+. ............

 

Startside Denne side er senest ændret marts 2023.

Varmelamper

Indendørs

2 små klemspotlamper er varmelamper over hvert af mine indendørs terrairer. Der er skruet 25 w glødepærer i dem . I nogle er der i stedet skruet spotpærer i, også på 25 w. Resultatet er det samme. De fleste af mine klemspotlamper er af plastik. Dette materiale kan sagtens tåle den varme, som mine mine pærer kaster fra sig. (Iøvrigt er det som regel anført på ellamper, hvor mange w, den pågældende lampe max kan tåle.) Nogle af mine lamper er af metal. Gevindet i alle de små klemspotlamper er det lille gevind, som betegnes E 14. (Bundlaget i terrariet er her fugtigt træflis, som jeg anvendte i sin tid).

Et must ved indendørs hold

Varmelamper er livsvigtige ved indendørs hold! De erstatter den livsnødvendige strålevarme fra solen. Skildpadder skal som andre daglevende vekselvarme dyr (reptiler) have tilført (reptiler kan jo ikkke producere deres kropsvarme selv som vi andre) en funktionstemperatur på 35-37 grader for at kunne skabe og opretholde metabolismen (forbrænding og livsfunktioner). Da skildpadderne jo er reptiler, kan de ikke selv skabe denne funktionstemperatur, sådan som pattedyr kan. Varmen skal tilføres udefra. Dette nødvendiggør montering af en varmelampe (substitut for solen) over terrariet. Varmelampen afgiver strålevarme ligesom solen.

Det er sandelig ikke nok, at skildpadderne har det "lunt" i terrariet. Det er altså helt utilstrækkeligt at tro, at problemet er løst ved, at "der jo er varmt i stuen" eller ved, at man sætter terrariet foran en radiator eller lignende.

Udenfor i naturen sørger solen for strålevarmen. Selv i marts måned er der 38 grader C strålevarme i solen i bunden af min skildpaddegård i det fri (en del af det såkaldte mikroklima), selvom udendørstemperaturen målt i skyggen kun er 14 grader C.

Læs Frilandsanlæg

Indenfor skal en varmelampe sørge for, at skildpadden har mulighed for at skabe og vedligeholde sin funktionstemperatur ved at skifte imellem at lade sig varme op under varmelampen og ved at gå ud i den køligere baggrundsvarme i terrariet. (Der må IKKE være lige varmt i hele terrariet!)

Lige under varmelampen skal der være 40 grader, men ellers ses herunder skema over skildpaddernes krav til temperaturerne i det indendørs terrarie og i det hele taget.

Over 40 grader C

Dødelig temperatur

Kritisk temperatur

40 grader C

Øvre tolerancetærskel

38 grader C

 

Øvre aktivitetstemperatur

 

35-37 grader C

 

Foretrukne funktionstemperatur

 

34 grader C

Nedre aktivitetstemperatur

15 grader C

Stofskiftet reduceres mærkbart

5 grader C

Nederste tolerencetærskel

2 grader C

Stofskifte og fysisk aktivitet indstilles helt

0 grader C

 

Kritisk temperatur område

 

Minus 2-3 grader C

Dødelig temperatur

 

Læs om lysintensiteten iøvrigt i terrariet længere nede og i Udrugning

Men det er ikke lampen, der er det endeligt afgørende. Det er selvfølgelig pæren. Det er jo den, der afgiver varmen!

Jeg anvender glødepærer (og spotpærer -som jo også er glødepærer) i mine klemspotlamper

Over hver kasse har jeg derfor monteret 2 klemspotlamper som varmelamper. Se foto til venstre. (Viser udgaven i metal).

Klemspotlamper er meget nemme at sætte på små terrarier og flytte op og ned, indtil varmen er passende over bundlaget. Der skal ikke forinden udføres særskilte arbejder. (Jeg har dog monteret et "stativ" af trælister henover hvert af terrarierne, blandt andet til klemspotlamperne).

Man kan selvfølgelig også bare hænge fatning med pære op i ledningen. Eventuel i en indkøbt købt skærm eller særlig lampe.

Jeg bruger spotpærer, "gammeldags/almindelige" glødepærer og halogenpærer i flæng i klemspotlamperne.

Spotpærerne kaldes også reflektorpærer. Disse reflektorpærer er bare en særlig udgave af almindelige glødepærer, der er påført et reflekterende materiale bagtil, for at forstærke det fremadrettede lys. Alle nævnte typer af pærer er gode varmekilder.

Mine spotpærer/reflektorpærer er som nævnt bare almindelige glødepærer med påført blændet baggrund/spejl.

Om du bruger spotpærer eller almindelige glødepærer eller halogenpærer, er forsåvidt ligegyldigt. Alle afgiver både lys og varme. Mine pærers sokkel er i den lille standardstørrelse.

Jeg anvender E 14 gevind, som er den såkaldte "almindelig lille fatning til brug i hjemmet" (230 volt), fordi der hos mig er tale om små klemspotlamper med denne lille fatning.

Bruger du den større fatning, som er den vi normalt alle bruger i den daglige boligindretning, hedder det E 27 gevind, som er den såkaldte "almindelig stor fatning til brug i hjemmet" (230 volt). De angivne talstørrelser står på fatningen og på pærerne, når du ser på dem i forretningen.

Grunden til, at jeg bruger 2 varmelamper i hvert terrarie, er den, at jeg først på sæsonen har mange unger gående i hvert terrarie. 10-15 små unger kan ikke samtidigt varmedækkes af en enkelt pære. Ellers vil en enkelt varmelampe være fuldt tilstrækkelig til små terrarier.

Almindelige glødepærer er faktisk den enkleste og også den mest hensigtsmæssige form for varmelampe til europæiske  landskildpadder. Europæiske landskildpadder forbinder lys (solskin) med varme, og de går derfor instinktivt efter lyset, når de søger varme.

Glødepærer varmer faktisk fortrinligt. Der er sådan set ingen grund til at købe "egentlige" (og dyrere) varmelamper, som for eksempel infrarøde lamper og lignende, hvis der er tale om små terrarier. Du kan bruge glødepærer med stigende effekt (stigende forbrug af W), alt efter hvor store forhold du ønsker at tilbyde dine skildpadder.

Glødepærer er udfaset i EU. De ses stadig til salg i Tyskland. Men man fortsat købe spotpærer/reflektorpærer (både fatning 14 og fatning 27) til en rimelig pris i byggemarkederne.

De kan også købes hjem over nettet både i Danmark, fra Tyskland og fra lande udenfor EU.

Spotpærerne/reflektorpærerne køber jeg for tiden over nettet. I Tyskland er stykprisen i øjeblikket ca den halve af prisen i Danmark!

Ønsker du at anvende "rigtige" glødepærer, så er der dog i enkelte specialbutikker og selvfølgelig i netbutikker (også danske) mulighed for stadig at få de rigtige gammeldags glødepærer.

Det er forbudt at importere og sælge gammeldags glødepærer i Europa, men forbudet gælder ikke såkaldt "forstærkede glødepærer", som er beregnet til professionelt brug. Det er den smutvej, der findes endnu. Pærerne er forstærkede sådan, at de bedre kan tåle stød, og samtidig er deres levetid forlænget (hævdes det). Salget og brugen er helt lovlig. Også salg direkte til private personer. De gammeldags glødepærer har som bekendt under alle omstændigheder også et meget mere behageligt lys end de nye opfindelser indenfor sparepærer. Og så er de billige. Gammeldags "forstærkede pærer" købes over nettet.

Skulle du på et tidspunkt engang i fremtiden komme i problemer med fortsat at kunne skaffe "gammeldags" spotpærer og glødepærer til din varmelampe, så se her nedenfor!

Små halogenspotpærer med GU10 fatning

I løbet af de senere år er der dukket små halogenspotpærer op på markedet. De er af udseende magen til de små LED-pærer, som har været i handelen længe. Og de anvender de samme små fatninger (GU10), som de små LED-pærer. De fås til den sædvanlige husholdningsspænding på 230 Volt. Denne spænding er nødvendig. Kun 230 volt-pærer afgiver tilstrækkelig varme til, at de kan fungere som varmelamper for reptiler! Lavspændingspærer med meget lavt W-forbrug afgiver ikke adækvat/tilstrækkelig varme. Disse 230 volt-halogenspotpærer med GU10 fatning er rigtig udmærkede som varmelamper til mindre terrarier til små skildpadder.

 

 

 

Gu10 fatningerne til disse små halogenspotlamper kan købes (billigt) løse blandt andet i el forretninger, byggemarkeder, Biltema, over nettet, osv. Så må der herefter ske den nødvendige montering og trækkes ledninger, osv. (Husk nu, at der er tale om 230 volt).

Der kan selvfølgelig også købes lamper, der er fabriksmonteret med GU10 fatninger.

Der findes også små klemspotlamper blandt dem! (F eks Ikea har flere forskellige modeller.

Men nu kan du også købe en GU10 adapter, som du skruer op i fatningen i en allerede forhåndenværende lampe med E14 fatning (eller E27 fatning for store pærer i store lamper i store terrarier)! Og voila!

Jeg har forsøgsvis skruet en sådan Gu10 adapter til lille E14 fatning op i gevindet på en af mine små varmelamper over mine indendørs terrarier. Jeg har sat en lille 20 W halogenspotpære i. Det fungerer fint. Denne 20 W halogenspotpære afgiver samme varme, som mine almindelige "gammeldags" 25 W spotpærer, og der skal ikke foretages justeringer af højden over terrariets bundlag.

Jeg har på samme måde også afprøvet en 25 W halogenspotpære i adaptaren. Det funger også fint. De varmer noget mere end mine "gammeldags" 25W spotpærer. Derfor er lampen med denne pære isat hævet over bundlaget. Det gør jo ikke noget. Så udtørrer den måske ikke skildpaddernes rygskjold så meget!

Hvis det måtte blive sværere eller til sidst måske umuligt at skaffe "gammeldags" glødepærer og spotpærer, så er der en hurtig, god og nem løsning her, hvis du ikke ønsker at købe specialfremstillede varmepærer! De små halogenspotpærer med GU10 fatning hævdes at have voldsomt mange lystimer i sig, inden de brænder ud. Disse små halogenspotpærer sælges i supermarkeder, byggemarkeder, osv. De fås selvfølgelig også over nettet.

Hvor varmt skal der være under varmelampen? Læs længere nede!

Specialfremstillede varmepærer

Har du det bedre med indkøb af specielt udfærdigede varmepærer, der er fabriksfremstillet særskilt til reptiler, så finder du sagtens gode eksemplarer i handelen. (Og hvis der er tale om meget store indendørs terrarier, så er almindelige glødelamper for små.) Der findes en hel del fabrikater. Herover ses et eksempel på en keramisk varmepære, et eksempel på en infrarød varmepære (grisepære) og et par eksempler på en halogen varmespotpære.

Disse varmepærer afgiver som regel så meget varme, at en særlig varmebestandig fatning (som regel af porcelæn) kan være nødvendig. Se foto til venstre.

Udendørs i drivhus (og i store indendærs terrarier)

De stærke infrarøde varmepærer (også i daglig tale kaldet griselamper) og de meget stærke og helt stærke varmepærer med højt Watt-forbrug kan anvendes udendørs i mistbænke og i drivhuse.

Indendørs kan de anvendes især i meget store terrarier.

Jeg har for eksempel for mange år siden monteret varmelamper med store infrarøde varmepærer (grisepærer) til skildpadderne i mistbænk og drivhuse. Jeg bruger dem stadig.

Det er ikke tilfældigt, at grisepærer har været anvendt i en menneskealder af landbruget til for eksempel smågrise og kyllinger.

Lampen er forneden forsynet med et sikkerhedsgitter, der forhindrer skildpadderne i at komme i nærkontakt med den varme pære.

Såvel griselamper som grisepærer kan købes over nettet og i forretninger, der forhandler landbrugsartikler.

På foto ses en griselampe til store infrarøde varmepærer (grisepærer). Også foto af en infrarød varmepære på 150-250 W.

Jeg tænder kun mine udendørs lamper i drivhusene om foråret, når det er koldt. Om efteråret tænder jeg dem ikke. Skildpaddernes omstilling til vinterhi skal ikke stoppes af pludselig varmetilførsel.

En marginatahan er den 15. marts 2023 taget op af sin overvintringskasse i udhuset, fordi den skramlede voldsomt i dagevis ligger under varmelanpen i drivhus på en kold martsdag. Den holder sin optimale funktionstemperatur ved at skifte mellem at ligge direkte under og ved indimellem at fjerne sig lidt fra varmelampen. Varmelampen holdes tændt døgnet rundt i længere tid nu.

En græsk landskildpadde (Testudo hermanni boettgeri) ses til venstre på fotoet. Den har netop gravet sig frem efter vinterhi i dag den 19. marts 2023. Den er helt tiljordet. Den blev straks lagt ind i drivhus under tændt varmelampe. Til højre ses en bredrandet landskildpadde (Testudo marginata). Den har overvintret i et tæt krat. Den kom frem i går den 18. marts 2023, og blev straks lagt ind under varmelampen i drivhus.

Keramiske varmelamper og infrarøde lamper afgiver ikke rigtigt lys ("dagslys") til oplysning af terrariet, og der skal derfor tilføres lys ved en særskilt lyskilde.

Der fremstilles også varmepærer, der samtidig afgiver UV-lys.

Læs om disse pærer i artiklen UV-lys

Din varmelampe skal (ligesom dit UV-lys) monteres over dine skildpadder og ikke således, at lyset kommer fra siden!

Varmelamper kan ikke erstatte solen

Varmelamper er helt nødvendige ved indendørs hold og kan ikke undværes. Men solen kan aldrig erstattes af en varmelampe. (Varmelamper er måske endog medvirkende til dannelsen af grimme toppe i skildpaddens rygskjoldplader?) Under alle omstændigheder har man konstateret, at solens stråler går direkte igennem hele den solbadende landskildpadde og helt ned til og gennem bugskjoldet (plastron)!

Tortoise Trust kommenterer ovenstående billede af solbadende landskildpadde således: One of the most striking differences is that with tortoises basking under solar heat the warmth goes 'right through'. It is very, very even and penetrates through the entire body, right to the plastron. it is very much a form of 'deep heat' that warms the ENTIRE BODY very quickly, and very evenly.

OBS! Er varmelamper muligvis medvirkende årsag til dannelse af toppe og spidser i skildpaddernes rygskjolde?

NB! Det skal også bemærkes, at solens naturlige spektrum indeholdende UV-lys, faktisk filtreres af af vandmolekyler, når lyset gennemtrænger Jordens atmosfære på vejen hertil. Denne filtrerering eller "blødgøring" af UV-lyset sker jo ikke i terrariet. Her kommer UV-lyset direkte i sin gennemborende og dehydrerende form ned på skildpaddens skjold!

Læs Vækst

Små marginataunger samles under varmelampen. Bundlaget er her fugtig træflis.

Monteringen af varmelamper iøvrigt

Ved brug af større glødepærer til E27 fatning til store terrarier kan for eksempel anvendes en arkitektlampe. Den er nem at svinge hen over terrariet, og den er nem at regulere i højden. Også en spotpære kan uden problemer skrues i fatningen på en arkitektlampe.

Man kan også have pæren hængende i ledning ned over terrariet. I dette tilfælde er en terrakottaurtepotte flot som "skærm". Man trækker bare ledningen gennem hullet i bunden af urtepotten. -Og så har man en pæn varmelampe! Denne model er især velegnet, hvis du er nødt til at anvende porcelænsfatning, fordi pæren afgiver meget vame pga W-styrken. Dette er særlig tilfældet med specialfremstillede varmelamper.

Du kan iøvrigt selvfølgelig anvende alle slags lampeskærme efter smag og behag. Eller for den sags skyld lade pæren hænge nøgen, hvis du kan holde ud at se på det. Hvis du anvender små halogenpærer, herunder udgaven med en adapter til Gu-fatning for halogenspotpærer, som ovenfor beskrevet, generes synet ikke af, at pæren ikke er afskærmet.

Som det fremgår ovenfor, har jeg selv valgt den helt nemme løsning i form af lamper, der fastholdes af en fjederklemme (klemspotlamper).

Placering

Varmelampen (erne) skal anbringes i den ene ende af terrariet, således at der også er en "køligere ende" ende af terrarariet, hvor skildpadderne kan søge hen, når de er fuldt opvarmede. Som i naturen veksler skildpadderne mellem at opholde sig under varmelampen (solen) og i køligere (skyggefulde) områder udenfor den. På den måde danner de og vedligeholder deres funktionstemperatur på 35-37 grader. Dette er vigtigt. Der må ikke være ensartet varmt i hele terrariet!.

Effekten i praksis

Brian Pursall skriver i Mediterranian Tortoises, at han har prøvet sig frem med alternative varmefaciliteter for at finde ud af hvilke, der foretrækkes af skildpadderne. Han har forsøgt sig med glødepærer, farvede pærer, infra-røde pærer, varmemåtter, centralvarmeradiatorer og kakkelovne. Han opdagede, at hvis der kun tilbydes en af de ovennævnte varmekilder, vil skildpadden bruge denne ene varmekilde, ligegyldigt hvilken.

Men hvis der samtidigt hermed tilbydes en varmekilde i form af en glødepære med hvidt lys, vil skildpadden altid foretrække glødepæren, også selvom for eksempel infra-røde varmekilder teoretisk er mere effektive. Formentlig fordi skildpadden genetisk opfatter glødepærens hvide lys som solen, og derfor også som den "rigtige" varmekilde.

Dette med kakkelovne får mig til at tænke på en meget stor og meget gammel græsk landskildpadde, som i min barndom i 50-erne gik på gulvet hos en familie, hvor jeg nu og da kom på besøg med mine forældre. Den lå altid og sov under kakkelovnen. Det var givetvis eksistensen af denne kakkelovn, der bevirkede, at den i årevis reddede livet.

Har du behov for større indendørs terrarium (voksne skildpadder) og derfor behov for varmedækning af et større område, skal du som nævnt bare bruge større glødepærer/spotpærer på 40, 60, 75 eller 100W. Eller måske egentlige halogenprojekører, når det bliver stort. I de helt store indendørs terrarier anvendes med godt udbytte de såkaldte griselamper (infrarøde lamper), som kendes fra landbrugets produktion af for eksempel smågrise.

Under varmelampen skal der være ca 40 graders varme lige over terrariets bundlag. Læg eventuelt et termometer på bundlaget under varmelampen for at måle temperaturen. Er der varmere end 40 grader, hæves lampen. Er der koldere, sænkes den. Eller der anvendes en pære med større eller mindre W-styrke. Hvis du ikke lige helt præcist kan ramme de 40 grader, er det ikke altafgørende. Du vil se følgende ske: Hvis der er varmere, lægger skildpadden sig lidt længere væk fra lampen. Hvis der er koldere, ligger skildpadden i længere tid under lampen for at opnå den rigtige temperatur. Ligesom de skifter mellem sol og skygge i naturen.

Landskildpaddeunger sover og gemmer sig i det hele taget meget mere end voksne landskildpadder. Så du skal ikke blive nervøs, hvis dine landskildpaddeunger ikke er fremme så meget af tiden. Når der er tale om unger, vil du opdage, at de ikke er nær så meget fremme i lyset som de voksne. Dette er helt, som det skal være.

-Dels varmes unger betydeligt hurtigere op end voksne skildpadder på grund af deres meget mindre volumen. De kommer derfor næsten straks op på deres funktionstemperatur og går hurtigere i gang med at spise, mv. De får således dagens rutiner meget hurtigere "fra hånden."

-Dels sidder det instinktivt dybt i ungerne, at de er et hurtigt og let bytte for de mange rovdyr, der efterstræber dem. De skjuler/gemmer sig derfor meget mere, end voksne skildpadder gør. I skildpaddernes hjemstavnsbiotoper ser du derfor heller ikke unger fremme i solen nær så tit, som du ser voksne skildpadder.

Varmelamper og UV-lys er tændt fra kl. 07:00 til kl. 17:00. I gunden følges i det store hele bare solens rytme. Varmelamper erstatter jo solen.

I skildpaddernes hjemstavnsbiotoper er solen dagligt på himlen i ca 12 timer. Hvis du holder dine lamper tændt i 12 timer, vil dette derfor være den naturlige længde for skildadderne. Tidligere holdt jeg derfor også mine lys og lamper tændt i dette tidsrum. Jeg har senere ændret tidsrummet til kl 07:00 til kl 17:00 som ovenfor anført, fordi skildpaddeungerne hos mig normalt lægger sig til ro ved 17-tiden. Denne lyslængde er kun aktuel hos mig om vinteren. I sommerhalvåret går mine små unger ligesom de voksne jo ude døgnet rundt i deres frilandsanlæg.

Mange anbringer en flad sten under varmelampen. Altså en almindelig sten og ikke en skadelig varmesten. Varmesten må nemlig ikke anvendes til europæiske landskildpadder!

Læs Bundvarme

Den flade sten lægges her under varmelampen for at den kan akkumulere varmen fra lampen og bidrage til at varme skildpadden op. Det er velment, men faktisk overflødigt. Europæiske landskildpadder er gearet til, at varmen kommer fra oven. Desuden risikerer man, at en flad sten under varmelampen kan skabe fatale resultater. Hvis en landskildpadde havner på ryggen, kan den kun vende sig igen, hvis den ligger på et bundlag/materiale/ struktur, hvor den kan få fat i noget med benene, og således kan vende sig tilbage igen. Hvis en skildpadde ender på ryggen på en flad sten under en varmelampe, er der intet, den kan få fat i med benene. Den vil derfor blive liggende under varmelampen og blive grillet ihjel. Drop derfor den flade sten under varmelampen!

NB! Almindelige glødepærer som varmelamper afgiver ikke det livsvigtige UV-lys. Det skal tilføres ved en særskilt UV-lyskilde. For eksempel i form af UV-lysrør eller UV-pærer.

Læs UV-lys

Varmelamperne er faktisk heller ikke sammen med UV-lyset fuldt tilstrækkelige til den optimale samlede tilførsel af lys over terrariet. Læs om lysintensiteten iøvrigt i terrariet i Udrugning

NB. Skulle pæren i varmelampen ryge for eksempel op til en weekend, og du ikke har en reserve, så sker der altså ikke noget ved, at dine skildpadder må undvære varmelampen i nogle dage. Solen skinner heller ikke hver eneste dag på Balkan!

Udendørs hold

Jeg anvender ikke varmelamper udendørs i mine frilandsanlæg. Men selvfølgelig i mine drivhuse.

Læs Drivhus

Udover den nødvendige varmelampe og det nødvendige UV-lys, vil det være meget fremmende for skildpaddernes trivsel og fertilitet, såfremt der yderligere tilføres rigeligt lys over terrariet. For eksempel LED lys eller Halogen, osv.

Læs om lysintensiteten i terrariet i Udrugning

Tobleronetoppe

Er varmelamper medskyldige i dannelsen af bukler/tobleronetoppe i skildaddernes rygskjoldplader?

Læs Vækst

Yderligere belysning

Udover montering af varmelampe og UV-lys, er det en rigtig god ide herudover at hænge lamper med pærer eller lysrør eller LED-lys (pærer eller skinner) op over terrariet til almindelig oplysning og belysning. Landskildpadder er skabt til et liv i lys og sol, og kan ikke få for meget lys. Husk, at europæiske landskildpadder i deres hjemstavnsbiotoper går rundt i solskin med en lysstyrke på et tårnhøjt lumental.

De fleste landskildpadder i indendørs hold går faktisk alt, alt for mørkt. Der findes mange triste indendørs "gravkamre" med trist og dunkel belysning. Lys er altså meget vigtig for skildpaddernes trivsel og livlige adfærd. Jeg har selv monteret en skinne med LED lys (og med rigtig meget lysstyrke) over hvert terrarie for at skabe mere lys over miljøet. Lysskinnen sidder ved siden af UV-lysrøret. Det har skabt "Sol over Skildpaddehjem!"

 

 

Startside