...............

 

Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 11

Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20

Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside

Tyrkiet Grækenland Rejseberetning april 2010

Side 10

Neo Petritsi (fortsat)

Flot ung maurisk landskildpaddehan Testudo graeca ibera på 10 cm.ved Neo Petritsi.

Desværre blev vejret ikke bedre, tværtimod! Nu blev det igen lidt mørkere, fordi skyerne trak sig mere og mere sammen. Der er ingen tvivl om, at lysets styrke har stor betydning for skildpaddernes lyst til at bevæge sig ud i det fri. Allermest selvfølgelig i højt solskin, men også i skyet og overskyet vejr, ja selv i et vist omfang i (lunt) regnvejr, ser man europæiske landskildpadder fremme i græsset, hvis bare lysintensiteten er stærk nok. (Selvfølgelig forudsat at temperaturen er høj nok til, at skildpadderne kan "røre sig".) Men er lyset svagt, er skildpadderne ikke så tilbøjelige til at komme frem.

Der er derfor ingen tvivl om, at denne fine uberørte habitat i Neo Petritsi er hjem for et betydeligt større antal landskildpadder, end vi fik lov til at opdage på denne vejrmæssigt triste forårsdag.

Græsk landskildpadde i sin garage. Vejret trak ikke alle skildpadder frem i lyset i Neo Petritsi.

 

Græsk landskildpaddehun. Hun er tilføjet en alvorlig skjoldskade.

 

Flot græsk landskildpaddehun i Neo Petritsi.

Men selvom vejret var småtrist, var biotopen det ikke. Naturen var selvfølgelig betagende, og på trods af det dystre vejr fik vi set overraskende mange landskildpadder her. Landskaber som disse bjergområder, der ikke har været bearbejdet/taget under behandling af mennesker til for eksempel landbrug, rummer righoldige skildpaddebiotoper her på Balkan.

Et firben uden ben. Hvidhovedet scheltopusik. Den kan blive op til 150 cm. stor.

Der var selvfølgelig mere fauna end bare skildpadder her i Neo Petritsi. Der var især en hel del charmerende scheltopusikker. Ligesom stålorm er en scheltopusik ikke en slange, men en øgle. Altså faktisk et firben uden ben. Hvor der er skildpadder på Balkan, er der som regel også altid scheltopusikker og firben. -Og omvendt.

En græsk landskildpaddehan i Neo Petritsi havde ikke lyst til at posere for fotografen.

 

Maurisk landskildpadde i Neo Petritsi. I kløften til højre overnatter de fleste af skildpadderne

Når man gik rundt her i Neo Petritsi og lod øjet falde på de forskellige strukturer og beplantninger, fik man konstant inspirationer og input til anlægget derhjemme på matriklen. Men ligegyldigt hvor meget man anstrenger sig, vil man aldrig kunne indrette omgivelser for sine skildpadder, der fuldt ud matcher de autentiske omgivelser i en skildpaddebiotop på Balkan. Dels er det nok lidt krævende at sende en lastbil ned og hente de specielle store kalksten hernede, de særlige planter, trærødder, osv. Dels vil planterne ikke leve så længe i det danske klima. Igen må man sande, at der ikke er noget, der kan stikke naturen, når det drejer sig om at lave naturlige forhold.

"Kerkinilys" græsk landskildpaddehun i Neo Petritsi.

 

Græsk landskildpaddehun Testudo hermanni boettgeri ved Neo Petritsi.

 

Igen en kerkinilys græsk landskildpaddehun i Neo Petritsi.

 

Ung maurisk landskildpaddehan i habitaten ved Neo Petritsi.

 

Vi ser mod nord i Neo Petritsi. Inde i de grønne bjergtoppe ligger grænsen til Bulgarien,

 

Vi ser mod sydvest i Neo Petritsi. De gule rapsmarker er den dyrkede del af Kerkini Wetland.

Efter at have nydt gennemvandringen af den fine landskildpaddebiotop ved Neo Petritsi kørte vi ned til selve den lille by. Vi fik en kop sort Nescafe på en taverna. "Δεν το γάλα δεν ζάχαρη" betyder "no milk, no sugar!"

Tavernaen i Petritsi er bygget sammen med et lille kapel. Praktisk!

Nord for Vironia

Halvvåd græsk skildpaddehan gør kur til småvåd græsk skildpaddehun i habitat nord for Vironia.

Efter en rolig pause på tavernaen i Petritsi kørte vi med vest ad bjergvejene på bjergmassivets sydskråninger for at finde flere uberørte områder her i bjergene ind mod Bulgarien. Hvor kunne man være heldig at observere nogle af de omhandlede "giant tortoises"? Nord for Vironia fandt vi et egnet sted. Selvom vejret bestemt ikke var optimalt, så vi her 6 græske landskildpadder i størrelsen 15,5-20 cm. (Men fortsat ingen kæmpeskildpadder.) Når vi fandt så mange i dette kølige og fugtige vejr, må der være rigtig mange at iagttage her, når den græske forårssol er fremme.

Græsk landskildpaddehun nord for Vironia. Hun har svamp/skjoldråd i rygskjoldet.

Der var tale om en flot sydvendt, tilgroet habitat med store græs- og urteovergroede lysninger mellem krat og træer. Der har aldrig været behandling af jorden her. Der lå derfor heller ikke det sædvanlige balkanaffald. Der kom simpelthen aldrig en mors sjæl her. Igen et eksempel på, at hvis bare menneskene holder sig væk fra biotoperne med al deres virkelyst og som regel destruktive skabertrang, så lever skildpadderne deres eget uforstyrrede, fredelige liv og reproducerer sig selv, således som de har gjort det fra tidernes mogen.

Den fine græske landskildpaddehabitat nord for Vironia.

 

Græsk landskildpaddehun Testudo hermanni boettgeri i biotopen nord for Vironia.

 

Et af de utallige små "vejkapeller" stod også ved habitaten nord for Vironia.

I vejsiden til skildpaddebiotopen nord for Vironia står et af de tusinder og atter tusinder af små "vejkapeller", som flankerer vejene overalt i Grækenland. Mange steder står de med få meters mellemrum, og i vejsvingene på bjergvejene kan der nogle steder stå helt op til 5-10 stykker. Forklaringen er den, at når en trafikant omkommer i trafikken, så opstiller de efterladte sådan et lille kapel på ulykkesstedet.

I det lille kapelrum er der sædvanligvis et foto af den afdøde, samt forskellige effekter og udgaver af de ting, den pågældende værdsatte i sit liv. Om aftenen ses tændte vokslys brænde i det lille hus. Grækenland har en af de højeste dødsrater i EU, når vi taler om trafikulykker. Det kan ikke undre, når man ser, hvordan de græske bilister kører ikke alene med dødsforagt, men også med udtalt foragt for naturlovene.

Når man for eksempel rutinemæssigt og hele tiden bliver overhalet af en græsk bil med alle 4 hjul til venstre for de fuldt optrukne dobbelte vejstriber lige før et uoverskueligt vejsving, så må man konkludere, at det er da heldigt, at der hele tiden er nogen, der melder sig frivilligt, når man nu har valgt at have den tårnhøje ulykkesstatistik. Jeg forhørte mig  i Kerkini hos en forhandler af disse små kapeller. 250 EURO. -Men mange laver dem vist selv.

Læs videre på side 11

Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 11

Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20

Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside