. ............

 

Startside Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11

Peloponnes (Grækenland)

Rejsefortælling fra KUGs Balkantour 2014

Weissingeriiland (fortsat)

Ormeslange (Typhlops vermicularis). Den er ekstremt livlig. Som at holde en ål!

Den ene biotop efter den anden blev gået igennem. Der var ingen weissingeriier her i eftermiddag. Enten var biotoperne tomme for skildpadder, eller også var timingen bare ikke på plads. Heldigvis var der andre interessante krybdyr at studere i de kønne områder.

Stort set alle vejskilte i Grækenland uden for byerne er fyldt med skudhuller.

 

Zig zag gennem Weisingerii land. Her for eksempel inde og vende i Exohori og derefter tilbage mod kysten igen

 

Forår i Weissingeriiland.

 

Der var ingen at se, men der havde da VÆRET skildpadder her engang!

 

Selvom landevejen går direkte igennem de små byer,er du ikke være sikker på at kunne køre igennem, selv i en Skoda Fabia.

 

Den daglige ihjelkørte scheltopusik.

 

Baghave i landsby

Dette syn er efterhånden det mest almindelige i Grækenland, når det drejer sig om de talrige olivenplantager. Sprøjtemidler anvendes massivt mellem træerne. På samme måde kører traktorerne overalt i det efterhånden voldsomt intensivt dyrkede landbrug og sender skyer af pesticider op i luften over alle væksterne (Nøj, hvor det stinker!). Masker og rumdragter ses i dag lige så tit på landbrugets folk, som tidligere slidt arbejdstøj. Hvis der ikke sprøjtes, pløjes alt op med korte mellemrum. Skildpadderne (og den øvrige fauna) har efterhånden ikke en kinamands chance overfor det effektive landbrug! De er snart væk for evigt i de tidligere velbestykkede biotoper her!

Vi gennemkørte hele Weissingeriiland. Vi gennemgik den ene flotte biotop efter den anden. Også biotoper, som jeg havde fundet skildpadder i ved tidligere besøg. Men der var ingen skildpadder at finde! Hvad så grunden kan være. Det kunne da ikke alt sammen skyldes dårlig timing. Der var nok simpelthen ikke ret mange skildpadder. Mere! Vi sluttede af for i dag og kørte retur til Agio Nikolaos.

Denne aften spiste KUG ikke på havnemolen. Vi gik 50 meter op ad hovedgaden og bestilte græsk salat i en hyggelig taverna. Umiddelbart efter kunne vi fra vores bord se værten gå over gaden til byens lille supermarked og købe tomater. Det er da helt i top med friske råvarer!

Lørdag den 26. april 2014

Dagen startede med fuld sol fra daggry. Planen var at starte undersøgelserne i den sidste biotop, vi undersøgte i går. Et sted, hvor jeg iøvrigt gentagne gange har fundet talrige skildpadder ved tidligere besøg for år tilbage.

Overalt i Grækenland, både på fastlandet og på de græske øer, finder man dette skilt på toilettet. Således også i KUGs lejlighed i Skafidakia. Man har oprindeligt dimensioneret de græske afløb og klakrør for småt, og nu hænger man på et kæmpeproblem, som er unikt. For ikke-grækere er det altså forbundet med nogen overvindelse at anbringe det brugte toiletpapir andre steder end i toiletkummen! Men der står som regel en papirkurv i toiletrummet til det samme! Voila!

KUGs morgenmad på havnen pyntedes af med at se på små klassiske, traditionelt byggede fiskerbåde i træ.

Biotop

Vi kørte som planlagt op i den biotop, hvor vi havde sluttet dagen af i går uden at finde skildpadder. Efter at have ventet på at solen fik varmet biotopen op og brændt den kraftige dug bort, begyndte vi at søge. Men selvom der var trykspor og selvom vi søgte grundigt og længe, så var det altså helt resultatløst. Ingen skildpadder at se her i den smukke biotop med havudsigt denne morgen!

Der ventes på, at morgensolen varmer biotopen op.

 

Interessant motiv i den gamle stensætnig!

 

En gekko! Overalt i Weissingeriiland så vi Hemidactylus turcicus. Således også i denne biotop.

Ny biotop

Vi gennemsøgte yderligere en nærliggende biotop, som også havde rummet talrige skildpadder ved mine tidligere besøg. Men igen var resultatet lige så magert. Ingen skildpadder. Men der lå et meget gammelt skildpaddeskjold. Vi kørte videre gennem den del af Weissingeriiland, som vi endnu manglede at krydse af. Og fandt endelig en biotop med weissingeriier.

