.... ..........

 

Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11

Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20

Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside

Tyrkiet Grækenland Rejseberetning april 2010

Side 7

Kerkinisøen

Kerkinisøen. Dæmningen findes mod syd nederst. Floden Strymon løber til i nordøst.

I 1932 opførte man en dæmning tværs over floden Strymon ved landsbyen Lithotopos for at skabe et vandreservoir til landbruget. Det kom der en opstemmet sø ud af på 16 x 5 kilometer. Søen skrumper betragteligt, når landbruget i løbet af sommeren bruger løs af vandet som tilsigtet. Søen har fået navn efter områdets største by Kerkini. En noget uventet sidegevinst viste sig i løbet af årene, idet søen foruden utallige andre dyr blev hjemsted for over 300 fuglearter!

Sådan laver man en sø. Dæmningen ved Lithotopos. Der er masser af vand i systemet her i april.

Kerkinisøen ligger 75 km. nordøst for millionbyen Thessaloniki. Hvis man fortsætter nordpå her fra Kerkini, er der kun 47 km. til den bulgarske grænse.

Kerkinisøens sydvestlige bred. Pelikanflok på vandet. Nogle af områdets rustikke pramme i forgrunden.

Udover at udgøre et ornitologisk paradis er området også hjemsted for 25 arter pattedyr, herunder bison, odder, væsel, ulv, sjakal og vildkat! Der lever 11 paddearter her ved Kerkinisøen! Man har fundet næsten 120 sommerfuglearter her!

Af krybdyr finder du omkring søen 10 firbenearter, 13 slangearter og 4 skildpaddearter! Skildpadderne er nærmere 2 sumpskildpaddearter Europæisk sumpskildpadde Emys orbicularis og kaspisk sumpskildpadde Mauremys caspica, og 2 landskildpaddearter græsk lanskildpadde Testudo hermanni boettgeri og maurisk landskildpadde Testudo graeca ibera.

Kerkinisøen set fra sydvestbredden.

Det siger sig selv, at vi var nødt til at besøge Kerkinisøen. Efter at have tilbragt nogle dage her i dette fantastiske område, må jeg sige, at hvis du bare er det mindste naturinteresseret, så er Kerkinisøen et must! Her er utroligt. Igen troede man, at man kendte Grækenland, og så oplever man dette sted, som er helt anderledes end de andre storslåede steder. Helt uplanlagt og uforvarende har grækerne skabt en naturperle af dimensioner.

-Jeg glemte helt at fortælle, at søen er kendt for at være meget fiskerig, og de mange fisk fordeler sig på ialt 31 arter! På det wildlifehotel (Oikoperiigitis), som vi senere boede på i nogle dage, kunne man låne fiskestænger, men vi kunne jo ikke nå alt.

Kerkinisøens sydvestbred

Græsk landskildpaddehun laver trykspor i forårsvegetationen på Kerkinisøens sydvestbred.

 

Den Græske landskildpaddehun er tiljordet bag på skjoldet. Har netop forladt vinterhiet

Vi valgte at køre venstre om søen sydfra og således køre langs søens sydvestbred. Desværre er der også på bredderne af Kerkinisøen inddraget store arealer til intensiv landbrugsdrift. Heldigvis er der også uberørte områder endnu. Kort efter Lithtotopos holdt vi ind til siden og vandrede rundt på en delvist kratbevokset græseng mellem søens vand og landevejen. Her fandt vi ialt 14 græske landskildpadder i størrelsen 14,5-19 cm. Engen var som altid på Balkan i april måned oversået med myriader af forårsblomster. Fuglene sang kraftigt. Skildpadderne var netop på dette tidspunkt på vej ud i det fri fra deres overnatningssteder for at lade sig varme op af solen. Jo tak, selvfølgelig havde vi det rigtig fint!

Græsk landskildpaddehan har forladt natteskjulet.

 

Den græske han havde en alvorlig slagskade i skjoldet.

 

Græsk landskildpaddehun er kommet ud i det våde græs fra krattet bagved.

 

Græsk landskildpaddehan gemmer sig i det våde græs på Kerkinisøens sydvestlige bred.

 

Græsk landskildpaddehun Testudo hermanni boetteri på Kerkinisøens sydvestlige bred.

 

Græsk landskildpaddehan Testudo hermanni boettgeri på Kerkinisøens sydvestlige bred.

Ved Kerkinisøen er der en overdådighed af blomster, urter og planter. Botanikere har optalt 798 forskellige arter! Insekter findes også i stor variation. Jeg indskrænker mig til at nævne, at der lever 28 guldsmedearter ved Kerkinisøen!

Tiljordet græsk landskildpaddehun.Hun er netop dukket frem fra vinterhiet.

 

Meget lys græsk landskildpaddehun Testudo hermanni boetteri.

Her i området ved Kerkinisøen så vi mange græske landskildpadder med med meget lyse skjoldfarver, og også i store dele af det omkringligende nordlige Grækenland så vi mange "Kerkinilyse" eksemplarer.

Hovedstudie af græsk landskildpadde på Kerkinisøens sydøstbred.

 

Blomsterengen på Kerkinisøens sydøstlige bred.

 

Græsk landskildpaddehun med svamp/skjoldråd.

 

Hvor der er smaragdfirben er der normalt også landskildpadder. -Og omvendt!

 

En god dag at inspicere i! -Og så kunne jeg da lige blive figurant til et foto til denne artikel!

Læs videre på side 8

Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11

Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20

Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside