. ............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Sardinien

KUGs forårstour 2016

Side 10

Sinis (fortsat)

Og vi vandrede bare systematisk videre gennem den uberørte og velbestykkede landskildpaddebiotop.

Igen en stor maurisk landskildpaddehun Testudo graeca nabeulensis.

Maurisk landskildpadde Testudo graeca nabeulensis af en vis alder. Lidt skjoldskader ses tydeligt.

En maurisk landskildpadde på hastig færd gennem biotopen!

Lille maurisk landskildpaddehan trykker sig i vegetationen, da KUG lister forbi!

Og her er der minsandten en maurisk landskildpadde til!

Her kommer en fiks lille maurisk landskildpaddehun vandrende gennem tryksporet, der snart bliver til en tunnel i udtørret vegetation.

Endnu er der friske og saftige urter her i biotopen. Snart har den ubønhørlige sardinske sol tørret al vegetation helt ud her på sandet.

Lille maurisk landskildpaddedehan (Testudo graeca nabeulensis).

Her har der ikke været liv meget længe!

Igen dokumentation for, at der er tale om en triplebiotop

Jovist! Der lever (som det fremgår) 3 europæiske landskildpaddearter her i biotopen. Igen i dag så vi sardiske bredrandede landskildpadder (Testudo marginata sarda) her i biotopen, hvor vi også så mauriske landskildpadder (Testudo graeca nabeulens) og græske landskildpadder (Testudo hermanni hermanni). Her ses en mega han på over 30 cm og henad 6 kg! Med et kæmpehoved.

En flot gammel bredrandet landskildpaddehan. Massiv og tung!

Den gamle kraftkarl havde en iøjnefaldende skjoldskade foran. Fra kampe med andre megahanner? Eller fra brutale parringsinsisteren?

Ja, så stor var han altså! Og bomstærk!

Igen passerede en ef biotopens mange mauriske landskildpadder forbi i vegetationen.

Nok en maurisk landskildpadde har ærinder i vegetationen.

Nej, dette er ikke en stor maurisk landskildpadde. Det er en meget stor bredrandet landskildpaddehun, der også var ude at græsse i vegetationen.

Bugskjoldet på den bredrandede landskildpaddehun.

En meget flot dame i sine naturlige omgivelser. Man er priviligeret, når man kan få lov til at være her i sådan en biotop og bare se på!

Stor flot pige! -Men det bliver da mørkere i vejret nu?

Lidt længere henne sidder der igen en maurisk landskildpadde i vegetationen. -Men nu er solen forsvundet helt bag tætte skyer.

Og igen en maurisk landskildpadde. Og nu var det da så osse helt slut. Det var blevet rigtig mørkt og trist i vejret. Så vi måtte se i øjnene , at nu var komfuret helt slukket. Ikke flere skildpadder på scenen i dag! Og sådan gik det.

Vi havde igen været grundige i dag. Som altid, når KUG er på tour, var frokosten sprunget over. Det er synd at spilde kostbar biotoptid på den slags. Vi har jo masser af tid til at spise om aftenen. Men nu kunne vi ikke vride mere ud af biotopen på grund af vejrliget. Vi forlod Sinis halvøen. Inde på fastlandet skinnede solen til gengæld nu i modsætning til tidligere på dagen. Vi fandt selvfølgelig tilbage til Capras og fik igen et rum på det gode Hotel Villa Canu. Igen en fin aften med lidt godt fra det fine sardinske køkken.

Villa Canu kan varmt anbefales!

Tirsdag den 10.maj 2016

Strålende solskin, vindstille og varmt! Selvfølgelig kom tourens absolut bedste vejr i dag, hvor vi skulle hjem! Flyet afgik først om eftermiddagen. Der er ca 2 timers kørsel fra Capras til lufthavnen i Cagliari. Det var grunden til, at vi bare tog en overnatning til her hos de rare mennesker på Villa Canu. Så vi havde masser af tid til at sige farvel til Sardinien i dag.

På det vestlige Sardinien i det flade område omkring Capras findes fine vådområder med masser af dyreliv. Selvfølgelig er der rigtig mange fugle. Her gik en samling flamingoer.

Vi kørte selvfølgelig nogle omveje og gjorde holdt flere gange ved oplagte biotoper undervejs. Men fandt ikke flere skildpadder. Mange steder havde der også for få år siden været omfattende naturbrande for få år siden. De sortsvedne træstubbe og stammer sås stadig rundt omkring i vegetationen.

Vi kom frem til lufthavnen i Cagliari og afleverede bilen. Bilen var fabriksny, da vi fik den udleveret. Duftede af verdens dyreste pafume: Duften af ny bil. Den havde nu kørt ca 2.500 km ad de små veje. Det kunne ses og.... Den gik dog glat igennem den rare mands eftersyn. -og vi havde ikke engang givet ham marcipanbrød!

Edelweiss igen på hjemturen

Efter bookingen skulle vi nu tilbage til København med Swissair med flyskift i Zürich. Men fra Cagliary udførtes turen af Edelweiss, og da vi checkede ind, kunne de kun sende bagagen hele vejen. Vi andre blev henvist til selv at skaffe boardingpass til den videre rejse, når vi blev sat af i Zürich. Javel, ja. Vi fik at vide, at vi skulle videre med Scandinavian, og sådanne eksotiske selskaber kunne man ikke booke i Cagliary! I gaten til SAS flyet i Zürich nærmede vi os forsigtigt en en flink mand fra SAS. Han lavede straks boardingpas til os, så alligevel ingen grund til snigende panik!

Vi lettede til til tiden, og fra SAS flyet så vi solen gå ned i Alperne bag Zurich. (Ja vi var højt oppe på denne tour!) Vi landede planmæssigt i København, og bagagen var sandelig med! Slut på et brag af en tur!

Igen 1000 tak til Thomas for en formidabel tour

Resultat (Kort)

Touren viste os, at på Sardinien lever 3 europæiske landskildpaddearter: Den lille mauriske landskildpaddeart (Testudo graeca nabeulensis), vestarten af græsk landskildpadde (Testudo hermanni hermanni) og den meget store, flotte, massive og tunge sardiske udgave af bredrandet landskildpadde, kaldet (Testudo marginata sarda).

Vi bemærkede også, at der ikke er så mange biotoper med bestande af skildpadder. Det er slet ikke som på Balkan, hvor man for eksempel i Makedonien og Serbien ser masser af landskildpadder. Der skal søges systematisk mange steder på Sardinien, og det er faktisk meget tidkrævende at finde mere end en enkelt landskildpadde på Sardinien.

Den lille mauriske landskildpadde (Testudo graeca nabeulensis) lever på vestkysten af Sardinien, men den findes ikke i ret mange biotoper.

Biotoperne er til gengæld ret tæt besat af individer.

Men biotoperne har den egenskab, at de stort set alle ligger på meget smukke og indbydende landarealer lige ud til Middelhavet.

Med andre ord lige præcis de steder, hvor man af let forklarlige årsager bygger hoteller og hele feriebyer med huse i pastelfarver med havudsigt.

Det vil sige, at den lille mauriske landskildpadde er hastigt på vej ned ad trappen på Sardinien.

Den lille græske landskildpadde af vestarten (Testudo hermanni hermanni) har etableret sig i betydeligt flere biotoper end den mauriske landskildpadde.

Den findes på vestkysten og på nordkysten af Sardinien og faktisk også andre steder rundt om på øen.

Den er noget udsat pga de samme forhold som den mauriske landskildpadde (byggeri af hoteller og feriehuse, mv), men den lever også i biotoper, der ikke er så tillokkende for økonomiske investeringer.

Nogle af dens biotoper findes også i klipperige områder, der ikke er mulige at dyrke op. Så den vil nok kunne findes på Sardinien i mange år endnu.

Men som sagt tager det tid at finde også den.

Den meget store sardiske bredrandede landskildpadde (Testudo marginata Sarda) lever i den nordøstlige del af Sardinien.

KUG fandt desuden nogle biotoper for den bredrandede landskildpadde på vestkysten.

Det ser faktisk ud til, at den ikke er særlig truet.

Dens biotoper er ikke så udsat for kommerciel udnyttelse til feriehusbyggeri som de 2 andre landskildpaddearters biotoper, og mange af biotoperne findes i bjergområder, hvor jorden ikke kan anvendes til landbrug.

Det kan også tage lidt tid af finde den bredrandede landskildpade på Sardinien, men bestanden synes ikke at være i overhængende risiko for formindskelse.

På kortet ovenover ses angivet de steder, hvor KUG i 2016 fandt maurisk landskildpadde Testudo graeca nabeulensis. Hvert punkt kan dække en eller flere nærliggende biotoper.

På kortet ovenover ses angivet de steder, hvor KUG i 2016 fandt græsk landskildpadde af vestarten (Testudo hermanni hermanni). Hvert punkt kan dække en eller flere nærliggende biotoper.

På kortet ovenover ses angivet de steder, hvor KUG i 2016 fandt sardinsk bredrandet landskildpadde (Testudo marginata sarda). Hvert punkt kan dække en eller flere nærliggende biotoper.

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9