Sådan ser en bredrandet skildpaddebiotop også ud her på Peloponnes. Der levede Weissingeriier her.

 

Her i tryksporene går en fin weissingerii hun på 18,5 cm.

 

Weissingerii han på 21,5 cm

 

Weissingerii hun.

 

Weissingeriihan midt i weissingeriiland.

 

Bugskjold af weissingeriihun.

 

Weissingeriihan.

 

Weissingeriiland set mod syd. Vi forlader nu området mod nord og ser os lige tilbage over skulderen!

Vi brugte megen tid i denne smukke biotop, hvor varmen lagde sig tæt her i skråningen på vestsiden af Taygetos bjergene. Men igen måtte vi konstatere, at der ikke viste sig flere skildpadder. Dette er i dag desværre meget kendetegnende for Weissingeriiland. Hver gang jeg har været her, har bestanden af landskildpadder været mærkbart decimeret siden sidste besøg. Der er snart ikke ret mange eksemplarer tilbage i biotoperne her i disse flotte naturomgivelser! Den sædvanlige forklaring i form af de velkendte biotopødelæggelser fra landbrug, strukturforbedringer og byggerier med henblik på styrkelse af turismen er som altid oplagt her. Men det fremgår også af blandt andet en hel del kritiske indlæg på tyske fora og blogs, at Weissingeriiland i årene efter de første beskrivelser af Testudo marginata weissingerii er blevet voldsomt besøgt af tyske skildpaddefolk med særlig interesse i denne dværgform, herunder folk med stærk kommerciel interesse.

Messinianske halvø

Vi forlod Weissingeriiland og kørte mod nord. Videre vestpå gennem hovedstaden på det sydlige Peloponnes, Kalamata. Nu ville vi fortsætte undersøgelserne på den messinianske halvø.

Den messinianske halvø er den vestlige af de tre sydlige halvøer på peloponnes. De såkaldte 3 fingre. Det første lange stræk ned langs halvøens østkyst viste det samme, som østkysterne på de 2 andre halvøer havde vist: Store og udstrakte og intensivt opdyrkede landbrugsarealer, herunder udstrakte appelsinplantager. (ja, Grækenland er faktisk et forbløffende stort landbrugsland). Ingen skildpaddebiotoper her!

 

Der var kun 50-100 meter mellem boderne langs vejen med friske produkter fra landbruget.

 

Undervejs ser vi som altid det ene ihjelkørte dyr efter det andet ligge på vejen. Her ligger en grævling.

 

Podarcis erhardi?

 

Den første håndfangede scheltopusik på Balkantouren 2014! En scheltopusik flygter ekstremt hurtigt, men Thomas er trænet maratonløber, så efter en massiv spurt stod han med kalorius. Et græsk ægtepar kom forbi i deres bil og var vildt forfærdede. De mente, at den slags livsfarlige slanger burde henrettes omgående. -Den sædvanlige holdning her. Grækere betragter alle krybdyr som giftige og livsfarlige skadedyr. Så kan de være nok så godmodige.

Portrætfoto af scheltopusik

 

Ja, hvis olivenplantagerne ikke var sprøjtede med giftige kemikalier, så var der pløjet op rundt om oliventræerne med store og effektive plove. Der må åbenbart ikke længere findes nogen form for vegetation under træerne. Der er meget få ubeskadigede olivenlunde tilbage, hvor skildpadderne og den øvrige fauna stadig har en chance.

Snapshot gennem forruden af rustikt møde i landsby.

 

En snog på vejen. Hierophis gemonensis

Vi fortsatte kørslen gennem de udstrakte intensivt dyrkede områder. Vi afsøgte undervejs de meget få muligheder for skildpaddebiotoper, som viste sig. Vi var efterhånden tydeligt meget langt væk fra alting. Vejskiltene var få og nu kun udfyldt med græske bogstaver. Ellers står teksten normalt både med græske og latinske bogstaver. Her kommer der kun lokale. og der forventes ikke turister. Vi fandt ingen skildpadder og holdt på, til vi nåede havnebyen Koroni, der blev stedet for overnatningen.

Læs videre på Side 6

 

Startside Side 1 Side 2 Side 4 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10

Side 11