...............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11 Side 12 Side 14

Grækenland (Olympos)

KUGs mission i september/oktober 2011

Side 13

Nordsiden af Olympos (fortsat)

Som altid gjorde vi også her den erfaring, at selvom en biotop fra starten ser ret ensartet ud i struktur og vegetation, så ændres den alligevel mange gange i sin struktur og bevoksning undervejs, når vi vandrer igennem den. Denne slugt, der fra starten udgjordes af et ret goldt og meget stenet flodleje fyldt med grus og sand, havde meget stående på kontoen til os. Scenen skiftede hele tiden og den ene flotte naturoplevelse afløste den anden, især på de mange store "hylder", der lå på siderne mellem den udtørrede flod og de stejle skrænter.

Den "bjergtagende" og afvekslende biotop på Olympos varmedes som sædvanlig op i løbet af formiddagen.

 

Inde fra krattet hørte man den sædvanlige afslørende "skildpadderaslen". -Ganske rigtigt! Den var der!

 

Græsk landskildpaddehan Testudo hermanni boettgeri i slugt på nordsiden af Olympos

Langt oppe ad bjergsiden snævrede slugten efterhånden ind til en smal kløvning i bjergmassivet fyldt med store rundskurede klippestykker og sten. Det ville kræve resourcer for vores græske værtsland at finde os og hente os ud herfra, hvis vi prøvede at balancere videre og herunder mistede fodfæstet. Men mest afgørende var selvfølgelig, at der nok heller ikke ville skildpaddefund i vente, hvis vi vovede pelsen. Vi vendte derfor om og vandrede nu tilbage gennem den flotte floddal, mens temperaturen langsomt kravlede i vejret.

Denne marginata stoppede spisningen, da jeg var ved at jokke på den! Heldigvis råbte Jan ad mig, inden det skete.

 

Nede fra den udtørrede flodseng hørtes den sædvanlige raslen fra en skildpadde, der traskede gennem de visne blade. Da jeg nåede derned, så jeg en meget stor marginatahan på vej ind i sin hule under et af de mange gamle træer, der voksede ud af "flodbredden". Han stivnede i indgangsåbningen, da jeg kom. Jamen, det er jo lige dette fantasiske parti, der mangler i frilandsanlægget derhjemme på matriklen! Intet kan stikke naturen, når det drejer sig om at skabe naturlige forhold!.

 

Bredrandet landskildpadde Testudo marginata delvis i skjul i den udtørrede flodseng.

 

Bredrandet landskildpadde på vej op fra flodsengen til næste niveau i floddalen.

 

Sikken et flot solskinsvejrvej, Sikken en herlig varme, sikken en smuk biotop, sikke nogle fotomotiver, sikke nogle bredrandede landskildpadder! -Olympos er i sandhed gudernes bolig!

 

Bare man dog kunne flytte hele denne autentiske biotop-naturperle hjem til frilandsanlægget i haven.

Vi var igen nået frem til dagens varme midtpunkt, og der viste sig ikke flere skildpadder for vores grundigt søgende blikke. Beslutningen blev derfor at tage ned på gårsdagens hyggelige familiejede taverna og holde siesta, mens temperaturerne igen faldt til hensigtsmæssige arbejdstemperaturer for KUG. Dvs, så lave temperaturer, at skildpadderne i et vist omfang måske ville vise sig fremme igen. Desuden trættes fødder og ben, når man har bevæget sig rundt i timevis sådan et afvekslende sted (hvor der ikke engang er gedestier). Vi fandt et sted, hvor vi kunne komme op af slugten. Og fik øje på lidt mere interessant.

På vej op ad skrænten så man sig tilbage og fik øje på en overset græsk landskildpadde!

 

Det var bestemt et meget dekorativt skildpaddeskjul.

 

Skildpadden blev sat frem til fotografering i solen!

Lige her skulle man tro, at det var forår! Men det forholder sig lige modsat! Det er den 2. oktober 2011!

 

Det højtliggende plateau, hvor biotopen ligger vidt udstrakt, set mod toppen af Olympos.

Da vi til siestatid indfandt os på udendørsserveringen på den lille taverna, hvor vi hyggede os i siestaen i går, blev vi straks genkendt af familien, der omgående flyttede sig fra det bedste bord, så vi kunne overtage det.

Herefter skubbede de nogle andre borde sammen og indtog i fællesskab (de blev flere og flere i alle aldre) en søndagsfrokost, som i det væsentligste bestod af små fisk og stegte kartoffelskiver.

KUG holdt stille siesta og skruede vægen ned, mens vi prøvede at blive en del af miljøet.

Præcis kl. 14:30 indfandt den gamle bedstefar sig, som han også havde gjort dagen forinden på samme klokkeslet. Han blev placeret på en stol lidt afsides og fik lidt fisk og kartofler på en serviet. Han spiste med fingrene. Under de sorte benklæder havde han lange hvide underbukser på! I 30 graders varme! -Men det er måske sådan, at det er datoskiftet til den 1. oktober, der afgør skiftet til vinterbeklædning, og ikke de ydre omstændigheder?

Temperaturen var længe om at falde, og da den modvilligt var dalet til 28 Grader C, kunne vi ikke vente længere, hvis vi skulle nå mere, før solen igen forsvandt bag toppen af Olympos. Vi vendte tilbage. Den dragende biotop højere oppe på bjerget kaldte stærkt på os.

Gammelt skjold fra græsk landskildpadde Testudo hermanni boettgeri .

 

Hvem/hvad hakker skildpadderne over på tværs her i denne habitat?

Vi mente, at vi havde gjort den flotte slugt færdig og lod KUG-bilen transportere os så langt op ad den stenede brandvej som muligt. Derpå testudotrekking i den sene eftermiddagssol på bjergsiden. Vi fik igen bekræftet, at der var landskildpadder her i området. -Men til at begynde med på den triste måde. I starten så vi kun skjolde fra døde græske landskildpader. Ikke alle havde lidt en naturlig død!

Hamskifte på en 3-tons øgle? Næeh, i den græske natur ligger der affald overalt!

 

Der var heldigvis også stadig levende eksemplarer af græsk landskildpadde her.

Læs videre på side 14

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9

Side 10 Side 11 Side 12 Side 14