. ............

 

Forsiden side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10

side 12 side 13 side 14 side 15 side16 side 17

Kroatien, Montenegro,

Bosnien og Herzegovina

Side 11

Tirsdag den 30. april 2013

Varmt solskin fra dagens spæde begyndelse. I dag ville vi fortsætte med at gennemgå bjergene nordøst for Biograd. Der måtte være flere biotoper med dalmatinere her. Morgenkaffen blev indtaget i morgensolen på havnemolen. Ledsaget af et par lune friskbagte ostebrød fra bageren ved siden af. Sagde bageren at det var. -Det var indbagt æblekage! Det smagte udmærket. Bagerne i Kroatien er rigt repræsenteret. Der ligger bagerier overalt med kort indbyrdes afstand. Brødet er altid friskbagt og godt, men faktisk dyrere end i Danmark.

I den stille morgen kunne man tydeligt gennem vandet se bunden af havnen i Biograd. Vandet her i havnen var krystalklart som i alle de andre havne, KUG besøgte i Dalmatien. Også her, som i de andre havne, voksede der tykke kolonier af blåmuslinger på pælene. En glimrende indikator for at vandet er helt rent. På færgerne ses iøvrigt opslag, der forbyder at smide affald og effekter iøvrigt ud over rælingen. Det fremgår meget tydeligt af skiltene, at Adriaterhavet er udnævnt til beskyttet område.

Landminer igen

Vi havde bemærket, at vi igen i dag kørte gennem minefelter, hvor landminerne fra balkankrigen stadig ligger og sætter alt i stå. Selvfølgelig gik vi ikke ind i de beskiltede minefelter, selvom de som skildpaddebiotoper så nok så lovende ud. Men i en ubeskiltet biotop lå pludselig denne her foran venstre fod! Heldigvis ikke nedgravet eller på anden måde skjult for det blotte øje. Vi listede straks meget nænsomt og uendeligt forsigtigt tilbage til vejen og fortsatte kørslen. Billedet er efter hjemkomsten fra touren forelagt en af den danske hærs professionelle mineryddere, der får nogle år siden deltog i rydning af landminer på Balkan. Han svarede lakonisk: "Det er en landmine!"

Podarcis tauricus?

Biotop nordøst for Biograd

Påny søgte vi efter egnede områder, der kunne være gode bud på beboede skildpaddebiotper. Omsider fandt vi en habitat med dalmatinske landskildpadder.

Her var vi heldige at spotte en stor dalmatinsk unge, der halvskjult lod sig varme op af morgensolen!

 

Her er ungen fremme i lyset.

 

Dalmatinsk hun ligger i solen og lader op.

 

Dalmatinsk landskildpadde på stille vandring gennem biotopen.

 

Igen en stor stor dalmatinsk unge, der sad og varmede sig op i solen.

 

Smuk ung dalmatinslk landskildpaddehun (Testudo hermanni hercegovinensis).

 

Flot dalmatinerhun sidder i krattet og nyder solen.

 

Rigtig smuk dalmatinsk landskildpadde (Testudo hermanni hercegovinensis). En ret ung hun.

 

Meget pæn dalmatinsk landskildpaddehun (Testudo hermanni hercegovinensis).

 

Testudo hermanni hercegovinensis. "Udstillingsmodel!"

Denne biotop nordøst fra Biograd (foto ovenover) var ikke den tørre og stenede udgave, som ellers angives at være den type biotop, hvor man finder den dalmatinske landskildpadde. Habitaten her var den frodige og velbevoksede biotop med masser af krat og grupper af træer, som også foretrækkes af østarten af græsk landskildpadde (Testudo hermanni boettgeri). Selvfølgelig foretrækkes denne slags biotop også af den dalmatinske landskildpadde. Men i Dalmatien er denne type biotop snart helt og aldeles pløjet op og lagt om til landbrug. Især vinmarker. Og derfor bliver der simpelthen til sidst kun de tørre og stenede biotoper tilbage til de overlevende dalmatinske landskildpadder.

Meget stor og køn dalmatinsk unge.

 

Igen en smuk dalmatinsk landskildpadde i denne velfungerende biotop.

 

Mørk og lys udgave af dalmatinsk landskildpadde.

 

Den fine og velfungerende biotop. Når der findes flotte og livskraftige eksemplarer i alle aldre, er biotopen helt bestemt velfungerende.

Efter nogle formidable timer her i denne fine biotop, var vi klar til at fortsætte gennemgangen af landområderne. Vi bevægede os længere mod nordøst og nåede frem til landskaberne nordøst for byen Zadar. Der dukkede flere og flere sønderskudte og forladte huse op langs vejen. Også helt øde landsbyer.

Ødelagt, opgivet og forladt landsby

Her ender vejen meget brat midt i landsbyen, fordi man har lagt en grusbunke hen over asfalten. Grusbunken er med årene groet til. Alle husene er skudt og bombet sønder og sammen. Man kunne se, at der havde været brande i flere huse. Alt er opgivet og forladt for år tilbage. Haverne og markerne er groet til. Her er helt stille og uforstyrret. Man hører kun fuglesangen. Der måtte være skildpadder her!

Jovist! Her i den tilgroede baghave lå en dalmatinsk landskildpadde i krattet!

 

Dalmatinsk landskildpaddehun (Testudo hermanni hercegovinensis).

 

Halvvoksen og fuldvoksen dalmatinsk landskildpaddehun.

 

Dalmatinsk landskildpaddehun (Testudo hermanni hercegovinensis).

 

Igen en hun af dalmatinsk landskildpadde i den tidligere have.

 

I den meget høje vegetation har skildpadderne lavet trykspor og tunneler. Fatisk er der tale om "landskildpaddeveksler".

 

Dalmatinsk landskildpaddehun (Testudo hermanni hercegovinensis).

 

 

Dalmatinsk landskildpadde gemmer sig lidt væk i biotopen i den gamle tilgroede have.

Biotopen her i den helt stille og forladte bys tilgroede haver og marker viste sig at være beboet af en fin bestand af dalmatinske landskildpadder, som trivedes i den selvetablerede høje vegetation og krat. Igen viste det sig, at al ophør af menneskelig aktivitet giver skildpadderne fine muligheder for at retablere sig i de nu uforstyrrede biotoper. Her har prisen dog indiskutabelt været for høj.

Vi tog videre på vores færd.

Læs videre på side 12

Forsiden side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10

side 12 side 13 side 14 side 15 side16 side 17