

Kik fra nordvestlige Peloponnes mod sydøst. I baggrunden bag det blå ocean ses forrest Methana. Bagest Ægina. Til højre ses et af de utallige vejsidealtre. Uden at sige for meget, er grækerne blandt de allerværste bilister i Europa. De kører med foragt, ikke alene for færdselsloven, men også for naturloven. Det vil sige, de kører meget hurtigt, hensynsløst, hasarderet og decideret dårligt. Af den grund sker der også utroligt mange trafikdrab hvert år. På stedet for en ulykkeligt afbrudt køretur rejser de efterladte gerne et lille "kapel" til ære for den afdøde. Et stearinlys/olielampe lyser herinde. Disse små altre står mange steder med meget kort afstand. I de skarpe vejkurver på bjergvejene har jeg enkelte steder talt op til 7 af disse små mindesmærker.

Om lidt åbner Porosfærgen sit store gab, sænker underkæben og sluger KUGs beskedne Fabia i een mundfuld!

Poros

Vi ville slutte dagen på smukke Poros og endte derfor i den sene eftermiddag midt på kajen i færgebyen Galatas, hvor vi ventede på overfart til den smukke og dragende ø. Det smalle stræde er kun 200 meter bredt, og færgerne sejler kontinuerligt.

På Balkan kender man ikke så meget til det evindelige blæsevejr, som er en del af den danske dagligdag. Hernede har man derfor ikke brug for færgelejer til at fastholde og sikre færgen, men færgerne løber bare frontalt ind til molen og slår klappen ned som et andet militært landgangsfartøj.

Poros

Poros er en af de såkaldte saroniske øer. Den er en dobbeltø. De 2 øer er forbundet af en bred dæmning. På den lille sydlige ø findes den gamle atmosfærefyldte bydel og den idylliske havn. På den meget større nordlige ø findes de sidste rester af natur og de eskalerende charterhoteller. Poros fylder 50 km2 og har 4.000 indbyggere.

Da John og jeg besøgte Poros første gang i 2004, udtalte vi unisont: "We will be back!" Det har jeg unægtelig været nogle gange siden! Her er bare pragtfuldt. Poros er "Grækenland classic."

På Poros har jeg hver gang boet på det gamle Hotel Dionysos, der ligger smukt på havnen, lige hvor man kører i land fra færgen. Der har altid været plads på denne årstid, inden sæsonen starter. Men i år beklagede man. Der var fuldt optaget! Videre til et af de gode hoteller længere nede på havnemolen. Der var også fuldt optaget! "Det er jo påskelørdag, så I må altså se i øjnene, at at alle hoteller på øen er booket helt op for påsken", lød beskeden i receptionen.

KUGs villalejlighed i Poros. Det var lidt svært at bakke og vende KUG bilen her.

Så for! Skulle vi nu forlade Poros? Men på spørgsmål om andre muligheder, ringede den søde pige i receptionen til en mand, der kunne skaffe en ferielejlighed. Han dukkede op, og vi skulle bare følge efter ham. Således fik KUG en lejlighed i et gammelt hus i den gamle bykerne med behagelig kort slentreafstand til den lange, idylliske havnemole, hvor alle former for betjening er tilgængelig.

Vejen ned til havnen går gennem hyggelige gamle stræder.

 

Påskelørdag! Overalt så vi i dag roterende påskelam på spid over grill. Således også her på Poros.

 

Selvfølgelig blev der også grillet blæksprutte på havnemolen til dem, der ikke lige var til påskelam i dag.

Søndag den 20 april.

KUGs lejlighed var nabo til en lille kirke. Hørte vi tydeligt om natten! Hver time slog kirkeklokken et enkelt slag. Mellem klokkeslagene fyldtes natten massivt af eksplosioner fra store kanonslag, der kontinuerligt fyredes af for at fejre påsken. Kun afbrudt af midnatsmessen. Katolske kanoniseringer? Morgenen kom med solskin over den lille påskestille by. Ad de smalle og tyste stræder, hvor trinene i den stille morgen gav genlyd fra brolægningen, slentrede KUG roligt ned på havnen. Her serveredes morgenmad (orangegul omelet = æg fra fritgående høns) i en lille taverna på havnemolen i ensom stilhed. Freden var en voldsom kontrast til den tætte atmosfære af fest, farver og lyd aftenen før.

Det var en larmende stille påskemorgen her i den lune morgensol på havnemolen. Også de store motorbåde sov endnu.

 

Den lille politistation på Poros ligger centralt i den gamle by. Adgangsvejen går ned af en trappe. Politiets tjenestekøretøjer står derfor indsatsklar oppe på en lille trekant i gaden ovenfor trappen. 1 patruljevogn, 2 motorcykler, 1 scooter og 1 knallert.

Vi havde en stille vandretur gennem den gamle bymidte påskemorgen!

Tourens første skildpaddebiotop

Vegetationen var uventet høj. Den nåede mange steder op mellem oliventræernes laveste grene.

Vi fandt påskemorgen tourens første biotop med landskildpadder her på Poros (KUG kender selvfølgelig den præcise beliggenhed). Områdets størrelse er ret beskeden, men her er helt uforstyrret. Vi begyndte vores eftersyn her til lyden af fuglesang fra luften omkring os og bølgeslag nede fra stranden. Efter ret kort tids søgen konstaterede vi, at her gik der adskillige store og flotte bredrandede landskildpadder (Testudo marginata). Vi så eksemplarer af begge køn. De skildpadder, som vi fandt i vegetationen, fandt vi især pga tilstedeværelsen af af de trykspor, som landskildpadder efterlader sig i vissen og halvvissen vegetation. (Frisk, grøn vegetation rejser sig som regel hurtigt igen efter skildpaddens passage). Skildpaddeskjoldet fungerer rent faktisk som et strygejern, der glatter vegetationen ud, når skildpadden møver sig frem gennem vegetationen.

Her i tryksporet (udkanten af tunnellen) ses skjoldet på tourens første skildpadde. En bredrandet landskildpaddehun.

 

Til venstre ses KUG med tourens første og meget flotte landskildpadder

Når vegetationen er meget høj, forbliver skildpadderne i tryksporene og genbruger dem, når de bevæger sig rundt. Tryksporene bliver til "skildpaddeveksler" og kan således fremstå som rene tunneller i den høje vegetation.

Vi konstaterede på denne tur, at vegetationen i år var usædvanlig høj for april måned. Den havde de fleste steder allerede nået den højde (og mange steder mere til) og det halvvisne udseende, som den normalt først når frem til en måned senere.

Der sås områder med vand på jorden (små og store oversvømmelser) mange steder, så formodentlig er det et ekstraordinært vådt og regnfuldt forår, der her har gjort sig gældende for den massive grokraft. Vegetationens fremskredne stade medførte, at hårde tidseltorne, stive og visne aks og burrer i alle størrelser mv, stak lige igennem de ellers tætvævede kratluskerbukser og gav massser af sår på benene. (Shorts er helt uanvendeligt antræk her! ) Med mellemrum måtte trekkingskoene tømmes for stikkende og gnavende avner og stikkene aks, mv. Hver dag under hele turen! -Men det er jo en del af indsatsen og oplevelsen. Som bekendt findes ingen roser uden torne!

Bomstærk bredrandet landskildpaddehun (Testudo marginata). Bemærk de meget kraftige skæl på forbenene!

 

Her sidder en stor, gammel og flot bredrandet landskildpaddehun i solen (Testudo marginata).

 

Bredrandet landskildpaddehun afpatruljerer stranden.

I løbet af en times tid havde den stærke forårssol banket temperaturen voldsomt op, så nu blev det nødvendigt at smide jakken. Af med den, over armen og en hurtig vandretur over til den parkerede bil med det nu generende stykke tekstil. (-mere herom senere!)

Forevigelse af flot marginatahun. Her har jeg endnu jakken på.

 

Smuk bredrandet landskildpaddehan (Testudo marginata) i fuld vækst.

 

Stor gammel bredrandet landskildpaddehun.

 

Påskemorgen var der var kun skildpadderne og KUG her i denne biotop.

 

Sikken en morgen!

 

Hov! Dernede på en lavere skråning går der en voldsomt stor bredrandet landskildpaddehan!

 

Han var også meget flot!

 

Fra en gammel klosterhave har man et fint kik over biotopen.

Vi havde nogle gode timer her i denne velfungerende biotop. Men formentlig er det et spørgsmål om ikke så lang tid, før hoteller, ferielejligheder, tavernaer, mv, har bredt sig hen over også dette smukke område. Finanskrisen satte den slags byggerier i stå med et voldsomt hug i Grækenland, men det starter jo igen på et tidspunkt. Også her.

Ny biotop

Meget flot bredrandet landskildpadde (Testudo marginata) i fuld vækst.

Vi bevægede os videre rundt på den smukke ø. Igen fandt vi et lovende område, hvor vi lige ville strække ben. "Vi giver den lige 5 minutter!" som KUG plejer at sige, når der tages hul på et sted, der tilsyneladende kan være et godt sted for landskildpadder (KUG kender selvfølgelig den præcise beliggenhed for stedet). Her gik der også en flot bredrandet landskildpadde. Så vi gik der også. Mere end 5 minutter. Men vi så ikke flere skildpadder her. Der var masser af trykspor, så selvfølgelig har der været flere. At se landskildpadder i deres naturlioge biotoper er altid et spørgsmål om timing. De er ikke fremme alle sammen. Og ikke på en gang. Og ikke hele tiden.

Flot bredrandet landskildpadde (Testudo marginata).

 

Foto af biotopen. Hyrdens beskedne bolig og stald er endnu det eneste byggeri her.

Biotop igen

Vi fandt frem til en ny biotop på denne spændende ø (KUG kender selvfølgelig den præcise beliggenhed). Her var der masser af trykspor. Vi så hurtigt en flot ung bredrandet landskildpaddehun. Vi søgte naturligvis videre her i den smukke biotop.

Man passerer forbi en række agaver (alle højere end fotografen) og så finder man længere fremme en biotop for landskildpadder.

 

En knæler var der også her.

 

Her gennem forårsvegetationen kommer en ung bredrandet landskildpaddehun vandrende.

 

Vi går lidt tættere på skønheden, der nu er gået helt i stå og lurer lidt. Vi målte hende senere til 14 cm.

 

Biotopen var en stor naturmæssig oplevelse.

Vi så masser af de karakteristiske trykspor i vegetationen. Men vi så ikke flere skildpadder her. Og det var ikke, fordi vi ikke brugte tid på at vandre rundt her og observere! Timing! -Vi forlod biotopen og drog videre rundt ad øens charmerende små veje i det skønne vejr.

Læs videre på side 2

Startside Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11