...............

 

 Startside Denne side er senest opdateret juni 2023

Badning og vand

for europæiske landskildpadder

Indholdsfortegnelse. Her følger overskrifterne i denne artikel: Råd om badning, Soaking, Mere om soaking, Tortoise keepers Coommunity UK, Testudo Häufig gehaltene Arten, Schildkröten im Foscus Marz 2012, Varmelamper udtørrer faktisk skildpadderne, Kunstigt regnvejr, Skildpadder er dyreverdenens svar på planterigets sukkulenter, Særligt indendørs, Hatchling culture failure, Tvangsbadning alligevel, Absolut heller ingen badning før vinterhi, Overdækning af vandskålen udendørs, Fugtigt bundlag.

Råd om badning.

Rundt omkring anbefales det at tvangsbade sine europæiske landskildpadder så at sige dagligt, eller i hvertfald 1-2 gange om ugen. Og det gør mange så troligt. Men hvorfor skal man følge disse råd og gøre det?

For at få dem til at slippe afføringen i vandskålen, så man slipper for at muge ud?

Eller fordi man tror, at det er en nødvendig og påkrævet del af den optimale pasning af europæiske landskildpadder?

Fordi man holder sine skildpadder i alt for tørt miljø?

Svaret er: Nej til de to første punkterer og ja til det sidste punkt!

Tvangsbadning er kun påkrævet, hvis du holder dine europæiske landskildpadder forkert og i alt for tørt miljø. Ellers ikke. Og så er det jo bare med at ændre skildpaddens miljø. Så slipper du og skildpadden for den unaturlige tvangsbadning.

Bredrandet landskildpaddehan sopper i og drikker af lille dam.

Mange dyrehandlere anbefaler, at man bader sin europæiske landskildpadde. Det gør de nemlig selv. Det kan måske skyldes, at skildpadden som en refleks som regel urinerer og slipper en del af sin afføring, når den anbringes i vand. På den måde slipper dyrehandleren for en del rengørings- og udmugningsarbejde i de lokaliteter, hvor skildpadden går, indtil den bliver solgt. Det skyldes vel også hos en del handlende uvidenhed og ukendskab til pasning og hold af europæiske landskildpadder.

Og så holder mange dyrehandlere erfaringsmæssigt deres salgseksemplarer i alt, alt for tørre terrarier. (Europæiske landskildpadder skal iøvrigt ikke holdes i lukkede terrarier.)

Europæiske landskildpadder er ikke tropiske landskildpadder. Hos tropiske landskildpadder kan andre miljømæssige baggrundsforhold nødvendiggøre, at man er tvunget til at supplere sin pasning i fangenskab med at soake/bade skildpadderne. Men denne badningsadfærd behøver ikke uden videre refleksmæssigt smitte over på pasning af europæiske landskildpadder.

En lille dam køler fint på en varm sommerdag.

Det faktum, at en skildpadde refleksmæsigt slipper urin og afføring, når den proppes i vand, har gennem mange år skabt den opfattelse, at dette er en nødvendig forudsætning for, at skildpadden kan komme af med sine fækalier og urin. Eller at det under alle omstændigheder er en positiv hjælp og ovenikøbet en behagelighed for den stakkels skildpadde ("Min skildpadde nyder sit daglige bad!"). Eller at det er sundt for skildpadden at få renset ud. (Er tarmrensning med hyppige mellemrum sundt?)

Når en landskildpadde sættes i vand, optager den noget af vandet gennem kloaken. Dette udløser herefter som regel automatisk en udskillelse af afføring. At skildpadden har denne refleks, er bestemt ikke ensbetydende med, at rutinemæssig tvangsbadning er en nødvendig løsning på (ikke eksisterende) forstoppelse. Eller at det er nødvendigt for skildpaddens sundhed. Eller at det altid er en ubetinget positiv oplevelse for skildpadden at blive anbragt i en vandskål og tvunget til at have afføring i vandet.

Hvis du indtager amerikansk olie, har din krop den samme refleks som skildpadden har, når den tvangsbades. Mon ikke du faktisk klarer dig bedre foruden, når det kommer til stykket? (Og så at skulle turen igennem rutinemæssigt dagligt eller 1-2 gange om ugen?).

Den europæiske landskildpadde har fra naturens hånd en meget langsom forbrænding. Som regel er foderet en uges tid om at passere igennem systemet (somme tider op til 14 dage), før det kommer ud som fækalier i den anden ende. Hvis man sætter dyret i et bad, som det ikke selv har har ønsket, stimulerer man som nævnt en tarmtømning, hvorved dyrets naturlige forbrænding afbrydes, og processen fremskyndes helt unaturligt.

Cassiopeja er selv gået ud i en af dammene i frilandsanlægget. Hendes våde hoved viser, at hun lige har drukket.

Soaking

I de senere ord er det engelske ord soaking blevet det kendte ord for at tvangsbade sine skildpadder. Det redder da sikkert også udseendet (og helbredet) på skildpadder, der holdes for tørt. (Og det tørre miljø er som regel det, der er problemet.) For tørt miljø er efterhånden kendt som en væsentlig årsag til dannelsen af toppe/pyramider (pyramiding) i små opvoksende landskildpadders rygskjold. Mere om dette senere.

Det er nemlig især, når talen falder på små unger, at soaking anbefales. Især massivt af skildpaddeavlere i den engelsktalende verden. Ofte med en hyppighed (interval) på mindst 14 dage.

Men i løbet af de nævnte 14 dage, har skildpadden såmænd da også selv tit af egen drift været oppe i vanddammen/vandskålen,hvis den har adgang til det. Og hvis den trænger til det. Og det er jo meningen med naturligt hold. Skildpadden skal selv udfolde sig efter behov. Eller lade helt være. Som i naturen! Hvis den ikke trænger, skal skildpadden da ikke rutinemæssigt tvinges til at skylle tarmen ved vandindtagelse gennem kloaken.

Min unge græske landskildpaddeunge (Testudo hermanni boettgeri) på billedet til venstre har aldrig været tvangsbadet.

Og selvom soaking således er ukendt for den, er skjoldet vokset smukt til uden toppe og pyramidespidser. Det er glat som en bold.

Selvfølgelig skal europæiske landskildpadder have mulighed for at bade, men det er lige så klart en helt frivillig sag!

Jeg tvangsbader aldrig mine skildpadder, og jeg har aldrig gjort det i nu over 30 år. Jeg har altså aldrig gjort det med mine smukke voksne landskildpadder. Og altså heller aldrig med mine kønne små unger.

-Og jeg skulle hilse og sige, at mine skildpadder som bekendt er sunde og raske, vokser sig smukke og trives optimalt, ligesom de formerer sig hvert år! -ligesom i naturen!

Selvfølgelig skal landskildpadder som alle andre dyr hele tiden have adgang til at drikke og adgang til at bade efter eget ønske, og det bør derfor være sådan, at vandskålen er så stor, at skildpadden kan gå helt op i den, hvis den har behov for det. Men skildpadderne skal altså ikke rutinemæssigt tvangsbades! Mange bliver måske ikke iagttageligt syge af det, og det er da kun positivt. Men vel ikke et argument for så at gøre det, hvis det ikke er påkrævet.

10 år gammel græsk landskildpaddehan (Testudo hermanni boettgeri), der aldrig har været tvangsbadet/soaked. Skjoldet er flot og glat

I frilandsterrariet, i Kindergarten og i vuggestuerne har jeg støbt små lavvandede damme af beton (cement). Så kan skildpadderne bade og drikke, når de selv har lyst og trang. (Landskildpadder drikker som regel gennem næsen. Næseborene går direkte ind i mundhulen.) Jeg bader selvfølgelig heller ikke de små unger, jeg har gående indendørs om vinteren. De har naturligvis en flad vandskål, som de kan gå op i og bade og drikke af efter behov og trang.

I skildpaddernes hjemstavnsbiotoper er der jo heller ingen, der går rundt og propper skildpadderne i vand!!

Som altid, når man holder skildpadder, er det ingen dårlig idé at tænke på forholdene i skildpaddernes hjemlande, når man indfører pasningsmæssige tiltag i fangenskab.

Der bliver altså ikke rutinemæssigt gjort bad klar og tvangsbadet hos mig som fast rutine.

Før vinterhi? Jeg har som nævnt aldrig nogensinde tvangsbadet mine europæiske landskildpadder. Bestemt heller ikke før og efter vinterhi. Badning før vinterhi beskærer skildpaddens muligheder for at overleve hiet kraftigt.

Skildpadderne har klaret sig selv på denne jord i millioner af år, før mennesker kom til. (Og puttede dem i bad!)

Det kan de stadig, hvis de bare får lov. Skildpadder er ikke kunstigt fremavlede husdyr, som kræver kunstige tiltag.

Så lad dem selv håndtere det, også når det drejer sig om badning og vand!

Læs Indendørs hold. Vinterhi Pasning

Denne bredrandede han (Testudo marginata) klækkede for 16 år siden. Den har aldrig været soaked/tvangsbadet. Og se bare det helt åleglatte skjold!

Jo mere man pasningsmæssigt nærmer sig skildpaddernes naturlige forhold, jo bedre går det. Jo mere, man fjerner sig fra deres naturlige forhold, jo vanskeligere bliver det, og jo dårligere går det som regel!

Denne bredrandede landskildpaddehun (Testudo marginata) klækkede for 17 år siden. Den har aldrig været soaked/tvangsbadet. Og se lige det helt åleglatte skjold!

Forholdene skal tilpasses skildpadden. Det modsatte kan ikke lade sig gøre, uden konsekvenser på et senere tidspunkt. Skildpadder er reptiler og ejer ikke pattedyrs evne til at tilpasse sig omgivelserne.

9 år gammel græsk landskildpaddehun (Testudo hermanni boettgeri). Hun har aldrig været tvangsbadet. Men har altid levet i fugtigt miljø. Og se lige skjoldet!

Ovenstående foto tog jeg under et besøg på en skildpaddefarm i Makedonien. Her produceres hele tiden voldsomt mange græske landskildpadder (Testudo hermanni boettgeri). Her på farmen går skildpadderne hele året i det fri. De soakes og bades aldrig. Selvfølgelig er skjoldene vokset flotte og glatte til uden soaking. Naturligt hold behøver ikke forbedres ved kunstige tiltag som for eksempel tvangsbadning!

Mere om soaking.

Men når alt dette er sagt, så skal det da også bemærkes, at europæiske landskildpadder, der holdes indendørs, og som ikke alene holdes indendørs, men desværre også holdes forkert indendørs i i knastør varme og på knastørt bundlag og med udtørrende varmelamper (se om varmelamper senere), af indlysende årsager trænger til vand i helt andre dimensioner, end de europæiske landskildpadder, der holdes naturligt udendørs.

Her kan tvangsbadning eller soaking selvsagt afhjælpe de livstruende, dehydrerende forhold, som skildpadden lever under. Her er det givetvis rigtigt, at soaking faktisk redder disse skildpadders udseende. Det vil sige forhindrer bulede toppe i skjolde. Og endda i de værste tilfælde redder sundhed, liv og tilværelse. Og her findes nok grunden til, at soaking lovprises mere og mere.

Men mere eller mindre forkerte pasningsforhold bør ikke bare søges afbødet og repareret ved tvangsbadning eller soaking. Forholdene skal naturligvis ændres! Altså tilpasses skildpadden. -For eksempel ved at holde skildpadderne i fugtigt miljø og på fugtigt bundlag.

Og jeg mener selvfølgelig ikke, at man under alle omstændigheder for at være på den sikre side bare skal soake sine skildpadder rutinemæssigt. Altså profylaktisk (forbyggende). Jeg har som nævnt aldrig nogensinde selv gjort det.

Læs Bundlag

Jeg har den 19. april 2022 copy-pasted fra

Tortoise keepers Coommunity UK

Bathing + Hydration

Bathing tortoises routinely is a craze that has swept over the tortoise world over the last few years. Several Facebook groups are promoting this as a way of keeping them hydrated with very little study in to this actually being beneficial. They are not unfortunately putting the same effort in to promoting the natural hydration methods.

Hydration in the wild is provided via several means:

Rainwater and open bodies of water

This can be sporadic, especially during dry seasons, there can be several weeks between any rainfall at all. When rain falls it is a trigger for the tortoises to release stored water and urates and replace with new. Something we see often when enclosures are sprayed with water. They will readily drink when it rains and if they come across water.

Fresh foods:

A lot of the foods they are eating, especially thick stemmed plants are very high in water. Cacti, succulents and waxy leaves store huge amounts of water and make up a good portion of their diets.

Species living in hot/dry area's utilise the loose soils and sands as a tool to regulate their own temperature and hydration levels. Even on a baking hot beach, with some fairly shallow digging, the cool damp sand starts to appear. These damp sandy soils hold tunnel shapes and burrows very easily. Tortoises not only make their own but use those made by lizards and mammals. With the high water content of the deep layers and the warm temperatures the humidity reaches very high percentages. Tortoises would spend little time in the very hot afternoon sun, preferring to eat in the mornings and early evenings so sleeping and hiding in these humid area's are very important to recreate their habitat. These microclimates are nearly always missed from captive indoor enclosures and bathing does not replace them.

Tortoises do not have sweat glands in their skin the same as ours does. Most of their water is lost through their respiratory systems as the breathe. They do not have the ability to soak water through their skin, shell, tail or cloaca. They can excrete water through their tear ducts, we often see very wet eyes with bubbly saliva in the corners on very hot days. When they are starting to get dehydrated their eyes are often the first things people will notice, starting to close for long periods of time because they don't have the hydration to lubricate them. The skin also is a good indicator of their internal hydration levels. Without the good hydration the skin starts to become very hard, white and flaky looking, just like dry skin in a human. Skin will also stay in deep folds when it is dehydrated. Retreating from the hot sun in to these humid burrows reduces the evaporation from their bodies because the air is already saturated with water, keeping internal levels high.

The natural instinct to release faeces, urine and urates when water hits their shells is one of the reasons we nearly always see faeces in the water. This can also come from a stress reaction of being picked up, they will nearly always urinate when handled. Their digestive systems are very slow in order to extract every bit of nutrients from the low nutrient food they are eating. Speeding this process up with regular bathing has no positive effects, it is not necessary for them to go when they are promoted, they will when they are ready to, not when their keeper decides. Being in open water like a bath is a very unnatural thing for them, they cannot swim well and know they are very open to predators at that point. Most will stress and try to climb out the whole time or sit completely still until the threat passes. This is not conducive to them drinking and will not always replace what has been lost. When all the microclimates are in place, with water bowls also, they will not feel the need to drink. A completely counterproductive task. Being wet not hydrated.

Growing cacti and succulents in the UK can be tricky so using other foods like cucumber for high water content foods works in the same way.

Water bowls should always be available in the enclosures and the tortoises will use them as them please. This can be easily missed and keepers presume they are not drinking but they will be taking in small amounts as they need it.

Making humid area's is relatively cheap and simple with a few pieces of equipment. Having some deep soil available that has a good sand content will hold water really well and water should be poured on to these regularly to keep the under layers damp. Sphagnum moss is also a great tool, it holds water for several days before it dries out. Putting it under hides and enclosed area's keeps the water trapped inside.

It is very important to keep all wet area's warm. We want to create warm and humid not damp and cold

The use of these humid area's, water available as they want it, regular spraying down in the enclosures and some high water content foods keep hydration levels high. In a captive indoor environment we need to be aiming to get it as close as we can to their habitats and that is a really good start.

When you start to read about not only their biology but their natural habitats also the idea of putting them in a pot of water for 20 minutes a day to keep them hydrated is totally ludicrous.

Bathing can be a great tool but it is not necessary on a normal day to day basis. Monthly checks of the shell and skin should always be in a routine. They will often need to be washed off to do this, there is nothing wrong with giving them a good clean. Before hibernation to make sure their bowels are completely empty is a tool also used by many keepers. Hibernation in the wild is usually ended when the hot afternoons come back. In the Mediterranean this is usually around March time when there is also good levels of rainfall. They would drink heavily both before and after hibernation. This is something that should be promoted although water bowls and spraying the enclosure down is sufficient. The urine released is also a good indication of hydration and toxin levels, very dark can indicate not only dehydration but toxin build up also so bathing can be a tool to see the colour of these fluids which could be missed on substrates. Checking this monthly along with a good shell/skin/weight/length checkup is always advised, spotting problems with weight loss, potential shell issues etc is all easily spotted when you know the animal very well.

We will not allow constant rows over this topic to cause bad feeling on the group. Please use your own intelligence to read up about the animal you are keeping. Peoples opinions are not always correct. People are using bathing as a reply to any issue that may be occurring and these kinds of nonsensical comments will be be deleted without warning. Bathing has it's uses and should be used as a tool but use it in a sensible way. It it's not a cure for everything!

"Testudo Häufig gehaltene Arten

Her skriver Hans Jürgen Bidmon blandt andet, at hvis man bader sine skildpadder for ofte og med for korte mellemrum, optager de vand (gennem kloaken) og afleverer afføring. Men det kan hurtigt konstateres, at afføringen ved disse for hyppige bade bliver blødere og blødere, og efterhånden indeholder den mere og mere ufuldstændigt fordøjet plantemateriale. Dette skyldes, at med de hyppige afleveringer af afføringen udskilles også gennem endetarmen de bakterier, der er nødvendige for fordøjelsen, og disse bakterier aftager i antal. Resultatet bliver diarré og fordøjelsesproblemer. Han fastslår, at hos en ung græsk landskildpadde, der ikke bliver badet, varer tarmpassagen 7-9 dage. Bliver skildpadden badet hver dag, varer tarmpassagen 2-3 dage. Man forstyrrer på denne måde den gode tarmflora, der er så vigtig for fordøjelsen

Schildkröten im Focus Marz 2012 har en artikel: "Ifølge den helt aktuelle viden spiller især badning som redskab for tarmtømning inden vinterhi en særlig rolle for, at der opstår sepsis. Efter denne badning (-som iøvrigt ingen steder finder sted i naturen) hvorunder vandet optages gennem skildpaddens koak, forskubbes balancen mellem tarmbakterierne indbyrdes og i bakteriefloraen i tarmkanalen det hele taget.

Det er derfor nærliggende, at især sådanne bakterier nydannes forfra, som finder sig bedre tilrette i det nu vandrige miljø. Disse bakterier bakterier formerer sig nu ekstremt på bekostning af for eksempel de cellulosefordøjende bakterier. cellulosefordøjende bakterier er vigtige for fordøjelsen hos herbivore (planteædende) skildpadder og vigtige for, at disse skildpadder overlever. -Og nødvendige for, at skildpadderne efter vinterhi kan komme igang til foråret.

Istedet for intensiv badning (tvangsbadning) må skildpadderne under deres forberedelse til vinterhi selv tage sig af en tilstrækkelig vandoptagelse. Blæren overtager hos disse dyr funktionen som vandreservoir.

I løbet af vinterhiet sker en konstant optagelse af vand fra blæren, således at vandforsyningen opretholdes. Samtidigt hermed dannes der urinsyreprodukter, der samles i blæren. Det er derfor meget vigtigt, at skildpadder ikke får tømt deres blære lige før, de skal i vinterhi.

Det sker, at skildpadder under transport eller på grund af vejning tømmer blæren. Sådanne dyr skal derfor have forkortet dere hi, eller slet ikke lægges i hi!"

Jeg lægger selv først mine skildpadder i hi, når de "sover trygt", det vil sige er i dyb hi i deres overnatningskasser i drivhuse og mistbænke. Først på dette tidspunkt bærer jeg dem ind i deres vinterhikasse i udhuset. På dette tidspunkt registrerer de intet, og jeg har da helle aldrig oplevet, at de urinerede på dette tidspunkt.

I bogen Testudo Häufig gehaltene Arten 2006 skriver Thomas og Sabine Vinke i afsnittet om vinterhi, at det er et næsten uudryddeligt dogme, at landskildpadder skal have tømt tarmen inden vinterhi ved hjælp af varme bade. De anfører, at dette faktisk slet ikke er muligt, og ej heller ønskværdigt. Der er ved at være enighed blandt de fleste europæiske landskildpaddeholdere om, at badning af landskildpadder inden vinterhi i grunden er direkte skadeligt og sandsynligvis skyld i en del "uforklarlige dødsfald" under vinterhi.

Hvis man tvangsbader sine landskildpadder rutinemæssigt hele året, skal man afstå fra at lægge dem i hi. Deres tarmflora er ikke på toppen som følge af badningen. Og hvis man ikke tvangsbader sine landskildpadder rutinemæssigt hele året, skal man heller ikke bade dem, inden man lægger dem i hi. Man når så måske lige at beskadige skildpaddernes tarmflora.

Jo hyppigere man tvinger skildpadderne til at slippe afføringen, jo sværere bliver det for landskildpadderne at komme igang igen næste forår efter overstået vinterhi. Skildpadderne har åbenbart brug for en rest afføring i tarmen, for til næste forår at kunne få tarmfloraen hurtigt i sving igen.

Ikke så sjældent har ægteparret Vinkes voksne Testudo marginata og Testudo hercegovinensis afleveret afføring allerede i opvågningsfasen næste forår. Alle deres dyr kommer hurtigt igang om foråret. Derimod skranter de dyr, der om efteråret har været igennem en hestekur med tvangsbade. Ægteparret henviser yderligere til Bidmon side 117-136.

Mange erfaringer peger i samme retning, som påvist af ægteparret Vinke. Hvis man tvangsbader sine skildpadder, skal man være tilbageholdende med at lægge dem i hi. At skildpadder, der tvangsbades, tilsyneladende har problemer med at overleve vinterhi, er for mig at se en kraftig indikator på, at tvangsbadning det hele taget svækker skildpaddens almene sundhedstilstand.

Varmelamper udtørrer faktisk skildpadderne

Varmelamper af gode grunde meget udtørrende for skildpaddens rygskjold. En del skildpaddeholdere har ovenikøbet varmelamperne hængende meget tæt på skildpadderne. Voldsom udtørring fra varmelamper medfører som for tørt miljø iøvrigt også dehydrering af dine skildpadder.

Men igen skal situationen afhjælpes ved, at der ændres på forholdene (f. eks. afstanden til pæren, arten af pæren, wattstyrken) og ikke ved tvangsbadning eller soaking.

Læs Varmelamper

Der er nok ingen tvivl om, at mange af disse alt for tørt holdte og udtørrede (dehydrerede) skildpadder kun redder livet ved at blive sat i bad, hvor de også kan få lov til at drikke. Det gennem tiderne meget udbredte tørre hold af europæiske landskildpadder på stuegulvet under dehydrerende forhold har sikkert bidraget til den opfattelse, at tvangsbadning under alle omstændigheder er et gode for skildpadderne!

Dehydrering skal undgås ved rigtigt hold, rigtigt miljø, rigtig pasning og rigtigt foder! Læs mere herom nedenunderunder overskriften: Særligt indendørs

At europæiske landskildpadder ikke må tvangsbades, betyder som nævnt selvfølgelig som nævnt ikke, at de ikke skal have vand. Som alle andre dyr skal de som nævnt selvsagt have adgang til vand. Hvis skildpadden dehydrerer, kan det i visse tilfælde endvidere føre til gigt.

Husk derfor de små damme eller store vandskåle i frilandsanlægget og tilpas store, flade vandskåle i det indendørs terrarie.

På en varm sommerdag kan der godt være trængsel ved vandhullet!

Kunstigt regnvejr!

Europæiske landskildpadder, der lever i deres hjemstavnsbiotoper i naturen, er ofte begejstret for de regnbyger, som går og kommer.

På samme måde ser man også ofte europæiske landskildpadder, der holdes i frilandsanlæg herhjemme, nyde sommerens regnbyger intenst.

Hvis du holder dine skildpadder indendørs, kan du ind imellem glæde dem ved at spraye dem med en forstøver med lunkent vand. Det gør jeg selv et par gange om ugen.

Det modvirker også, at skildpadderne dehydrerer, hvis dit bundlag ikke er tilstrækkeligt fugtigt! Fugtigt miljø hos landskildpaddeunger er desværre hyppigt overset. Det er faktisk vigtigt for dannelsen af et pænt rygskjold.

Læs Bundlag

I varme solfyldte somre vander jeg mine skildpadder i frilandsanlæggene med en vandkande med lunkent vand.

Jeg har monteret et brusehoved på vandkanden til dette formål. Dette er altid en success!

Du kan også montere et brusehoved på haveslangen, og give skildpadderne et direkte og kraftigt regnskyl. Hvis du bruger det kolde vand, er det bestemt ikke noget for skildpadderne, og må da også frarådes, men kan du sætte haveslangen på lunt vand i for eksempel bryggerset, er resultatet som regel en success!

Naturligt regnvejr

I frilandsanlægget vil du se, at skildpadderne gerne nyder en regnvejrsbyge. Her en ordenlig og massiv regnbyge en sommerdag med temperatur på 20 grader

Et gammelt granitfuglebad er også en fin vandskål. Bastiane drikker intenst gennem næseborene. -Ja sådan drikker de!

Europæiske landskildpadder er dyreverdenens svar på planterigets sukkulenter!

Sukkulenter? -Hvad mener jeg med det? Jo, landskildpadder har slet ikke samme risiko for dehydrering og væsketab, som os pattedyr. De sveder ikke, og de kan i tørre omgivelser/perioder beholde og recirkulere væsken i kroppen istedet for at udskille den sammen med urinen!

Læs Afføring og Urin

En rigtig flot gammel græsk landskildpaddehan ser vi her komme gående langs den lille kilde i bunden af sidedalen til KUG-dalen, der ligger i det nordlige Makedonien.

Ind i mellem går den hen til det rislende vand og tager et par slurke af vandløbet, inden den fortsætter energisk og søgende på sin rundtur efter føde.

Sådan foregår det i naturen. Skildpadden betjener sig selv, når den trænger til vand.

 

1 år gammel dalmatinsk unge drikker af vandskålen i terrariet.

Alle vandindretninger i anlægget skal være så store, at også den største skildpadde i bestanden kan komme helt ud/ned i vandet, hvis den ønsker det, og alligevel så lavvandet, at skildpadden kan holde hovedet over vandet.

Adgang til vand er vigtigt, og det er især vigtigt, at skildpadden har mulighed for at indtage vand, såfremt den ikke udelukkende fodres med protein- og næringsfattigt foder med masser af fibre. De giftstoffer, der i så fald ophobes i lever og nyre, kan i et vist, begrænset, omfang skylles igennem med adækvat indtagelse af vand. Men igen: Lad skildpadden selv drikke vandet ligesom i naturen. At tvinge vand i skildpadden ved tvangsbadning er stressende for de fleste skildpadder, selvom de med tiden "resignerer" (derfor tror mange, at nu "nyder" de badet.)

Desuden er det, hvis det gentages for tit skadeligt for skildpaddens tarmflora. Mere herom nedenunder. Hvis skildpadderne får det rigtige foder, er der jo heller ingen fejlfodring, der skal "repareres" ved udskylning af systemet gennem tvangsbadning. Det er da også langt nemmere og selvfølgeligt langt bedre at give det rigtige foder og undgå rutinemæssige tvangsbadninger.

Lyset tændes, og de små unger flokkes af egen drift i og ved vandskålen.

