Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 10 Side 11
Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20
Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside
Tyrkiet Grækenland Rejseberetning april 2010 Side 9 |
Kerkinisøens vestbred (fortsat)
Hen på eftermiddagen måtte vi videre, og vi fortsatte kørslen mod nord og senere mod vest, stadig med Kerkinisøen på højre hånd. Vi holdt kaffepause (Nescafé) i stolene foran en taverna på gadehjørnet i centrum af den lille (ret kedelige) by Kerkini og nød synet af et classic car orienteringsløb. Det var underholdende at se de flotte gamle Ferrarier og Porscher, mv., holde stille i vejkrydset foran tavernaen, medens føreren og observatøren indbyrdes diskuterede, fordi de var i klar vildrede om den fortsatte rute. Og se dem komme tilbage igen og vælge en anden rute. Og igen. Så kan de måske lære at få lavet nogle retvisende vejkort i Grækenland, kan de .
Apropos kaffe i Gækenland: Hvis du bare vil have en almindelig banal kop kaffe er der (udenfor turiststederne) som hovedregel 2 muligheder. Enten Græsk kaffe eller Nescafé. Den græske kaffe er en lille kopfuld, hvor de knuste bønner svømmer rundt i kaffen. Den smager fint. Hvis du ikke vil have disse bønnerester/grums i din kaffe, vælger du Nescafé. Pulverkaffe har aldrig været "min kop te", men i Grækenland er den altså rigtig god. Nescafé er brandet grundigt ind i den græske bevidsthed. Selv på komfurerne i de private hjem ser du en meget lille ekstra kogeplade specielt til den. På tavernaerne serveres den i større kopper/krus helt skummet op i toppen.
Kerkini Wetland
Vi fortsatte videre nord om Kerkinisøen mod øst. Her flader landskabet ud, men mod nord kan man se silhouetten af det flotte bjergmassiv, der ligger på grænsen til Bulgarien. Dette bjergmassiv strækker sig gennem hele Balkan fra Adriaterhavet til Sortehavet, og det danner grænse for hele Nordgrækenland fra vest til øst. I Vironia drejede vi af fra landevejen og kørte stik syd. Dette bragte os lige ind i den centrale del af det såkaldte Kerkini Wetland, der omfatter det meste af Kerkinisøens flade østbred. I modsætning til vestbredden, der ender op i bakker og bjerge mod vest, forbliver østbredden et sumpet marskområde, der mange steder ligger under søens overflade. Derfor afgrænses en stor del af søen mod øst af en dæmning. Umiddelbart efter at have krydset jernbanen drejede vi til højre ind på en grusvej/dyresti, der førte ned i et engareal mellem vandløb, små søer, damme, moser og krat. Der var en øredøvende lydmur af kvækkende frøer. Vi standsede Den Gule Gummibåd og blev enige om at slå lejr her for natten i den skinbarlige natur lige ved siden af bilen.
Da vi steg ud af bilen, opdagede vi, at vi holdt midt i en fællesbiotop for græske og mauriske landskildpadder. Vi fandt dog ikke så mange, og efter 1 times tid udsatte vi de fortsatte undersøgelser af denne habitat til næste dag. For nu var det blevet endnu mere køligt, og det lignede (næsten) dansk råkoldt fugtigt forårsvejr, og skildpadderne havde i det store hele gemt sig væk for resten af denne dag.
Inden vi sluttede dagen af, ville vi lige se os om og nå at danne os et indtryk af dette usædvanlige vådområde. Vi kørte derfor vest på helt hen til søen, der her ved Megalochori afgrænsedes af Kerkinisøens østlige dæmning. Dæmningen er nødvendig for at Kerkini Wetland ikke skal leve mere op til sit navn end højst nødvendigt. Og for at man kan dyrke hele området længere mod øst. Uden dæmning ville alt dette også være sø. Vi kørte herefter en stor del af området øst for Kerkinisøen igennem og konstaterede, at dyrkede marker ligger som en ring om hele søområdet mod øst. Til sidst returnerede vi til habitaten syd for Vironia, hvor vi havde besluttet at slå lejr.
Vi oprettede Base Camp Kerkini Wetland og tilberedte et fyrsteligt måltid over gasblusset. Nemlig den mageløse og efter denne aften så berømmede og velrenomerede Kerkinigryde. Denne ret er nænsomt komponeret af udsøgte varer fra hylderne i supermarkedet i Igoumenitsa, hvor vi provianterede den morgen, vi kørte i land fra Italiensfærgen. Det var også der, vi købte gasblusset.
Som bekendt smager mad altid bedre, når den indtages i naturen. Omgivelserne var der bestemt ikke noget i vejen med. Det blev en rigtig wildlife/naturaften med massiv koncert i den stille nat fra tusindvis af frøer.
Søndag den 18. april 2010 begyndte med, at mit telt skulle tømmes for 3 cm. vand i fodenden, og blandt andet soveposen skulle hænges til tørre. Senere på natten havde det pludselig tordnet og lynet, og regnen havde stået ned i stænger. Uvejret havde været så voldsomt, at vi ikke kunne høre frøerne. Så det var altså i overkanten af, hvad mit festivaltelt til 45 kr. (på tilbud) i Jem & Fix kunne håndtere! Jans telt var tørt!
Det var holdt op med at regne inden daggry, men det var køligt, overskyet og fugtigt. Vi ville lige afvente, at vejret forhåbentlig blev bedre og varmere, så vi gik en tur op til Vironia jernbanestation. Der skulle der af alle steder i pakhuset være indrettet et terrarium med lokale dyrearter, og det ville vi da gerne se, nu hvor vejret ikke indbød til skildpaddejagt.
Da vi krydsede jernbanesporet, trådte Jan på en isolering ved sporet, og straks skiftede indkørselssporskiftet til stationen over til sidesporet! Det kunne da bare ikke passe? Der er tale om hovedlinjen mellem Thessaloniki og Bulgarien med blandt andet internationale eksprestog, så selvom mange ting i høj grad er mere defekte på Balkan end i danmark, så alligevel! Vi satte os ned for at se, om der nu opstod problemer (forhåbentlig ikke værre hændelser), og for at se på folkloren. Selvom Grækenland indenfor de sidste år er blevet fyldt med topmoderne biler overalt, så er mange stadig nødt til at tage med toget.
Det viste sig, at sporskiftet havde indstillet sig korrekt til en togkrydsning (fjernstyring). Det havde bare været et helt enestående tilfælde, at sporet skiftede lige nøjagtigt, da Jan trådte på isoleringen. Et lille lokaltog krydsede eksprestoget til Bulgarien. Lokaltoget var bygget af det store canadiske firma Bombardier (dem med SAS Dash 8 flyene) for få år siden. Det lignede noget, der havde kørt i en menneskealder. Afholdelsen af de olympiske lege i 2004 legitimerede store lån og EU-investeringer i den nedslidte græske infrastruktur. Men som sædvanlig på Balkan bliver tingene ikke vedligeholdt og ser ud derefter.
Nu vi alligevel indgik i folkelivet på perronerne, fik Jan hjulpet en gammel kone over sporene med hendes kuffert. Det viste sig, at terrariet først åbnede senere på dagen, så vi gik tilbage til Base Camp Kerkini Wetland.
Vejret havde bedret sig lidt, så vi gik en runde i vådområdet. Der gik storke og fouragerede, og vi så nogle landskildpadder, der var kommet frem i det lidt lunere vejr.
Vi nedlagde lejren og kørte mod nordøst op i bjergene ind mod Bulgarien. Bjergmassivet her er som nævnt en del af Balkanbjergene tværs igennem hele Balkan, og det afslutter Grækenland mod nord i hele landets udstrækning. Fra vest mod øst danner Balkanbjergene således først Grækenlands nordgrænse til Albanien, derpå nordgrænsen til Makedonien og til sidst nordgrænsen til Bulgarien.
Og nu indledte vi:
Der var en særlig grund til, at vi havde valgt at køre op i disse bjerge. Nogle engelske ornitologer har i en rejseberetning fra en balkantur skrevet, at der i bjergene nord for Kerkinisøen lever "Giant tortoises". Det lyder jo rigtig spændende! Så vores opmærksomhed var henledt på, at der måske var spændende ting at opdage her i området. Vi havde i forvejen yderligere input om, at der på det centrale Balkan (Bulgarien) skulle være gjort fund af usædvanligt store landskildpadder.
Neo Petritsi
Vi fandt et lovende område ved Neo Petritsi og begyndte at se efter landskildpadder her. Jorden havde aldrig været behandlet af landbrugsmaskiner, og der var i det hele taget ingen spor efter mennesker her. Derfor for en gangs skyld heller ingen affald. I løbet af kort tid fandt vi her 11 græske landskildpadder og 5 mauriske landskildpadder, alle i størrelsen 10-18 cm. Der var skam fine landskildpadder her i denne fællesbiotop for græske og mauriske landskildpadder. men som det fremgår, var de af sædvanlig størrelse og slet ikke "giant tortoises."
Biotopen her ved Neo Petritsi bestod af store, skrånende, sydvendte græsarealer, der lå vest for en kratbevokset kløft. Vi kunne se nogle af skildpadderne langsomt komme op fra krattet i kløften, hvor de åbenbart havde tilbragt natten. De lagde sig frem i lyset i det åbne græs og ventede på den sol, der forhåbentlig snart kom. Det var kun 16-17 grader varmt og overskyet.
Læs videre på side 10
Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 10 Side 11
Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20
Side 21 Side 22 Side 23 Side 24 Startside