...............

 

Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11

Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20

Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside Artiklen er senest ændret april 2011

Tyrkiet

Grækenland

Rejseberetning fra Kug 2010

Side 1

Vi fandt på turen:

Maurisk landskildpadde Testudo Graeca ibera,

Græsk landskildpadde Testudo hermanni boettgerii,

Bredrandet landskildpadde, Testudo marginata,

og dværgform af bredrandet landskildpadde

Testudo marginata weissingerii

 

Tyrkisk forår.Træet er ikke sprunget ud endnu, og man ser tydeligt misteltenene.

Grækenland

Man kommer ikke sovende til noget. Undtagen Grækenland!

Tirsdag den 13. april 2010 kl. 09:00 græsk tid sejlede H/S/F Hellenic Spirit ind til færgehavnen Igoumenitsa i Nordvestgrækenland, og i Den Gule Gummibåd forlod Jan og jeg forlod denne store Anek-lines færge, som vi dagen før kl. 15:00 var kørt ombord på i den italienske havneby Ancona.

Da vi ordnede billetter, mv., hos receptionisten i færgeterminalen, fik vi at vide, at alle de almindelige kahytter var udsolgt fra Italien. Tilbage var kun en stor udvendig luksussuite med ekstra værelse til den butler, som vi beklageligvis ikke havde med. Denne suite kostede jo en smule ekstra. (Der var også fri minibar!)

Nu er Kratluskere Uden Grænser (KUG) jo ikke ligefrem iklædt hvid smoking og rød borsalino, så den kære pige i rederiets ekspedition fattede medlidenhed med os og vores skønnede økonomiske formåen og tilbød særlige rabatter, herunder seniorrabat til Jan (det huede ham ikke ) og "over 60-års rabat" mig. Vi slog selvfølgelig til, tog suiten, nød overfarten over det azurblå Adriaterhav på soldækket, i restauranten mv., og i sofahjørnet i dagligstuen i vores suite. Til sidst fik vi en god nats søvn.

Jan nyder udsigten fra det enorme koøje i soveværelset.

 

Der pakkes lidt ud i dagligstuens sofahjørne

Jan og jeg havde forladt Danmark søndag den 11. april 2010, og vi havde kørt den sædvanlige og velgennemprøvede motorvejs/Autobahntur i Den gule Gummibåd fra Danmark til Ancona ad  hovedvej E 47 og E 45 som beskrevet i de tidligere  rejseberetninger.

Sune ville 14 dage senere flyve til Grækenland, og vi skulle så afhente ham i Athens lufthavn til vores fortsatte færd i den sidste uge.

Inden vi forlod Igoumenitsa, provianterede vi i et af byens store supermarkeder. Her fra Igoumenitsa stod den på motorvej igen, nu ikke længere mod syd, men mod øst til den tyrkiske grænse. Denne motorvej (E 90) er netop færdigbygget med massiv støtte fra EU, og er af tårnhøj kvalitet. Den skærer igennem bjergene med tunneller, der hyppigt afløser hinanden, og den fører over dale på flotte broer. Alt i store, bløde sving.

Jeg håber, at grækerne med tiden bliver glade for den flotte motorvej, som de her har fået. Endnu bruger de den ikke meget. Trafikken på de nordjyske motorveje er massivt hektisk til sammenligning. Denne nye græske motorvej har det helt specielle/absurde særpræg, at den starter på en færgeklap i Igoumenitsa og slutter foran en lukket grænsebom til Tyrkiet. Motorvejen er en bypass operation, så nu kan landevejstrafikken mellem EUs økonomiske kraftcentre og Tyrkiet gå udenom landene i det fattige, ustabile og urolige nordlige Balkan, der i vidt omfang mangler ordentlige veje. Samtidig spares jo en hel del kørsel.

Kavala

Meget flot maurisk landskildpaddehun Testudo graeca ibera nord for Kavala.

Det var køligt, og det småregnede under hele turen gennem Nordgrækenland, men da vi ved 14:00-tiden nåede frem til havnebyen Kavala i det nordøstlige Grækenland, brød solen igennem, og temperaturen steg til 19 grader. Vi forlod motorvejen her og gennemsøgte en bjergside lige nord for byen. Det viste sig at være en meget fin biotop, og vi fandt her ialt 5 mauriske landskildpadderTestudo graeca på 16-25 cm. og 3 græske landskildpadderTestudo hermanni boettgeri på 13-16 cm.

Den fine skildpaddebiotop nord for Kavala.

Som i så mange andre græske landskildpaddebiotoper lever græske og mauriske landskildpadder her nord for Kavala sammen mellem hinanden i samme biotop. -Uden at der opstår hybrider/krydsninger!

Maurisk landskildpaddehun på 19 cm. i biotopen nord for Kavala.

Dr. Kirsche anfører i Europäische landschildkröten, at græske landskildpadder og mauriske landskildpadder, der lever i samme biotop, har udviklet et "antistof", der forhindrer dem i at vise interesse for hinanden og parre sig indbyrdes. På samme måde forholder det sig med græske landskildpadder og bredrandede landskildpadder, der også mange steder i Grækenland lever side om side i samme biotop.

Græsk landskildpaddehan (Testudo hermanni boettgeri) nord for Kavala.

På denne solbeskinnede bjergside begyndte vi at fundere over, at der som bekendt lever græske landskildpadder Testudo hermanni boettgeri på stort set hele Balkan. Den mauriske landskildpadderTestudo graeca ibera lever kun på Balkan fra Tyrkiet i øst og omkring halvvejs ind i Nordgrækenland mod vest, og her lever den så sammen med den græske landskildpadde. Den bredrandede landskildpaddeTestudo marginata lever lidt fra, hvor den mauriske landskildpaddes udbredelsesområde stopper i Grækenland, og den bredrandede landskildpadde lever så til gengæld resten af vejen helt mod vest og mod syd, og her lever den så sammen med den græske landskildpadde. Hvordan har de kunnet blive enige om denne fordeling? Hvorfor lever alle tre arter ikke side om side i hele området?

En skarabæ i fuld gang med kuglerulleriet af en frisk lort nord for Kavala.

Det var som at få udleveret Sankt Peters nøgler at gå rundt i solvarmen på denne stille bjergside i det græske forår i duften af timian. Blomster i alle farver dannede en farvepalet overalt på de grønne græsskråninger. Udover den kraftige timianduft var luften krydret af duften fra alle de græske forårsblomster og urter. Fuglesangen gav en eventyragtig klangbund. -Og den traditionelle hund gøede nu og da i det fjerne.

Luksus at fotografere landskildpadder i forårssolen uden at lette en bestemt legemsdel.

Det var dette forår på Balkan, som man havde drømt om hele vinteren. Jeg talte i mobilen med Helle, og hun fortalte mig om det iskolde møgvejr, man som bekendt havde hjemme i Danmark i hele april 2010.

Igen en flot maurisk han nord for Kavala

Denne biotop her ved Kavala var helt uberørt. Man havde ikke her forsøgt at opdyrke jorden, idet jorden var stenet og fyldt med store klippestykker. Derfor så vi mange landskildpadder her. Stedet udgjordes af en forholdvis stejl sydvestvendt bjergside med græs og arealer med tæt krat/buskads.

På vej tilbage til Den gule Gummibåd så vi nedenfor bjergsiden i et kedeligt græsareal under en højspændingsmast en meget tiljordet græsk landskildpaddehun, der sad og spiste. Det var den mest triste og fantasiforladte skildpaddebiotop, jeg nogensinde har set, men der var, hvad der skulle være. Herunder masser af mad og gode kvasbunker til skjul.

Kraftigt tiljordet græsk landskildpaddehun, der for ganske nylig har gravet sig op af vinterhi

Vinteren 2009-2010 havde også været lang i Grækenland, og temperaturerne var først begyndt at stige i de seneste dage (i modsætning til Danmark), samtidig med at solen var begyndt at vise sig dagligt. Der var med andre ord tale om en skildpadde, der netop/inden for de sidste par dage havde gravet sig op af vinterhi!! April måned er af mange grunde mere end velegnet til en feltherpetologisk tur til Balkan! Man iagttager/erfarer flere ting, end besøg senere på året. -Og ser helt bestemt flere dyr.

Vist nok den mest triste og fantasiløse skildpaddebiotop, jeg har set.

 

Meget præcist afklippet ben på græsk landskildpadde. Fint helet op. Ved Kavala.

 

Den færdedes fuldstændig ubesværet rundt.

Vi så en græsk landskildpaddehan, der for år tilbage havde fået klippet det ene bagben over med et meget præcist snit. Såret var nu læget fuldstændigt op med hud og skæl, og skildpadden virkede på ingen måde hæmmet af det skete. Hvordan sker den slags, når der ikke er landbrug her på stedet?

Jeg har aldrig set så mange skarabæer før!

 

Der var også knælere her ved Kavala.

 

Og fugleedderkopper! -Ovenikøbet fotograferet af Jan!

 

Forår i Kavala.

Hen mod den lune forårsaften klingede det hele af, og tog vi ind til Kavala og fandt et hotel på havnen. Som på alle hoteller på turen fik vi værelse med havudsigt fra altanen. -Altså på de hoteller, der lå ved vandet! Det er en af fordelene ved at være på Balkan i april måned. Man har næsten det hele for sig selv. Derpå fandt vi en taverna i havnemiljøet til aftensmad. Ekspeditionens første dag havde bare været perfekt!

Udsigten fra altanen på Hotel Galaxy i Kavala.

Læs videre på Side 2

Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11

Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20

Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside