...............

 

Startside Denne artikel er senest opdateret i maj 2021.

Anskaffelse

af europæiske landskildpadder.

Flotte, europæiske landskildpaddeunger med højt, glat skjold og selvfølgelig allesammen forsynet med de lovpligtige danske CITES certifikater sælges iøvrigt her:

otto@marginata.dk

Du kan også ringe til min mobil: +4560947724. Eller til Helles mobil: +4523742747, hvis du vil købe skildpaddeunger.

Indholdsfortegnelse: I blokken til højre ses overskrifterne i denne artikel "Begynderskildpadder", De 10 Bud, Udseende, Impulskøb, Private opdrættere, Udenlandske landskildpaddeunger, Køb aldrig en skildpadde ubeset!, Ormekur?, Fuldvoksne skildpadder ses sjældent udbudt til salg, Hvor gamle skal landskildpaddeunger være..?, Den mindste skildpadde, der kan købes i Danmark, Små mauriske landskildpadder, Størrelsesforskel?, Karantæne?, De 10 bud (igen), Kontakt marginata.dk (Salg af europæiske landskildpadder til dig!), Gemyt, Hvad betyder talkoderne?, Karantæne?

"Begynderskildpadder"

Naturligt nok spørges der ofte om, hvilken skildpaddeart, der er nemmest at holde. Altså hvilken skildpaddeart, der er den bedste "begynderskildpadde".

Nu er der bare ikke noget, der hedder begynderskildpadder. Når vi taler om landskildpadder og her på denne hjemmeside om europæiske landskildpadder, er alle arter lige svære eller rettere nemme (når bare de får de rigtige forhold) at holde. Der er ingen af arterne, der er mere "hårdføre" end andre. Der er mange postulater om det modsatte, men her er der tale om myter.

Det er også en myte, at landskildpaddeunger er sværere at holde end voksne landskildpadder. Erfaringsmæssigt er landskildpaddeunger ikke mere skrøbelige, end voksne landskildpadder (der er heller ingen yngelpleje i naturen. Ungerne klarer fint sig selv her). Landskildpaddeunger bliver heller ikke mere syge, end voksne landskildpadder og bliver heller ikke mere eller mindre modstandsdygtige med alderen.

Hvis en landskildpaddeholder får syge unger, så er det pasningen, der er noget i vejen med (medmindre de har været sat sammen med andre landskildpadder, der har været smittebærere), og ikke ungernes alder. Den pågældende landskildpaddeholder havde også fået syge skildpadder under tilsvarende pasningsforhold, hvis de havde været voksne.

Hvis man ikke ønsker at lade sine landskildpadder gå i hi, så er tropiske landskildpadder bedst at holde. De skal af gode grunde holdes i den samme varme temperatur hele året.
Hvis landskildpadderne kan komme i hi, så er europæiske landskildpadder rigtig fine til skildpaddehold. Især og allerbedst, hvis de kan komme ud i solen om sommeren.

Hjemmeavlet græsk landskildaddeunge på 1 år fra biotopen her i Næstved. Bemærk det glatte rygskjold!

Landskildpadder er IKKE kæledyr, For eksempel lider de, hvis man tager dem op og kæler med dem. Man skal iagttage dem, nyde synet af dem og fascineres af deres udseende og adfærd. Ligesom man også for eksempel forholder sig til akvariefisk på en ganske vist lidt mere "fattig" og utilstrækkelig måde.

De 10 bud

Først kommer lige din hurtige checkliste (De 10 Bud). Checklisten gentages, uddybes og forklares i denne artikel.

De 10 bud
1. Er der papirer på skildpadden?
2. Se nøje på skildpaddens næb.
3. Se nøje på og i skildpaddens mund.
4. Se nøje på skildpaddens øjne.
5. Se nøje på skildpaddens skjold.
6. Se nøje på skildpaddens ben.
7. Se nøje på skildpaddens hud.
8. Se nøje på skildpaddens gang.
9. Løft skildpadden op.
10. Læg skildpadden på ryggen.

Rådene på denne side bygger selvfølgelig på mine egne og på andre erfarne landskildpaddeholderes årelange erfaringer med hold af europæiske landskildpadder. Men De 10 Bud kan anvendes på alle arter af landskildpadder.

Hjemmeavlet bredrandet landskildpaddeunge 1 år gammel fra biotopen her i Næstved. Bemærk det glatte skjold!

Halvvoksen græsk landskildadde Testudo hermanni boettgeri. Bemærk det høje, glatte rygskjold!

Udseende

Sådan som på billedet ovenover skal et landskildpaddeskjold se ud, når skildpadden er vokset rigtigt op. Skjoldet skal nemlig være højt, hvælvet og helt jævnt og glat (som en bowlerhat). Det må ikke have bukler, spidser eller "knopper" (niveauforskelle) i rygskjoldpladerne. Og slet ikke "pyramidespidser" eller rent ud sagt "tobleronetoppe" i de enkelte skjoldplader. Der må ikke være brede (de skal være smalle), lyse/blege, vækstringe/afsnit mellem skjoldpladerne. Skjoldet må ikke være sammenfaldent som en mislykket soufflé. Heller ikke voldsomt hævet og oppustet! Dette udseende gælder alle europæiske landskildpadder.

Disse desværre helt almindeligt forekommende fejl skyldes forkert pasning under opvæksten med overfodring og forkert fodervalg. Og skaderne er uoprettelige! Skildpaddens skjold er af ben, og det kan ikke ændre udseende senere, når først det er dannet.

Skildpadden må heller ikke have "papegøjenæb". Næbbet skal se ud som på billedet ovenfor, og som på skildpadden her skal øjnene være klare og næseborene rene og tørre.

Fejlpasset og fejlopfodret græsk landskildpadde. Den er også sammenfalden som en souffle. Den har knopper i rygskjoldpladerne. Den har endvidere papegøjenæb.

Helt misdannet yngre maurisk landskildpaddehan med Tobleronetoppe i rygskjoldpladerne og "oppustet" skjold.

Læs Vækst.

Morten har taget dette foto af en helt forkert opfodret russisk landskildpadde.

Impulskøb

Det er ikke helt nok lige at google og falde over en annonce med overskriften: Landskildpadder sælges.

Impulskøb af skildpadder er ikke altid sagen (medmindre du har stor skildpaddeerfaring). Køb af landskildpadder eller i det hele taget anskaffelse af landskildpadder er desuden i meget høj grad en tillidssag! En skildpadde er ikke bare en skildpadde. På præcis samme måde som en bil er ikke bare en bil.

Der er meget stor forskel på en sund, rask og velskabt landskildpadde og en trist halvsyg og mere eller mindre deform (desværre det mest almindelige i almindelig handel i Danmark) landdkildpadde. Hvis du ikke har lidt viden om art, udseende og tilstand, men alene handler efter prisen (naturligt nok), køber du katten i sækken, og resultatet bliver som regel derefter. Det er rigtig ærgerligt at komme hjem med, hvad man tror er en fin landskildpadde, og så erfare, at man uafvidende har købt et fejlernæret eksemplar med forkert udseende og bukler og spidser i skjoldpladerne, papeøjenæb, osv.

Landskildpadder sælges blandt andet af private opdrættere, af dyrehandlere, og der sælges landskildpadder på  krybdyrmesser i Danmark, i Sverige, i Tyskland, mv. Der importeres desuden på mange niveauer og foretages kommercielle masseindkøb af (farmede) landskildpaddeunger (ofte med udenlandske CITES certifikater) med henblik på videresalg. Grænseoverskridende handel med landskildpadder er således meget almindelig.

Desuden sker der løbende salg af landskildpadder i Facebookgrupper og på salgsfora som for eksempel DBA, Gul og gratis, mv. Meget salg sker fra private danske husstande, hvor man af forskellige grunde vil afhænde  dyrene, enten fordi man er nødt til det, eller fordi man af forskellige runde har tabt interessen.

Private opdrættere

Når man er interesseret i køb af landskildpadder, vil det være en rigtig god idé for eksempel at søge på nettet og for eksempel finde hjemmesider fra og adresser på  private avlere i Danmark.

Hos private opdrættere kan man nemlig forvente og forlange, at dyret selvfølgelig er sygdomsfrit, både hvad angår iagttagelige/synlige, og hvad angår skjulte (virale) sygdomme (herpes og mycoplasma er eksempler på fatale virale sygdomme, som ikke er synlige), at kvaliteten af dyret er i top, at skjoldet er pænt og velformet, at skildpadden har været passet og fodret rigtigt/forskriftsmæssigt (dette er vigtigt, fejlernærede skildpadder  kan ikke rettes op.

Du kan desuden påregne vederhæftig rådgivning og formidling af alle relevante oplysninger fra erfarne, vidende og engagerede personer. -Også efter købet. Desuden er skildpadderne forsynet med de lovpligtige danske CITES certifikater, der tillader salg af skildpadderne i Danmark.

3 år gammel græsk unge. Vægt 80 gram. Bemærk HELT glat skjold.

En privat opdrætter vil derfor også kunne besvare alle dine spørgsmål på tilfredsstillende vis. Der er som bekendt intet, der kan stikke personlig erfaring. -Og nok så vigtigt: Her er der ikke tale om import til videresalg, så du kan hos private opdrættere bese forældredyrene og de forhold, som skildpadderne holdes under.

Desuden har dyret, når det stadig går hos opdrætteren, ikke været transporteret frem og tilbage i salgsøjemed, og det har ikke skiftet hænder og miljø flere gange, og det er derfor ikke blevet gennemstresset med nedsat immunforsvar til følge. Det har heller ikke været udsat for smitte fra andre dyr fra fremmede steder. (Flere af de virale sygdomme har nemlig som nævnt den lumske egenskab, at skildpadder kan være "raske smittebærere" af disse sygdomme i årevis, uden at det kan iagttages).

Hvis man køber sine skildpadder på en af de store salgsmesser som for eksempel i Tyskland, er det af gode grunde meget vanskeligere at opnå den samme sikkerhed (med mindre man har kendskab til sælgeren, og hans skildpaddehold). Mange har gjort gode handler på disse messser, men rigtig mange har også nogen tid efter hjemkomsten opdaget, at, at de indkøbte skildpadder var inficeret med smitsomme virale sygdomme, som for eksempel herpes, som gik i udbrud efter hjemkomsten.

Herpes har for eksempel i mange år hærget voldsomt i skildpaddebestandene i Tyskland. Disse sygdomme har den kedelige egenskab, at de ikke kan ses med det blotte øje, og at mange skildpadder som nævnt bærer sygdommen videre som "raske smittebærere".

Skildpaddeunger fra de store salgsmesser, og herunder især de tyske messer, får meget tit bobler i næsen efter hjemkomsten. Der er typisk 2 forklaringer:

Den ene er den, at ungerne er blevet stressede af al det miljøskift og hurlumhej, der er i forbindelse med transport, udstilling og håndtering i forbindelse med messen. Det har så nedsat deres immunforsvar, og de er blevet forkølede. De skal have masser af ro og masser af varme. 14 dage senere kan det så være gået væk. Ellers står den på Baytril (det er ikke let at medicinere så små dyr). Men situationen er ikke fatal.

Den anden mulighed er den uhyggelige: I Tyskland, Mellemeuropa og Sydeuropa hærger Herpes og Mycoplasma, især på de store farme i Sydeuropa, hvor de mange skildpadder konstant gensidigt smitter hinanden. Hvis man køber skildpadder i Tyskland, mv, kan man I dag flere steder udbede sig en dyrlægeerklæring om, at dyrene er herpes og mycoplasmafri. -Men så handler man også til helt andre priser.

Læs Bobler i Næsen.

Hvis der er tale om en skildpadde, der kræver CITES-papir, har den danske opdrætter af Miljøstyrelsen fået udarbejdet de danske CITES-papirer, som godkender salget til dig af de skildpadder, der overdrages ved køb hos ham/hende. Men er der tale om køb af for eksempel importerede skildpadder med tilhørende udenlandske CITES papirer, er der mange brogede fortællinger om pudsige oplevelser i denne forbindelse.

Ikke alle CITES-dokumenter, og normalt ingen udenlandske CITES-certifikater giver uden videre lovlig adgang til den handel her i landet (videresalget til dig), som du netop i god tro er ved at afslutte. (Mere herom senere).

Mange udenlandske CITES certifikater (I tilfælde af køb i udlandet) godtages heller ikke uden videre af Miljøstyrelsen, når man søger om danske papirer på den købte skildpadde. Ofte giver det udenlandske CITES dokument kun tilladelse til een handel, som allerede er sket inden salget til dig (fremgår af teksten i dokumentet).

Herudover "udstedes" papirer af vekslende bonitet rundt omkring i det store udland. Erfaringsmæssigt er det for eksempel ikke alle tysk udfyldte papirer med officielt udseende, som de tyske myndigheder vil kendes ved/mener at kunne genkende. Og Miljøstyrelsen vil slet ikke anerkende sådanne papirer.

På nettet finder du som nævnt krybdyrsalgsfora, hvor folk har en landskildpadde eller flere landskildpadder til salg. Der findes også på nettet kommercielle annonceaviser/sites, hvor der udbydes skildpadder til salg. For eksempel DBA (Den Blå Avis) og Gul og Gratis. Ofte er annoncerne i på disse salgssider forsynet med billeder, og det er meget klogt at tage sig tid til lige at betragte og studere billederne af pågældende dyr, før man går videre med handelen på grundlag af den aktuelle annonce. (Nu kan du bare heller ikke være sikker på, at det anvendte billede har noget med den/de averterede skildpadde(r) at gøre!

Disse annonceaviser er mildt sagt et broget marked, så man bør af mange grunde være på vagt. Jeg har i disse annonceaviser set anvendelse af billeder, som sælgeren uden videre havde tyvstjålet fra denne  hjemmeside (marginata.dk), og som derfor viste en skildpadder med et flot udseende, der intet havde med de udbudte skildpadder at gøre!)

Priserne på landskildpadder reguleres efter de helt klassiske markedsmekanismer: Udbud og efterspørgsel. Man kan undtagelsesvist gøre "fund", og være heldig at finde fine og smukke, sunde og raske landskildpadder til en billig penge, men det er altså lige så sjældent, som det er at gøre fund, når det drejer sig om biler. Man kan af indlysende og gode grunde normalt ikke få en Audi til samme pris som en Lada. På samme måde forholder det sig selvfølgelig også, når det drejer sig om skildpadder.

Flotte, smukke, gennemsunde og raske "udstillingsmodeller" (ret sjældne i handelen) er selvfølgelig de allerdyreste. De sædvanlige, ekspresopfodrede, fejlpassede eksemplarer med niveauspring/pyramidespidser/tobleronetoppe i rygskjoldet, mv., er selvfølgelig tit særdeles billige. Ind imellem foræres de væk.

Lav indkøbspris kan godt blive lig med dyr skildpadde, dvs. større udgifter senere (nedsat immunforsvar, forkert opvækst, kortere levetid og dårligt liv, klipning af negle og næb, sygdomme, dyrlægebesøg, osv.) Udseendet vil normalt heller ikke være noget at skrive hjem om.

Mange annoncer omhandler som nævnt importerede unger hidrørende fra indkøb i udlandet i videresalgsøjemed. Der er ofte tale om unger, der er farmet i udlandet, men oprindelsen kan være ret diffus. CITES certifikaterne kan som allerede nævnt give problemer.

Der er også på de kommercielle salgssites ind imellem tale om "souvenirs", altså skildpadder som er købt billigt på gaden i udenlandske turistbyer uden papirer, og som derfor er ulovlige i Danmark, og som regel iøvrigt er syge.

Desuden vil de fleste dyrehandlere løbende have landskildpadder til salg. Meget ofte er der også her tale om importerede skildpadder.

Køb aldrig en landskildpadde ubeset!

Der er beretninger om skuffede personer, der har bestilt skildpadder af en ganske bestemt art, og istedet har fået tilsendt eller bragt nogle af en helt anden art. Eller nogle helt andre, end dem man ellers mente, at man havde aftale om. Der kan ske fejl overalt, men denne elementære fejlkilde fjernes, når man får præcis de skildpadder udleveret, som man netop har stået og bestemt sig for.

Men nok så vigtigt er det, at hvis man køber ubeset, er man ikke på forhånd i stand til at vurdere udseendet (små toppe i rygskjoldet alligevel?) og tilstanden (syge?) på de skildpadder, der senere dukker op på ens bopæl.

Du er nemlig i vidt omfang nødt til at stole på de oplysninger, som du får af sælgeren. Men hvis du besøger sælgeren personligt, og jo mere du selv ved om landskildpadders udseende og adfærd (og om landskildpadder i det hele taget), jo bedre er du  rustet til at foretage den nødvendige, kritiske og selvstændige vurdering af de dyr, som du tilbydes.

Derfor er det hensigtsmæssigt af hensyn til din kommende pasning og håndtering af landskildpadder, at du sætter  dig så meget ind i landskildpaddens verden som muligt. -For eksempel ved at læse artiklerne her på

marginata.dk  .  Men lidt viden om, hvad du skal interessere dig for ved køb af landskildpadder, vil også gøre det nemmere og mere overskueligt  for dig at gennemføre en betryggende handel. Du skal jo helst anskaffe dig en eller flere pæne, velformede og sunde skildpadder med et langt og godt liv for sig i din varetægt. (Dine skildpadder kan jo leve i op til 100 år eller mere!).

Muligheden (eller rettere risikoen) for at blive taget ved næsen er erfaringsmæssigt større, end du tror, når du ikke selv har inspiceret og udtaget det eller de dyr, du beslutter dig for at købe.

Er du ikke selv i stand til personligt at tage hen og besigtige de tilbudte skildpadder, så er det afgørende vigtigt, at du sender en skildpaddekyndig person, der kan sortere skidt fra kanel, og som i det mindste kan sørge for at få de rigtige skildpadder med hjem til dig!

NB: Sælgeren behøver slet ikke at være en upålidelig person, der bare er ude på at tage dig ved næsen. Sælgeren er faktisk meget ofte en person, der pga egen uvidenhed selv (desværre urigtigt) tror, at de udbudte landskildpaddder er rigtig flotte og har været passet "efter alle kunstens regler".

Hvordan måles en skildpadde (Stokmål)

Et skildpaddeskjold måles som såkaldt stokmål. Det er kun selve skjoldet, der måles, ikke hoved og lemmer. Der måles kun på langs under skjoldet på skjoldmidten (forfra-bagfra). Det er den del af skjoldet, der rækker længst ud, der er målepuktet. Det vil sige, at hvis rygskjoldet rækker længst frem, er det rygskjoldet, der måles. Hvis bugskjoldet rækker længst frem, det bugskjoldet, der er det afgørende målepunkt. Bedst foregår det ved at anbringe skildpadden i en stor skydelære. Eller sætte skildpadden ovenpå en tommestok eller et målebånd

Det er nemt at måle korrekt, hvis man skubber den ene ende af skjoldet op ad en mur/væg og skubber en lineal/tommestok ind under skjoldet fra for til bag.

Bemærk: Der findes altså ikke noget, der hedder "begynderskildpadder". Ingen landskildpaddearter  er i sig selv mere "hårdføre" end andre. For eksempel er alle europæiske landskildpadder lige svære, eller faktisk lige nemme (når man lige har sat sig ind i  pasningen) at passe. Og passes de rigtigt, herunder i frilandsanlæg, bliver de alle sammen, om ikke direkte hårdføre, så meget modstandsdygtige og meget livskraftige med stærkt immunforsvar.

Ormekur?

Nej, landskildpadder skal ikke have ormekur rutinemæssigt, ligesom hunde. Det ses ofte som et salgsargument, at skildpadderne har fået ormekur, men ormekur svækker skildpaddernes immunforsvar, og må aldrig gives  profylaktisk (forebyggende/for en sikkerheds skyld).

Kun hvis klumper af hvide orm vælter ud af skildpadden (ses virkelig meget sjældent og i så fald typisk hos fejlbehandlede  skildpadder, der har været holdt indendørs), er det påkrævet med en ormekur.

Men ellers er medicinsk ubegrundet ormekur kun at betragte som direkte skadelig bessermachen! Skildpadder tåler medicin meget dårligt!

Læs Indvoldsorm/parasitter.

Nyklækket russisk landskildpaddeunge.

 

Nyklækket russisk landskildpaddeunge. Bemærk æggetanden.

Fuldvoksne landskildpadder ses mere sjældent udbudt til salg

Voksne landskildpadder er særdeles efterspurgte, og de få voksne landskildpadder, der afhændes, omsættes som regel internt blandt erfarne skildpaddeholdere. Men selvfølgelig dukker der ind i mellem store skildpadder op i handelen. Erfaringsmæssigt er langt hovedparten af disse udvoksede eksemplarer ulykkelige vanskabninger som følge af forkert opfodring, mv.

Igen er priserne meget afhængige af skildpaddens udseende og sundhedstilstand. Flotte voksne "udstillingsmodeller" (meget sjældne) løber op i rigtig mange tusinde kroner. De "sædvanlige" mere eller mindre hurtigt opvoksede eksemplarer med udfladede og knobrede skjolde eller sågar "tobleronespidser" er af gode grunde sjældent ret dyre.

Men ellers vil det som regel være unger, som averteres til salg. Det har også sin egen fascination at se skildpaddeunger vokse op og følge deres udvikling. Og så kan du jo selv ved din egen indsats sikre, at skildpadden fodres korrekt op, således at den bevarer det rigtige, smukke og sunde udseende! Men det er de samme ting, du skal interessere dig for hos voksne landskildpadder og hos landskildpaddeunger, når du  undersøger en skildpadde i forbindelse med påtænkt anskaffelse.

Hvor gamle skal skildpaddeunger være, før man sælger dem?

Der er ingen faste regler for det. Det siger sig selv, at en ansvarsbevidst person kun sælger dyr, som han ved er 100 % velfungerende. Jeg har for mit eget vedkommende erfaring for, at "aborter" af mindre levedygtige unger sker ved, at æggene ikke klækker (skildpaddeungen "aborteres i ægget"). I 15 år har jeg kun haft et par enkelte dødsfald blandt mine små landskildpaddeunger. Det var eksemplarer, der aldrig burde have været klækket.

Der findes ingen yngelpleje i naturen. Ungerne klarer sig på egen hånd fra dag 1 som voksne landskildpadder. Derfor kan landskildpaddeunger teoretisk overdrages umiddelbart efter, at de er klækket. Jeg venter dog altid med at afhænde mine landskildpaddeunger, indtil de cirka har fordoblet fødselsvægten. Så er der bestemt ingen tvivl om livskraften, også når skildpadden skifter miljø.

Den mindste skildpadde, der kan købes i Danmark?

Dette er en af de mest stillede forespørgsler, som jeg modtager. Mit svar må være:

Den mindste landskildpaddeart, som (sjældent) udbydes til salg i Danmark, er den stærkt udryddelsestruede ægyptiske Landskildpadde (Testudo Kleinmanni).

På billedet til venstre ses en ægyptisk landskildpadde.

Den bliver normalt ikke mere end 12 cm. (Meget sjældent 14 cm). Hannen er mindre end hunnen. Den er er ret kostbar, og hvis der er tale om fejlfri eksemplarer, taler vi om rigtig mange tusinde kroner. Da den er tropisk og derfor ikke kan holdes på friland i Danmark, holder jeg den ikke, og har derfor ingen erfaring med den. Der findes faktisk endnu mindre landskildpaddearter (afrikanske) , men jeg har aldrig set dem udbudt til salg i Danmark. I udlandet har jeg set, at de nemt koster det samme som en bil.

Hvis vi fortsat holder os til de europæiske landskildpadder, ser det som udgangspunkt sådan ud:

Den mindste europæiske landskildpadde vil normalt være den græske landskildpadde af vestarten, Testudo hermanni hermanni, den næstmindste vil normalt være den russiske landskildpadde, Testudo horsfieldii. Lidt større igen bliver den græske landskildpadde af østarten Testudo hermanni boettgeri, herefter den mauriske landskildpadde, Testudo graeca. Den bredrandede landskildpadde, Testudo marginata bliver sædvanligvis størst af de 4 europæiske landskildpaddearter.

Men der findes iøjnefaldende undtagelser på grund af mange underarter og lokalformer. For eksempel lokalformen af græsk land skildpadde Testudo hermanni hercegovinensis (ikke anerkendt underart) og de enkelte landskildpadder faktisk vokser iøvrigt meget forskelligt. For eksempel har jeg en græsk landskildpadde (Testudo hermanni boettgeri), der er større end de fleste af mine bredrandede landskildpadder.

Små voksne mauriske landskildpadder

NB: Der udbydes flere og flere små (og smukke) voksne mauriske landskildpadder til salg i Danmark. (Testudo graeca graeca og Testudo graeca nabeulensis). Disse underarter forbliver små af størrelse også som voksne.

billedet til venstre viser små, voksne nordafrikanske (mauriske) landskildpadder.

Pas på! Hvis der er danske CITES certifikater på dyrene, er alt helt efter bogen. På samme måde, hvis der er tale om her i landet avlede unger med danske CITES certifikater.

Men disse små, voksne mauriske landskildpader er tropiske landskildpadder, som for tiden i stort omfang indsmugles fra Tunis, Algier og Marokko i Nordafrika af charterturister. De koster nemlig ikke stort mere end en ispind i salgsboderne på fortovet dernede, og derfor falder mange for fristelsen til at købe dem. Men er de indsmuglede til danmark, er de selvfølgelig uden de påkrævede papirer. Da de er ulovligt indførte og af gode grunde ikke har CITES certifikater, er de ulovlige at besidde, videresælge og købe. Men alligevel ses de løbende udbudt til salg.

Læs Fredning

Desuden er de meget varmekrævende (de kommer jo fra Nordafrika) og bliver tit syge i Danmark. Dette skyldes dels, at de allerede er inficerede bakterielt og viralt fra deres ophavssted og især fra deres opbevarings/salgssted, dels at de normalt ikke holdes forskriftsmæssigt og varmt nok her i landet. Disse små nordafrikanske mauriske landskildpadder (og deres unger) må selvfølgelig ikke lægges i hi. De er jo tropiske.

Størrelsesforskel på de skildpadder, man holder sammen?

Det er selvfølgelig bedst af hensyn til den enkelte skildpaddes trivsel, at der ikke er den store størrelsesforskel på de skildpadder, man holder samme i samme indretning.

Store skildpadder kan bevidst/ubevidst mobbe de små, og selvom det ikke er tilfældet, vil der for eksempel opstå problemer ved indtagelse af føde. Her kan et lille skildpaddeben eller hoved nemt komme i vejen for eller sågar ind i næbbet på en stor skildpadde. Landskildpaddeøjne fokuserer meget dårligt indenfor de første centimeter, og derfor behøver det ikke at være forsætligt, at den slags sker.

Som tommelfingerregel går jeg ud fra, at der i skildpaddeanlæg af almindelig størrelse allerhøjst bør være en størrelsesforskel på skildpadderne i bestanden på 30-50 %.

Kannibalisme er ikke kendt blandt europæiske landskilpadder. Men jeg har alligevel en enkelt gang overværet, at en 5 år gammel russisk landskildpadde bed en bredrandet unge på 2 år i hovedet, så det blev ødelagt, hvorefter den russiske landskildpadde begyndte at æde den bredrandede unge fra en ende af.

Dette er således også et eksempel på, at størrelsesforskellen på de landskildpadder, du holder sammen, højst må være 50 %, og på det uheldige i at holde flere arter sammen!

Nyklækket bredrandet landskildpaddeunge.

 

Spritnye bredrandede unger er altid smukke

Når du skal foretage de nødvendige besigtigelser med henblik på eventuel erhvervelse af landskildpadder, skal skildpadden naturligvis være kropsvarm. Såfremt skildpadden ikke har sin fulde funktionstemperatur, vil den fremtræde sløv, og dens bevægelser være langsomme og "døde" i det. Du kan derfor ikke så let afgøre, om skildpadden bare er sløv på grund af den lave temperatur, eller om den rent faktisk er syg!

Karantæne?

Læs Anskaffelsen er sket

NB. Har du købt en skildpadde, som kort tid efter købet viser sig at være syg, så kontakt straks sælgeren. Måske vil dyrehandleren tage dyret tilbage.

Du kan ikke påregne, at dyrehandleren skal og vil betale dyrlægeregninger, som dyrehandleren ikke har forudgående kendskab til.

Hvad er det så, man altid skal se efter/være opmærksom på? Her kommer din checkliste med forklaringer til hvert bud.

De 10 Bud (igen)

1. Bud: Er der papirer på skildpadden/skildpadderne?

Med "papirer" menes der de såkaldte CITES certifikater. De europæiske Landskildpadder er udryddelsestruede dyrearter og er i dag fredet.

Læs Fredning, CITES

Her gengives kort fredningsbestemmelserne for de 4 europæiske landskildpaddearter:

Græsk landskildpadde, Bredrandet landskildpadde og Maurisk landskildpadde er opført på liste II i Washingtonkonventionen (CITES) og EU bilag A, og de kan ikke længere udføres fra deres  oprindelseslande. Du må ikke købe dem og sælge dem, uden at der til hver skildpadde er udstedt et CITES certifikat, som identificerer dyret og legitimerer salget af den pågældende landskildpadde (dispenserer fra forbuddet mod handel med disse dyr.)

Her er Miljøstyrelsens formulering:

"CITES certifikater udstedes til brug for dispensation for det generelle forbud mod handel med arter omfattet af EUs CITES forordningens bilag A (jf. artikel 8, stk. 1 i Rådets forordning nr. 338/97.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:1997:061:0001:0069:DA:PDF) .

Certifikaterne er således nødvendige i forbindelse med salg/køb eller anden kommerciel udnyttelse eller som dokumentation for lovlig erhvervelse.

(Vedrørende kravet om chipning i certifikatet: Det betyder, at man ikke behøver at få sin skildpadde chippet selvom den opfylder kriteriet i rubrik 20 i certifikatet, hvis der ikke er behov for dispensation for det nævnte forbud. Altså hvis man ikke skal sælge skildpadden videre, behøver man ikke chippe dyret og skifte certifikatet. Det er således lovligt at være i besiddelse af skildpadderne uden microchip, hvis man har haft dem fra unger, og ikke agter at sælge dem.)

Hvis dyrene skal indgå i avl, anbefales det, at dyret chippes, og at certifikatet byttes af hensyn til fremtidig sagsbehandling af ansøgninger om certifikat på afkom."

Du kan finde mere information om CITES på Miljøstyrelsens hjemmeside:

https://mst.dk/natur-vand/natur/international-naturbeskyttelse/handel-med-truede-arter/kontakt-cites/

Du kan også kontakte styrelsens CITES sektion pr. email eller på telefon 72 54 24 23 - hverdage 9.00-12.00

CITES certifikater udfærdiges i Danmark af Miljøstyrelsen. Hvis skildpadden er så gammel, at den er indført til Danmark før ikrafttrædelsen af disse bestemmelser i 1980erne, er der af gode grunde ikke udfærdiget CITES certifikater på dem. De må selvfølgelig fortsat besiddes, men de må ikke handles. Europæiske landskildpadder uden CITES må kun foræres væk. Der skal altså medfølge et dansk CITES certifikat, der godkender salget, når du køber et af de ovennævnte dyr.

Læs altid certifikatet igennem! Det er altså ikke nok, at der følger et certifikat med skildpadden, der fortæller, at den har kunnet sælges eller importeres i et forudgående omsætningsled. Det er salget til dig, der skal være tilladt efter ordlyden. Måske kan dette ordnes ved, at der laves nye papirer, men i så fald er det selvfølgelig sælgeren, der skal sørge for, at dette er i orden og ellers i modsat fald ordne dette. Ellers er handelen ulovlig efter fredningsbestemmelsernes ordlyd, og du kan ikke forvente uden videre at få nye papirer på en skildpadde, som du her så åbenlyst har tilforhandlet dig ulovligt.

Det CITES-papir, som du står med i hånden, skal altså undtage fra handelsforbuddet ved salget til dig. Det er ikke anvendeligt, hvis det alene undtager for handelsforbuddet ved overdragelsen til den person, du køber af (kan ses i CITES dokumentet, der kun giver tilladelse til een handel). Du vil her senere få problemer for eksempel i tilfælde af videresalg eller avl., mv.

Der kan være andre krav i certifikatet. Derfor skal et CITES-certifikat læses omhyggeligt. Måske er der tale om et CITES-certifikat, der gav adgang til, at sælgeren selv lovligt indkøbte/anskaffede sig/importerede dyret, men som ikke kan anvendes til den handel, du her overvejer at indgå, eller som af andre grunde ikke kan anvendes af dig overfor Naturstyrelsen, mv. Især når der er tale om køb af en skildpadde med udenlandsk CITES-papir, skal man være på vagt.

Russisk landskildpadde er i Washingtonkonventionen opført som CITES II, og den er opført på EU´s artsbeskyttelsesforordnings bilag B. Da den er opført på liste B, udfærdiges der ikke CITES certifikater på denne art, som på de andre europæiske landskildpadder, men man skal bare kunne dokumentere sin lovlige adkomst til en russisk skildpadde, der enten er kommet lovligt til landet, eller som er avlet her. (På dansk: En bon eller en kvittering for købet er fuldt tilstrækkeligt.)

Der skal med andre ord ikke være "papir" på russiske landskildpadder, som det kræves ved de andre europæiske landskildpadder. (På de her i landet mest almindelige holdte ikke europæiske landskildpadder, nemlig Leopardskildpadder og Sporeskildpadder, kræves der iøvrigt heller ikke papirer).

Ny dalmatinsk landskildpaddeunge.

 

24 timer gammel græsk landskildpaddeunge.

2. Bud: Næbbet.

Overnæbbet skal være glat og dække præcist og direkte ned over undernæbbet, således at føden uden problemer kan klippes over, som med en saks. Der må derfor ikke være underbid.

Har skildpadden papegøjenæb? Papegøjenæb er den daglige betegnelse for den facon, skildpaddens næb har fået, ved at overnæbbet er vokset en del eller meget ned over/ved siden af undernæbbet. Dette skyldes som regel, at skildpadden gennem lang tid har fået forkert og for meget blødt foder, og den har nok heller ikke haft adgang til at æde hårde og nødvendige emner som for eksempel kalk, mv. I det hele taget har skildpadden ikke fået slebet næbbet naturligt. Mindre papegøjenæb kan klippes eller slibes.

Læs Klipning af negle og næb

Er der tale om ekstreme udgaver af papegøjenæb, er skaden uoprettelig.

Optimalt udseende på skildpaddenæb.

På billedet ovenover ses det perfekte skildpaddenæb. Der må dog gerne være (og det er også tit tilfældet) lidt  mere overbid.  Bemærk det klare sorte øje. Ingen bobler i næsen. 

Har skildpadden bobler i næsen? Har skildpadden bobler i næsen/våd næse, kan der være tale om en form for forkølelse, der måske kan kureres med varme og injektion af Baytril. Men der kan også være tale om værre ting. Vejrtrækningen skal være lydløs. Hvis der er bobler i næsen, og vejrtrækningen giver en pibende eller ligefrem skramlende lyd, så er det problematisk.

Køb frarådes, hvis der er bobler i næsen!

Læs Bobler i næsen

3. Bud: Munden

Er tunge og svælg glatte og lyserøde? Hvis der er mørkerøde, hvide eller gule pletter, er skildpadden nok syg. Hvis der er decideret hvide eller gule belægninger på tunge og i svælg, er skildpadden alvorligt syg. Tunge og svælg skal være let fugtige.

Køb frarådes, hvis der er belægninger!

4. Bud: Øjnene.

Er øjnene klare? Skildpaddens øjne skal være helt dybsorte og klare. De skal fylde øjenhulerne helt ud, og de må ikke være indsunkne. Øjnene må ikke "løbe i vand." Der må ikke være misfarvninger, slimdannelser, klumper eller skorper.

Sådan skal øjnene se ud. Klare, sorte og tørre. Ingen grå hævelse rundt om øjet. Ingen frøjne.

Har skildpadden "frøøjne"? Hvis øjnene er meget fremstående og ligesom omringede af et oppustet gråligt hud/hornområde,  således at man kan betegne øjnene som fremstående frøøjne, har skildpadde ikke fået den rigtige kost i lang tid. Eller er syg. Frøøjne ses som regel sammen med fedme og misdannet skjold.

Køb frarådes/bør nøje overvejes, hvis øjnene ikke er helt OK!

Læs Vækst

5. Bud: Skjoldet

Er der skader på skjoldet. Større slagskader med afsprængte stykker af hornpladerne læges uendelig langsomt (det tager adskillige år), og de læges kun ordentligt, hvis skildpadden tilbringer somrene udendørs i det fri og i solskin. Ved indendørs hold læges den slags skader så at sige aldrig. Løse skjoldplader skyldes normalt svampeangreb. Svampeangreb kræver sagkyndig behandling og derfor dyrlægebesøg.

Føles skjoldet hårdt? Hvis skjoldet er blødt og giver efter ved berøring, er der noget galt. Hvis skjoldet ikke føles stift og hårdt, har skildpadden store ernæringsmæssige problemer. Den har fået for lidt kalk og for meget og forkert foder, og den har givet ikke fået tilstrækkeligt med UV-lys. Den vil derfor typisk også have de øvrige skavanker (skader på de indvendige organer) og udseende, som kommer af for hurtig og  forkert vækst. Dette gælder dog kun voksne landskildpadder. Skildpaddeunger vil sædvanligvis skulle være op til 1 år gamle, før skjoldet er ved at være hårdt.

Er rygskjoldet jævnt, glat og velformet?

10 år gammel græsk landskildpadde med det rigtige høje, glatte og velformede skjold.

 

Lillejan er her 7 år gammel. Hun er en marginata. Velformet og med helt glat skjold.

Skildpaddens rygskjold skal som nævnt være jævnt og glat, velformet og højt. Ikke med et udseende som var der tale om en sammenfalden soufflé. Og uden voldsomme bukler i rygskjoldpladerne, eller rent ud sagt med "pyramidespidser"/"Tobleronetoppe" i rygskjoldpladerne.  

Hvis skildpadden har et meget defekt udseende , vil den typisk også have de øvrige skavanker (skader på de indvendige organer) og udseende, som kommer af for hurtig og  forkert vækst.  Hvis skjoldet først har mistet sit høje, glatte og velformede udsende, er skaden uoprettelig. Skildpadden vil aldrig være i stand til at vokse sig pæn igen. Det hævdes af mange, men det er en skrøne.

Køb bør frarådes/overvejes nærmere, hvis skjoldet ikke fremtrædet tip-top!

Hvordan ser vækstringene ud? Vækstringene er de lyse områder, du finder mellem de enkelte skjoldplader. Afhængig af størrelsen på dyret må disse vækstringe aldrig være mere end 1-2 mm. brede. Hvis de er det, er skildpadden vokset for hurtigt. Hvis vækstringene er ekstremt brede, vil skildpadden typisk også have de øvrige skavanker (skader på de indvendige  organer), som kommer af for hurtig og forkert vækst.

Køb bør frarådes/overvejes nærmere, hvis vækstringene er meget brede!

Meget gamle dyr har ikke længere vækstringe i rygskjoldet.

Læs Vækst

Ung russer med lys vækstring på 1-2 mm. Neglene er slidt naturligt i rigtig længde.

6. Bud: Benene

Benene må ikke være spinkle og tynde. Dette vil typisk stamme fra forkert opfodring med alt for proteinrig kost. Det kan være så slemt, at de spinkle ben dårligt nok kan løfte og bærre skildpadden.

Neglene/kløerne skal være regelmæssige og ikke for lange. Hvis neglene er lange og måske ligefrem krydser hinanden og/eller vender rundt/tilbage og/eller stritter i alle retninger, skal man være opmærksom.

For lange negle kan bare betyde, at skildpadden hidtil har gået på blødt bundlag uden mulighed for at slide neglene naturligt. Neglene kan i så fald bare klippes til med en stor negleklipper.

Læs evt. Klipning af negle og næb

Men de tynde ben og/eller de ekstremt lange og misdannede negle kan også hidrøre fra forkert pasning generelt. Skildpadden vil i så fald også udvise de sædvanlige andre tegn på forkert hold, fodring og pasning..

Køb bør overvejes nærmere, hvis benene ikke er OK!

7. Bud: Huden

Er huden overalt fri for sår og parasitter? Huden skal være ret jævn og glat og nogenlunde ensfarvet i de samme nuancer. Den skal være farvet gullig/brunlig. Den må aldrig være farveløs/hvid.

Et enkelt skæl må gerne sidde løst eller blafre lidt. Huden må godt sidde lidt i enkelte løse flager, hvis skildpadden ellers virker OK. Det er blot den sædvanlige udskiftning af skæl og hud, der foregår på denne måde. Hvis huden sidder løs i store flager, ekr skildpadden dehydreret.

Læs Flåter

8. Bud: Gangen

Løfter skildpadden sig ubesværet op, når den skal gå? Går skildpadden ubesværet og kraftfuldt på "tåspidserne" med udstrakte ben, som en balletdanserinde, eller slæber den sig frem med bugskjoldet liggende på underlaget? Skildpadden skal gå på alle 4 ben. På neglene! Slæber den skjoldet hen ad jorden er den sædvanligvis fejlopfoderet og ædelagt i skjold og statur. Går den kun på 3 ben og/eller slæber den måske et eller begge bagben efter sig, er den syg. (For eksempel nyreskader).

Sådan. Let på tå. Helt oppe på neglene. Voksen bredrandet landskildpadde (Testudo marginata sarda) på Sardinien.

"Let gang på jorden". Jeg har foreviget denne morgenvandring på Poros.

 

9. Bud: Løft skildpadden op

Når du løfter skildpadden op, skal den reagere ved straks at trække hovedet ind, som regel med en lille hvæsende lyd (skyldes at hoved og lemmer trækkes ind, og luften derfor presses ud af lungerne. Det er ikke arrigskab.) Normalt vil den også prøve at arbejde sig fri af grebet med benene. Benmusklerne skal føles kraftfulde og stærke, når den prøver at arbejde sig fri af grebet. Benene må ikke bare hænge slapt og viljesløse nedad. Man må ikke kunne mærke "ind til benet" på lemmerne.

Gammelt fif:

Skildpadden bør ved egen kraft kunne hænge lodret i sine krummede forben i to af dine fingre (hvis den er stor nok). En finger fra hver af dine hænder.

10. Bud: Læg skildpadden på ryggen.

Når du lægger skildpadden på ryggen, skal den straks begynde at  sparke med benene og arbejde intenst for at vende sig om. Hvis den er hel slap og virker hel indifferent, er der noget galt.  (Den skal en gang imellem lige sunde sig lidt, men så skal den altså også gå massivt i gang med at slå sig om på bugen!)

Hvis du anvender de ovennævnte "10 bud", når du er interesseret i køb af en landskildpadde, vil du have rigtig gode muligheder for at erhverve dig en fin skildpadde, som vil leve i virkelig mange år.

Hvis du spørger, om jeg også er en af de ovenfor omtalte private landskildpaddeopdrættere/avlere, der sælger landskildpaddeunger er svaret selvfølgelig ja. Jeg har i mange år været så heldig, at mine flotte landskildpadder hvert år avler flotte, stærke og livskraftige unger. Jeg kan selvfølgelig ikke beholde dem allesammen, og derfor sælges unger af græsk landskildpadde, russisk landskildpadde og bredrandet landskildpadde her fra biotopen til seriøse købere.

Kontakt marginata.dk (Salg af europæiske landskildpadder til dig!) eller mail til mig på otto@marginata.dk eller mail til Helle på helle@marginata.dk

Min mobil +4560947724 Helles mobil +4523742747

Jeg sælger ikke på messer, gennem kommercielle annonceaviser/sites, og jeg afhænder ikke til dyrehandlere, fordi jeg gerne vil  sikre mig, at der ikke er tale om impulskøb, og at ungerne havner de rigtige steder.

Desuden er salg på messer og gennem dyrehandlere forbundet med mange stressende miljøskift og stressende situationer, hvor skildpadderne tages op og puttes i æsker, transporteres og pakkes ud, sættes frem på display og konstant tages op af mange personer og vendes og drejes. Smittefaren (usynlige, virale sygdomme) fra andre skildpadder i salgslokalet er indlysende.

Derfor sender jeg heller ikke købte skildpadder med posten eller med fragtmand/lastbil, hvor der ikke er kontrol med håndteringerne af pakken, og hvor varigheden af den stressende transport erfaringsmæssigt løber op i indtil flere dage

Mine skildpadder er selvfølgelig hver især forsynet med de efter lovgivningen påkrævede danske CITES-certifikater, som er udstedt af Miljøstyrelsen. Miljøstyrelsen har godkendt mig som opdrætter af europæiske landskildpaddeunger i 2. generation ("C-status").

Jeg har gennem årene haft en del kunder ikke alene i Danmark, men også i Sverige og Norge. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at udover at lovliggøre salget af skildpadden i Danmark, forholder det sig således, at når skildpadden ledsages af et Cites certifikat, kan den frit medtages i hele EU, dvs også medtages til for eksempel Sverige.

Læs mere her Fredning og CITES

Der følger Pre Alpin foder og selvfølgelig også efterfølgende rådgivning med, når der handles hos mig. Man kan altid maile og ringe, når man har handlet hos mig.

Du kan se nærmere under rubrikken Salg af ungerForsiden

Du kan som nævnt også skrive straks til mig på otto@marginata.dk

Min mobil har nr. +4560947724 Helles mobil har nr. +4523742747

Helle har mailadressen helle@marginata.dk

Kun en enkelt skildpadde? Læs Holde en eller flere?

Selvfølgelig dør en landskildpadde ikke af, at man holder den helt alene. Men den får en noget trist og "depressiv" tilværelse. Det er faktisk fordelagtigt for både ejer og skildpadder at holde flere europæiske landskildpadder sammen af hensyn til deres livskvalitet. Jeg sælger derfor helst ikke en enkelt skildpadde, medmindre man har mindst en i forvejen. Af hensyn til skildpaddernes trivsel og nødvendige opbyggelse af immunforsvar, sælger jeg heller ikke gerne til steder, hvor skildpadderne ikke kommer på friland om sommeren.

Læs Vuggestuer

"Tænk, at Verden er så stor!". Marginataunge.

Gemyt

Alle arter af europæiske landskildpaddeunger vil normalt altid være indbyrdes fredelige, og de vil fint kunne gå sammen (også de forskellige arter) indtil de er kønsmodne. Men herefter udvikler deres adfærd sig.

Russiske landskildpaddehanner slås normalt konstant indbyrdes, og de holder ofte ikke pause, før den ene er død. Hunnerne er som regel fredelige. Russiske hanner kan under parringsakten, som er voldsom, delvist ødelægge hunnerne, hvis der ikke er rigtig fine pladsforhold. Russiske hanner er med andre ord som regel meget aggressive.

Græske og mauriske landskildpaddehanner bliver ikke så aggressive som russisk landskildpadde. Men har skildpadderne ikke god plads, kan græske og mauriske hanner godt slås noget indbyrdes. Hunnerne er fredelige. Græske og mauriske landskildpaddehanner kan være endog meget parringsinsisterende overfor hunnerne, og det ser ind imellem voldsomt ud. Men selvom det ligner vold, så er det faktisk sådan, at det foregår og åbenbart skal foregå efter naturens koncept.

Hunnen kan indimellem bløde lidt fra forbenene efter bid fra hannen. De kan også bløde fra området ved kloaken hos den græske landskildpadde på grund af den voldsomme hornnegl i hannens halespids, men det heler som regel hurtigt op. Græsk og maurisk landskildpadde er med andre ord mere fredelig at holde, end den russiske landskildpadde, men de er mindre fredelige end den bredrandede landskildpadde.

Bredrandet landskildpadde er den fredeligste af de europæiske landskildpaddearter. Bredrandede landskildpaddehanner nedlader sig overhovedet ikke til at slås i mit anlæg, hverken indbyrdes eller med andre arter. Både hanner og hunner er fredelige. Hannen kan være lidt grov under kurmageriet, men normalt aldrig egentlig voldelig.

Karantæne

Hvis man har skildpadder i forvejen, er det så nødvendigt med karantæne for de nye dyr? Læs Bobler i næsen

Hvad betyder talkoderne i mange seriøse annoncer?

Man har skabt en international anerkendt talkode, der uafhængigt af sprog entydigt fastlægger, hvilket køn og hviket antal dyr, man taler om. Denne talnøgle vil du også af og til støde på i skildpaddesammenhæng.

Første taleksempel betyder hankøn, og talstørrelsen efter punktum angiver antal. Andet taleksempel betyder hunkøn, og talstørrelsen efter punktum angiver antal. Tredje taleksempel betyder ukendt køn (Som regel menes der her unger), og talstørrelsen efter punktum angiver antal.

1.0 betyder ét individ hankøn
0.1 betyder ét individ hunkøn
0.0.1 betyder ét individ ukendt køn

Eksempler:

1.0 betyder en han

2.0 betyder 2 hanner

0.1 betyder en hun

0.2 betyder to hunner

1.2 betyder en han og to hunner

0.0.1 betyder en, der ikke kan bestemmes (endnu, måske), f eks en unge

 

 

 

 

Startside