. ............

 

Forsiden side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10

side 11 side 13 side 14 side 15 side16 side 17

Kroatien, Montenegro,

Bosnien og Herzegovina

Side 12

 

En af de få og åbenbart sjældne vejkrydsninger, som KUG oplevede i Dalmatien. Formentlig pga de forholdsvis få landskildpadder, der er tilbage her. Da jeg tog dette foto, råbte Jan advarende, og jeg nåede lige akkurat at redde mig selv og skildpadden ind i grøften. Den lokale bus havde bestemt ikke til hensigt at køre udenom en mental afviger, der opholdt sig på vejbanen, fordi en helt ligegyldig skildpadde færdedes der! -Endsige slide på bremserne af den grund! Skildpadden havde gamle slagskader.

Biotop nordøst for Zadar

Vi fortsatte med at lokalisere egnede steder, der kunne ligne biotoper for landskildpadder. På et tidspunkt lykkedes det igen.

Et ungt smaragdfirben småskjuler sig i denne biotop. Jovist, der var da også landskildpadder her!

 

Kort efter ankomsten så vi en dalmatinsk landskildpadde l færd med at lave et trykspor i forårsvegetationen.

 

Biotopen var alt andet end tør og stenet. Den var meget frodig.

 

Dalmatinsk landskildpaddehun (Testudo hermanni hercegovinensis).

 

Velformet skjold på dalmatinsk landskildpadde.

Vi søgte og vi søgte, men så ikke flere landskildpadder her i denne biotop, som var ret lille. Vi gav op, iførte os KUG-bilen og tog videre gennem bjergene..

Vir

Den geografiske placering i Kroatien af øen Vir.

 

Der findes hist og her sporadiske og noget modstridende oplysninger om eksistensen af landskildpadder på halvøer og øer i den kroatiske del af Adriaterhavet.

Hvad der mest kendetegner disse ind imellem ret løse informationer er, at de er adskillige, ja for en dels vedkommende, endog mange år gamle.

KUG havde selvfølgelig indsamlet info fra mange kilder af vekslende troværdighed og besluttede at efterprøve holdbarheden af disse oplysninger på en del af halvøerne og øerne, også for at tage anledning til at opleve disse smukke steder med indbygget sejlads i det azurblå Adriaterhav.

Det var jo sandelig også ferie!

Som det fremgår af denne rejseberetning, havde vi til nu gennemsøgt halvøen Peljesac med positivt udbytte, øen Korcula med negativt udbytte og øen Brac også med negativt udbytte. Nu var vi nået til øen Vir.

Vir er på størrelse med Anholt og har 4.000 indbyggere. Der var ingen færgetur til KUG denne gang, idet øen er forbundet med det kroatiske fastland ved en dæmning.

Vi gennemsøgte den kønne, lille og tæt beboede ø fra ende til anden. Der var skam et par lovende biotoper, men vi fandt heller ingen landskildpadder på øen Vir.

Heller ikke på den nordvestlige spids af Vir var der landskildpadder at se!

Zadar

Igen var dagen så vidt fremskreden, at vi skulle til at tænke på et sted for overnatning. Vi tog ind til Zadar.

Zadar er en travl industri- og havneby ved Adriaterhavet på ca 75.000 indbyggere. Man arbejder på at tiltrække turister. Stedet har været beboet siden stenalderen, og Zadar er ca 3.000 år gammel. Den hørte i sin tid under Venezia (1409-1797) og var senest igen under Italien fra 1920 til den 2. verdenskrig. Under Balkankrigen i begyndelsen af 1990erne blev byen svært beskadiget.

Vi fandt et gammelt hus med apartmenta (sobe) nær havnen, vi fik en lejlighed, checkede ind og gik i byen. Atter en aften, hvor KUG fra havnemolen så solen gå ned i Adriaterhavet.

 

Udsigten til baggården fra lejligheden. "-Hurtigt væk og ned på havnen!"

 

Solnedgangen set fra lille friluftscafe på havnemolen i Zadar.

 

Lille motorbåd ved molen var husbåd for et par kæmpe krager. De havde rede under dæk!

 

Efter solfald tændtes lyset i høj grad på gangbroen over havnebassinet!

Onsdag den 1. maj 2013

Solen skinnede lunt i den vindstille morgen. I dag ville vi fortsætte nordpå mod øen Pag. Undervejs ville vi selvfølgelig standse øjeblikkeligt, hvis vi fandt et område, der lignede en skildpaddebiotop.

Biotop Nord for Zadar

Vi kørte igennem et helt øde og meget stenet og dødt område. Der kunne da ikke være skildpadder her? Men nu dukkede der lidt vegetation op mellem og ovenpå stenene. Ind og se nærmere på dette her! Vi kørte ind ad en grusvej, der et stykke inde i det øde område endte i en enorm stor og selvfølgelig helt ubenyttet P-plads. Den var nyanlagt og nyasfalteret. Hvad er ideen med det her? Skal der ved lejlighed anlægges en lufthavn her? Eller et stort fodboldstadion? Vi satte bilen fra os og gik ind i området. Jovist, der lå en dalmatinsk landskildpadde og varmede sig op i morgenstolen.

Biotopen bestod af grundfjeld, løse klipper og sten. Med et tyndt lag rød jord henover.

 

Her sidder en flot dalmatinsk landskildpadde foran sin overnatningshule.

 

Meget velformet og helt ubeskadiget skjold.

 

Dalmatinsk landskildpadde i fin vækst.

 

Dalmatinsk skønhed på den røde jord mellem stenene.

 

Alle de skildpadder, vi så her i denne biotop, var flotte og ubeskadigede.

 

Det var for en gangs skyld en stor og meget udstrakt biotop med helt ubeskadigede landskildpadder. Der er jo heller ingen mulighed for landbrugsdrift, når jorden på det nærmeste består af een stor sten. Så der er rimeligt håb for, at de smukke skildpadder vil fortsætte deres uforstyrrede tilværelse her. Men den store P-plads midt i området virker ulykkesvarslende! Skal der bygges et giga indkøbsmekka? Man kunne iøvrigt se, at området havde været udbrændt for en årrække siden.

"Nej, der er faktisk ikke flere at se lige nu!"

Som så mange gange før, så "tørrede" det pludselig ud. Selvom vi gik og gik og søgte og søgte, så fik vi ikke øje på flere landskildpadder. Vi drog videre i KUG-bilen.

I Dalmatien/Kroatien ser man ingen steder Weber grill, som jo er en landeplage i Danmark (ja, ja, jeg har en selv.) Men overalt i Dalmatien står der med korte mellemrum endnu flere store grillovne til at grille hele dyr på roterende spid. Fortrinsvis lam og især gris. Vi så dem i private haver, foran hoteller, på havnemoler og foran restauranter og således også foran den cafe, hvor vi nu holdt kaffepause. I dag er det den 1. maj, og alle skal selvsagt have helstegt gris eller helstegt lam i aften.

Biotop kort før øen Pag

Vi fortsatte kørslen nordpå mod øen Pag og fandt et sted, der så lovende ud. Som sædvanlig sagde vi: "Vi giver den lige 5 minutter!" Det viste sig hurtigt at være en biotop beboet af dalmatinske landskildpadder. Der sad en flot hun i solen.

Fint eksemplar af dalmatinsk landskildpadde i vegetationen.

 

Frem med camera, af med rygsæk! Har I forresten bemærket det sartgrønne kroatiske forår?

 

Meget køn dalmatinsk landskildpadde på den røde jord.

Vi så ikke flere landskildpadder her, selvom vi søgte længe. Vi skulle jo sådan set også videre nordpå nu, så vi kørte videre. Vi nåede op til det smalle stræde mellem øen Pag og det kroatiske fastland. Her går broen over til Pag.

Læs videre på side 13

Forsiden side 1 side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 8 side 9 side 10

side 11 side 13 side 14 side 15 side16 side 17