Særligt indendørs

Når europæiske landskildpadder holdes i indendørs terrarier, vil man opdage, at de drikker og bruger vandskålen betydeligt mere, end når de holdes på friland. Dette skyldes generelt det tørre klima, der er indendørs i moderne opvarmede boliger. Skildpadder, der holdes indendørs, er simpelthen nødt til at drikke meget, for at undgå at dehydrere. Helt voldsomt drikkes der, hvis skildpadderne holdes på tørt bundlag. Bundlaget skal som bekendt holdes fugtigt.

Læs Bundlag

Hvis skildpadderne holdes for tørt, dehydrerer de. Dette ses ofte tydeligt på, at hornpladerne på skildpaddens hoved fremtræder meget markerede og indtørrede, at epitelet (huden) på skildpaddens hals begynder at skalle af og danner flager samtidigt over hele halsen, osv.

Men der er nok ingen tivl om, at varmelamperne som nævnt desuden spiller en rolle.

Varmelamper i form af almindelige glødepærer vil efter min opfatttelse formentlig bidrage til kun "begrænset" dehydrering.

Brug af stærke og kombinerede egentlige varmelamper (med både varme og UV-lys) har ifølge nyere undersøgelser formentlig en særlig stærk, udtørrende effekt. Især, hvis de hænger tæt overskildpadderne. Skildpadderne har derfor større behov for at indtage meget mere vand indendørs, end udendørs.

Problemet bør ikke umidddelbart søges løst ved afbødende tvangsbadning, men ved mindre aggressiv brug af varmelamperne (art, fabrikat, strålingsspektrum og styrke, afstand over skildpadderne, osv).

Når jeg tænder varmelamperne (almindelige glødepærer) over mine små indendørs terrarier om morgenen, samler flere af de små unger sig straks i vandskålen for at drikke og bade. Jeg har elvarme i boligen, og det giver en meget tør stueluft. Derfor har skildpaddeungerne et væsentligt større behov for vand, end når de lever udendørs i vuggestuerne. Også selvom jeg naturligvis holder dem på fugtigt bundlag. Men igen, så lader jeg dem selv håndtere deres behov for vand. Det er de faktisk selv bedst til at regulere.

At det indendørs klima med tør baggrundsvarme og varmelamper (desværre ofte også med tørt bundlag), mv, er et helt anderledes klima end det udendørs, bør som nævnt ikke medføre, at man uden videre griber til at rutinemæssigt tvangsbade skildpadderne.

Det er evident, at med indbygget risiko for dehydrering trænger skildpadderner i indendørs og tørt hold til vand i en anden målestok en ved udendørs hold. Men dette løses ved, at der konstant står fyldte vandskåle til afbenyttelse efter behov. Disse vandskåle skal være så store, at skildpadderne ikke må nøjes med at drikke af dem, men også efter eget ønske frivilligt selv kan gå op i dem og tage et bad efter behov!

Og så er det i det hele taget meget vigtigt, at europæiske landskildpadder holdes på fugtigt bundlag!

Læs Bundlag

Hatchling Failure syndrome

Fra Turtle and Tortoise owners har jeg hentet nedenstående.

Cassandra Lewis: Hatchling failure syndrome is more common than most are aware of. Majority of cases can be prevented.

Men udover at være påkrævet for helt unge eksemplarer, er fugtigt bundlag (fugtigt miljø) altså også en nødvendighed for europæiske landskildpadder i alle aldre!

Også små skildpadder finder selv op i vandskålen efter behov. Ingen tvangsbadning her!

Tvangsbadning alligevel!

Men hvis en skildpadde er massivt fejlernæret/fejlopfodret, og måske har fået forstoppelse pga forkert fødeindtagelse, eller på anden måde har optaget emner, som for eksempel medicin, der er belastende for dens organisme, kan det selvsagt være hensigtsmæssigt og også nødvendigt at bade den, for at "skylle systemet igennem".

Men i så fald er der jo tale om, at der forelægger den afgørende forudsætning/begrundelse, som man i fagsproget betegner som en medicinsk/lægelig begrundet indikation for denne konkrete badningsforanstaltning, og det er jo noget helt andet end den rutinemæssige eller sågar profylaktiske (forebyggende) badning.

Et enkelt yderligere eksempel på "medicinsk indikation", foreligger, når der konstateres PHA hos en europæisk landskildpadde. Her er badning påkrævet som en ren nødretsforanstaltning.

Læs om dette i Vinterhi.

Der kan dog også være andre helt særlige situationer, hvor en medtaget skildpadde kan have gavn af et bad. Den kan som ovenfor nævnt være kraftigt dehydreret, og badning kan i den situation være stærkt påkrævet (og skildpaddens alt for tørre omgivende miljø skal samtidigt hermed straks ændres).

På samme måde kan et eller flere lune bade somme tider sætte gang i veerne, når man finder overbevisende tegn på læggenød.

Læs Æglægning

Skildpadden kan også af andre egentlige sygdomsbetingede grunde være stærkt svækket og have behov for et bad. Muligvis/eventuelt tilsat mineraler og andet (f eks blandinger af salt og sukker. Her anbefales sædvanligvis 10 gram sukker+10 gram salt opløst i 1 l kogende vand. Vent med at bade indtil temperaturen er faldet til ca 35°). Men i disse ekstraordinære situationer skal man vide præcist, hvad man gør og hvorfor. Og der skal ikke altid uden videre tilsættes noget til det rene vand i badet. Badninger er ikke noget, man bare skal gribe til som den nødvendige og tilstrækkelige løsning, hvis skildpadden begynder at fremtræde svækket og svagelig. Her skal man til skildpaddekyndig dyrlæge med det samme.

Men igen: Tvangsbadning bør kun ske, når der er tale om en enkeltstående nødretssituationer.

Når der i naturen har været et større regnskyl (i nogle landskildpaddebiotoper regner det ind imellem, i nogle sjældent og i nogle så at sige aldrig), vil du kunne se en skildpadde gå ud i en nydannet regnvandpyt og bade og drikke af vandet. Du kan også i skildpaddernes hjemland se en skildpadde gå ud i et lavvandet vandløb, hvis der findes et sådant i biotopen, og bade og drikke. Se fotoserien ovenfor.

I mine frilandsanlæg ser jeg også tit, at mine europæiske landskildpadder kommer frem og nyder selve regnen, når der om sommeren kommer en regnbyge.

Men hverken i naturen eller i mit frilandsanlæg er der tale om, at alle skildpadderne kommer frem i regnen , og de gør det ikke hele tiden, og de gør det ikke hver dag, og de gør det ikke allesammen på en gang.

I sommerens løb kan jeg også finde på at overbruse skildpadderne med vandkanden. Hvis jeg forinden har lunet vandet ved også at hælde vand fra den varme hane i vandkanden sammen med det kolde, nyder de det. Ellers bestemt ikke! Så hold dig fra udelukkende at tage vand fra den kolde hane til havevandslangen til dette brug.

En af mine voksne bredrandede landskildpaddehunner er gået ud i sommerregnen og benytter lejligheden til at æde lidt af det friske græs.

Man kan aflæse skildpaddernes handlingsmønster overfor vand til at konstatere, at skildpadder meget gerne (selvfølgelig) skal have adgang til vand, men man kan selvfølgelig ikke aflæse det til at konstatere, at så skal de altså proppes i vand, og det med faste mellemrum! Det viser til gengæld, at de sagtens selv kan finde ud af at håndtere, hvordan de skal bære sig ad, hvis de pludselig bliver tilbudt vand. Så derfor skal de som nævnt have vand som et bogstaveligt talt stående tilbud i fangenskab!

Hed, knastør græsk sandklitbiotop.

Læs Pasning.

Ikke alene er tvangsbadning selvfølgelig i strid med de forhold, som skildpadderne gennem evolutionen har tilpasset sig i naturen. Men det kan også være direkte skadeligt, når det sker rutinemæssigt. Det siger da også sig selv, at peristaltikken (tarmfunktionen) med tiden svækkes, når den ikke længere er nødvendig for at tømme skildpaddens tarm. Fuldstændig som på mennesker, der i længere perioder af den ene eller anden grund indtager afførende midler. Eller endog lader sig gennemgå tarmskylningskure! Her som overalt gælder den naturlov, at muskler, der ikke bruges, med sikkerhed svækkes!

Jeg har gennem årene bemærket , at mine russiske landskildpadder så at sige "hader" vand. De går kun undtagelsesvist ud i dammene i frilandsanlægget. Indendørs ser jeg sjældent russiske unger bade eller drikke af vandskålen. Formentlig fordi jeg indendørs altid holder alle mine små unger på fugtigt bundlag. (Sådan undgås misvækst og dødsfald.) Og måske også, fordi jeg anvender almindelige glødepærer (spotpærer) som varmelamper.

Denne iagttagelse af "vandskræk" må dog ikke føre til den opfattelse, at russiske landskildpadder skal holdes borte fra vand. De kræver adgang til vand i lige så høj grad som andre landskildpadder og andre levende væsener på landjorden iøvrigt. Det er faktisk min erfaring, at russiske landskildpadder kræver lige så fugtigt miljø, som de andre europæiske landskildpadder!

Grunden til, at jeg ikke har set mine russiske landskildpadder i forbindelse med vand i samme omfang som mine andre europæiske landskildpadder, er uden tvivl, at mine russiske landskildpadder lever i et fugtigere dansk udendørs miljø. Og at de holdes i fugtigt miljø indendørs, helt ligesom jeg holder mine andre europæiske landskildpaddeunger.

Hvis russiske landskildpadder holdes tørt, trænger de selvfølgelig til vand en gang imellem. Hvis russiske landskildpadder holdes indendørs i tørt miljø, vil de nemt dehydrere, og så kan det blive nødvendigt med et bad. Også selvom de fra naturens hånd måske er designet til at kunne undvære vand i længere perioder. I deres tørre hjemstavnsbiotoper drikker de selvfølgelig, hvis de får adgang til vand. For eksempel også, når en kraftig tordenbyge fylder jordhuller og hjulspor. Desuden har man konstateret, at der er en vis fugtighed i de dybe gange, som de graver i deeres hjemstavnsbiotoper. Russiske landskildpadder dehydrerer åbenbart lige så let som andre landskildpadder.

Læs Bundlag.

Hvis du ønsker en vejledning i at lave små udendørs damme, så læs Frilandsanlæg 2

Sprinkling

I meget varme og tørre somre sprinkler jeg mine frilandsanlæg 1-2 gange om ugen. Dels af hensyn til planterne og miljøet, og dels af hensyn til, at skildpadderne ikke må dehydrere. I meget varme somre ser jeg også russiske landskildpadder både ved og nede i dammene.

Et sjældent øjeblik! En russisk hun bader i frilandsanlægget på en meget varm majdag. Som alle landskildpadder afleverer den refleksmæssigt afføring i badet.

Læs også Kan landskildpadder svømme?

Græsk landskildpaddehun forlader en af dammene i frilandsanlægget.

Absolut heller ingen badning inden vinterhi

Som det fremgår flere steder på min hjemmeside, bader jeg ikke skildpadderne, og heller ikke, inden jeg lægger dem i hi. Et varmt bad ville efter min opfattelse bevirke en uhensigtsmæssig reaktivering af skildpadderne og gribe ind i de hormonale og kemiske ændringer under deres omstilling til vinterhi. Et koldt bad er meningsløst. Lad være med det.

Badning før vinterhi er et af de mange velmenende skildpaddepåhit, som er udtænkt af behjertede mennesker. Det fortælles videre og beskrives på hjemmesider og i skildpaddebøger som et videnskabeligt dokumenteret faktum, at en europæisk landskildpadde skal skal bades inden vinterhi, for at den kan tømme tarme.

I midlertid er der ikke tale om videnskab. Der er tale om et velmende og i grunden logiske resultat af ren tankevirksomhed. Men virkeligheden er (også her) altså anderledes end den fine teori. Det er faktisk både unødvendigt og ødelæggende for skildpaddens mulighed for at komme helskindet igennem vinterhiet, såfremt den bades inden vinterhi. Det er bestemt ikke tidspunktet at belaste skildpaddens tarmflora og tarmsystem. (Vand optages jo af skildpadden gennem skildpaddens kloak.)

Det er optagelsen af vand gennem kloaken, der refleksmæssigt udløser en tømning af endetarmen på skildpadden. Når skildpadden ellers er varm.

I naturen er der ingen, der går rundt og putter skildpadderne i vand, før de skal i vinterhi.

Læs Badning og vand.

De enkelte skildpadder, der om efteråret selv når at grave sig ned i min skildpaddegård uden at blive opdaget, bliver af gode grunde da heller ikke badet og skyllet rene for jord, inden de glider ind i vinterhiet.

I Schildkröten im Focus Marz 2012 kan man læse: "Ifølge den helt aktuelle viden spiller især badning som redskab for tarmtømning inden vinterhi en særlig rolle for, at der opstår sepsis. Efter denne badning (-som iøvrigt ingen steder finder sted i naturen) hvorunder vandet optages gennem skildpaddens koak, forskubbes balancen mellem tarmbakterierne indbyrdes og i bakteriefloraen i tarmkanalen det hele taget.

Det er derfor nærliggende, at især sådanne bakterier nydannes forfra, som finder sig bedre tilrette i det nu vandrige miljø. Disse bakterier bakterier formerer sig nu ekstremt på bekostning af for eksempel de cellulosefordøjende bakterier. cellulosefordøjende bakterier er vigtige for fordøjelsen hos herbivore (planteædende) skildpadder og vigtige for, at disse skildpadder overlever. -Og nødvendige for, at skildpadderne efter vinterhi kan komme igang til foråret.

Istedet for intensiv badning (tvangsbadning) må skildpadderne under deres forberedelse til vinterhi selv tage sig af en tilstrækkelig vandoptagelse. Blæren overtager hos disse dyr funktionen som vandreservoir.

I løbet af vinterhiet sker en konstant optagelse af vand fra blæren, således at vandforsyningen opretholdes. Samtidigt hermed dannes der urinsyreprodukter, der samles i blæren. Det er derfor meget vigtigt, at skildpadder ikke får tømt deres blære lige før, de skal i vinterhi.

Det sker, at skildpadder under transport eller på grund af vejning tømmer blæren. Sådanne dyr skal derfor have forkortet dere hi, eller slet ikke lægges i hi!"

Jeg lægger selv først mine skildpadder i hi, når de "sover trygt", det vil sige er i dyb hi i deres overnatningskasser i drivhuse og mistbænke. Først på dette tidspunkt bærer jeg dem ind i deres vinterhikasse i udhuset. På dette tidspunkt registrerer de intet, og jeg har da helle aldrig oplevet, at de urinerede på dette tidspunkt.

Badning under vinterhi

Ja, jeg er faktisk blevet spurgt om, hvordan jeg bader mine landskildpadder under selve vinterhi! Det siger vist sig selv, at dette af gode grunde ikke er tilfældet. Det savner enhver saglig begrundelse og vil kun blive en belastning for skildpaddernes heldige gennemførelse af vinterhi. I naturen er der jo heller ingen, der i vinterhalvåret forstyrrer overvintrende skildpadder ved at grave dem op og bade dem.

Overdækning af vandskålen udendørs

Jeg er blevet spurgt, om man bør overdække skildpaddernes vandskål, når de holdes udendørs. Det hævdes nemlig rundt omkring, at vandet kan blive sundhedsfarligt for skildpadderne, fordi man risikerer, at fuglene skider i vandet. (De bader nu også tit i det, har jeg set). Jeg har ikke overdækket skildpaddernes vandskåle og vanddamme i det fri i over 25 år. Mine skildpadder har fint overlevet og ikke været syge af den grund. Så jeg forstår da godt bekymringen, men jeg mener bestemt ikke, at der er tale om et problem.

Fugtigt bundlag

At man ikke rutinemæssigt må tvangsbade sine europæiske landskildpadder er på ingen måde det samme, som at skildpadderne så skal holdes tørt. Tværtimod! Heller ikke russiske landskildpadder må holdes alt for tørt, selvom dette er den almindeligt udbredte fejlopfattelse!

Læs om fugtigt bundlag i Bundlag og i Indendørs hold.

Knastør biotop i Grækenland i april måned. Her er der kun mulighed for vand, når det regner.

 

Et sjældent syn! Russisk landskildpaddehun foran vanddammen i russernes frilandsanlæg!

 

 

 

 Startside