. .............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11 Side 12 Side 13 Side 14

Grækenland (Olympos)

KUGs mission i september/oktober 2011

Side 7

Ved Nea Efesos (fortsat)

Den fine, men meget lille biotop ved Nea Efesos.

 

Smuk græsk landskildpaddehun Testudo hermanni boettgeri ved Efesos.

 

Og en smuk græsk landskildpaddehan Testudo hermanni boettgeri i biotop ved Nea Efesos.

Kort efter det første fund (de 2 parrende græske landskildpadder), hørte jeg igen lyde inde fra et krat. Det var den konstante raslen, der fremkommer, når en landskildpadde bevæger sig gennem et dække af visne blade. Ganske rigtigt! Inde i en lysning travede en ung græsk landskildpaddehan på ca 10 cm rask afsted gennem de visne blade.

Flot lille græsk landskildpaddehan på ca 10 cm. Testudo hermanni boettgeri.

 

Den sædvanlige gedeflok bevægede sig gennem biotopen under skarp opsigt af de rutinerede hyrdehunde!

Som næsten altid på Balkan kom der en gedeflok gennem biotopen, mens vi undersøgte den i eftermiddagsvarmen. Hyrdehundene var særdeles utilfredse med, at stedet også havde besøg af 2 kratluskere!

Først højlydt knurren. Om lidt agressiv gøen. Ikke noget med at klappe hunden her!

 

Mod nord sås et helt udtørret flodleje. Der løber først smeltevand fra Olympos her igen til foråret.

Vi fortsatte spadsereturen i eftermiddagssolen i denne lille biotop, men der var ikke flere skildpadder at opdage her i dag. De gemte sig selvfølgelig i krattene, som det nu engang er tilfældet på denne årstid. Vi fortsatte mod sydvest mod Olympos.

Kirken i byen Aghio Spyrodonas.

Ved Vrondou

KUGmobilen bragte os gennem Aghio Spyrodonas og videre mod Vrondou, der ligger på Olymposbjergets nordside, lige hvor bjerget er begyndt at rejse sig.

Kirken i Vrondou.

I søndags den 25. september 2011 havde vi på turen rundt om hele Olympos bjergmassivet bemærket, at bjergsiden nord for Olympos og en hel del kilometer ned ad østsiden indtil Litochoro så ud til at udgøre en meget stor og samlet skildpaddebiotop. Så nu ville vi her ved Vrondou lave en "stikprøve" op i denne synsmæssigt meget store, sammenhængende biotop.

Hurtigt ud af KUG-bilen og filme en vejkrydsning!

Vi kørte op ad Olymposbjerget ad en grusvej, der gik over i et brandbælte. Nu var vi vel inde i den store skildpaddebiotop, vi havde øjnet under rundturen i søndags. Klokken var 18:00. Pludselig så vi en voksen bredrandet landskildpaddehan helt uanfægtet krydse vejen lige foran os fra syd mod nord!

Den vejkrydsende bredrandede landskildpadde var en han. Testudo marginata.

 

Fotografering i stille, sen eftermiddagsstemning på den lune bjergside.

Vi fortsatte til fods op ad grusvejen med kig ind i biotopen ved siden af. 5 minutter efter så vi minsandten igen en bredrandet landskildpaddehan på vej ud i brandbæltet for at krydse grusvejen fra syd til nord!

Skildpadden standsede betuttet, da den så fotograferne med de lange skygger!

 

Den næste vejkrydser var også en bredrandet landskildpaddehan.Testudo marginata.

 

Vejkrydser nr. 3 var også en bredrandet landskildpaddehan. Testudo marginata.

Vi gik videre i den synkende sol. Et par minutter senere krydsede endnu en bredrandet landskildpaddehan grusvejen i hurtig gang!

Fantastisk! 3 voksne landskildpaddehanner krydser denne vej foran os indenfor et tidsrum af under 10 minutter og indenfor en strækning på 100 meter! I dagens sidste lys. Havde de været på damebesøg, og nu skulle de hjem i seng?

Biotopen ved Vrondou set mod øst. Lavlandet og Det Ægæiske Hav i baggrunden.

Vi gennemsøgte grundigt biotopen på begge sider af grusvejen over lange strækninger, indtil solen forsvandt. Men som altid, når vi havde set vejkrydsende landskildpadder: Vi fandt ikke en eneste skildpadde i biotoperne ved siden af vejen. Men selvfølgelig er de der. Vi kørte derpå til Lithochoro, fandt en ny taverna til skafning, og nød den lune aften på terrassen som sædvanlig.

Torsdag den 29. september 2011

Hver morgen så vi fra KUG-lejlighedens terrasse solen stå op af Det Ægæiske hav. "Men da sig rejste ved gry, den rosenfingrede dagning..." (Homer).

I dag ville vi gerne se flere skildpadder, end vi havde fået lov til på turens hidtidige dage. Da vi på KUG-turen i foråret 2011 var i "pelsbyen" Kastoria, fandt vi jo en biotop, der var tæt besat med græske landskildpadder. Selv på denne årstid, måtte der da være en del fremme. Der var kun et par timers behagelig kørsel ad motorvejen mod nordvest op til den smukke by, så beslutningen var nem at træffe.

Ved Kastoria

Den smukke by Kastoria ved søen af samme navn.

Da vi forlod KUG-lejligheden i Litochoro, aflæste jeg temperaturen på termometret på terrassen. Det var som sædvanlig 20 grader C. varmt her om morgenen. Undervejs mod Kastoria faldt temperaturen til 9-10 grader C. Da vi nåede frem til vores biotop var temperaturen kun 13 grader C.

Varmen kom hurtigt, mens vi vandrede rundt her i biotopen ved Kastoria.

 

Der var også sat heste på græs i biotopen. De var tøjret.

Mens vi i den hurtigt stigende varme undersøgte biotopen for skildpadder (vi vidste jo fra i foråret, at de var der i massevis!), kom en mand gestikulerende efter os. Han gjorde os begribeligt, at vi skulle forsvinde, her var alt for farligt, for der var miner her i området! Miner? Selvfølgelig var der ikke det. Vi blev da ikke sprængt i luften, da vi gik rundt her i april måned. Han ville nok bare skræmme os væk. Han troede sikkert, at vi var hestetyve! Vi fortsatte uanfægtet vores vandring, mens han gik hovedrystende bort.

Læs mere på side 8

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11 Side 12 Side 13 Side 14